La restitució dels marbres del Partenó

Des  que es va construir el nou museu de l’ Acròpolis a Atenes, s’ha iniciat de nou una discussió pel retorn dels marbres del Partenó, que un dia, l’embaixador britànic Lord Elgin i altres, procedents d’altres països, van endur-se amb l’argument de que a Grècia no hi havia espai suficient ni les condicions necessàries per a que es poguessin conservar en bon estat.

Com es natural, essent part del seu patrimoni, els grecs ho reclamen. S’han fet diverses intervencions  per donar suport als grecs, com per exemple aquesta campanya online que apareix en un apunt d’Aracne.

Jo opino que, ja que formen part d’un dels monuments arquitectònics més importants, per no dir el que més, de l’art grec, tenen tot el dret a demanar-los. A més, té un valor molt emocional pels atenesos, i no trobo bé que altres països en treguin benefici. Però tot i així, se’ls ha d’agrair tot aquest temps que els han conservat, perquè potser si no fos per ells, ara mateix no en podríem parlar-ne.

El British Museum, principalment, a diferència d’altres com el Vaticà, és el que es nega a retornar-los, i s’argumenta dient que la civilització grega té una gran importància en les arrels de les cultures europees i que mereix formar part de l’exposició dels museus més notables. Què n’opineu vosaltres?  Han o no de tornar els marbres al seu lloc d’origen? Quan han de tornar?

En aquest vídeo, apareixen tots els marbres i tresors que van ser expoliats del Partenó, i que ara es troben al British Museum de Londres:

Us els imagineu en color?

Laura Galán

2n de Batxillerat

47 thoughts on “La restitució dels marbres del Partenó

 1. irina

  Xaipete!
  Penso que pot ser una bona idea de restaurar obres tan importants, en aquets cas el Partenó, perquè no caiguin enn l’òblit o s’acabin fent pols. Però Grècia està en crisis i no se’n pot ocupar ja que aquestes obres són molt costoses i molt importants. És per això que se n’ha d’ocupar països més rics com Gran Bretanya.

  Penso que mentre els acabin tornant després de restaurar-los ja fan bé. Tot i així hi ha països que s’ho agafen com una excusa per poder quedar-se obres tan importants, ja sigui pintures o escultures, i fer-les com si fóssin seves.

  Pel que fa als videos, m’ha agradat molt el segon ja que jo mai m’havia pogut imaginar unes escultures de marbre en color, Seria fascinant que fóssin així!

 2. Andrea Balart

  Xaipe!

  Sens dubte un teme molt polèmic, Laura, però enhorabona per l’article! Per una banda, el british museum s’ha ocupat de restaurar aquestes peces del Partenó que sinó hagueren, segurament, caigut en el deteriorament perquè el govern grec no s’ocupa de conservar els seus importants monuments.

  Per altre, penso que un cop restaurades s’han de retornar al lloc d’origen del qual pertanyen és a dir a Atenes. és com si algú s’apropiés de les peces de la Sagrada Família perquè les ha restaurades.

  Jo opino que el British museum o qualsevol altre museu o país que tinguin peces que no els pertanyen els haurien de retornar.

  Vale!

 3. Roger Umpiérrez

  Xaipete!

  Personalment crec que Grècia té tot el dret del món a demanar uns marbres que antigament eren seus i que van ser expropiats per anglesosi exposar-los al museu britànic. Entenc que els anglesos no vulgin retornar els marbres que ja porten exposats en aquest museu molt de temps, però al cap i a la fi no són seus i si Grècia vol recuperar-los i portar-los al seu lloc d’origen ho trobo molt lògic ja que forma part de la seva història.

 4. nora domingo

  Salve!
  Estic d’acord en que es un teme molt polèmic, està clar que gràcies al Museu de Gran Bretanya han pogut conservar aquests marbre de l’antiga acropolis però els Grecs tenen tot el dret a tenir-lo ells ja que forma part de la seva història. Però també s’enten que no volguin retornar-los ja que porten amb ells molt de temps i ademés que van ser qui van tenir que restaurar-los i gastar-se els diners. Tot i això estic a favor dels grecs.

 5. Xènia Serra

  Xaipe!
  Estic molt d’acord amb el que els grecs reclamin els marbres que pertenyeixen des d’un principi al seu pais, ja que són unes peces molt importants per ells, i com diu la Laura Galán, encara que aquestes peces siguin dels Grecs, els Britànics han cuidat molt bé d’elles i això és una cosa que es tindria que agrair.
  Els colors dels marbres del Partenó són impressionants i crec que si es tornessin a reconstruir i a pintar, serien encara més famosos del que són ara, ja que donen un gran impacte visual.

 6. Clàudia Cazaux Cuberas

  Xaipe!

  Jo la veritat és que no estic ni de part dels atenesos ni de part dels altres països ja que entenc que vulguin recuperar les restes dels seus patrimonis culturals ja que podríem dir que són seus, però també entenc que els altres països també tinguin part d’aquestes restes del Patenó o d’altres perquè, a part de que treuen beneficis, tampoc s’hauria de viatjar a Atenes per veure algunes d’aquestes escultures o restes. Espero que puguin arreglar aquest conflicte entre països el més aviat possible i sense danyar cap de les restes ja que algunes com la Venus de Milo ja no té braços.

 7. Roser

  En la meva opinió tots els països haurien de tornar les restes del Parternó a Grècia. I és que encara que la societat grega hagi tingut una gran influència en els països europeus, el Parternó pertany a Grècia i crec que és allà on hauria de ser, en el seu context original i no crec que sigui bona idea conservar les peces a un museu Britanic per treure’n benefici .

 8. Xènia Serra

  Χαιρε!
  Opino que els marbres que té Gran Bretanya tindrien que ser tornats a Grècia ja que aquesta originalment pertanyen a aquest pais i van ser robats.
  Els marbres del parteno en si ja son impressionants però al veure’ls pintats m’han sorprès encara més ja que destaquen molt més i donen una bona sensació a l’hora de veure’ls. Crec que els grecs eren increïbles a l’hora de poder aconseguir aquests colors i poder pintar-los d’aquesta manera tant impressionant, i crec que si els marbres tornessin a ser pintats, serien encara més coneguts que actualment gràcies a que destaquen molt.

 9. Marta Gallardo

  Xaipe!

  Jo crec que no haurien de moure res, encara que trobo natural que els grecs vulguin recuperar les seves obres ja que pertanyen originalment a Grècia. Peró, hi ha molts interessos econòmics de per mig, per això molts crítics pensen que és millor deixar les coses com estan.

 10. Camila Arigón

  La veritat és que el British Museum de Londres és un dels museus més importants, jo he tingut l’oportunitat de veure aquests monuments en persona. Per als atenesos és història i cultura i s’entén perfectament que ho vulguin un altre cop en el seu territori. Tot i així els britànics els han cuidat molt de temps i tenen raó al dir que Grècia ha estat molt important per la civilització Europea.

 11. Rebeca Barroso

  Xaipete!!!

  Considero que els grecs tenen tots els drets a reclamar el marbre de l’antiga acròpolis, ja que forma part dels seus avantpassats i Grècia és el seu país d’origen, encara que s’ha de tindre en compte que els britànics durant un llarg temps han cuidat de les peces i s’han hagut de gastar molts diners per mantenir-les.

 12. Arnau Lario

  A veure, aquest tema és, certament, una de les polèmiques més candents del panorama intel·lectual actual, ja que els països que tenen obres d’art d’altres nacions, posem Grècia, es neguen a tornar-les.
  Per una banda, crec que l’art i l’arquitectura pertanyen al país que formi part de l’unitat geogràfica en què es situa la cultura passada, i per tant, trobo legítim el sentiment dels grecs de reclamar el que és “seu”.
  Però, per altra banda: tenen infraestructures per rebre els milers de tones de material que reclamen? Poden acollir, exhibir i preservat tot el que demanen? Perquè, no ens enganyem, si no fos pels països imperialistes que es van endur totes aquestes obres d’art de països empobrits, incultes i sotmesos a diversos imperis, ara no estaríem gaudint de les meravelles de la història…
  En fi, com que jo tampoc decidiré res, no em posicionaré.

 13. Ana Mª Falcón Durán

  Xaipete!

  Com ja he comentat abans, penso que els grecs tenen tot el dret de reclamar el que és seu, ja que aquestes obres tenen els seus orígens allà, juntament amb les històries que expliquen el significat i el perquè es van crear. D’una altra banda, entenc que els britànics no estiguin d’acord, ja que en un dia els grecs els van cedir aquestes obres i com bé s’ha esmentat a l’apunt, potser si no fos per ells, ara mateix no en podríem parlar-ne. Però com bé he dit abans, estic totalment d’acord en el fet que els grecs reclamin les seves propietats i crec que se les haurien de retornar.

 14. Ana Mª Falcón Durán

  Per cert, m’ha semblat sorprenent veure els marbres pintats, i la veritat és que m’agraden més en el seu estat original, ja que així dona una imatge una mica falsejada i artificial.

 15. Judit

  Com ja he dit abans en un altre apunt, jo trobo que si els grecs volen i son capaços de conservar en bon estat les peces del Partenó, Londres se les hauria de donar ja que tenen certa prioritat al ser ell lloc d’origen de les peces. En quant als videos, l’un amb color marbre i l’altre a color, prefereixo amb diferència el que ha perdut el color perquè trobo difícil imaginar les figures del timpà amb color però alhora trobo que hauria estat millor que es conservés el color perquè ara tindriem una imatge més realista de com era en aquell moment el Partenó d’Atenes

 16. Judit

  Acabo de llegir la pàgina que has enllaçat, Lida, el trobo molt interessant i, tot i que les celebritats molt sovint han de mantenir una posició d’imparcialitat, en aquest cas és un gran aventatge què persones amb ressó internacional es preocupin per aquests temes tan poc coneguts com és el cas de les restes del Partenó. La implicació de George Cloney i la seva dona, Amal Alamuddin, que és abogada donarà a conèixer més encara la disputa per les peces ja que, més que una celebritat és també una abogada i pot trobar moltes raons perquè totes les peces retornin al seu lloc d’origen.

 17. María Mayor

  Xaipe!

  Crec que és un article molt interessant, en la meva opinió crec que les peces haurien de ser retornades al seu lloc d’origen, ja que com diu l’article té un gran sentiment pels habitants d’Atenes, però també s’hauria d’agraïr al museu per haver tingut cura d’aquestes peces, ja que sinó ara no les tindríem.

 18. Margalida Capellà Soler

  Grecia tiene opciones de recuperar los mármoles del Partenón por la vía judicial si no llegase a un acuerdo amistoso con el Museo Británico, según ha asegurado en Atenas el equipo de abogados que lleva el caso…
  Los mármoles viajaron al Reino Unido a principios del siglo XIX (1801-1805) cuando el embajador británico del Imperio Otomano, Thomas Bruce, más conocido como Lord Elgin, -que se definía como un amante de las antigüedades-, consiguió el permiso del Sultán para llevarse parte de las metopas y del friso interior del Partenón. Entonces, Elgin mandó arrancar gran parte del friso interior, cortar las metopas para separarlas del alto relieve -lo que provocó la mutilación de muchas esculturas-, y se adueñó de otras, como una de las cariátides del Erecteion y varias piezas de los Propileos y del Templo de Atenea Niké, todos en la Acrópolis. En 1816 Elgin vendió las piezas a su Gobierno por 35.000 libras en medio de una gran polémica, pues se dudaba de que el permiso imperial le hubiese dado vía libre para trasladar tales obras. Grecia lleva reclamando -sin éxito- su devolución desde 1982.
  http://www.canalpatrimonio.com/grecia-podria-recuperar-los-marmoles-del-partenon-por-via-judicial/

 19. Alina Roman

  Xaipete!

  Com he dit abans estic a favor de Grècia ja què el que és important per un país com en aquest cas el Partenó no s’ha de treure del seu origen i per tant a de perviure a Grècia així que els britànics haurien de retornar les peces sense oposar-se perquè és molt significatiu per els grecs aquest monument i mereixen tenir-lo i no qué Gran Bretanya trengui benefici de una cosa que per els grecs es tan important tal com he esmentat abans.

 20. Carlos Thiriet

  Χαιρε,
  És impressionant la quantitat de debat que ha generat el tema dels marbres del Partenó. Com he dit en altres comentaris, espero que els marbres tornin a Grècia, i crec que les condicions per conservar-los són idònies. Hem de tenir en compte que parlem d’un dels més importants monuments de la història, i el que és més important és que el pñoguem seguir gaudint sigui on sigui.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *