La nena que va voler veure el Sol d’Atenes (Part I)

Són les vuit del matí i em deixo portar pel seductor raig de sol que traspassa l’enreixat de la meva finestra. Em sento inquieta sense cap motiu concret i tinc ganes de respirar l’aire fresc de bon matí.

Em dic Irene i tinc catorze anys, visc amb la meva família en una mansió a la bonica ciutat d’Atenes.

El meu pare es diu Lisandre, és un home bo i intel·ligent, li agrada fer llargues passejades per la ciutat on raona i raona. Ell és metge però crec que li hagués agradat ser filòsof.

La meva mare es diu Helena i és la dona més bonica de tota Grècia. És molt dolça i comprensiva, ens estima molt. La mare és molt presumida, cada dia es posa una mica de color a les seves blanques galtes i una vegada al mes, es tenyeix els seus cabells d’un marró clar. El seu color de veritat és un marró fosc, càlid, preciós. Però ella insisteix que prefereix la tonalitat artificial. La mare també té un munt d’arracades, penjolls i braçalets. Quan la mare està ocupada amb les criades, les meves germanes i jo acostumem a jugar amb els accessoris i fer veure que som ballarines.

Tinc tres germanes i dos germans: l’Alícia, la Dafne, la Penèlope, l’Alexandre i l’Hèctor.

L’Alícia és la més bonica de totes, és la que se sembla més a la mare, tant en el físic com en la manera de pensar. La trobo a faltar, fa un any que no viu amb nosaltres, ja que es va casar amb el fill d’un important polític de la ciutat. Aviat serà mare, espero que la dea Ilítia l’acompanyi en el moment del part! L’Alícia només té disset anys… i me l’estimo molt.

Després està la Dafne, que té setze anys i el pare li està buscant espòs. La Dafne és ben diferent a mi: és seriosa, molt prudent i responsable i sap complir amb les seves obligacions. Té el cabell quasi negre però també és molt bonica. La Dafne i jo no som gaire íntimes, però també l’aprecio.

Seguint amb mi a continuació hi trobem la petita Penèlope que té deu anys i és amb qui tinc més bona relació. La mare i les meves germanes grans sovint diuen que tinc un comportament infantil i inmadur per a la meva edat i que en comptes d’estar jugant amb la Penèlope hauria de preocupar-me més per la meva imatge i d’agradar els joves atenesos. És ben cert que el meu interès pels nois i pel matrimoni és nul i que m’agradaria ser una nena eternament. No em veig com a esposa o mare. No m’agraden les pintures de la mare, no vull desprendre’m de les meves nines i sacrificar-les a les deesses… Està clar que després que Dafne es casi, jo seré la següent.

Seguint amb la Penèlope, puc dir que és una nena molt divertida i tendre. Tota ella és amor per oferir els altres. Físicament és una barreja entre el pare i la mare: el cabell i els ulls d’ella, però la forma de la cara i la manera de ser del pare. És molt femenina, tot el contrari a mi, sovint diuen que sóc un home i que seria més feliç amb una pilota i una roda…

Dibuix de Carla Muñoz

 

El meu germà Alexandre té vint anys i és molt fort i valent, però a la vegada pacífic i protector. Li agrada aprendre de tot, però en especial les arts i la política. Com jo, ell és una còpia del pare. L’Alexandre i jo som carn i ungla i sovint m’explica el que aprén dia a dia a l’àgora amb savis filòsofs de llargues barbes canoses… L’admiro molt.

El meu germà, l’Hèctor, té quinze anys i el que més li agrada és l’esport i l’exercici físic. El seu somni seria poder participar en els Jocs Olímpics i arribar a ser un militar al servei del nostre gran Rei, Alexandre el Gran. L’Hèctor és una còpia masculina de la mare. Tot i que l’estimo, no som gaire íntims…

Tenim vint esclaus: una dida, quatre cuineres i quinze criats i criades. La mare diu que els hem de parlar amb autoritat i superioritat, però jo no ho faig així. Conec la vida de cadascun d’ells i sóc amiga de les nenes esclaves tot i que em diuen que elles no són com jo. No ho puc comprendre, totes som de carn i ossos i parlem la mateixa llengua…

De vegades, envejo l’Alexandre i l’Hèctor perquè ells poden sortir al carrer a diari, mentre que la mare i nosaltres ens quedem tancades a casa, sense renovar l’aire i mirant a través de la finestra com surt i es pon el sol des de la llunyania…

Bé, segueixo amb la meva història. Em vaig llevar i mullar la cara amb aigua freda i em vaig dirigir al gineceu. El gineceu és la part de la casa on estan les dones, tal i com diu la paraula (γυνή).
La mare ja era desperta i filava un bonic tapís. Jo havia provat forces cops de teixir o de filar però la mare no feia més que escridassar-me perquè ho embolicava tot! Així que això de filar… deixem-ho córrer.

Poc després van anar apareixent la Dafne i la Penèlope i llavors vam esmorçar pa sucat amb vi, com era costum. A Atenes ho anomenem “vi sense barreja” (ἀκράτισμα). Vaig jugar amb la Penèlope a les nines, aquestes tenien una mansió preciosa amb mobles en miniatura. La mare estava filant i la Dafne creant tota mena de pentinats davant el mirall.

Aquella tarda estava contenta, aquell dia el pare havia organitzat un gran banquet a casa, amb amics de la joventut i infantesa. També eren convidats la meva germana Alícia i el seu marit Jacint.

Cap a les sis de la tarda, els convidats van anar arribant. Alguns venien d’altres regions! Hi havia gent de Beòcia, Etòlia, Fòcida… Inclús de Lacònia, de Tessàlia, Tràcia o de les Illes Cíclades! Molts amics del meu pare, portaven els seus fills amb ells. La Dafne es va posar vermella i a més a més s’omplí la cara de pólvores i s’arreglà amb molts accessoris! Semblava un tomàquet tan vermella!

La mare, la Dafne i jo també vam ser presents al sopar; juntament amb el pare, l’Alexandre i l’Hèctor. La Penèlope es va quedar amb la dida perquè encara era massa petita. Ens vam vestir amb quitons i alguns homes a més a més portaven un himàcion o una clàmide a sobre! Aquella nit vam menjar hortalisses, verdures, llegums, cereals i un formós brau que vam sacrificar. Després es va fer una libació sagrada pel déu Dionís i el pare ens va demanar a nosaltres, les dones, que ens retiressim a les nostres habitacions. Jo em vaig voler quedar, però la mare em va estirar del braç.

Passaven les hores i els homes seguient parlant, rient i interpretant música; mentre jo era al meu llit, intentant caçar un somni inexistent. Em vaig aixecar i em vaig cobrir amb un himàcion, no em vaig calçar per no fer soroll i vaig anar de puntetes al pis d’avall i vaig mirar per un forat de la porta la gran celebració. Hi havia ballarines que dançaven per a ells i suposo que serien espartans aquells que feien actes incivilitzats i no aptes fora del matrimoni… Era aquell l’Alexandre? Era aquell que besava una ballarina? “Oh, Déu meu!” Em vaig girar i cobrir els ulls. Vaig quedar glaçada quan vaig sentir una mà que es recolzava en la meva espatlla. Em vaig girar i vaig veure que es tractava d’un jove que vestia només amb una clàmide! Com podia anar així? Havia de ser espartà!

– Què fa, senyoreta, a aquestes hores de la nit fora del gineceu? És vostè una ballarina? -Em preguntà.
No vaig saber què dir.
– Es troba bé? – Em passà la mà per la cintura i jo em vaig apartar ràpidament.
– No em toqui així…
– Vostè no és ningú per dir-me què haig de fer, és vostè esclava, oi?
– La veritat és que sóc la filla de Lisandre. Em dic Irene.
– Perdoni, senyoreta, he sigut un maleducat. Jo em dic Artur, i sóc de Lacònia.
“Espartà” -Vaig pensar- “Ho sabia”.
La porta era a punt d’obrir-se per dintre.
– No em poden veure… -Vaig xiuxiuejar- No hauria d’estar aquí!
– Vine, ens amagarem. -Em va agafar de la mà i vam sortir corrents.

Vam amagar-nos en un racó que restava entre una escultura d’Hèstia (vigilava la llar) i una columna. El pare s’estava acomiadant dels convidats, un per un. No entenia perquè l’Artur m’havia ajudat, però després de tot ja no em va semblar un noi tan poc assenyat…
Aquest va ser el primer capítol de la història entre l’Artur i jo.

 

CONTINUARÀ

 

Laia Muñoz Osorio
1r Batx. Grec

19 thoughts on “La nena que va voler veure el Sol d’Atenes (Part I)

 1. Margalida Capellà Soler

  Eulàlia, això promet! A més tens una il·lustradora fantàstica a la família! Per molts anys a les dues i molt bon any, artistes!

  Aquí afegiré aquesta primera part de la teva recreació de la vida quotidiana a Grècia a l’espera de la segona!

 2. Eulàlia

  Gràcies, Magistra. És un plaer escriure per aquest blog, ja veuràs com seguirem publicant més articles i il·lustracions al llarg d’aquests anys.

  Bon Any Nou!

 3. Zicora

  Salve!!!.

  Com sempre, Laia, no tinc paraules per dir-te lo fantàsticament bé que escrius. Cada vegada escrius coses més maques. Sens dubte ets una escriptora en ple ascens!!!.

  Bon Any Nou!!!.

 4. Miriam Pelegrina

  Ostres Laia cada cop escrius millor i fas les histories més boniques, felicitats! Segueix escribin aixi!

 5. noelia caballero

  Salve!
  Molt bona feina Eulália,ets una gran escriptora i a més tens una gran il·lustradora a casa!.Seguiu així!
  Vale!!

 6. Cristina Berjano

  Com dic sempre Laia estàs feta una gran escritora i ta germana una gran dibuixant!
  Molt bona l’historia, a veure si llegeix la segona part!!
  Moltissimes felicitats Laia!
  Segueix escrivint que se’t dóna molt bé 🙂

 7. caparros.lourdes2010

  Felicitats Laia! Cada cop escrius millor, i la teva germana dibuixa molt be.

  Esteu fetes unes grans artistes les dues!

  Seguiu aixi!

 8. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » La nena que va voler veure el Sol d’Atenes (II)

 9. Michelle

  Hola!
  Primer de tot felicitats per el teu relat, tot i que veig que encara no està finalitzat. M’agradaria veure la continuació d’aquesta història ja que m’he sorprès al veure que cada cop llegia mes i més ràpid i en volia saber que passava a la següent línia! Tot i que he de reconèixer que no m’agrada molt llegir, el títol del teu relat m’ha cridat l’atenció i potser tot i no ser un dels primers de la llista i sent un dels més llargs, m’he aturat a llegir-lo! M’agraden molt les històries d’amor i per el que explicaves al final, sembla que començarà un bonic romanç entre l’Irene i l’Artur. Com he dit abans, espero poder llegir el desenllaç d’aquesta història, bona sort i continua així! Fins aviat!

 10. Margalida Capellà Soler

  Michelle, si cliques damunt CONTINUARÀ al final de l’apunt et portarà a la segona part.
  Per cert, amb aquest relat l’Eulàlia ha guanyat el segon premi de prosa de la categoria F en el certamen literari de Sant Jordi de la vila de Premià de Mar.

 11. Eulàlia

  Me’n alegro moltíssim que t’hagi agradat, de veritat. Ara ja està disponible la història sencera i tal i com diu la Margalida, si cliques al CONTINUARÀ podràs llegir el desenllaç.

  I si t’agraden aquest tipus d’històries, potser també t’agradarà aquesta:

  http://blocs.xtec.cat/aracnefilaifila/2012/01/19/que-se-nha-fet-del-grec-part-i/

  L’hem escrita una altra companya i jo mateixa. Encara està en procés, ja que també consisteix en diverses parts. Espero que la gaudeixis!

 12. Teresa Devesa i Monclús

  Realment Eulàlia, els teus escrits enriqueixen el bloc i som més d’un els que esperem les segones parts. Endavant.
  Michelle, t’animo a llegir la segona part i desvetllar el desenllaç que tant t’intriga.

 13. Eulàlia

  Gràcies, Teresa. T’agraeixo de tot cor els teus ànims i valoracions. És un plaer treballar per Aracne.

 14. victor.barranco2011

  Xaipe!
  Eulàlia, moltes felicitats per l’escrit, crec que és realment bó i que et podies dedicar a aixó ja que se’t dóna molt bé.
  Ha quedat una recreació molt bona.
  Vale 😀

 15. Iria Rael

  Salve!
  M’agrada molt la recreació i pensó que tens una gran forma de redactar. No sóc molt de llegir però la veritat es que amb les recreacions sembla que Hem transporto directamente a l’época!

 16. Robert Cepeda

  Recreacio molt bona pero la redaccio espectacular, soc un lector i la forma en la que has escrit m’ha semblat molt bona, has pensat dedicarte a la escritura?

 17. abrilramosa

  Salve!

  Una redacció preciosa. M’ha semblat espectacular la manera en la que escrius.
  Podries dedicar-te a alguna cosa per l’estil. Seria una gran sort per tots poder llegir un llibre teu!

 18. Juls París

  Xaipete!

  Una recreació molt bona, m’ha agradat molt la manera en la que escrius. El que primer m’ha cridat l’atenció ha sigut el títol, després un cop he començat no podia para, tens algo que enganxa… M’envaig a llegir la segona part!!

 19. sanchez.cano

  Xaipete!!

  És una recreació molt ben escrita!! He començat llegint el títol i ja ha fet que m’enganxés al fil de l’història!!

  Escrius molt bé!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *