Cornelius i Fontsanta, els gegants romans de Cornellà

FITXA TÈCNICA

Nom Gegant: CORNELIUS
Alçada: 3,97 m. Pes: 49 Kg.
Nom Geganta: FONTSANTA
Alçada: 3,91 m. Pes: 45 Kg.

CORNELIUS representa un general romà retirat, que s’estableix per les terres del delta del Llobregat, a prop del riu Rubricatum. Esdevingué segons la llegenda, fundador de Cornellà de Llobregat.


Mostra Toponimia clásica de Hispania romana en un mapa més gran

FONTSANTA és una laietana de la zona, en un principi esclava de Cornelius,a qui fa d’aiguadera, però que aviat s’enamorà del romà.

També ens acompanya, amb el so de les gralles i els timbals, la MARIANA, la gegantona de la colla que tira aigua i que porten els nostres nens i nenes.

Geganters de Cornellà

21 thoughts on “Cornelius i Fontsanta, els gegants romans de Cornellà

 1. Margalida Capellà Soler Post author

  Quina alegria, geganters de Cornellà, que hàgiu vingut amb els vostres gegants romans a Teià i que hàgiu volgut col·labor a Aracne fila i fila!

  Aràcnids i aràcnides, els gegants de Cornellà, com ens expliquen els seus geganters, recorden el romà anomenat Cornelius, que dóna nom al seu municipi. Què n’opineu? Sabeu si en altres contrades hi ha altres gegants romans o amb clars referents clàssics? Què tenen els gegants d’arreu amb la mitologia clàssica?…

 2. Eva Serrano

  Salve!
  Jo no sé a quins llocs hi ha gegants romans amb referents clàssics, però a partir d’aquest artícle sé del cert que sí que n’hi ha.
  Perquè els gegants formen part de la tradició, de la cultura, i el llatí ens ha deixat moltisimes coses de la cultura.

 3. Laura Torrent Garcia

  Salve!

  No sabia que existien gegants romans! Penso que, que hi hàgi aquesta tradició d’aquests gegants és molt interessant, ja que forma part de la cultura i ho trobo molt encertat que es formin “festes” per representar-ho.

  Ave!

 4. Clara Trullenque Ortiz

  Salve!
  No sabia res de l’origen del nom de Cornellà, ni sabia res dels gegants! No se m’haguès ocorregut mai que els gegant li haguessin donat un nom.
  Són molt importants ja que són éssers mitològics de la cultura llatina.
  Vale!

 5. Sabina Cervero

  Salve!

  No sabia que hi haguessin soldats amb referents clàssics! Seria molt interessant poder coneixer la història de més gegants provinents d’aquests referents ja que no en sé pràcticament res. Un cop més tenim la certesa de que el llatí perdura en la cultura i la tradició de cada poble i ciutat.

 6. Andrea gomez

  SALVE!!
  Jo tampoc sabia que hi haguessin gegants, que tinguessin que veure amb abant passats clàssics, això vol dir que el llatí en cara no es una llengua morta i que encara es fan cosas que tenen que veure amb aquesta cultutra., no només els gegants de Cornellà, però tampoc se si hi han altres geants com aquests.

 7. Eva perez

  salve!!
  jo tampoc sabia que hi haguessin gegants de aquests, i estic d’acord amb l’Andrea, que això vol dir que el llatí no es una llengua morta, encara, perque segueixen fen coses que tenen aveure amb la cultura!

 8. Yasmina Berkane Pais

  Salve! 🙂
  M’ha semblat molt interesant saber l’origen d’aquests dos gegants de Cornellà, la veritat és que mai havia sentit parlar d’ells i tampoc m’havia fixat en l’origen dels noms.
  El que seria molt interesant seria trobar d’altres gegants amb referents clàssics com aquests dos.
  I el que esta clar és que els romans ens van deixar molta cultura.

 9. Noelia Vargas

  Seria molt interessant poder conèixer la història de més gegants ja que no sé pràcticament res de tot aixó.

 10. Aida Alvarez

  SALVE LIDA!!!!
  No sé a quins llocs hi ha més gegants romans, però a partir d’aquest artícle sé del cert que sí que n’hi ha.

  VALEE

 11. mhirou.lhassan2011

  no sabia que exsistien gegants romans però em sembla un acte molt bonic poder representar tot això amb festes tradicionals d’allà .
  salve!

 12. balart.irina1120

  No sabia que hi haguessin gegants romans amb refernets clàssics, m’ha semblat molt interessant saber l’origen d’aquests gegants, jo no sabia rees sobre aquests gegants.

 13. huete.victor1020

  Salve!
  N’ho sabia que encara existian aquests gegants tan antics pero crec que l’obre estaria bastant be.

 14. Andrea Balart

  salve!
  m’ha semblat molt curiòs el video, ja que no sabia que hi haguesin gegants romans , ni que el nom de Cornellà provinguès del llatí. M’ha sorprès veure l’emprenta de cultura tan gran que van deixar els romans.

 15. bernard.sara1120

  Salveee.

  No en tenia ni idea de que també haguesin gegants romans apart dels que es fan servir per a la festa dels Pirates.

  M’ha agradat molt aquest article.

  Valeee.

 16. Elisa Moya

  Salve!

  No tenia n’idea que existien gegants romans, sabia que existien però no pensava que serien romans. M’ha sorprès que l’origen dels noms dels gegants de Cornellà provingués del llatí, ha sigut interessant saber-ho.
  No sé on podem trobar altres gegants amb referents clàssics, però segur que hi han molts més, perquè els romans ens van deixar molta cultura.

 17. Paula pla

  Salve!

  No coneixia aquests gegants, ni tampoc l’origen de Cornellà del Llobregat, mai hagués pensat que provenia del llatí :O.
  Cada cop ens adone’m més de que el llatí no és una llengüa morta, que potser l’utilitzem cada día i ni ens enterem.

 18. martinez.victoria2010

  No pensava que hi havien gegants romans! , ni que els noms dels gegants de Cornellà provenen del llatí i dels romans . A sigut molt interesant saber-ho!:)

 19. Naim

  Els unics gegants que coneixia eran els de les festes de Premià, però no pensava que hi haguèssin gegants romans.

  Salve.

 20. gene macias

  la vritat esque no els cuneixia pero ara siii molt fotr que cornella de llobregat prove del llati no ho avia pensat mai aixo

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *