La música a l’Antiga Grècia

Aquest és el meu primer article a Aracne i, com que m’agrada la música i la història de la música, he decidit ajuntar música, història i el grec. Des del punt de vista del l’antiga Grècia, la música no l’entenien com ho fem avui en dia. Els grecs veien la música com una forma de relació entre sons i la relacionaven estretament amb les matemàtiques. A part de escoltar-la, “calculaven” la música.

Quan ells parlaven de música, la gent la veia i l’ajuntava amb els conceptes ball i poesia.

La paraula música deriva de vàries paraules. De la paraula “Μουσική” i la paraula “Τεκνή”. A l’antiga Grècia, consideraven que la música era l’art sagrat de les muses, que eren qui inspiraven els homes per composar la música (per això, els músics eren considerats com a intermediaris entre les muses i els homes). La música també creien que tenien poders curatius i purificadors, per això els músics eren considerats bastant importants en la societat.

El problema és que en l’actualitat no tenim quasi cap mostra de música d’aquells temps per múltiples raons. Una, quasi la més important i la més clara, és que les peces no s’han conservat a causa de que són molt antigues. Un altre factor a tenir en compte és que en l’antiga Grècia, el sistema de perpetuació i escriptura de la música no és el mateix que tenim en l’actualitat. Passa el mateix que els jeroglífics egipcis. Fins que no es va descobrir la Pedra Rosseta, no es van poder comprendre els jeroglífics. Tot i així, ens han arribat en els nostres temps tres grans textos musicals que ens donen unes petites pautes de com sonava la música que feien, descobert l’ any 1850: dos himnes Dèlfics (138 a.C.) i l’epitafi de Seikilos (II a.C.), sumen menys de dos minuts de música totes juntes.

Tot i així, sabem en l’actualitat que la música era bastant present en la vida dels grecs. Ho sabem a causa de que en múltiples pintures i ceràmiques hi ha escenes on es veuen persones fent música. En ceràmiques on apareix Apol·lo, obres literàries, com la Ilíada o l’Odissea, on Ulisses canta amb un cor per calmar els déus i poder navegar. Els grecs, en el cas de l’aparició de obres que hi aparegui música, són els primers. La música estava present en tota mena d’esdeveniments com banquets, casaments, sacrificis… en tenim constància gràcies a actes escrits on  es pot llegir que hi havia presència musical.

Ceràmica en la que apareix Apol·lo tocant la seva lira.

Si voleu escoltar una mica de música de l’antiga Grècia, aquí podeu escoltar-ne una mica. És una part d’un dels dos himnes Dèlfics.

Aquí deixo una parell de enllaços d’ articles sobre temes musicals molt interessants que m’han inspirat per fer aquest article: Celebrem Santa Cecília amb la música de l’antiga Grècia i Com en temps de Carixena.

Eric Andreu Carvajal 1r batx. grec

28 thoughts on “La música a l’Antiga Grècia

 1. Silvia Espinach García

  Χαιρε Eric!

  Finalment has tret el “bollito” del forn! I mira que hi has dedicat temps, eh?! Però, considero que ha valgut la pensa, perquè has fet un apunt fantàstic. T’ho dic de veritat. Ja saps que a mi també m’agraden molt la música i la història, per tant, aquest apunt l’he trobat molt interessant i molt acertat en un dia com aquest. Hi han moltes coses que ja sàbia, com que la música estava elacionada amb les matemàtiques, però, no sabia el perquè. També m’han semblat molt curioses les dues peçes musicals que es conserven.

  Un gran apunt, de veritat!

 2. Eric Andreu Post author

  Gracies. Part del mèrit del trevall també és teu, Jordi.
  També si podeu comentar els altres dos articles, també són molt interessants.

 3. edgar delgado

  Salve
  Felicitats Eric Andreu, m’ha agradat molt el teu article, has fet un article del que t’agrada i t’ha quedat molt bé, hauríes d’haver deixat alguna pregunta a sota del apunt, per donar feina als que el llegim!
  vale

 4. dekatr2010

  Hola! Aquest es un molt bon article! Cal felicitar-te, especialment jo, ja que com suposo que sabras, soc el creador dels Raps de les càssiques, l’alfabet grec, etc, que hi ha publicats en aquest bloc, i com pots intuïr, soc un aficionat a la música, i lògicament aquest article em fascina.
  Sincerament, el primer que dius es una gran veritat; en temps passats, no consideraven ni sentien la musica igual que ho fem ara. Ara tot es diferent, sentim la música molt més i entenem molt més el seu significat.
  Ja que ve al tema, cal dir que cada vegada la música va cambiant, i va evolucionant.
  Per alta banda, Eric, si t’agrada la música i estàs interesat en aquest tema, que per mi te molt de valor aquest àmbit, pots visitar, tant tu com tothom que vulgui, el meu treball de recerca que vaig lliurar fa poc temps, que va sobre els referents clàssics en la música actual, tant de grecs com de llatins. És un treball que m’ha portat molta feina, tant a mi com a la Margalida, i que jo mateix m’he quedat parat, de la gran qüantitat de referents que hi ha.

  Et posu aquí l’enllaç:

  http://blocs.xtec.cat/lempremtadorfeu/

 5. Laura Galán

  Has començat molt bé, Eric! El teu apunt és molt interessant, sobretot tenint en compte que la música té un paper molt important en la nostra vida, i si l’associem amb el món clàssic, més encara!
  A més, has escollit el millor dia, Santa Cecilia, la patrona de la música, tot i que per un error de traducció.

 6. Alissa Komarova

  Hola Erik!
  Felicitats pel teu primer article, m’ha semblat fantàstic.
  Està tot molt bé explicat, i apart el tema és molt interesant ja que la música és una cosa molt comuna avui en dia.
  Doncs, quina pena que no s’hagin conservat melodíes de l’antigüetat, sería una manera de estudiar la sociedad i els seus gustos per la música.

  Ún factor molt curiós també, és que per ells la música no era com per nosaltres, per ells era Matèmatica.

  Els grecs entendien la música, la poesía i la dansa com una sola unitat (Les arts de les Muses).

  Molt interesant aquest article! Felicitats Erik!

 7. Eric Andreu Post author

  Moltes gàcies a tots. Deka, i tant que se qui ets! Com, si no hagues après l’alfabet grec? Sabia que havies fet el treball de recerca sobre referents musicals i que havies creat l’Empemta d’Orfeu, però el que no sabia era que sigues un espai tant magnific i tant treballat com és! Aquest article no és res amb comparació amb la gran feina que has fet! El que et felicita, sincerament, soc jo.

 8. stefanny

  Eric molt interesant el teu article,sobretot va de la música que és un concepte que ens agrada a tots.felicitats Eric

 9. Cristina Álvarez Barraca

  Χαιρε!

  Felicitats Eric pel teu primer article!
  I quin millor dia que el d’ahir, Santa Cecília, per a presentar-lo a Aracne!?
  A mi, m’encanta la música, quan escolto cançons que m’agraden, que són especials per mi, fan que vegi la vida d’una altra manera! Per això em costa entendre com els grecs la veien com una mantemàtica! Jajaja!
  Felicitats per segona vegada Eric, segueix així!

 10. Rabab

  Moltes felicitats Eric!
  T’ha quedat molt bé et treball és molt interessant.Llástima que no hi hagi música d’aquell temps perque seria molt interessant escoltar-ne algun fragment.
  Un altre cop Eric l’enhorabona!

 11. Cristina Ortiz

  Hola! No se molt bé com he arribat a aquest article, però m’ha semblat molt interessant ja que és un tema del que mai hem parlat a classe i tampoc he sentit gairebé a ningun lloc, i m’han donat ganes de llegir-lo.
  És molt curiós el paper tan important que tenien els músics en l’antiguitat, i m’agrada saber que per als grecs, igual que avui en dia, la música té un paper imprescindible i com ells, també crec que té poders curatius, ja que com a mínim et posa de bon humor i et fa sentir bé.
  Quina llàstima que la música no s’hagi conservat per a poder sentir-la ara.

  Bé, felicitats per l’article! És un tema molt interessant 🙂

 12. nuria yela

  Χαιρετε!

  Coincideixo amb l’Eric en la qüestió de que els grecs estudiaven la música de manera matemàtica, ho hem treballat a filosofia i com ara sabem, per Plató(per exemple), era molt important estudiar l’harmonia de la música, ja que aportava conceptes matemàtics molt importants.
  Però, havent treballat Orfeu, he descobert que els antics grecs també veien la música com un element màgic, que podia arribar a ser molt influent en les persones. El màxim exponent en la destresa d’aquest art en l’antiga Grècia va ser Orfeu, a qui fins i tot es va arribar a adorar com un déu, encara que només era un heroi.

  He trobat el teu article molt interessant, la part que més m’ha agradat és la de l’etimologia de paraula, les muses… Eren coses que no havia treballat gaire. Enhorabona! =)

 13. Laia Muñoz Osorio

  L’Enhorabona per l’article, Eric!

  No sabia que la música era tan important a Grècia i tampoc que es conserven partitures que els mateixos hel·lens van tocar! És molt emocionant pensar que una persona de fa més de dos-mil anys creés una melodia per a que algú del segle XXI la pogués escoltar.

  Per cert, la música que apareix enllaçada al final de l’article em recorda als cants gregorians. Es tracta doncs d’una versió de la cançó recreada a l’època cristiana o bizantina? Tinc entès que els bizantins van fer una excel·lent tasca en conservar els documents heretats de l’Hèl·lada…

 14. Roger Umpiérrez

  Molt bon apunt! Està molt bé perquè no sabia l’importànica de la musica en l’antiga Grècia i és un tema molt interessant en general.

 15. Andrea Balart

  Xaipete! Les muses com s’explica molt bé en aquest article representen molt bé l’art de la música igual que el deu Apol·lo. Les músiques eren conegudes pel seu cant i Apol·lo per la seva lira. Hermes també adormia amb el seu caduceu provocant una dolça melodia.
  Vale!

 16. Paula Franco Semitiel

  Χαιρε

  Per ser el primer apunt està molt bé! Ami m’agrada molt la història així que crec que has triat un bon tema.

  S’assembla molt la paraula música en grec “Μουσική”, és una pena que moltes de les partitures i estrucutures que utilitzaven, no es guardin. Estaria molt bé poder representar-les en l’actualitat i veure com ho celebraven!
  No sabia que la música era l’art sagrat de les muses.
  Actualment, també tenim la música present en molts llocs com els grecs.

  El que més m’ha sorprès és que per a ells, la música són Matemàtiques!

  Crec que la música és important per a tots, tant fa l’estil que sigui però en totes les generacions i a persones és fundamental en la nostres vida.

 17. Alma Bergel

  XAIPETE!!

  Em sembla molt currat aquest artícle. Personalment m’agrada molt la música i relacionar-la amb l’história i el grec fa que aquest artícle sigui més interessant.
  Algo que no sabía era que les matemàtiques també estaven relacionades amb la música a l’antiga Grècia i m’ha sorprès que es conservessin partitures tan antigues.
  Ultimament, m’estic adonant de la importància que li donaven els grecs a les matèmatiques, importància en tot, relacionaven les matemàtiques amb tots els àmbits i em sembla algo molt curiós.

 18. victorsanchez

  Felicitats per l’article!!, crec que és molt interessant el tema de la música a l’antiga Grècia, ja que ens ensenya els seus inicis, com s’escrivia, per a què l’utilitzaven, com sonava i com ha evolucionat aquesta fins arribar als nostres dies. Llàstima que no ens hagi pogut arribar gaires peces o partitures fins a l’actualitat!!

 19. Pingback: Les partitures a l’Antiga Grècia | Aracne fila i fila

 20. Pingback: Per Santa Cecília, mots amb música | L'univers clàssic dels nostres mots

 21. Pingback: Influències del món clàssic en el lèxic de la música | L'univers clàssic dels nostres mots

 22. Pingback: Les partitures a l’antiga Grècia | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *