Titànic, cent anys d’una tragèdia, més de dos mil d’història

10 d’abril de 1912: El RMS Titanic feia el seu viatge inaugural des de Southampton (Anglaterra) fins a Cherbourg (França), des d’on salparia cap a l’Atlàntic amb destinació a Nova York. El RMS Titanic pertanyia al trio de Transatlàntics Olympic. Si us fixeu tant “Titanic” com “Olympic” fan referència a criatures mitològiques clàssiques per d’aquesta manera donar un toc de majestuositat i refinament.

Milers de persones de diferents classes socials embarcaven en el gran Transatlàntic, alguns simplement per gaudir del creuer, altres amb expectatives de prosperitat a Amèrica.

Eren temps d’inestabilitat política ja que tothom era conscient de que una Guerra s’estava preparant al continent. A més a més de fugir d’un possible conflicte bèl·lic, les famílies obreres també ho feien dels règims majoritàriament autoritaris que oferia Europa. Durant els anys 1870 i 1914, hi va haver un gran èxode europeu que s’instal·là als Estats Units.

La nit del 14 d’abril de 1912, cap a dos quarts de dotze, el Transatlàntic va topar amb l’iceberg que acabaria amb milers de vides. El vaixell portava una velocitat per sobre de la recomenada, per aquest motiu va ser molt difícil esquivar el tros de gel que els amenaçava.

A mitjanit es va donar la mala notícia i deu minuts més tard es va demanar un auxili tot activant l’estat d’emergència.

El RMS Titanic no va poder suportar molt més d’una hora per sobre la gèlida aigua i es calcula que aproximadament cap a dos quarts de tres, ja s’havia enfonsat.

També es comenta que de les 1178 places disponibles en els bots salvavides, només es van ocupar 711 i que el 75% dels passatgers de tercera classe no es van poder salvar. Tot i així es va donar preferència a les dones i els nens, depenent de la seva categoria i classe.

Actualment es diu que van morir 1517 persones (de les 2227 que van embarcar) en aquella nit del 14 al 15 d’abril de 1912 a bord del RMS Titanic.

Creieu que si ara ens trobéssim en aquesta situació, seríem capaços d’ensortir-nos-en?

Trobeu algun paral·lelisme entre el final del RMS Titanic i  el dels Titans?

Peter Paulus Rubens

Laia Muñoz Osorio

1r Batx Llatí

9 thoughts on “Titànic, cent anys d’una tragèdia, més de dos mil d’història

 1. Margalida Capellà Soler

  Molt oportuna, Eulàlia! Realment, fa un parell d’anys vaig publicar aquest apunt a El Fil de les Clàssiques i vaig plantejar una pregunta, però aquesta nit s’havia de recordar i tant! Arreu es fan exposicions i reconstruccions!

 2. mhirou.lhassan2011

  salve!
  crec que sí que ens en podríem ensortir, però no tothom es salvaria,però més de la que van salvar en el Titanic sí, doncs en aquesta época en la que estem les persones no són més preferibles per si són d’una classe o una altra, per sort la nostra societat ja no és així.
  Els Titans eren éssers maravellosos van fer una guerra amb els gegants i van acabar perdent, es van enfonsar i els van lligar a la part més baixa de la terra. La relació que crec que tenen és que tan el RMS Titanic i els Titans eren maravellosos, el RMS Titanic era un vaixell enorme fora de lo normal i els Titans eren éssers que tenien una divinitat primordial gegantina que té a veure amb la mitologia grega i que va precedir dels déus de l’Olimp.
  salvetee :D!

 3. lario.paula0920

  Bonum diem!
  Gran article, penso que si passés això en aquests temps si que ens ensortiriem, potser no tots perquè en el moment que passa això es crea una situació amb molt d’estrés i alteració i la gent aniria com boja emputxan i buscant xalecos salvavides, i barques d’aquestes que hi han als cruceros. Però per això mateix es fan els simulacres de que hauries de fer si en el teu viatge en el creuer hi hagués un accident. I sort que ara ja no hi ha preferències per classes socials, tots se salvan igual, com té que ser.

  Trobeu algun paral·lelisme entre el final del RMS Titanic i el dels Titans?
  La relació que hi ha entre el RMS Titanic i els Titans és que Titanic era un vaixell meravellós i els Titans eren uns éssers meravellosos, que en la guerra amb el gegants van ser derrotats i es van esfonsar com el Titanic, fins arribar a la part més baixa de la terra..

  valeeee

 4. Andrea Balart

  Salve! si tornès a passar si que ens en sortiriem , per començar el material del qual estava fet el Titànic no era molt resistent. A més hi van haver molts errors com que el vigía no portava prismàtics, que les bengales eren blanques( no indiquen perill), que a la coberta no hi havien suficients bots salvavides, o que es van passar per alt els missatges d’emergencia que els alertaven d’Icebergs a la zona on navegaven. Part de l’enfonsament del titànic es va veure condicionat per l’arrrogància de l’època. Els Titans eren sers gegantins com el titànic i el seu bessó el Olympic. Desprès d’una guerra , els van lligar a la part més baixa de la terra .

 5. Irina Balart

  SALVE!
  crec que avui en dia no hi hauria tot els errors que es van tenir al vaixell, com els pocs bots que hi havien a bord, el material del vaixell o el cas que van fer en saber que hi havia gel a prop del titànic. I crec actualment si que ens salvaríem ja que estem més preparats que en aquella època.
  El vaixell titànic té relació amb els titans, ja que aquests van acabar perdent i es van enfonsar i fins i tot els van lligar a la part més baixa de la terra. Els titans eren éssers meravellosos, com el titànic.

  vale!

 6. Eulàlia

  Salve!

  Enhorabona, ho heu encertat. I sí, jo també crec que actualment seríem capaços d’ensortir-nos amb una situació semblant. De fet ja ho vam fer amb aquell creuer que vorejava les costes italianes…

  Catàstrofes com aquesta, ens ha d’ajudar a pensar i reflexionar, per poder millorar i no repetir els mateixos errors.

  Recordeu, no sigueu titans, ja que en el moment en que creieu que ho teniu tot controlat, podeu caure cap a les profunditats més fosques…

 7. Pingback: Titanic, de James Cameron | La cinta de Νίκη

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *