Restauració dels mosaics de la vil·la romana de la Sagrera

Aquest cap de setmana, TV3 ha emès dins del Telenotícies Migdia un reportatge sobre els treballs de restauració dels fragments mosaics i altres restes ceràmiques trobades en la Vil·la romana de la Sagrera, descoberta el passat estiu arran de les excavacions per a la construcció de la nova estació de l’AVE. En aquell moment, als amants i estudiosos del món romà se’ns va explicar que el jaciment trobat no reunia prou valor arqueològic per a la seva preservació, tot i que van ser moltes les veus que es van aixecar contra aquesta decisió. Vist, amb aquesta crònica informativa, l’ingent treball que tenen els restauradors per davant, les mides i les característiques dels fragments de mosaics trobats, ens referma la idea que amb la destrucció de les restes de l’única vil·la romana coneguda de Barcelona, l’Ajuntament va voler evitar per tots els mitjans un nou episodi com el de la remodelació de l’antic mercat del Born, en què la construcció d’un nou equipament es va veure alterat per una important descoberta al subsòl del mercat, amb l’aparició d’antics carrers i vivendes de la Barcelona esclafada durant el 1714. Sigui com sigui, cada cop queda més clar que els interessos aliens als estrictament arqueològics ens han impedit la conservació i museïtzació d’una vil·la romana que, a hores d’ara i amb les restes estudiades, ja podem considerar de característiques úniques a la Península.

Gaby

21 thoughts on “Restauració dels mosaics de la vil·la romana de la Sagrera

 1. Margalida Capellà i Soler Post author

  Gaby, quin mal! Sort que no era massa important la vil·la de la Sagrera! i tot el que no sabem perquè s’ha amagat!

 2. Marta Bautista

  Salve!!

  Jo també ho vaig veure a la tele a TV3, crec que tots els jaciments del romans s’aurien de conservar, tant si o no reuneix prou valor aequeològic.

  Vale!!

 3. espasa.aida2011

  sisi! jo ja ho vaig veure! jajaja va ser boníssim em vaig enrriure molt dels del ave.. ala a aguantar que acabin de trobar coses :). Respecte als mosaics em vaig quedar molt sorpresa eh… eés tan curiós tot això.. enfí, segur que n’hi ha molts més que encara no s’han descobert!

 4. Gaby

  Pel que sembla, amb els trossos restaurats s’intentarà recompondre una part dels mosaic que presenti un bon estat, i s’exposarà en unes vitrines en el vestíbul de la nova estació de la Sagrera, junt a d’altres bocins de ceràmica romana i restes d’asentaments humans anteriors. Però al pas que van les coses, per ver-ho encara haurem d’esperar uns quants anyets.

 5. Biel Cussó García

  Salve!
  Crec que és un tema molt polèmic, però amb més o menys valor arqueològic, sempre s’hauria de preservar, però dintre de la meva declinació crec que primer s’hauria de desenterrar tot i desprès decidir, però des de el meu punt de vista sempre s’hauria de preservar i estudiar.
  Finalment penso que construir una altre linea d’ave i tapar aquestes restes seria una mala elecció, llavors penso que la via hauria d’intentar esquivar per tal de preservar.
  Vale!

 6. Marco Moreira

  Crec que es un tema una mica polèmic perquè s’ha d’esperar a que acabin d’excavar aixo dels mosaics pero també es curios i interessant el fet de trobar mosaics per qualsevol lloc.

 7. Martina Camps

  Salve!
  Respecte la noticia jo penso que s’haurien de conservar tinguin valor arqueològic o no les restes perquè es una cosa que al llarg del temps es interessant visitar i tenir restes de fa molt de temps, no penso que haurien de treure-les, es interessant visitar-les. És interessant que hagin descobert els mosaics.
  Per el que expliquen amb els trossos restaurats s’intentaràn recompondre’ls una part dels mosaic, els que estiguin en millor estat i millors condicions i s’exposaràn en unes vitrines en un vestíbul de la estació nova de la Sagrera, juntament amb altres bocins de ceràmica romana i restes d’assentaments humans.

 8. Víctor García García 4C1

  La noticia parla sobre la discussió que s’ha format al voltant d’unes restes romanes trobades a Sagrera, entre els que les volen conservar i els que no. Mentre que uns diuen que són unes restes sense importància, altres diuen que són unes restes úniques dintre de la Península Ibèrica. Jo personalment crec que si s’haurien de conservar les restes romanes trobades i no construir una nova estació de l’AVE perquè totes les restes arqueològiques tenen una importància històrica i s’haurien de conservar la gran majoria. Les restes romanes són finites però en canvi una estació d’AVE es pot aplaçar la construcció o fer-la en un altre lloc.

 9. Jhon Campaña

  Salve!
  Encara que no tingui prou valor arqueològic per la seva preservació crec que més d’una persona estaria interessada en estudiar aquest mosaic i poder restaurar-lo en la seva plenitud o fins on pugui. Segurament amb les construccions que es fan avui dia s’aniran trobant més restes i podem saber més de la vida dels romans.
  Vale! 🙂

 10. Adrià Morales Roig

  A mi em sembla una mala idea el fet de construir qualsevol edifici sabent que s’ha trobat el jaciment arqueològic més gran de Barcelona en anys. Jo esperaria a descobrir tot el que hi hagi enterrat en aquella zona i quan es vegi que ja no hi ha res més ja construiria la estructura.
  Salve!

 11. Claudi Solé Martín

  Salve!
  Penso que per als nostres polítics els interessos econòmics van per davant dels culturals.
  Si el descobriment arqueològic no té suficient importància, les obres es tiren endavant.
  Jo crec que s’ha de conservar totes les restes, ja que és el nostre passat i mai es podrà repetir, no es crearan més restes romanes, i si les destruim o malmetem, només ens quedarem amb una petita part del nostre patrimoni.

 12. Teresa Devesa i Monclús

  Gabi, com sempre, els teus articles ens posen a l’abast interessants documents audiovisuals.
  M’agrada comprovar, nois i noies, que mostreu sensibilitat al davant del patrimoni arqueològic, perquè, com diu el Claudi, sovint no ens podem refiar massa de les decisions polítiques.
  Trobo encertada també, Víctor la teva frase final. Les restes són finites, efectivament…

 13. Noemí Rodríguez

  és molt interessant tot el que es troben de restes arqueològiques ja que tot és passat dels romans. M’agradat molt i jo si que conservaria les restes romanes ja que van ser importants en el seu moment i ho poden seguir sent. Trobo molt interessant saber la història dels mosaics i com han estat elaborats.

 14. Eloy Martinez Orozco

  Salve!
  M’ha agradat molt el vídeo pel fet de que es continuen trobant coses romanes, i segur que encara queden moltes més coses per descobrir. Jo crec que tots els jaciments arqueològics es tindrien que conservar, siguin més importants o menys, perquè forma part de la nostra història.

 15. Aitor

  Aixo ens fa veure dues coses, la primera és que no tot el que ens arriba es de la manera que diuen, ja que van dir que aquestes restes prou valor i resulta que ara són les mes gran i importants trobades a Barcelona. També apareix la curiositat de poder pensar que es podria arribar a trobar si es fessin mes excavacions.

 16. Nerea Pérez

  Salve!
  La notícia parla sobre la construcció d’una nova estació de l’AVE a Sagrera (Barcelona). Allà s’han trobat restes arqueològiques dels romans. Hi ha hagut una discussió entre la gent que vol que es conservin i les que no volen.
  Jo crec que és necessari que aquestes restes es conservin per així poder recostruir-les i poder estudiar-les. Per una altra banda puc entendre a les persones que no volen, ja que una estació d’AVE allà aniria molt bé. Per posar una solució a aquest conflicte jo faria aquestes excavacions i construir aquesta estació la construiria per la vora o per un altre lloc.

 17. Carla Escolar Lopez

  Salve!
  La notícia ens parla de que s’han trobat 16 jaciments arqueològics, alguns sorprenents com l’enterrament de més de 120 persones en l’etapa del neolítc, mosaics, o la trobada d’una vila romana,…
  Es un dels jaciments més grans que s’han trobat a Barcelona. Tot i així han decidit no preservar-lo i construir una nova estació de tren per a l’AVE allà mateix.
  Personalment, crec que no es bona idea construir l’estació ja que jo hauria decidit deixar les restes que hem trobat i seguir conservant-les allà ja que es on les hem trobat i son interessos culturals de la nostra ciutat.

 18. Guangzhen Ye

  Salve!
  La noticía parla que s’ha trobat un jaciment el qual és el més gran de Barcelona, aquest descobriment ha generat conflictes i opinions diferents. S’han trobat setze mosaics de diverses èpoques, un descobriment del neolític o una vil·la romana a mes d’un mosaic del segle IV.
  Quan jo era petita, la meva germana i jo jugàvem sovint al parc, a la platja o a qualsevol joc a desenterrar objectes o alguna cosa semblant, ja que somiaven ser arqueòlogues i descobrir un jaciment important però mai van tenir èxit.
  Penso que un descobriment d’aquesta escala s’hauria d’estudiar més a font i no desaprofitar aquest descubriment que es el més gran que s’ha trobat a Barcelona . Malgrat que no m’agrada veure les noticies, penso que aquesta es molt interessant.

 19. Noa Alonso

  Respecte la noticia jo penso que s’haurien de conservar tinguin valor arqueològic o no les restes, perquè es una cosa que al llarg del temps es interessant visitar i tindre restes de fa molt de temps, no penso que haurien de treure-les, es interessant visitar-les.
  Fets sorprenents com l’enterrament de més de 120 persones en l’etapa del neolítc.
  Em sembla molt interessant que hagin descobert els mosaics.
  Per el que expliquen amb els trossos restaurats s’intentaràn recompondre’ls una part dels mosaic, els que estiguin en millor estat i millors condicions s’exposaràn en unes vitrines en un vestíbul de la estació nova de la Sagrera, juntament amb altres bocins de ceràmica romana i restes d’assentaments humans.
  La noticía també parla sobre un jaciment trobat, el qual és el més gran de Barcelona, aquest descobriment ha generat conflictes i opinions diferents.

 20. Laia Torres

  Salve!
  La notícia ens parla de que s’han trobat 16 jaciments arqueològics, alguns sorprenents com les més de 120 persones enterrades a l’etapa del neolític, mosaics o una vil·la romana.
  Crec que les restes s’haurien de conservar, ja que aporten cultura i coneixements de les antigues civilitzacions que han viscut on nosaltres fa temps, i es molt interessant visitar-ho.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *