Curiositats de Roma: en Pasquino

 

Heu anat a Roma? Si hi heu anat ja sabeu que hi ha estàtues que parlen. Bé, més aviat és la gent que les fa parlar. La més famosa de totes les estàtues parladores  és en Pasquino, situada a prop de la Piazza Navona. Es tracta d’una estàtua hel·lenística feta malbé que la gent la fa servir per criticar, opinar i discutir sobre tot allò que passa. En Pasquino, pobre, sempre està ple de papers enganxats i de cartells penjats al coll. Els ciutadans de Roma s’expressen lliurement en aquests fulls, escrits generalment a mà i sense signar. En Pasquino, és a dir en Pasqualet, és molt famós. Fins i tot ha donat el nom a qualsevol full escrit d’una manera senzilla i sovint sense firmar que serveixi per a criticar. En castellà d’aquests fulls se’n diuen  pasquines  i, en català, pasquins.  Oi, que és curiós! Aquest estiu heu ensopegat amb altres curiositats clàssiques? Jo ben aviat en publicaré més de Roma, el meu destí turístic d’enguany!

Maria

N.B.:

16 thoughts on “Curiositats de Roma: en Pasquino

 1. Margalida Capellà Soler

  Moltes gràcies, Maria, per compartir aquí, com ha fet la Teresa amb Malta, el teu viatge a Roma i animar els aràcnids i les aràcnides a fer-ho d’una manera distesa i alhora enriquidora com ho has fet tu. Espero amb candeletes la resta de curiositats romanes que ens acabes de prometre! Acaba de passar un bon estiu!

 2. Teresa Devesa i Monclús

  He anat en tres ocasions a Roma i hi ha tantes coses a veure que no he visitat encara aquest bon Jan. Gràcies, Maria, per presentar-nos-el i donar-me una bona excusa per tornar a la ciutat imperial. Ja veig que puc esperar massa, perquè el pobre està a les últimes. Podries concretar una mica la seva ublicació?
  Noies i noies, ja que la Maria ha estat tan amable de portar-nos aquesta curiositat, us animo a buscar la història d’aquesta estàtua i les hipòtesis sobre el motiu clàssic que representa.

 3. Maria Post author

  Bé, Teresa, crec que ara podràs visitar en Pasquino la propera vegada que visitis Roma.

  Moltíssimes gràcies, Margalida, per ser tan eficient en resoldre problemes i en obrir un Google maps per a l’ocasió. Ara, no tindré excusa i hauré d’anar posant les altres curiositats romanes que tenia intenció de compartir aquí amb tots vosaltres. Un plaer!

 4. Margalida Capellà Soler

  I també al Google maps, Maria! Així la Teresa i tots tindrem les curiositats a punt per a ser localitzades en el nostre proper viatge a Roma. Mentrestant, si us apropeu al mapa també les podreu veure virtualment. Bon viatge!

 5. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Una piràmide romana

 6. Sílvia Espinach García

  El curs passat vaig ser a Roma amb l’escola pel viatge de fi de curs, vam visitar la Piazza Navona i no el vaig veure! Ara em fa una mica de ràbia i tot, perquè, realment ho trobo molt curiós!

 7. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Curiositats de Roma: La boca de la Veritat

 8. Irina Balart

  Salve! Fa tres anys vaig estar a Roma i vaig veure una altre estatua com aquesta. La madama Lucrezia és la única dona d’aquestes estatues “parlants” es troba a la plaça de San Marco prop de la plaça Venècia. S’utilitzava al segle XVI per ridiculitzar i criticar alguns personatges polítics. La estatua diuen que representa a la deesa Isis.

 9. Andrea Balart

  Salve!
  Jo he estat a Roma però no he vist aquesta estàtua. Una de les curiositats que em van sobtar de Roma, va ser l’esglèsia de Santa Maria dell’Orazione e Morte, on la seva façana hi havien cranis alats, un rellotge de sorra (també alat) o un parell de casetes per demanar almoina decorades amb uns esquelets.

 10. Margalida Capellà Soler

  Podríem establir algun paral·lelisme entre aquestes estàtues parlants i les piulades actuals?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *