“De itinere”: Malta III – La Valletta

La Valletta, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, és la capital actual de Malta, començada a construir el 1566 pel Gran Mestre Jean Parisot de la Vallette, de qui prové el nom. És, per tant, una ciutat nova que va succeir Maleth, l’antiga capital des de temps dels fenicis ubicada a l’interior, on actualment es troben les ciutats de Mdina i Rabat.

La Valletta. [Foto: Josep Lario]

Al contrari de fenicis i romans, que van preferir la seguretat natural de l’interior de l’illa per protegir-se de possibles atacs per mar, La Vallette es va proposar construir una ciutat de cara al Mediterrani, la “Humilissima Civitas Valettae”, una fortalesa per protegir els ports ubicats a banda i banda de la península en què es construiria. Els més famosos enginyers militars van ser convidats a presentar projectes, però finalment la planificació de la ciutat la va dur a terme Francesco Laparelli, enginyer militar de Pius IV,  que va deixar al càrrec de les obres el maltès Gerolamo Cassar.

A continuació teniu una vista aèria de la ciutat actual. Podríeu dir-me el nom del traçat arquitectònic en què es va inspirar l’enginyer italià, quin és el seu origen i quina relació té amb l’urbanisme romà?

Us puc assegurar que, en caminar per aquests carrers, hom té la seguretat de veure sempre el final i la sensació de pèrdua és gairebé nul·la, ja que totes les vies van a parar al mar… Un dels edificis que val la pena visitar en aquest entramat urbà, el Palau del Gran Mestre, s’estructura al voltant del pati més gran, anomenat amb el nom del déu romà representat amb una escultura de bronze. A partir de la imatge que us n’he portat, es pot deduir que es tracta del Pati de …………..?

Palau del Gran Mestre. La Valletta [Foto: Josep Lario]

Com que no ens van deixar apropar més per fer la foto, ja que l’edifici és actualment seu del Parlament de Malta, us comento que als peus del déu hi ha un peix i a la mà esquerre sostè l’escut dels cavallers de Sant Joan, en una clara referència als habitants del palau.

Apa, que aquestes són fàcils!

TERESA

3 thoughts on ““De itinere”: Malta III – La Valletta

 1. Oriol Lario Devesa

  En aquest palau han viscut grans mestres de la guerra. Per exemple, Jean Parisot de la Vallette.
  En aquests moments el palau té l’ús de parlament presidencial de Malta.

  ORIOL

 2. Margalida Capellà Soler

  Veig, Teresa, que no perds cap oportunitat clàssica per fer preguntes als nostres alumnes!

 3. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » “De itinere”: Malta IV - La “Vil·la romana” de Rabat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *