Reconstrucció dels dos aqüeductes de Barcelona

Del programa Sota Terra de TV3 d’ahir Carrer Ripoll 25, Barcelona em va cridar molt l’atenció aquesta reconstrucció dels dos aqüeductes que portaven aigua a la ciutat de Barcelona en temps dels romans i que els arqueòlegs n’han trobat restes en els fonaments de la casa del carrer Ripoll, 25 que té més de dos mil anys d’història:

Gaby

36 thoughts on “Reconstrucció dels dos aqüeductes de Barcelona

 1. Margalida Capellà Soler Post author

  Gaby, moltes gràcies per fer difusió aquí d’aquest programa de Sota terra que ahir no vaig poder veure i gràcies al teu enllaç acabo de visionar. També vull agrair-te la selecció dels millors minuts pel que fa a la nostra temàtica, el món romà. Sempre m’ha agradat l’arqueologia, com bé saps, però en aquesta excavació del carrer Ripoll 25 de Barcelona es veu molt bé com la història és una superposició de moments i de fets. Tracten dos mil anys d’història i projecten el futur d’una casa de Barcelona. És fantàstic! És el que sempre pretén inculcar als meus alumnes, tot i que mal acostumats pels llibres de texts i les unitats didàctiques, no entenen la superposició de capes en un mateix lloc ni que grecs, romans, egipcis, … van coexistir en un mateix moment i no primer Egipte, desapareix tot rastre, Grècia i Roma.

  Les reconstruccions virtuals dels aqüeductes de Barcelona les he posat en el nostre Google maps d’aqüeductes i a Bàrcino. Què seria del futur sense el passat? i del passat sense el futur?

 2. florencio.09

  He vist les dos reconstruccions i la veritat esque hauria de ser bastant bunic que s’hagués quedat sense destruir.Seria un patrimoni cultural importantisim.
  Apartir d’aquests videos també ens donem conte del cambi cultural i el modernisme que hem adaptat amb el pas del anys.

 3. Eric Andreu

  Es bastant impressionant veure com s’han sobreposat les nesecitats en cada època i com es va configurar la casa veient les reconstruccions fetes amb ordinador i la complexitat en que estava construïda tant la casa com l’aqüeducte que la traspassava.

 4. marona

  Avee !
  Sii que m’en recordo d’aquest capítol, jo a vegades ho mirava perquè això d’arqueologia i trovar coses passades m’encanta i vaig veure el dels aqüeductes i em vaig enrecordar de la nostra estimada Teresa!
  Igual em va passar a Malta que al damunt de l’edifici de l’ajuntament(suposo) hi havia un escrit en Llatí i ja ens veus a me mare i a mi traduïnt el que posava.
  M’hi vaig fer una foto perquè vaig pensar que fer-ne un article estaria molt bé!

  Valeeeeee!

 5. Carla A.

  bon dia,
  m’agrada aquest tipus de construccions, deixen molt clar el recorregut que seguien els aqüeductes i realment dóna una idea molt fidel de com eren. Està be que hi hagin programes d’aquest tipus, dedicats a rebuscar en el passat per tapar els forats obscurs, els espais buits que queden pel fet que no es conserven restes, en un temps en què la televisió s’ha convertit en un estri d’entreteniment on els programes educatius i d’investigació són molt limitats.

 6. Ana Rosa

  Es increible com ha passat el temps i com ha canviat la zona, d’haver un aqüeducte per les necessitats dels antics habitants a passat a haver una carretera amb diferents blocs de pisos. Quan m’imagino coses d’aquella època penso que m’agradaria veure-ho tot tal i com estava abans, “in situ”, per veure realment tot i no veure-ho segons els historiadors van trobant o suposant.
  Espero veure-ho tot amb més claretat quan anem a la sortida.

 7. Carlos Cuevas Agraz

  Ave!!
  Seria impressionant si aquestes reconstruccions es fèssin en la realitat perquè serien molt boniques de veure, sobretot la reconstrucció de la casa del segon video, sería el “summum”!
  Jo crec que si Barcelona tinguès aquestes restes històriques, bona part d’elles serien Patrimoni de la Humanitat sense ningún dubte perquè il·lustrarien “grosso modo” els antics aqüedcutes i demés de l’antiga Barcino.
  M’ha semblat un article molt interessant, espero que ens fagis més aportacions Gaby!

  Vale!

 8. andrea martinez serrano

  hola gaby 🙂

  Aquest any estudiarem Barcino, així que quan pugui escriure un comentari amb informació de més cualitat i aprofundir en el tema ho fare.
  De moment l’ únic que puc dir es que els romans van ser dels primers en organitzar i canalitzar les seves ciutat per avastir al seu poble d’ aigua.
  Els aqüeductes eran edificacions gegants que permetian portar aigua d’ un riu a la ciutat, aprofitant els pendents de les muntanyes.

  L’ any passat vem fer una excursió a Tarraco (Tarragona) i uns dels lloc a visitar era l’ aqüeducte, per el qual podriem haver passejat per damunt les pedres antiquisimes romanes; pero estva tancat.

 9. Marc Cortés

  Ave!

  Com diu l’Eric, a cada època els homes han tingut unes necessitats i uns problemes, i fins ara tots els em solucionat. Aquest es un clar exemple. A l’època dels romans, a les “domus” necessitaven aigua tant per veure com per a igiene personal.

  Els aqüeductes doncs, feien aquest funció, la de transportar l’ aigua de rius o llacs cap a les ciutats, cosa que feien la funció de les canonades d’ avui en día.

  Vale!

 10. Teresa Devesa i Monclús

  Tal com diuen l’Andrea i l’Ana, espero un comentari amb més coneixement de causa quan hageum preparat Bàrcino en profunditat. Recordeu-vos de tornar a aquest article.
  Bona utilització dels llatinismes, Carlos. Mar, esperem aquest article de Malta; llegeix abans els meus per no repetir continguts i completar-los. Jo també vaig fotografiar la inscripció de l’edifici de la “Main guard”, actualmentcentres culturals Libi i italià, però finalment no ho vaig publicar. Aprofita, doncs, i comenta’ns aquesta frase, tot traduint el text. Desitgem veure la foto de tu i la teva mare traduint enmig de la plaça. Espero que no us mulléssiu amb els sortidors d’aigua de la plaça…

 11. jimenez_ar

  Ave!!

  La veritat és que es molt sorprenent veure aquestes reconstruccions dels dos aqüeductes de Barcelona.És una llastima no poder haver-ho vist “in situ”, però com ja sabem les cultures evolucionen i hem canviat les coses.
  En aquell moment els romans van fer els aqüeductes per poder utilitzar l’aigua a les cases, per les seves necessitats, la higiene.. seria semblant a les canonades que nosaltres utilitzem.
  Tampoc puc dir molt perquè encara no hem treballat “Barcino”, quan ho fem ja podré tornar a comentar i fer-ho amb més coneixements.

  Vale!

 12. Annia

  Sembla gairebé impossible imaginar que fa tant de temps hi havia gent vivint i trapitjant el nostre sól.
  És bastant interessant veure aquesta recontrucció, ja que t’ajuden a imaginar com podia ser en aquells temps.
  Teresa, crec que nosaltres els veurem a la sortida pròxima a Bàrcino no?

  Vale!

 13. Thaïs

  Avee!
  Estic d’acord en què es molt interessant què facin reconstruccions, encara que sigui en un programa!
  Són impressionants les obres clàssiques i ens poden deixar bacabadats, per els mètodes que tenien fa tants anys!
  vale!!

 14. Chaima Anza

  Salve!
  El que volia dir què es una gran pena de que els aqüeductes que els feien servir abans els nostres antics parents estiguin destruïts nomès per fer pisos. Crec que ha sigut una gran part egoista pensar en el present i el futur de le persones substituint restes històriques per pisos. Ahores d’ara podriem haguess vist les restes del equaductes i més coses.
  Penso que haurien de pensar més els empresaris i els finançers en les restes històriques i no en el seu benefici com a negoci. Tot ha de ser per igual els empresaris fent pisos però respectant les restes his`tòriques perquè no les podrem aconseguir desde nou!
  Vale!;)

 15. Zícora

  Salve.

  Primer de tot he de dir que és un article interesantissim. Em sembla mentida que encara, després de tants anys, es conservin aquests aqueductes de l’época romana. També és una pena que amb les contruccions de pisos i altres edificis arribin a degradar a poc a poc aquests antics aqueductes.

  Vale.

 16. serna.marta2010

  Salve!
  M’agrada molt aquest article. La veritat es que es una pena que no poguem gaudir de la vista d’aquests aqüeductes perque han sigut utilitzats per a aixecar altres construccions. No trobo massa be que s’hagin tapat amb noves construccions ja que estem parlant d’obres bastant importants historicament parlant. Els videos son molt interessants i les reconstruccions son molt bones i visualment ajuden a fer-se una idea de com eren els aqüeductes inicialment.

  Vale!!!

 17. Uxue Avilés

  Salve!!

  Penso que és un article molt interessant. Crec que es una pena que no poguem visitar aquests aqüeductes per que ara ja s’han fet noves construccions sobre d’elles. No estic d’acord amb això per que aquests són molt importants per la història. Els vidios ens mostren com poder imaginar-nos com eren els aqüeductes des d’un principi.

  Vale!!

 18. Laia Sánchez Puerto

  Salve!

  Trobo que aquests videos estan molt bé, i que gràcies a ells en podem fer una idea de la construcció d’un aqüeducte i de com eren.
  Però per altre banda trobo que haver construit sobre d’aquests altres coses, fet altres construccions és en part una llàstima ja que formaven part de la història.

  Vale!

 19. lourdes caparros

  Salve!

  Jo penso que aquest videos ens ajuden molt a aprendre noves coses que no sabiem, i tambe a adonar-nos de que no li donem suficient importancia a coses com aquestes,que les veiem com alguna cosa antiga i que tenim dret a fer-los malbe

  vale

 20. Eulàlia

  L’aqüeducte és un dels grans invents dels romans. Els romans a més a més de per les seves ambicions militars, també van destacar per l’arquitectura i futura enginyeria. Els aqüeductes permetien que arribés la quantitat d’aigua necessària als pobles i per tant que als seus habitants no els hi faltés.

  Vale!

 21. Margalida Capellà Soler Post author

  Eulàlia, vols dir que has visionat els vídeos? Què en sabem dels aqüeductes de Bàrcino?

 22. Laura Luna

  És una pena no poder-los veure, ademés tant aprop de casa com és Barcelona, però el més alucinant de tot és veure com s’han pogut fer aqueestes iamteges virtuals sobre com devia ser. És molt bo que amb les noves tecnologies poguem ajudar a saber més del passat! És graciós i tot aajajajaj!
  En el cas dels dos videos trobo molt curiós el segon que mostra com s’ajuntaven, suposo que per les imatges dels aqüeductes que veiem normalment, tendim a imaginar-los rectes i “sols”.
  Molt interessant l’article!

 23. Rocío Molina

  Salve!!
  Em sembla un video i un article molt interessant la veritat. És increíble com s’han anat sobreposant les necessitats de cada època en un monument tan antic com són els aqüeductes! Em sembla fascinant i alhora marevellós que es conservin coses com aquesta!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *