Per Hipòcrates!

Coneixeu Per Hipòcrates? És una cançó grega de la cantant mallorquina Maria del Mar Bonet. Quins referents clàssics hi trobeu?

[youtube width=”550″ height=”450″]https://www.youtube.com/watch?v=H-QR2M2ealM[/youtube]

Jo tenia un mal ben dins el cor
i a un metge encomaní tot el meu cos;
en comprovar que tot era al seu lloc
així, improvisà les conclusions:

-Si vol, pot fer
com fa tota la gent:
deixar tots els plaers,
morir una mica abans.

-Savis han dit
que el peix era roí,
que l’oli era un verí,
i el vi pecat mortal.

Com que el doctor em va guarir d’un cop,
brindàrem per Hipòcrates, tots dos
tot recordant cançons a cada glop
de Creta, de l’Alguer i d’altres llocs.

El vi també
dansava en els tonells
brindant pels seus parents,
les vinyes prop del mar.
El Penedès
volia vi arlès
i a Dènia el moscatell
retsina demanà.

Si no sabeu qui és Hipòcrates no us perdeu aquest vídeo!

Xisco
Mallorca

4 thoughts on “Per Hipòcrates!

 1. Margalida Capellà Soler

  Moltes gràcies, Xisco, per animar-me amb aquesta bella cançó. A més a l’Uri li anirà molt bé per al seu treball.

 2. dekatr2010

  En primer lloc, per saber el contingut, es te que saber qui el provoca… En aquest cas es Maria del Mar Bonet. Aquesta es una cantant que va nèixer a Palma de Mallorca el 27 d’abril de 1947.
  A part de cantar, també es caracteritza per utilitzar la guitarra en algun moment determinat per cantar algun tema. Ha tingut una trajectòria molt amplica i llarga, amb una gran cuantitat de treballs, desde el seu primer en l’any 1969 fins a l’actualitat, amb un treball anomenat ”Bellver” que ha tret aquest any 2010.

  Aquesta cantant te una cançó anomenada ”Per Hipòcrates”:

  Lletra:
  Jo tenia un mal ben dins el cor
  i a un metge encomaní tot el meu cos;
  en comprovar que tot era al seu lloc
  així, improvisà les conclusions:

  -Si vol, pot fer
  com fa tota la gent:
  deixar tots els plaers,
  morir una mica abans.

  -Savis han dit
  que el peix era roí,
  que l’oli era un verí,
  i el vi pecat mortal.

  Com que el doctor em va guarir d’un cop,
  brindàrem per Hipòcrates, tots dos
  tot recordant cançons a cada glop
  de Creta, de l’Alguer i d’altres llocs.

  El vi també
  dansava en els tonells
  brindant pels seus parents,
  les vinyes prop del mar.
  El Penedès
  volia vi arlès
  i a Dènia el moscatell
  retsina demanà.

  -Es pot destacar, tal i com diu el titol, al gran metge anomenat HIPÒCRATES. En alguns fragmens de la cançó li dona com l’enorabona i les gràcies, ja que comenta que tenía un mal dintre del cos, i va ser gràcies a Hipòcrates el ell estar així.
  Aquest metge Hipòcrates era de l’antiga grècia que va exercir durant un periode anomenat el Segle de Pericles. Es un personatge que es considerat un dels mes importants en l’àmbit de la medicina d’aquella època, on inclús molts autors i gent profesional, l’anomena com ”El pare de la Medicina” ja que va aportar moltes innovacions en aquest àmbit i van ser molt de profit.
  Per últim, també fa referència a Creta, que es una illa situada en el mar Egeu; es l’illa mes gran de Grècia.

  -Per últim i que no falti, donar les gràcies a Xisco, per aquest gran article que a mi m’ajuda molt a completar el meu TREBALL DE RECERCA, i que gràcies a gent com Xisco, el meu treball ja te una gran RECERCA, que es l’objectiu de tots els treballs que s’han de realitzar.

 3. irina

  Totes les cançons de la Maria del mar Bonet són molt boniques! En aquesta parla d’Hipòcrates: Hipòcrates de Cos fou un metge de l’Antiga Grècia del segle de Pèricles. És considerat una de les figures més destacades de la història de la medicina, i hom s’hi refereix com el “pare de la medicina” en reconeixement de les seves contribucions duradores a aquesta ciència en tant que fundador de l’escola que porta el seu nom. Aquesta escola intel·lectual revolucionà la medicina de l’antiga Grècia, establint-la com una disciplina separada d’altres camps amb els quals se l’havia associat tradicionalment , fent que esdevingués una veritable professió.
  Tanmateix, els èxits dels escriptors del corpus hipocràtic, els practicants de la medicina hipocràtica i les accions del mateix Hipòcrates solen barrejar-se; per tant, se sap molt poc sobre el que Hipòcrates pensava, escrigué i féu realment. Malgrat aquesta indefinició, Hipòcrates és representat sovint com l’epítom del metge antic. En concret, se li atribueix un gran progrés en l’estudi sistemàtic de la medicina clínica, reunint el coneixement mèdic d’escoles anteriors, i prescrivint la pràctica dels metges per mitjà del jurament hipocràtic i altres obres.

 4. Andrea Balart

  Salve!

  No sabia que hi haguès una cançó que parlès d’Hipòcrates. Hipòcrates va ser el pare de la medicina i fins i tot va crear un codi (el codi hipocràtic) que encara segueix vigent avui en dia.

  Aquest codi diu que el metge no pot dir a ningú el que pateix el malalt, és com un secret de confessió, entre d’altres normes. Hipòcrates creia que els humans estaven formats per els humors que representaven la bilis negra, la bilis groga i la flema. Quan algú estava malalt volia dir que tenia els humors malament.

  Vale!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *