Rudens a L’Hospitalet

El passat dia 11 d’abril els alumnes de llatí de primer i de segon de Batxillerat de l’IES Vall d’Arús de Vallirana vam assistir a l’Hospitalet a la representació de Rudens de Plaute, a càrrec del Grup “Balbo Teatro” de l’IES Santo Domingo de El Puerto de Santamaría Cádiz.

Com era la nostra primera experiència en assistir a una representació d’una comèdia llatina, no esperàvem que fos tan entretinguda. El que més ens va impactar va ser que foren actors tan joves i que tinguessin tanta confiança en la seva interpretació. Vam reconèixer amb facilitat alguns personatges típics plautins: l’esclau murri Tracaliò, la jove que no és la protagonista però l’acció gira al seu voltant, Palestra la donzella segrestada de petita, el lenó Labrax i el jove enamorat Pleudisip.
Adjuntem algunes imatges del nostre pas pel teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat:

N.B.:

  • Sabeu qui és Plaute?
  • Di quin comediògraf  Plaute treu l’argument de Rudens?
  • S’inspira en una sola comèdia grega o bé hi ha contaminatio?
  • Què és una fabula palliata?
  • Quins elements de la cultura romana heu identificat en aquesta comèdia plautina.
  • Què en saps dels personatges plautins? Identifica a Rudens els següents:  adulescens, virgo, senex, leno, servi i el paràsit.
  • Quin és el paper de la dona a Rudens?
  • Què opines de l’alternança entre les parts recitades i cantades en la comèdia?
  • Has llegit Rudens? L’has vista representada al teatre? Què n’opines?
  • Has llegit alguna altra comèdia de Plaute? Quina?
  • Passa’t per aquí i potser t’animes a llegir Amfitrió?

Els alumnes de segon de batxillerat de l’IES Vall d’Arús estem agraïts de poder col·laborar en el vostre blog.

Auda Ferrer

14 thoughts on “Rudens a L’Hospitalet

  1. Margalida Capellà Soler

    Realment hem tingut uns reporters de luxe al teatre Joventut d’Hospitalet! Moltes gràcies, Auda i alumnes de llatí de l’institut Vall d’Arús de Vallirana.

    Que tingueu unes molt bones vacances i ens veiem de nou a la tornada amb nous apunts i comentaris!

  2. Auda Ferrer

    Hola Margalida i aràcnids,
    estem molts contents de la publicació i els alumnes de segon es comprometen a contestar les preguntes, és un bon exercici per practicar la selectivitat.
    Auda Ferrer i els alumnes de llatí de Vallirana

  3. Francesc Franquet

    M’ha agradat el vostre article, Auda. Nosaltres vam veure Rudens i Antígona a l’auditori del Camp de Mart a Tarragona dimarts passat i ens vam delectar amb les interpretacions de Balbo Teatro.
    Va estar molt bé que a la tragèdia fessin la introducció del combat entre Etèocles i Polínices per posar en antecedents al públic. L’actor que feia de Creont que crec que és un professor d’institut va ser memorable.
    Molt bones vacances!

  4. Margalida Capellà Soler

    Moltes gràcies a vosaltres, Auda! Segur que tots els aràcnids de segon de llatí agrairan la vostra entrada i repassaran Plaute tot refrescant aquest autor que els entra a la Selectivitat!
    Moltes gràcies, Francesc, per obrir apunt a Aracne amb el vostre envejable i memorable dia de teatre clàssic al peu de les muralles de Tarragona!
    Molt bones vacances de Setmana Santa!

  5. Irena

    Hola!
    Quina gran experiència nois ja ho crec! Aquesta història segons el que he llegit es desenvolupa en un poble de platja d’una historia de reconeixement.
    *Plaute va ser ja des de jove, un actor en una companyia de comediants, que poc a poc es va anar convertint en empresari i, imitant la comèdia nova grega, i ja a patir d’aquell moment començà a escriure obres. Plaute va obtenir els majors èxits a l’edat dels quinze anys després de la representació de les primeres obres de Nevi. Més tard, d’acord amb el mateix testimoni, s’arruïnà en voler aconseguir un increment de la seva riquesa en el comerç marítim i va haver de treballar per a sobreviure fent girar la roda d’un molí, mentre escrivia en els pocs moments d’oci que tenia.
    *Es va inspirar principal en el poema de Paenulus.
    *Són les tragèdies o comèdies gregues, que prové de “pallium” vestidura grega. La fabula palliata s’ inspirà doncs directament en la comèdia Nova d’Atenes. Podem trobar diferents elements de la cultura romana com: Compra i venta de les dones, violència amb esclaus, referents de déus, entre altres.
    *Hi ha una contaminatio ja que Plaute no només introdueix situacions noves i referències del seu moment històric, sinó que també utilitza en una mateixa obra arguments de diferents originals grecs i inclús escenes d’ autores distints.
    *
    -Joves (Adulescens): Pleusidipo.
    -Donzella (Virgo): Palestra , Ampelisca.
    -Vell (Senex):Démones.
    -Leno (Leno):Lábrax.
    -Esclaus(Servi):Gripo, Tracalió, Esceparnió.
    -Paràsit: Càrmides.

    *Segons el que he vist, el paper de la dona és similar a la dels esclaus, normalment se la tracta amb malament, el matrimoni es decidit pel pare, ha de fer els càrrecs quan al marit o a l’amo li convé. Podríem dir que es tracta com d’un estri d’ús i tirar.
    *No he llegit Plaute, però m’agradaria fer-ho, semblen interessants les seves comèdies.
    valee!!!

  6. Laura Galán

    * Sabeu qui és Plaute?
    Plaute, pertanyent al període arcaic conjuntament amb Terenci, va ser l’autor que més èxit va tenir entre el públic, perquè era un home de poble i escrivia comèdies per a les classes més baixes, amb un llatí molt col·loquial.

    * Di quin comediògraf Plaute treu l’argument de Rudens?
    La influència de Plaute era la comèdia nova grega, el principal autor de la qual va ser Menandre, però no ho puc assegurar perquè no ho he trobat.

    * S’inspira en una sola comèdia grega o bé hi ha contaminatio?
    -Sempre hi ha “contaminatio” en les obres de Plaute.

    * Què és una fabula palliata?
    És un gènere de la comèdia que recostrueix, en llatí, els temes representatius de la comèdia nova grega.

    * Quins elements de la cultura romana heu identificat en aquesta comèdia plautina.
    Apareixen esclaves, la importancia de la religió politeista…

    * Què en saps dels personatges plautins? Identifica a Rudens els següents: adulescens, virgo, senex, leno, servi i el paràsit.
    adulescens=Pleudisip
    senex= Daemones
    servi= Sceparnio
    leno=Labrax
    virgo= Palestra
    Paràsit=Tricalió?

    * Quin és el paper de la dona a Rudens?
    Normalment les dones que representa Plaute són molt diferents entre elles, hi ha la “donzella”, tendre i enamorada, però que no apareix molt en escena, les “cortesanes” que acostumen a ser cobdicioses, i l'”esposa” molt dominant. En aquest cas Palestra i Ampelisca són les dues noies que surten i les dues apareixen com prostitutes. No obstant, Palestra també fa el paper de donzella, ja que es filla de Daemones, però havia estat separada d’ell després que la raptaren de petita
    * Què opines de l’alternança entre les parts recitades i cantades en la comèdia?
    És una aportació dels romans, ja que els grecs no introduïen parts musicals, i pel que fa el meu punt de vista, opino que es molt més entretingut amb música.

    * Has llegit Rudens? L’has vista representada al teatre? Què n’opines?
    No l’he llegida, ni tampoc l’he vist representada.

    * Has llegit alguna altra comèdia de Plaute? Quina?
    Recentment l’hem treballat i vaig llegir gran part d’Amfitrió.
    * Passa’t per aquí i potser t’animes a llegir Amfitrió?
    🙂

  7. Toni Moreno Baza

    * Sabeu qui és Plaute?
    Plaute va ser un escriptor llatí que va viure entre els segles IIIa.C i IIa.C, i tot i que no ha arribat gaire informació fins als nostres dies, en tenim prou com per valolar-lo com un dels còmics més importants de l’època clàssica.
    * Di quin comediògraf Plaute treu l’argument de Rudens?
    No he trobat de qui treu l’argument Rudens, però el que sí que puc dir és que tenia una gran quantitat d’influències de Menandre.
    * S’inspira en una sola comèdia grega o bé hi ha contaminatio?
    Les fonts d’inspiració de Plaute eren diverses i estava influenciat per diferents tipus de comèdia grega, així que, segurament, sí que hi haurà contaminatio.
    * Què és una fabula palliata?
    Eren el tipus de comèdia que agafaven com a tema principal les antigues obres gregues de la Nova Comèdia, en el que els actors duien una capa negra, imitant les antigues tradicions.
    * Quins elements de la cultura romana heu identificat en aquesta comèdia plautina.
    Hi apareixen els prototips de personatges recurrents en les seves obres, i també els temes: importància dels déus, família, …
    * Què en saps dels personatges plautins? Identifica a Rudens els següents: adulescens, virgo, senex, leno, servi i el paràsit.
    joves: Pleusidipo.
    donzella: Palestra , Ampelisca.
    vell: Démones.
    leno: Lábrax.
    esclaus: Gripo, Tracalió, Esceparnió.
    paràsit: Càrmides.
    * Quin és el paper de la dona a Rudens?
    La protagonista és una noia, i al veure com la segreste, com el seu pare decideix amb qui s’ha de casar, … se’ns presenta com un objecte gairebé.
    * Què opines de l’alternança entre les parts recitades i cantades en la comèdia?
    Li donen molt de ritme a l’obra, i li proporcionen un altre aire a la obra i un tarannà més ociós, propi dels romans.

  8. Berta

    -Sabeu qui és Plaute?
    Plaute va ser una autor còmic llatí,es creu que va néixer a Sarsina (una ciutat d’Umbria) vora el 254 aC i va morir el 184aC. Desde molt jove va començar a escriure obres i totes van tindre un gran èxit.
    -Di quin comediògraf Plaute treu l’argument de Rudens?
    Plaute es va influenciar de molts comediògrafs de la Nova Comèdia Grega.
    -S’inspira en una sola comèdia grega o bé hi ha contaminatio? es va inspirar en tres models de la Nova Comèdia Grega:Amphitruo, Persa i Poenulus.
    -Què és una fabula palliata?
    la fabula palliata és un tipus de comèdia romana ambientada a Grècia en les que es reprodueix temes de la Nova Comèdia Grega. Aquest tipus de comèdia va rebre aquest nom perquè els personatges eren grecs que vestien el pallium (vestit típic grec).
    -Quins elements de la cultura romana heu identificat en aquesta comèdia plautina.
    en aquesta obra apareixen temes com la família, la religió, personatges com esclaus, donzelles, joves i esclaus. Totes les obres acaben amb un final feliç.
    -Què en saps dels personatges plautins? Identifica a Rudens els següents: adulescens, virgo, senex, leno, servi i el paràsit.
    els personatges de Plaute són fixos li serveixen per aconseguir fer riure el públic.
    Adulescens:Pleudisip
    virgo: Palestra, Ampelisca
    senex:Dèmones
    leno:Làbrax
    servi:Gripo, Tracalió i Esceparnió
    paràsit:Càrmides
    -Quin és el paper de la dona a Rudens?
    A Rudens les dones són presentades com cortesanes i donzelles,Palestra fa la funció de donzella.
    -Què opines de l’alternança entre les parts recitades i cantades en la comèdia?
    l’alternança amb la música fa que l’obra sigui més entretinguda.
    -Has llegit Rudens? L’has vista representada al teatre? Què n’opines? He llegit Rudens i també l’he vist al teatre i va estar molt ven representada.
    -Has llegit alguna altra comèdia de Plaute? Quina?
    No.

  9. Auda Ferrer

    Molt bé, Berta
    però hi ha algun aspecte que hauríem de comentar, el model de Rudens és una comèdia de Dífil, però com no la tenim no podem esbrinar el grau de contaminatio. A més segons els autors de la nostra edició, els models de les obres de Plaute són els de la Nova Comèdia Grega i només tres Amphitruo, Persa i Poenulus provenen de la Comèdia Mitjana

  10. Margalida Capellà Soler

    Ara ja veig, Auda, de qui és alumna la Berta! Benvinguts siau alumnes de Vallirana!

  11. Pablo Sánchez Medina

    Hola, a continuació contestaré les qüestions proposades. Gràcies.

    *Sabeu qui és Plaute?
    Plaute va ser un comediògraf llatí de qui coneixem la data de naixement exacta però, aproximadament, s’ha fixat en l’any 254 aC i va morir el 184 aC. És considerat l’autor de comèdies més important de l’antiguitat i va fer arribar la comèdia a totes les capes de la població.
    *Di quin comediògraf Plaute treu l’argument de Rudens?
    Plaute treu l’argument d’una obra de Dífil.

    *S’inspira en una sola comèdia grega o bé hi ha contaminatio?
    Hi ha contaminatio. S’inspira en els models de la Nova Comèdia Grega.

    *Què és una fabula palliata?
    Es un tipus de comèdia llatina a l’estil grec, amb personatges i ambientació grega. S’anomena així perquè els personatges vestien el pallium, el típic vestit grec.

    *Quins elements de la cultura romana heu identificat en aquesta comèdia plautina.
    Elements com els personatges típics dels esclaus o temes com la família, la violència amb els esclaus, la compravenda d’aquests…

    *Què en saps dels personatges plautins? Identifica a Rudens els següents: adulescens, virgo, senex, leno, servi i el paràsit.
    Plaute utilitza uns personatges tipus, és a dir, personatges que no són rodons i sempre segueixen unes característiques típiques.
    Adulescens correspon a Pleudisip; Virgo a Palestra i Ampelisca; Senex a Dèmones; Leno a Làbrax; Servi a Gripo, Tracalió i Esceparnió i el Paràsit a Càrmides.

    *Quin és el paper de la dona a Rudens?
    La dona té un paper secundari a l’obra de Rudens. És semblant al paper de l’esclau. Reprimida pel seu pare, escull el seu destí i no té capacitat de decisió.

    *Què opines de l’alternança entre les parts recitades i cantades en la comèdia?
    Ajuda al seguiment de l’argument i a fer més divertida l’obra.

    *Has llegit Rudens? L’has vista representada al teatre? Què n’opines?
    L’he llegit i també l’he vista representada al teatre. És una obra molt divertida.

    *Has llegit alguna altra comèdia de Plaute? Quina?
    No.

  12. Auda Ferrer

    Hola Pablo,
    m’han agradat aquestes aportacions més socials, però com t’agrada el teatre i en fas et recomano la lectura de l’Aulularia i que esbrinis qui va utilitzar-la per crear un dels personatges més immortals del teatre universal
    Gratias ago

  13. Auda Ferrer

    Hola Margalida,
    sí tens raó són els meus alumnes, ara comencen a despertar, la veritat és que han tingut un trimestre molt enfeinat, suposo que començaran a col·laborar també: Txell, Ariadna, Laia, Verònica, Laura, Marta i Cristina.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *