Ciència MMXI: Galantis, una mostela

La mostela i la gralla són els dos animals que jo he treballat durant la Setmana de la Ciència. Ara us presentaré un d’ells i la seva relació amb el món clàssic.

La mostela

Photobucket

La mostela és el més petit dels mustèlids, la longitud del seu cos, cap inclòs, no supera els 25 cm., i la cua els 7 cm. És un animal petit i allargassat amb tot el cos recobert d’un pelatge curt i fi. El cap, el dors i la cua són d’un color bru clar, i la resta del cos és de color blanc excepte dues taques brunes al coll, en aquest cas és tot blanc. És un dels animals més llestos i vius, aspecte que, a més, transmet a l’observador per la seva mida petita i uns canvis de ritme i direcció contínua en el seu comportament.

Fitxa científica

Photobucket
Font: Viquipèdia

El mite de la mostela

Galantis, serventa d’Alcmena, va ser qui es va convertir en mostela, perquè va enganyar Lucina. Quan s’acostava el moment de néixer Hèrcules (heroi a qui està dedicada la ciutat de Barcelona en l’època romana), Alcmena va cridar Lucina, la deessa que assisteix les dones espantades en el moment de parir. Però aquesta, per comptes d’ajudar-la, es va posar en contra seva  per complaure  Juno. Per molt que cridava, no li feia cas.

Lucina, amb els dits entrellaçats, va pronunciar unes paraules i va interrompre el part. Alcmena desitjava morir encara que  l’envoltaven moltes mares tebanes i Galantis li donava suport. La serventa, que  es trobava al costat d’Alcmena, es va adonar que Juno volia interrompre el part i va utilitzar una treta per enganyar Lucina. Li va fer creure que Alcmena ja era mare i Lucina va fer un bot i va deixar anar les mans; en aquell moment  Alcmena va poder  parir.

Lucina en adonar-se que Galantis l’havia enganyat la va agafar pels cabells i la va arrossegar amb crueltat. Finalment Lucina va castigar Galantis per haver-la enganyat  i la  va convertir en mostela.

Andrea Ocaña

13 thoughts on “Ciència MMXI: Galantis, una mostela

 1. Teresa Devesa i Monclús

  Quin animaló més bufó, tota un nervi, ella. Poc a poc van sortint aquestes creacions de 1r, bé! Has fet una exposició clara i concisa, Andrea, tot i que hauràs observat que hi he fet un parell de modificacions: he centrat la imatge de la fitxa científica i he esmenat l’ús del terme “déu” per a Hèrcules, que només era heroi i, en tot cas, semidéu.
  Endavant els de 1r, estic desitjant veure els que falten, sé que n’hi ha uns quants a la cua.

 2. Margalida Capellà Soler

  Jo, com la Teresa, les espero amb candeletes!
  No és fàcil editar, ni començar el treball en bloc i ho esteu fent molt bé; per tant ànims i endavant! Com diu la dita catalana amb referents clàssics “obra començada, mig acabada”.

  Andrea, quan vaig fer l’adaptació d’aquest mite em va sorprendre molt l’última frase que finalment vaig optar per incloure: “… i (la mostela) per haver ajudat una dona de part amb boca mentidera, pareix per la boca” (Narracions de mites clàssics, ed. Teide pàg. 29 -pàg. 31 en castellà-).

  En el bestiari, hi trobem “La mostela concep per l’orella i pareix per la boca”. També hi ha referències en Calderón de la Barca… Ho investiguem?

 3. Miriam Pelegrina

  Salve!

  Aquest article m’ha sorpres per lo ven escrit i clar en que ho explica. No coneixia per res del món aquest mite sobre aquest animalo tant bufó.
  Molt Bon article!

 4. Iván Zapico Fernández

  Salve!!!
  És un animal molt bonic , pel que puc veure a la foto, sembla un hurò.
  Vale!

 5. molina.rocio2012

  La Laia Bagà i jo creiem que Ovidi diu que la mostela pareix per la boca perquè una vegada Alcmena va enganyar a Lucina dient que Galantis ja havia sigut mare, Lucina va deixar anar a la mostela i aquesta va poder parir.

 6. bautista.noelia2011

  Salve!!

  Es un gran article,ja que explica molt bé que es la mostela i la relació amb el mite que desconeixia.

  Vale! 🙂

 7. caparros.lourdes2010

  Salve!

  Jo no sabia l’existencia d’un mite sobre aquet animal tan maco. Primer dir que aquest article ens fa coneixer mes aquest animal, ja que ho explica molt be.

  despres dir que jo crec que diu que la mostela pareix per la boca perque com Alcmena va enganyar a Lucina, li va dir una mentira, va deixar anar l’animal i la mostela va donar a llum

 8. Margalida Capellà Soler

  Entre les virtuts del bloc, a partir dels vostres comentaris, afegiré al meu llistat la següent: permet llegir per primer cop o rellegir amb intensitat les lectures obligatòries ja fetes!

 9. Uxue Avilés

  Salve!!

  És un animal molt bonic.
  Crec que diu Ovidi que la mostela apareix per la boca perquè una vegada Alcmena va mentir a Lucina, aquesta va deixar anar a la mostela i va poguer donar a llum.

  Vale!!

 10. Laia Sánchez Puerto

  Salve!!

  Crec que Ovidi diu que la mostela pareix per la boca perquè una vegada Alcmena va enganyar a Luciana, va deixar anar la mostela i aleshores va poder donar a llum.

  Vale!

 11. serna.marta2010

  Salve!
  És interessant veure com, d’un animal com la mustela, hi pot haver un mite darrere. No en sabia l’existència però trobo que es interessant i curiós. A mi la mustela em sembla un animal molt bonic, mereixedor d’un mite clàssic.

  Vale!

 12. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Referents clàssics a Els jocs de la fam

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *