D’on portaven els romans els aliments?

Dimecres vinent anem a Barcelona, a fer de romans i romanes al mercat de la Boqueria, seguint la tradició iniciada ara fa tres anys. Hem millorat molt en TIC i d’aquell mapa del comerç romà del Bubú us proposo de fer la mateixa activitat però amb aquest Google Maps:

Els romans portaven el menjar de diferents indrets del món conegut aleshores; per exemple, l’oli i el gàrum de la Bètica; el vi i les ostres de la Tarraconense; la mel de Grècia; el vi de Quios; les figues d’Eivissa; el blat del nord d’Àfrica; els pernils de Ceretània; l’arròs de l’Índia; els dàtils d’Etiòpia i Palestina; les cireres del Mar Negre; els préssecs de Pèrsia; els albercocs d’Armènia…


Mostra Els aliments dels romans en un mapa més gran

D’on portem nosaltres els mateixos aliments? Quins altres aliments importem?

Chaima Anzaoui

1r A Batxillerat Llatí

22 thoughts on “D’on portaven els romans els aliments?

  1. Margalida Capellà Soler

    Fantàstic! Sou uns autèntics alumnes 2.0 i cada dia feu un pas més. Així m’agrada!

  2. Rubén Florencio

    Ave!

    He trobat alguns aliments que importem:

    -Carxofes de Benicarlo o de Tudela.
    -Arròs de València o de Delta de l’Ebre.
    -Mel de Granada.
    -Muscle de Galícia.

    Vale!

  3. Sílvia Espinach García

    La meva aportació al Google Maps ha estat la mel. Un producte provinent de Grecia, malgrat això, es diu que la mel ja es collia en temps de l’antic Egipte i s’utilitzava per endolcir pastissos, galetes i tota mena de plats. Però, cal esmentar el seu ús durant l’Imperi Romà, ja que, en temps de romans la mel s’utilitzava, en lloc de l’or, per pagar impostos.

    “La mel és bona a qualsevol hora!” (dita popular catalana)

  4. Francesc Martínez

    AVE
    1.D’on portem nosaltres els mateixos aliments?
    Avui en dia produim aquets aliments nosaltres mateixos. Per exemple: – La mel, l’obtenim de les nostres abelles.
    – Els pinyons, els obtenim del pi pinyoner.
    – Els préssecs surten del presseguer, que són
    cultivats en el nostre país.

    2.Quins altres aliments importem?
    -Arròs de València.
    -Marisc de Galícia.
    -Pernil Ibèric.

  5. Chaima Anza

    Salve a tothom!
    El meu aliemnt posat en el google maps d’alimets romans ha esat:les cireres.
    COn sabem les cireres es una fruita dolça i bonissima per la slaut, a que té vitamines.
    Les cireres provenen de Grècia lloc on s’exportaven i s’importaven productes.
    Les cireres es un frui que madura en fianals de primavera fins a principi de l’estiu, es un rpocès molt curt de recolecció de fruita.

  6. Chaima Anza

    Salve a tothom rectificó unes faltetes d’ortografia!
    Salve a tothom!
    El meu aliment posat en el google maps d’alimets romans ha esat:les cireres.
    Com ja sabeu les cireres es una fruita dolça i bonissima per la saLut, a I que té vitamines.
    Les cireres provenen de Grècia lloc on s’exportaven i s’importaven productes.
    Les cireres es un fruit que madura a finals de primavera fins a principi d’estiu, es un procès molt curt de recolecció de fruita.
    Vale espero que ús hagi esta de gran utilitat aquest comentari!

  7. Margalida Capellà Soler

    Chaima, saps per què es diuen cireres? Et felicito per haver aconseguit un localitzador gif transparent i amb moviment. Ja sé que t’ha costat molt, però l’esforç s’ho val!
    Has d’evitar les faltes tipogràfiques així com les ortogràfiques. Abans d’enviar el comentari, l’has de tornar a llegir i rectificar, com has fet, si cal. De mica en mica, s’omple la pica.

  8. irina

    he pogut comprovar que importem molts aliment, vaig llegir l’altre dia que l’estat espanyol importa més de 14 mil de tones d’aliments per al bestiar incloent 7 milions de tones de soja, procedents principalment d’Argentina i
    Brasil on l’expansió d’aquests cultius està provocant la desforestació de l’Amazones i el desplaçament de comunitats.

  9. Andrea Balart

    estan molt bé aquests google maps amb els gifts, l’estat espanyol importa molt pel que veig, al 2007 es van importar més de 29 milions de tonelades d’aliment, i això va suposar l’emisió de casi 5 milions de tonelades de c02. Jo crec que tindriem que importar menys.

  10. caparros.lourdes2010

    Salve!

    anava a afegir algun aliment més,pero tots els que vull posar ja estan aixi que respondre a la pregunta que li has fet a la Chaima

    ¿Por qué se llama cereza?
    El nombre cereza procede probablemente de la colonia griega de Kerasos y tiene nombres similares en toda la área mediterránea:

    Catalán: cirera
    Gallego: cereixa
    Portugués: cereja
    Francés: cerise
    Italiano: ciliegia
    Inglés: cherry
    Alemán: kirsche
    Turco: kiraz

    http://www.guiametabolica.org/recurso/la-cereza

  11. Rocío Molina

    Salve!!!

    A la pregunta d’on portem nosaltres els mateixos aliments? La resposta és que els pinyons provenen del pi pinyoner i els préssecs surten del presseguer,tots dos arbres són cultivats en el nostre país.

    A la pregunta de quins altres aliments importem? La resposta és que importem carxofes, arròs, mel, muscles, pernil ibèric, etc.

    Vale!

  12. ortiz.patricia1020

    Salve! 😀
    Nosaltres, actualment, amb tot el tema de la globalització podem comprar aliments que provinguin de totes les parts del món.
    L’oli i el vi, si són de la terra millor, ja que la mediterrània és un lloc idoni per a la producció de vinyes i oliveres. Els musclos, si són de l’atlàntic millor, per exemple, uns bons moluscs gallecs. La mel, si pot ser de terres de l’interior millor, i les figues de les illes. El blat sol venir d’Amèrica i quin millor pernil que el de la península! L’arros sol venir del Montsià i els dàtils del nord d’Àfrica. I les cireres, els préssecs i els albercocs també solen venir de la mateixa península.
    Ave!

  13. ortiz.patricia1020

    Salve!
    He afegit els cereals que venien d’Hispània, que es feien servir per fer el pa (amb fermentum o sense) l’esmorzar i un refresc que es feia a base de papilla de cereals i aigua.

    Vale!

  14. ortiz.patricia1020

    Salve Lida!

    Jo he fet l’enciam, que va ser descobert pels conqueridors romans a les terres de l’oest d’Europa.
    La cuina romana va ser revolucionària perque els romans incorporaren molts vegetals a la seva alimentació, entre ells l’enciam, que sembla ser que els bizantins adoraven!

    Vale!

  15. molina.rocio2012

    Salve Lida!
    Jo he fet l’enciam, que va ser descobert pels conqueridors romans a les terres de l’oest d’Europa.
    La cuina romana va ser revolucionària perque els romans incorporaren molts vegetals a la seva alimentació, entre ells l’enciam, que sembla ser que els bizantins adoraven!
    Vale!
    (Es que abans m’he equivocat i ho he enviat amb la conta de la Patri, que estem a la biblioteca treballant juntes.)

  16. sanchez.laia1120

    Salve!
    Jo he posat al Google Maps el garum d’hispània, que era un condiment a base de paté de peix molt concentrat i molt fort.
    Vale!

  17. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » D’on aconseguien els romans els minerals?

  18. Eric Andreu

    Jo he introduït el Sparus, que és del gènere de la dorada, i és una espècie de peix pertanyent a la família dels espàrids i l’única del seu gènere. És present a la Mar Negra,i a la Mediterrània.

  19. Pingback: Hàbits alimentaris romans, quins són heretats dels antics grecs? | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *