HistoTube: Un passeig per Bàrcino

Hola companys! sóm un grup d’historiadors que ens dediquem a fer tasques de difusió del patrimoni. Alguns de nosaltres hem dedicat part de la nostra activitat professional al món docent i us volem presentar un nou projecte que hem endegat com a eina per compartir entre tots els professors: HISTOTUBE!
Esperem que us sigui útil i que vulgueu participar-hi!
No us perdeu les reproduccions 3D de Barcino perquè tenim preparades les de Lleida, el Partenó, Empúries i molt més!

Salutacions.

Dani Cortijo

vid. Altres Barcelones

38 thoughts on “HistoTube: Un passeig per Bàrcino

 1. Margalida Capellà Soler Post author

  L’enhorabona! Em sembla una iniciativa fantàstica amb la qual també hi col·laborarem!

 2. Dani Cortijo

  Gràcies! Tal com comentava en aquest mateix video al portal histotube No és per res però aquest video és genial!
  La única cosa que crec que falla és que el temple d’August per exemple, el posen sense cap tipus de colors quan se sap que era policromat.
  Us recomano una eina realitzada per Eloi Biosca que permet veure el temple en 3D i on es dónen detalls de la mena de colors amb els que deuria estar pintat el temple. Si algú ho utilitza per donar classe ja veurà que els alumnes al·lucinen si no és que ja ho han fet amb aquest audiovisual. Aqui us deixo l’enllaç:

  http://altresbarcelones.blogspot.com/2009/01/barcino-en-3d.html

 3. Toni Moreno Baza

  Moltes gràcies Dani!
  Trobo molt interessant la idea del HISTOTUBE, i crec que pot ser molt útil per a tots els estudiants, i també a la resta de persones amb ganes de conèixer!
  Segur que demà aquest vídeo ens ajuda a orientar-nos per Barcelona, que certament serà bastant difícil!
  Vale!

 4. Teresa Devesa i Monclús

  Gràcies, Dani. Serà una eina molt útil per als nostres alumnes que ja han anat a veure la Barcelona romana; els ajudarà a entrendre millor les restes visitades.

 5. lina

  Ave! quina manera més entretinguda de fer un passeig per Barcelona romana. Està molt bé aquest muntatge perquè ens podem fer una idea bastant clara del que veurem demà.
  Fins demà Lida! =)

 6. Teresa Devesa i Monclús

  No recordava exactament quan teníeu la sortida a Bàrcino. Espero que us vagi molt bé, malgrat el fred, i que us agradi tant com a nosaltres. Abrigueu-vos bé, que una bona part esdesenvolupa en l’exterior!

 7. rosa_anna

  Ohhh!
  M’agrada molt aquest video, a més a més va molt bé per tenir més clar com era la ciutat de Barcelona.

 8. rosa_anna

  Bé doncs sobre Bàrcino hi ha molta cosa a dir. Les runes que estàn actualment allà estàn molt ben conservades encara que a mi, personalment, em costa una mica imaginarme tot en aquella època. Doncs explicaré una mica l’urbanisme de Bàrcino.
  La fundació de Barcelona es va produir com una colònia de dret romà que rebia el nom de “Colonia Iulia Augusta Paterna Fauentia Barcino” i va ser fundada per August l’any 14 a.C.
  Va ser construida en un turó anomenat Tàber i l’extensió de la colònia no superava les 10 hectàrees amb un recinte rectangular.
  La ciutat, com ja sabem, tenia dos carrers principals que sortien de les 4 portes del recinte; el “decumanus maximus” era el carrer que s’estenia des de la muntanya fins al mar i el “cardo maximus” era el carrer perpendicular al “decumanus maximus”.
  El fòrum es trobava en el creuament dels dos carrers importants, també hi havia un temple, segurament dedicat al culte imperial i era hexàstil, també era molt important el paper de les termes, que es clar, hi havien unes termes situades una mica prop del fòrum, ja que era un lloc d’oci per a tota la ciutat.
  Hi arribaven dos aqüeductes a la ciutat per subministrar la ciutat, també, “extra muros”, tenim com en tota ciutat romana, la necrópolis, on enterraven al morts.
  Les restes romanes que millor es conserven a Barcelona actualment i es veuen molt millor son les muralles que això por ser perquè va ser reforçaca al segle IV d.C

  Per a mi la sortida que vam fer a Bàrcino va ser molt interessant perquè vaig aclarir molts dubtes sobre aquesta ciutat. Em va impressionar molt com es conserven les columnes del temple romà d’August perquè son enormes i gràcies a les fotografies que hi han en aquesta sala et pots fer una idea de com era.
  També em va agradar molt veure en el museu una maqueta de com era una vila romana, eren super grans i tot ho construien per alguna utilitat.

 9. Coty

  Sincerament, és impressionant veure, en les primeres imatges, com es diferencia l’antiga Bàrcino de l’actual Barcelona i comprovar amb els nostres propis ulls com ha crescut la resta de la ciutat d’ençà la fundaren els romans.
  El vídeo no només ens ensenya tots els detalls de l’interior de la ciutat, sinó que també podem veure els aqüeductes i la necròpolis, situades extra muros.
  Suposo que haurà estat una gran feinada, però crec que ha valgut la pena i cal felicitar-vos pel vostre treball!! A més crec que ens servirà molt per l’excursió de demà.

 10. Carla A.

  Quina meravella de vídeo! encara que vam anar a visitar la ciutat “in situ” i que hem vist imatges de les restes, la possibilitat de veure la planta dibuixada en el mapa físic i poder-se passejar virtualment en la ciutat antiga és millor per orientar-se a l’hora d’estudiar. els carrers eren més estrets del que em pensava, i que els aqüeductes ocupaven menys espai… és més real que donar dades, un es fa més la idea d’una ciutat que va ser una colònia petita en els seus origens. bona idea!

 11. Jessica Llavero

  Ave!
  Visionar aquest video m’ha ajudat a fer-me una idea de com devia ser aquella ciutat. M’amplada dels carrers, l’alçada i el disseny de les cases. També, a mesura que les imatges fan el passeig, es nota la pujada dels carrers, ja que la ciutat estava contruïda sobre un turó. En definitiva, aquestes recontruccions virtuals serveixen per molt ja que com ha dit l’Anna veient només les restes, no t’imagines mai que la ciutat agafi aquesta forma.
  vale!

 12. rosa_anna

  Bé doncs continuaré ampliant aquest article.
  En la presentació es pot veure les muralles que vam veure amb la columna de l’esquerra. També tinc molt visualitzat l’arribada dels aqüeductes a la ciutat encara que no es veuen sensers però encara es conserva l’arribada d’aquests. També vam passar pel carrer del temple, de fet vam estar allà, que en veritat em costa veure la imatge antiga perquè no trobo la relació, i ajuda molt el plànol possat ede Bàrcino per aclarir les fronteres.

  Aquí hi ha un enllaç on podem fer relació amb la presentació d’aquest article.
  http://blocs.xtec.cat/aracnefilaifila/2010/11/05/postal-des-de-barcino/

 13. jimenez_ar

  Ave!
  Molt interessant aquest video!
  De Barcino podem dir moltes coses, ja que vam fer una sortida i ho hem estudiat.
  En resum es puc dir que Barcino,es va produir com una colònia de dret romà, segons tots els indicis arqueològics i les fonts clàssiques. Bàrcino, amb el nom oficial complet de Colonia Iulia Augusta Paterna Fauentia Barcino, va ser fundada per l’emperador August cap a l’any 14 a.C.
  Com a trets més importants s’ha de destacar que la ciutat es va alçar damunt un petit turó anomenat en l’edat mitjana mont Tàber. Aquesta colònia estava delimitada per unes muralles amb torres i quatre portes, no superava les deu hectàrees. La van formar respectant l’estructura habitual de les fundacions romanes,el seu recinte era rectangular, com el de Tàrraco o Empúries. Com a carrers principals estaven el “decumanus Maximus” i el “cardo Maximus”. Els llocs més importants eren el fòrum, els aqüeductes i la necròpolis.

  Vale!

 14. Teresa Devesa i Monclús

  Veig, noies, que us vau estudiar a fons el tema de Bàrcino i encara us en recordeu, però caldria que us haguéssiu centrat més en aquells aspectes de la reconstrucció que us han cridat més l’atenció, comparar el nostre recorregut amb el del vídeo, com ha fet l’Ana.

 15. Raquel Martínez i Hèlia Saumell

  Salve!
  Nosaltres som alumnes de quart d’ESO de l’institut Isaac Albèniz. Trobem el HISTOTUBE una eina molt interesant, útil per culturitzar-nos i de forma lúdica. El vídeo que ens heu deixat com exemple, ens sembla una manera diferent de veure l’àntic Bàrcino i d’aprendre amb les noves tecnologies sense necessitat d’enciclopèdies o llibres de text.
  Esperem que aquesta idea segueixi endavant i que hi hagi força participació per part de tots els estudiants de clàssiques i/o història.
  Vale!

 16. Teresa Devesa i Monclús

  Una bona troballa, Raquel i Hèlia, molt útil per entrar en con contacte amb la Barcelona romana i que ningú més va trobar dimarts.

 17. Kevin González y Dani Rodríguez

  Salve!!

  HistoTube és un dels millors articles que he trobat amb el meu company, a l’Aracne. Ens sembla molt interessant veure com era la meva ciutat fa molts anys quan estava ocupada pels romans. Comparat amb el vídeo que vam veure al museu de Badalona, Bàrcino era més petita i Badalona era més important i una ciutat més gran.
  En quant al vídeo, em sembla que està una mica descolorit, sería molt millor l’ús de colors més vius, i una millora de gràfics també sería oportú, encara que es va fer a 2010 i han hagut moltes millores des de llavors. I la qualitat del vídeo és millorable.
  Però no deixa de ser una bona aportació. Gràcies!

  Vale!

 18. Ariadna Bengerel, Maria Salas i Marta Méndez

  Salve!
  Ens sembla interessant veure com es l’antic Bàrcino d’una forma tan clara i entenedora. El video està molt ben fet i ens aporta informació. Sabem que es una colònia romana que ha donat lloc a la ciutat de Barcelona. Ha estat molt be el video.
  Vale!

 19. Elena Garriga i Jennifer Franco

  Salvete!

  Ens sembla molt útil aquesta aportació de la HISTOTUBE. Amb les noves tecnologies ens transmet una idea molt realista de Barcelona, és a dir, Barcino antigament. Ens permet veure les diferències de la ciutat antiga i la ciutat que coneixem actualment.
  Per una altre banda, al principi del video s’ens mostra on estava situada Barcino.
  També podem contemplar grans monuments i característiques generals i de les infraestructures d’aquella època, com per exemple que es basaven en un pla ortogonal (basat en carrers paral · lels i perpendiculars) per dividir la ciutat, com encara es conserva a algunes parts de Barcelona.
  Ens sembla molt interessant pels alumnes com nosaltres per tenir una mica més de cultura.

  Vale!

 20. Marçal Garcia

  Salve!
  Tot i que sobre barcino encara no podem dir masses coses, ja que l’excursió la farem la setmana que ve, ens podem fer una gran idea de com va ser la ciutat i com ha canviat des d’aquella època fins ara,
  com van ser les cases, com eren els carrers, els grans edificis i els mes importants, les places de la ciutat, els aqüeductes i fins i tot ens ensenya la necròpolis.
  Gràcies a aquest video he pogut comprendre com vivien.

  Tinc moltes ganes de fer la sortida, ja que aquest m’ha obert la curiositat sobre la ciutat i la construcció d’aquells temps a la Barcelona actual, i espero poder aprendre moltes més coses a l’excursió del proper dijous.

  Vale!

 21. Gabriela Hidalgo i Laia Violan

  Salve!

  Hem vist el vídeo i ens ha agradat molt com al principi han introduït la Barcelona actual i després, de sobte, ha aparegut Bàrcino: ens fa imaginar bé les dimensions del territori en aquella època. Es increïble com es van expandir i van acoseguir fer un creixement massiu de la població que ha anat augmentant progressivament amb els segles. En aquestes terres aconsegueixen així, un lloc ple d’activitat comercial i es convertirà en el pas del temps en una zona amb un gran poder econòmic, el que obviament els afavorirà.
  Creiem que a la excursió, aprendrem molt sobre la cultura, l’arquitectura, la societat i el govern (poder executiu, legislatiu i judicial) i axí ens farem una idea més clara de com vivien en aquella època. Trobem aquest tema interessant perquè moltes vegades ens hem fet preguntes que mai hem arribat a contestar, com per exemple l’origen de la nostra Barcelona i fins i tot Badalona… I gràcies a aquesta sortida, resoldrem tots els nostres dubtes.

  Valete!

 22. Pau Molar Vilà

  Salve!
  Ha estat molt interesdsant el passeig per la Bàrcino romana. També oportuna la localització de la Bàrcino en l’actual Barcelona sobre l’actual Barri Gòtic. Només que es paraven massa mtemps en la porta de Bàrcino i en la porta d’una casa i no ensenyaven cap insulae per dins.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *