La Revista Auriga lliura els seus premis anuals

Els guardonats amb la divuitena edició dels premis Auriga, juntament amb els membres del consell de redacció de la revista, a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona.Els guardonats XVIII  PremisAuriga, juntament amb els membres del consell de redacció de la revista, a l’Aula Magna de la UB

La revista Auriga, l’única publicació en català dedicada a la divulgació del llegat grecoromà a Catalunya, ha lliurat aquest dilluns dia 11 d’abril els seus premis anuals. L’acte s’ha celebrat a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona. Tres han estat els guardons que s’han lliurat en el marc del cartell de la divuitena edició dels premis Auriga: el premi Musa, d’exposicions sobre el món antic; el premi Didascàlia, d’experiències docents, i el premi Núria Tudela i Penya, adreçat als estudiants.

El Premi Musa, d’exposicions sobre el món antic, ha estat concedit, ex aequo, a les exposicions “Tàrraco pedra a pedra”, del Museu Arqueològic de Tarragona, i “La fascinació per Grècia”, del Museu d’Art de Girona.

El director del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Francesc Tarrats, ha recollit el premi Musa per “Tàrraco pedra a pedra”. L’exposició explicava les moltes històries que amaguen les pedres i que ajuden a conèixer millor la societat que les va fer servir. La construcció de Tàrraco va requerir un llarg procés en el qual van combinar-se pragmatisme i voluntat de generació d’una determinada imatge. Les aportacions dels materials procedents de les pedreres locals i regionals, profusament representades en nombroses edificacions i monuments, van conviure amb la massiva importació de materials i elements manufacturats, extrets de les més prestigioses pedreres de l’imperi. Matèria, forma, funció i voluntat escenogràfica (màrqueting, en llenguatge actual) són conceptes que cal associar a l’hora d’analitzar el què i el perquè d’una realitat que se’ns descobreix a través de l’anàlisi dels materials que ens proporciona l’arqueologia. “Tàrraco pedra a pedra” plantejava una lectura contrastada d’aquesta realitat.

D’altra banda, el director del Museu d’Art de Girona, Josep Maria Trullent, ha recollit també el premi Musa per “Fascinació per Grècia”. L’exposició commemorava el centenari de les excavacions a Empúries i la descoberta de l’Esculapi. Exposava més d’un centenar d’obres provinents de col·leccions privades i museus d’arreu de l’Estat en el que fou un viatge artístic, històric i cultural a través de la influència dels cànons grecs en l’art català. L’exposició mostrava la fascinació que el passat grec va despertar als artistes catalans dels segles XIX i XX: S’hi trobaven pintors i escultors, però també escriptors i poetes. Al costat de les obres d’art exposades s’hi van poder veure, alhora, referències literàries d’artistes marcats també per la tradició cultural grega, com Jacint Verdaguer, Carles Riba o Salvador Espriu, entre d’altres.

El premi Didascàlia, d’experiències docents, al qual poden optar els treballs o projectes realitzats per professors a les aules, ha estat concedit a Ricard Llop, de l’Escola Joan Pelegrí de Barcelona, per la creació del grup de recreació, reconstrucció i divulgació històrica romana Barcino Oriens.

Finalment, el premi Núria Tudela i Penya, adreçat a estudiants, al qual poden optar treballs d’ensenyament secundari i universitari relacionats amb qualsevol aspecte del món clàssic, ha estat concedit a Laia Danés, de l’Institut Antón Busquets i Punset de Sant Hilari Sacalm, pel treball “Éssers fantàstics”, que tracta les influències clàssiques d’alguns mites en la història de les Guilleries. El treball, premiat també amb el Baldiri Reixach, ha estat tutoritzat per la professora Dolors Clota, col·laboradora d’Aracne fila i fila.

Revista Auriga

N.B.: L’enhorabona als guardonats! Per molts anys revista Auriga!

7 thoughts on “La Revista Auriga lliura els seus premis anuals

 1. Sònia

  Gràcies al teu vídeo del lliurament dels premis, Margalida, he pogut veure i gaudir-los com si hi hagués estat present.

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Sònia! Aquests actes passen sovint desapercebuts i cada dia no es premia un professor per la seva tasca docent, ni unes exposicions, ni el treball de l’alumnat. La revista Auriga ha arribat a la divuitena edició i esperem que no es cansi! Per molts anys!

 3. Dolors Clota

  Margalida,

  Moltíssimes gràcies per fer el reportatge gràfic de l’acte! Per mi va ser tot un orgull acompanyar la Laia a recollir el premi Núria Tudela per a estudiants, vint anys després que sortís el primer número de la revista i vint anys després (també! i ja impacta una mica!) d’haver acabat la carrera de filologia clàssica a la UB.
  Tant de bo que la revista Auriga segueixi amb aquesta empenta, treballant pel coneixement i respecte del nostre patrimoni. Plurimam salutem!

 4. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Dolors! Una altra vegada, però, he de vèncer la meva natural timidesa i aixecar-me per poder-ho gravar millor.
  Jo sempre dic que els premis honoren més a qui els concedeix que aquí els rep, per a qui també és un gran honor! Per molts anys Auriga i tant!

 5. Pingback: IES Anton Busquets i Punset » Premi Auriga per a “Éssers fantàstics” de Laia Danés

 6. Judith Consentino

  Margalida

  Gràcies per haver mostrat aquest acte i fer-nos sentir com si haguéssim estat presents, ja que desgraciadament actes com aquests en els qual es reconeixen el treball de profesors i alumnes passen per desapercebut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *