Treball sobre l’Imperi Romà

Tal com havia anunciat en el meu últim comentari al bloc, us presento un nou article. Aquest cop és per mostrar-vos un treball que he fet per a l’escola, però que, en ser de temes clàssics, també presento al bloc.

Es tracta d’una presentació de power point que mostra el procés d’expansió de Roma des dels seus inicis. Com que és per a una expressió oral a classe, he adjuntat a cada diapositiva el que diria si estés a l’aula exposant el treball.

Qui em respon aquestes preguntes?

Qui va construir la primera muralla de Roma?

Quin any comença la República?

Quin any cau l’Imperi Romà?

Espero els vostres comentaris…


Arnau Lario Devesa
2n d’ESO

16 thoughts on “Treball sobre l’Imperi Romà

 1. Margalida Capellà Soler

  Arnau, com m’hagués agradat de sentir-te exposar el tema! Molt bona feina,així m’agrada! Quan arribis a Batxillerat, què ens faràs?

 2. Stefanny

  Qui va construir la primera muralla de Roma?
  La primera fase va ser aixecada entre el 217 i el 197 a.C.

  Quin any comença la República?
  509 aC

  Quin any cau l’Imperi Romà? [Occident]
  L’any 476, en què l’últim emperador romà d’Occident, Ròmul Augústul, és deposat pels hérulos d’Odoacro a la ciutat de Roma

  [Orient]

  Imperi Romà d’Orient o Imperi bizantí (l’any 1453, amb la Caiguda de Constantinoble, que és conquerida per l’Imperi turc.

 3. garcia_thais

  Ave!
  Encantada de trobar novament aportacions de gent tant jove!
  Contestant a les preguntes:
  La muralla la van construir durant el mandat de Servi Tul·li, ja en la federació dels Septimontium.
  La república va començar a l’any 509 a.C , per diversos motius, com per exemple la violació de Lucrècia (una dona patrícia) pel fill de Tarquini el Superb què era un rei de roma, però etrusc i a sobre tenia problemes amb el senat.
  L’imperi romà va caure a l’any 476 d.C!
  Felicitats per un altre article, segueix traient-li profit!
  valee

 4. Marc Cortés

  Estaras orgullosa Teresa del treball realitzat del teu fill!
  Molt bona explicació de tota l’expasió de l’imperi romà!
  En quan a les preguntes, el primer home que va contruir les muralles a Roma va ser Servi Tul.li al segle IV a.C.

  La Repùblica va començar l’any 509 a.C.l’expulsió de l’últim monarca i finalment l’imperi va acabar l’any 476 d.C. on l’últim emperador de la part occidental de l’Imperi va ser deposat.

 5. Saraa.

  Bon power point per fer repàs! Crec que ens pot servir a tots nosaltres…
  La primera muralla de Roma va ser construïda per Servi Tuli, tot i que va tenir origen en els campaments militars (“castra” i “oppida”). Durant la “pax romana” no va ser necessària l’ampliació de les muralles fins que van començar les invasions bàrbars, llavors van ser reforçades i es van ampliar.
  La república comença l’any 509aC amb l’enderrocament de la monarquia i acaba el 27aC, periode caracteritzat per la conquesta de la península itàlica.
  L’imperi romà cau l’any 476, amb la invasió permanent de pobles bàrbars que traspassaren els límits de l’imperi i s’instalaren allà, sent destituit Ròmul August, l’últim emperador romà.

 6. marona

  Ave Arnau!
  La primera muralla de Roma (“muri serviani”) la va fer construir Servi Tuli, però com tots sabem segurament va ser originada per campaments militars.

  La República abarca des de l’any 509 a.C, quan destronen a Tarquini el Superb ja que viola a Lucrècia, esposa de Luci Tarquini Col·latí (va ser un dels primers cònsols); fins l’any 27 a.C amb el començament de l’imperi governat per Octavi August (fill adoptat de Juli Cèsar, assessinat l’any 44 a.C per un grup de senadors); aquest imperi pateix un procés de decadència l’any 476 d.C.

  Vale!

 7. andrea martinez serrano

  Ave!
  Doncs bé,en els inicis, Roma era una monarquia (753-509aC)en la que es va manar construir, pel rei etrusc Servi Tul·li, la primera muralla que encerclava els set turons ”septimontium”.
  Després d’un seguiment de guerres Roma es va començar a espandir per tota la península itàlica començant una república l’ any 509fins al 27aC quan comença l’ imperi Roma amb l’ emperador Octavi August fins l’enderrocament d’ aquest al 467dC després d’extendre fronteres.
  Vale

 8. llavero_jess

  Ave! sempre és interessant fer una recapitulació dels temes inicials d’història, respecte a les preguntes formulades dir que, la primera muralla crec que a va fundar durant la Monarquia(753-509 aC) l’estrusc Servi Tul·li, el sisè rei de Roma. Més endavant s’instaura la República a l’any 509 aC i perdura fins el 27 aC. L’Imperi comença el 27 aC i la seva caiguda serà al 476 dC.

 9. Carlos Cuevas Agraz

  Ave!
  Molt bon treball Arnau. Aquest tema ja l’hem tractat nosaltres a Llatí i és molt important tenir-lo ben sapigut per entendre bé la història de Ròma, que no és fàcil precisament.
  Respecte les teves preguntes, la primera muralla de roma se li atribueix al rei etrusc en època etrusca Servi Tul·li. Aquestes muralles troben el seu orgen als “castra”i als “oppida”. és a dir, als campaments i les fortaleses. Parlant però de les muralles, podem dir que es construïen amb materials ben resistents i sòlids com ara podia ser la pedra i tenien portes i grans torres amples amb les quals es permetia el pas dels carruatges o les màquines de guerra. El llarg període de la “pax romana” però, va fer innecesàrias aquestes muralles i fortificacions ja que no hi havien guerres durant aquesta època. També s’ha de dir que, més endavant quan van arrubar invasions d’altres països varen ser molt útils i fins i tot es van haver de fortificar encara més aquestes muralles
  Respecte la teva segona pregunta, la República romana comença l’any 509 a.C, quan, amb l’esxpulsió de l’últim monarca al 510 a.C es va acabar amb la Monarquia i es va començar amb un nou règim, el republicà. Comença d’aquesta manera i acaba al 27 a.C quan Cèsar August és proclamat emperador i posa fi a lèpoca republicana.
  I per últim, respecte la teva darrera pregunta, l’Imperi Romà va caure l’any 476 i va portar a la fragmentació de l’Imperi Romà d’Occident. Ròma anava bé i cada cop estava més forta i tenia més territori però estava immersa en una forta crisi que, tard o dora, el portaria a la desparició. Alguns dels motius d’aquesta decadència eren els següents:

  -La corrupció dels alts càrrecs de l’Administració,
  -La passivitat del ciutadà davant problemes i obligacions,
  -El retrocés del comerç per l’excés d’impostos que havien de pagar els comerciants i artesans.
  -La decadència de les ciutats, abandonades per les classes altes, instal·lades en les seves vil·les d’esbarjo.
  -Crisis de la classe mitjana, aclaparada per les pressions fiscals.
  -Un greu descens demogràfic

  “Feliciter” Arnau, espero que et serveixin les meves respostes!

  Vale!

 10. Annia

  Ave!
  La primera muralla romana es deia “Muri Serviani” ja que el constructor d’ella va ser el rei Servi Tul·li, tot i que en realitat igual que totes les altres fortificacions van ser creades als campaments militars, “castra et oppida”. Aquestes fortificacions estaven construides de pedra de “sillería”.
  La República romana va començar al 509 aC amb la violació de Lucrècia i la seva final va ser al 27aC.
  La caiguda de l’Imperi romà va ser al 476 quan es va fragmentar l’Imperi Romà d’Occident.
  Espero haver respos totes aquestes questions bé.

  Vale!

 11. marona

  Ave un altre cop Arnau!

  M’agradaria fer una correcció del meu anterior comentari:
  Si ens referim a la primera muralla de totes, va ser la que Ròmul va traçar amb una arada i la mateixa que Rem, germà de Ròmul, la traspassar sense cap mirament i, així va patir el càstic de la “maladicció” que moments abans Ròmul havia pronunciat i ho va pagar amb la mort (ja que ningú la podia travessar sense el seu permís).

  Vale!

 12. jimenez_ar

  Ave!
  La primera muralla de Roma va ser contruida per Servi Tul·li (en llatí Servius Tullius), que va ser el sisè rei de Roma (578-535 aC).A aquest se li atribueix la constitució serviana, la reforma de l’exèrcit en centúries i la divisió de la ciutat en tribus territorials juntament amb l’ampliació de les muralles, les muralles servianes.
  Contestant a la segona pregunta, la república va començar l’any 509 a.C, la qual va durar fins l’any 27 a.C.
  Finalment, la resposta de la tercera pregunta, l’imperi cau l’any 476 a.C.
  Vale!

 13. Ana Rosa

  Bé doncs la primera muralla de Rom la va construir Servi Tul·li per protegir els 7 turons que havien de servir per la construcció de la ciutat. La Repúplica comença l’any 509 a.C, quan va posar fi a la monarquia amb l’expulsió de l’últim rei; Tarquini el Superb, aquesta república va durar fins el 27 a.C que va ser quan va començar l’imperi.
  L’imperi cau a l’any 476 d.C, quan Ròmul August va ser deposat pel cabdill empleat al servei de Roma.

 14. Teresa Devesa i Monclús

  Recordeu, doncs, aquestes dates i quedeu-vos amb les imatges de l’ampliació de l’imperi al llarg de la història.
  Mar, crec que la pregunta de l’Arnau es refereix a la muralla serviana, ja que el mite de Ròmul i Rem està relacionat amb la definició del perímetre de la ciutat, més que les muralles. Tot i això, fas bé d’esmentar l’episodi.
  Atenció amb el nom del darrer emperador, Ròmul Augústul, que molts no heu escrit correctament i recordeu el nom d’Odoacre com a l’autor del cop de gràcia definitiu a l’Imperi. Només l’Stefanny l’ha esmentat.
  Arnau, podries comentar algun dels detalls tècnics per incrustar arxius de so en una presentació .ppt, per si algú s’anima a fer un muntatge d’aquestes característiques?
  Annia, Ana, Sara, Andrea, recordeu que el dia de les vostres exposicions i de l’obra de teatre no es va sentir el so de la presentació?

 15. Arnau Lario Devesa

  Gràcies, m’agradaria felicitar a tots els que m’han contestat per l’esforç que heu fet per a buscar ls respostes a les meves preguntes i sobretot al Carlos, ja que he après coses noves amb el seu comentari.
  Referent a el que ha dit la Teresa, per a incrustar el so a un ppt, aquest ha de ser wav per a que es pugui quedar a la diapositiva. El so s’incrusta com si poséssim un so normal: primer es va a ” Insertar”, després a “películas y sonidos” i finalment es clica a “sonido de archivo” o “sonido de la Galería de sonidos”, depenent del cas.
  Salve!

 16. Hanae El Mouden

  Salve!

  La primera muralla la va construir al rei ertusc en l’època ertusca de Servi Tul·li.

  La República va començar l’any 509 a.C.

  L’imperi Romà va caure l’any 1453, per culpa de Constantinoble que va ser conquerida per l’Imperi Turc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *