Activitat col·laborativa: Per Sant Jordi compartim monstres!

El dia 8 de març llençàvem la nostra proposta de tasca col·laborativa sobre monstres mitològics per Sant Jordi i, en arribar el dia 23 d’abril, un total de 48 comentaris i articles complementaris ens fan sentir profundament satisfetes del resultat.

La vena creativa dels clàssics que us moveu en l’entorn aràcnid s’ha desfermat a partir del nostre suggeriment i el tema dels monstres i éssers fantàstics ha donat peu a un seguit de creacions literàries i plàstiques que intentarem glossar en aquest article. No hi faltaran els textos i dibuixos de l’Institut Premià de Mar i l’Isaac Albéniz de Badalona, que habitualment col·laborem al bloc, ni tampoc els de l’Institut de Sant Hilari, participants també imprescindibles del nostre entorn; però, a més, se’ns han afegit les fantàstiques representacions plàstiques del Miquel Martí i Pol de Roda de Ter, ideades inicialment en el seu bloc “Quod sumus“.

Laia Bagà, IPM

Davant d’aquest nombre d’aportacions, el professorat implicat ens hem proposat de fer un article conjunt amb la valoració de la tasca realitzada pel nostre alumnat, que del “No sé com ho faré” i el “No sé m’acut res” ha sabut arribar a l'”Eureka, ja ho tinc!”.

 • A l’Institut Premià, hi ha hagut una gran participació i s’han convocat premis en tres categories diferents: poesia, prosa i il·lustració. Per facilitat l’accés a les composicions finalistes, s’han aplegat en aquest Google site, que fa goig de visitar. Tots els detalls i més sobre el Sant Jordi d’aquest centre el trobareu al Fil de les clàssiques, en un article publicat per la Margalida del qual val la pena destacar l’esfereidora Equidna que ens ha regalat el pare d’una alumna.

 • A l’Institut Anton Maria Busquets de Sant Hilari Sacalm, amb la Dolors al capdavant, han continuat el gènere epistolar a què ens tenen acotumats amb les seves Cartes divines per als aràcnids, però ho han enriquit amb d’altres tipus d’escrits i una profusa documentació sobre cada ésser mitològic. Un nou Google site, amb el títol certament suggeridor de Guilleries monstruoses, allotja també totes aquestes creacions. Paga la pena fer-hi un cop d’ull!

 • Des de l’Institut Miquel Martí i Pol de Roda de Ter, la Rocío Poyato i els seus alumnes ens han ensenyat la diferència entre animals fantàstics i animals mitològics, amb un increïble recull d’imatges i d’altres entrades com la presentació d’aquest original CRYFLY. No sabeu què és? Doncs entreu-hi!

 • A l’Institut Isaac Albéniz de Badalona han estat els alumnes de primer i segon de batxillerat els que han fet les seves aportacions. De totes elles, la Núria i jo hem seleccionat les que havien assolit correcció formal i les hem publicat en el recull que teniu a continuació, encapçalat per les dues guardonades amb un primer premi ex aequo. Fixeu-vos si ens ha costat decidir-nos, que no ens hem vist en cor de donar un únic guardó i, a més, hem introduït el recull amb un prefaci destacant les virtuts de cada composició. A la portada hi apareix el monstre que ens ha dibuixat l’Anna Carmona, a hores d’ara suposo que tots sabeu quin és, oi?

De tot aquest doll d’imaginació i talent, vessat des de diferents racons de Catalunya en aquest entorn virtual, volem que en sortiu tots enriquits i per això us proposem una tasca col·laborativa a partir de la qual pretenem que us endinseu en les creacions dels altres i comproveu que hi ha mil maneres de recrear, revisitar, reversionar el referent clàssic. Us demanem que entreu en els reculls dels diferents centres, inclòs el vostre, i deixeu un comentari general de la tasca realitzada. A continuació, glosseu més detalladament un text o imatge de cadascun. Com que hi ha creacions per donar i vendre, mireu de no repetir els textos prèviament comentats.

Les professores hem gaudit de cada ratlla de les vostres creacions, espero que vosaltres també ho feu i, sobretot, que hagueu descobert que no cal tenir por dels monstres, perquè amb esforç i ganes, tots podem ser herois per vèncer-los. Labor omnia vincit!

TERESA et aliae magistrae vostrae

43 thoughts on “Activitat col·laborativa: Per Sant Jordi compartim monstres!

 1. sabina

  El dibuix que més m’ha agradat del nostre institut és l’Esquidna, està molt ben dibuixat. Jo no sóc de les que dibuixa bé i per això admiro moltissim a gent que fa aquests diubuixos tan bonics. Com la majoria de gent, el relat que més m’ha agradat és el de l’Esfinx, perquè té un final quer no t’esperaries des d’un bon principi i acaba d’una manera que m’agrada molt.
  Vale!

 2. padros.xenia2009

  BONUM DIEM.
  Quina currada!!
  Felicitats a tots als apunts, han cadat tots els dibuixus molts “chulus” i les históries també molt bne redectades.

 3. Laia Sánchez Puerto

  Salve!!

  Trobo que tots han estat força bé i treballats amb esforç.
  I en quan a lo dels monstres i els dibuixos crec que ha estat una cativitat que ha agradat molt i finalment han quedta uns dibuixos maginifics.

  vale!

 4. Marta Bautista

  Salve!!

  Quins dibuixos més curats!! Ja m’agradaria dibuixar a mi així de bé!!
  Els alumnes del nostre institut com els altres han treballat molt!!!
  El relat que més m’ha agradat a sigut el del Fènix, ja que jo sóc de Badalona i des de petita he anat a la cremada del dimoni, jo tampoc se perquè es crema el dimoni i no un altre cosa, o que simbolitza… però l’explicació que dona es molt bona!! 😀

  Vale!!

 5. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Si amb les creacions sorgides a partir d’aquesta proposta quedava clar que el jovent no escriu tan poc com podria semblar, qui pot dir ara que no us agrada llegir? Totes les opinions que heu deixat demostren que heu llegit els relats que comenteu i que teniu prou criteri per donar la vostra opinió i fer una tria, o bé plantejar dubtes, com els de la Irina, que potser la Michelle podrà contestar.
  Veig que aquest enigma interior de l’Esfinx us ha colpit força, que el Fènix ens ha permès descobrir una badalonina a Premià, la Marta,… En fi, m’ha agradat que hi hagi varietat d’opinions i destaqueu coses de diferents relats… Alguns heu destacat il·lustracions, com la de la Laia, que ja veieu que he triat per il·lustrar l’article, però jo us animaria a incidir en aquest aspecte plàstic de la convocatòria, que també ha donat molts fruits. Heu vist per exemple l’espendid oli del centaure de la Marta de Sant Hilari?
  I encara van degotant mites creats a partir dels animals fantàstics creats a l’institut Miquel Martí i Pol. Si a l’article us cito la història del CRYFLY, s’acaba de publicar la de la Molla i els Obels.

 6. Carla Pallach Ros

  Hola de nou!
  M’alegra molt que us hagi agradat el meu relat sobre l’Esfinx! Moltes gràcies!!

  En un missatge anterior ja vaig donar la meva opinió sobre els relats del meu institut, Isaac Albéniz. Avui vull parlar sobre les obres que més m’han agradat dels altres instituts!

  Primer de tot, m’ha agradat molt el dibuix de Medusa que ha fet la Xènia Padrós ja que està molt ben feta i molt ben treballada. També m’encanta el dibuix de l’Hidra que ha fet la Xènia P.R, que suposo que és la mateixa artista que ha fet la il·lustració de Medusa.

  D’altra banda, el relat que més m’ha agradat ha estat el de la Quimera, que ha escrit en Narcís Boter, ja que utilitza un llenguatge molt ric i fa una molt bona descripcio del paisatge que fa que et sentis realment dins l’escena.

  Moltes felicitats a tots els que heu participat en aquesta iniciativa!!
  Adéu!!!

 7. Michelle

  Primer de tot dir que gràcies a tots els que us a agradat el meu relat, la veritat es que han sortit de força bons. També he de dir que gràcies per haver llegit el meu relat, tot i que no hagi sigut el vostre preferit ja que crec que tan sols per dedicar-li una estona a llegir-lo, ja estic compartint amb vosaltres el que la meva imaginació m’ha portar a escriure.

  Respecte els comentaris, dir a la Mireia Moral que efectivament, de petita també era una de les meves pelis preferides la sireneta, per això vaig proposar a la meva professora de fer el mite de les sirenes.
  I per acabar, intentaré aclarir el dubte de la Irina, explicant una mica per sobre el mite de les sirenes i la relació que jo he intentat que hi hagués al relat. Un cop sàpigues el mite ( si es que no el saps del tot bé ) potser entendràs millor el relat, ja que eh d’admetre que es difícil de trobar-la, però raonant-hi una mica, s’entén prou bé:
  El mite de les sirenes, consistia en l’antiguitat grega, 3 dones normalment, meitat dona i meitat ocell. Les sirenes vivien a l’illa d’Artemisa, on jeien els ossos dels mariners que havien estat atrets per els seus meravellosos cants. I es que el que feien les sirenes era això, atreure els navegants i mariners que cercaven per la mar amb cants i melodies boniques, que ràpidament els feia tirar-se a l’aigua o elles mateixes els capturaven per portar-los a la seva illa. Ulisses però, va ser un navegant que en el seu retorn de la guerra de Troia, a l’illa d’Ítaca, ja s’havia l’existència d’aquests monstres camuflats sota la pell de boniques dones, per tant decidí tapar les orelles als seus tripulants i demana que a ell li amarraren a un pal del vaixell per poder sentir els bonics cants sense ser seduït per aquestes.

  Llavors, el que he intentat fer Irina, ha sigut reflexar el mite així: els repetidors, que son els dolents que fan que la Mariona suspengui, representen les sirenes ja que amb les seves intencions de copiar, que finalment aconsegueixen, fan que la Mariona cedeixi a deixar-lis mirar l’exàmen. La Mariona, diguéssim representa una mica la figura d’Ulisses malgrat que ella cau en la trampa dels “sirenos” (repetidors) ja que tot i que intenta no distreure’s, finalment acaba perjudicada, en aquest cas sent suspesa.

  Crec que he fet una clara explicació i espero que t’hagi quedat més clar la relació del mite amb el meu relat. Si no es així, espero poder aclarirt-ho més endavant amb altres exemples. Espero la teva resposta!

  Bon treball a tots!

 8. nataia espejo

  Salve!!! 🙂
  Tots els relats estan molt bé!! El d’Esfinx és el que més m’ha agradat. El relat de sirenes, no m’ha agradat tant ja que no li veig ninguna relació amb la història que va d’una nena que suspen un examen per culpa de que deixa copiar els altre.
  vale!!!

 9. sara

  Hola! He quedat impressionada amb la imatge del mite de medusa de l’article! M’ha agradat moltissim ja que és molt original i està molt bé il·lustrat!

  Jo he anat llegint els mites de medusa, ja que era el que vaig treballar i em semblen força bons, cadascú té la seva versió i això que semble que el mite ja està escrit…

 10. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Un bon comentari de text, Carla, has raonat molt bé el motiu de la teva preferència per la narració del Narcís de Sant Hilari.
  Michelle, crec que has argumentat força bé el referent mitològic de la teva narració. És el que jo vaig pensar quan la vaig llegir.
  Sara, em sembla bona idea el fet de resseguir totes les versions del mite que tu has triat, però podries concretar una mica més, i no només les versions escrites, sinó també les plàstiques, que n’hi ha de francament bones.
  Continuen arribant noves valoracions. Natàlia, Sara…, això està donant per molt.

 11. Erik Aparicio

  Salve!
  Hi han monstres que estan molt bé tots en general, pro hi ha alguns que destaquen, com la medusa que hi ha pintada a tempra que es una pasada! El poema de cerber també m’ha agradat, pero tambe tots estan be en general..

  Vale!!

 12. molina.rocio2012

  Salve!

  Bona feina per a tots, es nota que la gent ha treballat molt i que ha donat tot el que podia! Els dibuixos són increíbles i vam tenir la sort de veure’ls a classe! I els textos estan també tots molt bé, enhorabona!

 13. serna.marta2010

  Salve!!!
  Trobo que els relats i el poema estan molt ben treballats. De tots ells es veu l’esforç que hi ha hagut darrere. Sobre el dibuix del article de la Laia cal dir que es una pasada i que està molt ben fet. M’agrada molt i es nota que està treballat a fons. Felicitats!

  Vale!!!

 14. ortiz.cristina

  Hola 🙂

  Bueno.. moltes felicitats a tots!
  Hi ha relats molt interessants.
  Jo en vaig fer un, però per no corregir-lo a temps no s’ha pogut penjar.. és una llàstima.
  Totes m’han agradat molt però si he de dir quines m’han agradat mes diria que Les tres obres que el de la Carla, Júlia, i la Michelle.
  Ah! i he de dir que les ilustracions de la Anna Carmona i de la Laia Bagà són genials!! Quina embeja!!
  Bueno moltes felicitats a tots per els relats!!

 15. Blanca Pérez

  Salvete!
  Primer de tot, felicitats a totes les histories, poemes i il·lustracions creades, totes i cadascuna d’elles són fantàstiques! En la meva opinió, el dibuix de Medusa que va guanyar el primer premi a Premià de Mar és un dels que més m’ha agradat: tot el cabell ple de serps que li donen aquesta característica monstruosa i la seva hermosa cara que era el que feia que tothom volgués mirar-la m’han encantat! Si hagués fet jo el dibuix, hauría destacat encara més els ulls, que són pel que tothom recorda a Medusa, ja que es diu que si la miraves als ulls quedaves petrificat, però com jo per molt que vulgui no sabré dibuixar així mai doncs felicito a qui hagi fet aquest dibuix per saber dibuixar tan bé!

  Blanca Pérez Díaz.

 16. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Blanca, com que per Sant Jordi hi haurà una nova proposta, si no pots fer-ho amb el pinzell, t’animo a fer-ho amb la ploma…

 17. Sònia Juan

  Salve!
  Volia felicitar-vos per el bon treball que heu fet de recerca d’informació.
  Tamvbé m’ha agradat el dibuix en el que hi ha una calavera, una serp i flors.

  Vale!

 18. Pingback: [BLOCKED BY STBV] El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » Un altre Sant Jordi col·laboratiu: Una carta per a…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *