Curiositats de Roma: La boca de la Veritat

Ja han començat les classes, però seguim amb el record de les vacances i jo continuo la sèrie, Curiositats de Roma, encetada arran del meu viatge a Roma: En Pasquino, Una piràmide romana… Ara toca La boca de la Veritat! No us ho creureu, però jo la vaig descobrir en una pel·lícula: Vacances a Roma de Wyler!

Peck va preparar una broma a Hepburn en l’escena de La boca de la veritat. La llegenda sobre aquest monument explica que qui menteix perd la mà en introduir-la en la boca. Així, Peck hi ficà la mà i l’amagà per sota de la seva màniga. Això provocà un esglai d’Hepburn. Wyler, en veure la reacció d’Hepburn, no va dubtar ni un moment en incloure l’escena de la broma en la pel·lícula Vacances a Roma.

La Boca de la veritat (en italià: Bocca della Verità) és una antiga màscara de marbre pavonazzetto, col·locat en la paret del pronaos de l’Església de Santa María de Cosmedin a Roma l’any 1632 (Recordeu d’introduir-la en el nostre Google Maps de Curiositats de Roma!).

L’escultura, datable al voltant del segle I, té un diàmetre d’1,75 metres i representa un rostre masculí amb barba en el qual els ulls, el nas i la boca estan perforats i buits. Tampoc no se sap del cert la seva antiga utilitat: si era una font o part d’un impluvium o fins i tot una claveguera (hipòtesi sorgida arran de la seva proximitat a la Claveguera Màxima). En canvi, se sap que la màscara gaudeix de fama molt antiga i llegendària: es presumeix que aquest sigui l’objecte esmentat al segle XI en els Mirabilia Urbis Romae, on es diu:

Al costat de l’Església de Santa María de la Fontana es troba el temple de Faune. Aquesta imatge va parlar a Julià, l’emperador conegut com “l’Apòstata” i ho va enganyar.

Un text alemany del segle XII descriu detalladament com, des de darrere de la boca, el diable −autodenominant-se Mercuri (que en aquell temps era protector dels comerços i dels garbulls)− va agafar una llarga estona la mà de Julià l’Apòstata (que havia enganyat a una dona i davant aquell ídol havia de jurar la seva bona fe), prometent-li rentar la seva reputació i una gran fortuna si tornava a l’antiga esplendor del paganisme. En una altra llegenda alemanya de dos segles més tard, trobem la imatge que no gosa mossegar la mà d’una emperadriu romana que −tot i que efectivament havia comès adulteri− la va enganyar amb un artifici lògic. Al segle XV alguns viatgers italians i alemanys recorden amb certa credulidad que aquesta pedra “és anomenada pedra de la veritat, doncs antigament tenia la virtut de mostrar quan una dona ha fallat al seu marit”.

El nom boca de la veritat apareix en l’any 1485, i l’escultura apareix esmentada des de llavors entre les curiositats de Roma, i ha estat reproduïda en dibuixos i postals. A partir d’aquests, se sap que a l’inici estava fos del pòrtic de l’església i que va ser traslladada després de les restauracions sol·licitades per Urbà VIII en l’any 1631.

M’han dit que La Boca de la Veritat també apareix en el videojoc Animal Crossing de la Nintendo GameCube com a part del mobiliari que el jugador pot col·locar a la seva casa.

Maria

12 thoughts on “Curiositats de Roma: La boca de la Veritat

 1. Margalida Capellà i Soler Post author

  Quantes coses, Maria, que ens ensenya el cinema! Jo també vaig saber fa molt de temps la història de La boca de la Veritat per aquesta pel·lícula. Una curiositat de Roma que el bon viatger cinèfil no es pot oblidar de veure. Amb la bona idea d’obrir un Google Maps de curiositats romanes, no tindrem excusa i les tindrem a mà!

 2. yousra

  Salve!
  No havia sentit a parlar d’aquesta historia de la boca de la Veritat però segons la seva llegenda en aquell temps pocs s’atrevien a ficar la ma, la Boca de la Veritat és una màscara de marbre, la seva historia d’aquella dona que era infidel al seu marit i la va portar aquell lloc per que es sàpigues la veritat i va acabant surtin innocent molts des de llavors han pogut desconfiar de la pedra .crec que mes d’un no seria capaç encara ara de ficar la mà jajaja.
  Vale!

 3. Cristina Álvarez

  Salve!
  Em fa molta il·lusió veure aquesta publicació de la Boca de la Veritat, ja que jo n’he vist una, però era una imitació, no la real, a Oropesa del Mar. Jo vaig ficar la mà, encara que amb una mica de por, perquè ja savia la història!
  M’agradaria poder veure algun dia la real a Roma.
  Vale!

 4. Estefania

  Salve Lidaa !! 😀
  Quina curiositat eh Lida d’aquesta “boca” jo aixo mai ho havia sentit eeh pero esta be eeh Lida jo nomes espero viatger a Roma per coneixer tot aixo

 5. Anna Jimenez

  Salve Margalida !
  Jo no havia sentit mai aixó de la boca de la veritat, i la veritat que és molt interessant i m’agradaria veuren una de veritat.

  VALE!

 6. stefanny

  Salve!
  Jo tinc una en miniatura a casa me la va portar la meva mare de Roma: D però no tenia ni idea de quina era la seva història, però si sabia com es deia, ara si es com es diu quina és la seva història … em dóna un mica de por ficar la mà a la boca jajajajaja

 7. stefanny

  Salve!
  Jo tinc una en miniatura a casa me la va portar la meva mare de Roma: D però no tenia ni idea de quina era la seva història, però si sabia com es deia, ara si es com es diu quina és la seva història … em dóna un mica de por ficar la mà a la boca jajajajaja

  Lida ja li faré fotos a tot lo que tinc a casa portat desde Roma per la meva mare i et faig una petita explicació de totes vale 😀

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *