Antropònims actuals d’origen llatí

El mot antropònim està format per dos radicals grecs άνθρωπος “ésser humà” i ὄνομα “nom”; els antropònims, per tant, són els noms que designen les persones. Els noms de pila catalans han estat heretats dels diferents pobles que han passat per les nostres terres juntament amb d’altres de precedència diversa. En aquest muntatge audiovisual que us he preparat podreu copsar els noms de persona que provenen del llatí i que encara avui estan de moda, alguns designen una família, d’altres fan referència a una situació geogràfica, o a animals, flors i plantes, o a boscos o provenen directament  de subtantius i adjectius llatins o de personatges mitològics.


Coty Ledesma
1r batx. llatí

19 thoughts on “Antropònims actuals d’origen llatí

 1. Margalida Capellà Soler Post author

  Em fa molt feliç, Coty, que ens facis aquest bell apunt quan el curs ja és ben acabat i em demostris interès pel que he intentat inculcar-vos durant tot l’any així com competència digital, audiovisual, capacitat de recerca, plaer per saber i per compartir… El proper curs els alumnes de llatí hauran de classificar els teus antropònims catalans d’origen llatí segons eles diferents procedències que ja apuntes a l’article. Per cert, sabeu quin criteri ha seguit amb seny la Coty?

  Ara espero amb candeletes els antropònims de procedència hel·lènica!

  Molt bon estiu i ENHORABONA per les notes, sobretot les de llatí i de grec!

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Coty, tot rellegint els comentaris de El Fil de les Clàssiques me n’he adonat que a l’apunt Els noms propis i els animals els comentaristes han deixat alguns noms propis que hauries d’haver tingut en compte, com per exemple Coloma i derivats, Domènech, Natàlia o Pasqual, tot i que no sempre amb l’etimologia corecta com és el cas d’aquest últim. Fes recerca, incorpora’ls al teu treball i contesta a l’apunt esmentat.

 3. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Baetulonis schola: darrers preparatius

 4. Inés Lloveras

  Salve!
  M’ha semblat molt interessant aquest artícle sobre els orígens dels noms.
  El nom ‘Inés’ és un nom propi femení d’origen grec αγνη (“hagnē”), forma femenina de αγνος (hagnós), que significa “cast” o “sagrat”. O bé, del llatí de la paraula “agnus” que significa “be”.

 5. Marta Verde

  SALVE!
  M’ha fet il·lusió buscar l’origen del meu nom.
  Es un nombre femenino de origen hebreo cuyo significado es, “señora”.
  Marta es una mujer de carácter extrovertido. Le gusta ser feliz y hacer felices a todos los que comparten la vida con ellos. En el trabajo siempre lleva la alegría a sus compañeros con los que mantiene una buena relación tanto de compañerismo como de amistad. Es una mujer muy positiva incluso en todo aquello que no le sale bien intenta obtener lo bueno de cada experiencia. Es muy responsable y siempre está preocupada de la salud de los suyos, con los que comparte todo el tiempo que su trabajo le permite.”
  Vale!

 6. Francsico Pérez

  Salve!
  el meu nom, prové del llatí i significa: home lliure.
  M’ha agradat el significat del meu nom.
  Vale!

 7. Carla Arévalo

  Salve!
  Anàlisi per numerologia del nom Carla.
  Naturalesa Emotiva:
  Naturalesa emotiva, amable i condescendent. Suau, cordial, sagaç. Estima l’harmonia de les formes i els mètodes persuasius. Li agrada sentir lloat.

  Naturalesa Expressiva:
  Insistent. S’expressa en la independència d’acció i en la originalitat de conceptes. Estima els modals distingits, la roba de qualitat, tot el que té valor.

  Talent Natural:
  És ment de pensament amoldable. S’expressa com a pensador liberal i fàcil de congeniar, mostra facilitat per donar forma grata a les creacions d’una imaginació sempre fecunda. Rep augment en les empreses que requereixen de gust artístic, destresa en la coordinació i execució i cert humor i idealisme en l’assoliment dels resultats. Estima les coses de l’amor, de l’honor i de la família.
  Podria destacar en professions com oradora, escriptora, actriu, pintora, música, humorista, hostalera, comediant, estilista o comerciant.

  Carla significa força, No es ven ve un nom llatí sinó germànic.
  vale!

 8. Patrícia García

  Salve!
  El meu nom significa “aquell que es patrici o noble”. Prové del llatí; els patricis eren la classe social privilegiada des dels inicis de l’antiga Roma fins al segle II a. C., descendents dels ciutadans romans originals.
  Personalment no m’agrada el meu nom, però el significat sí.
  Vale!

 9. Nicole Narvaez

  Salve!

  El meu nom significa: Dennis

  Forma francesa i femenina de Dionís,
  el que es consagra a Déu.
  D’origen grec.

  característiques:
  És independent, femenina i franca.
  És molt humana i intuïtiva. té
  facilitat per fer amistats, a les
  que dóna gran importància en la seva vida.

  amor:
  És romàntica i idealista.

  Valee!!

 10. Silvina

  Salve!

  El meu nom és una variant de Silvana i aquest si que prové del llatí. Vol dir “natura” o “guardiana del bosc”.

  “Naturalesa emotiva vehement. Es manifesta en l’expressió artística, les coses de l’honor i les de l’humor. Estima el color, les proporcions i l’ànim alegre. Li agrada sentir complementat.
  És consistent. S’expressa en la línia recta, l’atenció al detall, la seguretat. Estima el que afirma i confirma, la propietat i la llei que empara.
  És ment de pensament deductiu. S’expressa com a pensador independent, amb autoritat i lleialtat, generalment en activitats exclusives, més dependent de la intuïció que de la raó. Rep augment en tasques que requereixen meditació, inspiració, immersió en les profunditats de l’ésser i de les coses. Estima el complex i el elevat, el que se sent i el que es pressent.
  Podria destacar en professions com científica, professora, ocultista, escriptora, horticultora, inventora, advocada, actriu, analista o líder religiós.

  Encara que no tot el que diu hem sembla encertat, en la majoria de coses té raó. Hem sembla molt curiós que els noms defineixin les caracteristiques de les persones de manera tan concreta. Potser només es el meu cas o ni ha pocs, però, és interssant saber-ho.
  M’ha agradat el vídeo fins i tot més que les diapositives de l’article del grec! Hem sembla un bon acomanyament la 9º simfonia.

  Vale!

 11. Marc Pascual

  Salve!
  He estat investigant i sembla ser que el meu nom és, al igual que “Martí”, un variant del nom “Marcial”, que ve del Déu Mart.
  Significa “persona combativa”.
  Foneticament parlant, el meu nom no em desagrada, però el significat, que he descobert ara, no em representa ni m’agrada.
  Vale.

 12. Ana Mª Falcón Durán

  Salvete! 😀

  El meu nom, del llatí “Anna” significa:

  Naturalesa Emotiva:
  Naturalesa emotiva, amable i condescendent. Suau, cordial, sagaç. Estima l’harmonia de les formes i els mètodes persuasius. Li agrada sentir lloat.

  Naturalesa Expressiva:
  És exigent. S’expressa en forma original en la intimitat i en la integritat. Es distingeix per la seva delicadesa. Estima el bon criteri i el misteri. Cerca l’aprovació.

  Talent Natural:
  És ment de pensament desbordat. S’expressa com a pensador inspirat que eleva les idees i fa de cada idealització una realització. Rep augment en tasques que requereixen de la comunió del seu pensament amb la cosa pensada. Tasques més aviat cerebrals que manuals. Estima les coses del pensament, més en crear-que a gaudir-les.
  Podria destacar en professions com metge, infermera, filantropa, advocada, escriptora, pintora, ballarina o en tasca comunitària, servint al públic.

  Valete! 😀

 13. Aina Barnat

  Salve! 😀

  Aina és un nom femení molt utilitzat en les illes Balears. Es una variant d’Anna, la forma catalana del nom Castellà Ana. En aquest sentit, prove del hebreu Hannah y significa “compassiva i benefica”. Ana es un dels noms més comuns en moltes llengües. A més de ser d’utilitat freqüent en el poble del camp, l’han tingut reines, actrius i moltes personalitats històriques. La seva onomàstica es celebra el 26 de juliol per Santa Ana, qui, segons la tradició cristiana, fou la mare de la Verge Maria.

  Vale!

 14. Pingback: Ariadna, un nom amb referent clàssic! | L'univers clàssic dels nostres mots

 15. Andrea Torrente

  Salve!
  He buscat l’origen del meu nom, penso que està bé saber d’on provè i així, poder fer-nos una petita idea del que el noste nom representa.
  Andrea provè del grec ανήρ (anēr), ανδρός (andrós), que representa la força vital.

 16. Pingback: Els set princeps de “Stardust” i els noms llatins | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *