Romanorum vita: No som tan diferents!

La Caixa avui celebra cent anys de l’obertura d’una oficina al carrer Girona de Tarragona. Durant tot l’any, l’entitat ho celebrarà amb un programa d’una vintena d’actes culturals i socials, que arribarà a tretze municipis del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. A principi de maig s’estrenarà a Catalunya, en una carpa a la plaça Verdaguer de Tarragona, l’exposició itinerant i de gran format Romanorum Vita; però abans s’estrenarà a Saragossa. Ha estat comissariada per Enric Seritjol, president del grup tarragoní de reconstrucció històrica Projecte Phoenix, i per Magí Seritjol, director de Tarraco Viva. De fet, la mostra vol recollir i exportar l’esperit d’aquest festival tot recreant, mitjançant l’ús d’eines audiovisuals, la vida quotidiana en un carrer o una casa d’un patrici romà. Per anar fent boca aquí en teniu un tastet:

Per cert, els romans tenien armaris? Sabeu on guardaven la roba de la llar?

Gaby

17 thoughts on “Romanorum vita: No som tan diferents!

 1. Margalida Capellà Soler

  Moltes gràcies, Gaby! Romanorum vita no me la perdre, sens dubte!

 2. Dolors Clota

  Moltes gràcies, Gaby, per penjar el fragment del TN d’ahir. L’aprofitaré per passar als meus alumnes… pensant en el dia que podrem anar a passejar-nos per aquesta reacreació. La combinació de la virtualitat als ordinadors i l’habilitat de la reconstrucció són genials per entendre d’on venim… Potser això ens ajudarà a veure on som i a decidir cap on volem anar.

 3. Cristina, Olga i Cristina

  Hola Gaby. Som tres alumnes de segon de batxillerat de Sant Hilari Sacalm. Ens ha agradat molt la teva aportació i esperem poder anar a Tarragona; a veure si ens hi veiem!

 4. Margalida Capellà Soler

  A mi també m’agradaria coincidir i així no sols em posaríeu veu al rostre! (he llegit el comentari de la Dolors al Fil!)
  Bona sort amb la defensa dels Treballs de recerca! Ja tinc ganes de llegir-los!

 5. Edgar Baena

  Molt interesant aquesta “domus”, estaria bé anar-hi per saber com es sentien els romans a les seves llars.

  La senyora del video fa una bona pregunta i si, la veritat que els romans si que tenien armaris, cosa nova que van inventar ja que ni grecs ni etruscos ho van inventar encara que no ho feien servir pel mateix funcionament que nosaltres ja que allà guardaven objectes valiosos i fragils. Però igualment si que tenian un lloc per guardar la seva roba, els “arcae vestiariae”, uns arcons.

  Espero que estigui bé!

 6. Saraa.

  Ave!
  Vaig veure la notícia el cap de setmana passat i em va semblar molt interessant.
  Jo he estat en activitat semblant a aquesta a Badalona -una mica de propaganda mai va malament 😀 -, es tracta de “El jardí de Quint Licini” de l’antiga “Baetulo”. S’hi conserva la piscina del jardí d’una casa de Baetulo, construïda a finals del segle I dC, que possiblement va pertànyer a Quint Licini, membre d’una poderosa família de patricis. Com a “Romanorum Vita”, el jardí també s’ajuda en la recreació a parir d’eines audiovisuals, però la diferència és, que a part que és una exposició fixa, clarament, no és cap recreació, sinó que són les restes originals del jardí. Amb llums i soroll artificials, es crea un ambient de com seria una passejada pels voltants de la piscina. Virtual però molt real i va ser molt divertit. Ho recomano a tothom 😀
  “Romanorum Vita” segur que tampoc té pèrdua!

 7. Marc Cortés

  Bona notícia per a qui ens agrada aquests temes! Penso que realitzar aquesta exposició a dues ciutats romanes importante com van ser Tarraco i Caesaraugusta es un bon encert! Ajudarà a la gent a entendre millor com es comportaven els romans un día de cada día. Ja tenim l’excursió programada oi Teresa?

  Vale!

 8. Jessica Llavero

  Avee!
  Em sembla molt interessant i realment m’ha agradat el reportatge. Seria una bona experiència i una bona eina d’estudi anar a visitar aquest muntatge, ja que està molt ben fet i trobo que a la hora de estudiar la part d’habitatge, ens seria molt útil.
  Una cosa que trobo molt encertada és el que l’home diu: “nosaltres ens assemblen al romans”, no nosaltres a ells, pel fet de ser els nostres abantpassats en costums, civilització, societat etc.
  Respecte a la pregunta que fa el Gaby, al video es diu que no tenien armaris, tot i que suposo que haurien de tenir alguna mena de lloc per guardar la roba de la llar. Buscant informació he trobat que sí que en tenien. Els romans són els primers que inventen els arcons (arcae vestiarie), on guardaven la roba, cosa que ni grecs ni estruscos tenien.

 9. Ariadna Jiménez

  Ave!
  Com ens diuen al telenotícies de TV3 la fundació “La caixa”, fa una recreació de la ciutat de Roma del segle I aC.
  Al llarg d’aquest vídeo es veuen les semblances que tenim amb la civilització romana, realment moltes persones que assisteixen es sorprenen perquè moltes de les coses que apareixen a les cases dels romans ( en llatí “domus”, que era l’habitacle típic de l’antiga Roma)s’assemblen, però també hi havien diferencies com diu la nena petita al reportatge, ja que mida i els luxes de la casa varien molt segons les possibilitats de cada família, com passa a l’actualitat.
  En resum, es podria dir que la “domus” constava d’un sol pis, o dos com a màxim. Tenia la planta rectangular i estava aïllada de l’exterior per parets uniformes, amb poques finestres. La claror entrava pel centre, a través de l’atri, o pel peristil.
  Respecte a la pregunta que és fa a l’article, després d’informar-me puc dir que els romans van tenir bones idees amb els mobles: se’ls va ocórrer les taules de tres potes,i les taules plegables. També van inventar els armaris, quelcom desconegut per grecs i etruscs. Allà dipositaven objectes fràgils o valuosos, la roba la guardaven en arcons (arca vestiariae).
  Vale!

 10. Carla A.

  És curiós, una maqueta a tamany real… fa temps que vam estudiar les parts de la casa, però tinc més recent els objectes que hi havia a les domus ja que em vaig documentar bé abans de fer el còmic d’Arachne i Irene. Segons el que vaig poder trobar, els romans tenien una espècie de bagul a la cambra que s’utilitzava com dormitori per guardar certes pertinences personals, i crec que entre elles estava les mantes i robes amb les quals es vestien.

 11. andrea martinez serrano

  ave!
  Doncs que bé, la proxima excurció a Bàrcino s’hauria de contemplar l’idea de anar aquesta reproducció.
  Quan he vist el video m’he adonat de que el mural del jardi es igual que el que hi ha en el museu de Badalona, Algú s’ha fixat?
  Tasmbé cal dir que soposos que armaris no tenien pero si baúls per guardar les coses

  VALE

 12. Teresa Devesa i Monclús

  Bé, sembla que tenim bastant clar el tema dels armaris i els arcons. Ésevident que els romans eren increibles a l’hora d’inventar coses útils…, i no només ponts i aqüeductes.
  M’agrada, Ariadna, la forma que has tingut d’afrontar el comentari i fixar-te en la reacció de la gent, com també la Jéssica.
  Andrea i Marc, poques excursions podrem programar ja, a mida que s’acosti la selectivitat, però m’agradaria que, com va fer la Sara, les experiències a l’institut us animessin a aprofitar algunes estones de lleure per fer aquesta mena de visites i que quan us vinguin visites, presumiu del passat romà de la vostra ciutat. Veig, per exemple, que algunes teniu ben present el jardí de Quint Licini!
  I Andrea, tal com diu la Margalida, hauràs d’anar una mica més lluny, si vols visitar l’exposició! No et despistis perquè a Barcelona, de moment, no la trobaràs, però mai se sap, com que és itinerant…

 13. stefanny

  També van inventar els armaris, quelcom desconegut per grecs i etruscs. Allà dipositaven objectes fràgils o valuosos, la roba la guardaven en arcons (arca vestiariae).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *