Anem a les termes?

Aquest cap de setmana a Sant Boi de Llobregat se celebra, com cada any, la festa de recreació històrica coneguda com a Ludi Rubricati. Heu visitat les seves termes? Doncs, mireu quin vídeo tenen en diferents llengües (aquí en català), segur que un dia o altre us en vindran ganes!

En aquest Google maps de termes, obert ad hoc, heu de localitzar les termes de Sant Boi i altres d’arreu (els alumnes de 4t d’ESO de llatí que encara no heu aconseguit de participar activament en els Google maps anteriors (teatres, amfiteatres, ciutats de l’Imperi, ponts, aqüeductes, muralles…), ara és la vostra última oportunitat per demostrar la vostra competència digital en Google maps; podríem dir que és una activitat per a alguns de recuperació. Entesos? Aprofiteu-la, doncs!:


Veure Les termes romanes en un mapa més gran

22 thoughts on “Anem a les termes?

 1. Mariano

  Ave lida!
  M’agradat molt el video es molt interesant i entretingut, pero ja m’agradaria que em conssedeixin un desig , que em fesin un masatge despres anar a la sauna(Sudatorium),i que em netejin a la picina d’aigua calenta(Caldarium). Segur que quan surts de les termes dels senyor , surts nou!
  L’unic que no m’agradaria seria posarme aquella roba 🙂

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  A qui no li agradaria, Mariano? A mi també, m’agradaria!

  La recuperació de Google maps ha començat avui essent massa. Què ens pot passar demà?

  El mapa s’ha dit en algun moment Caldes, ara veig que ha recuperat el nom originari. Els alumnes que heu fet en aquests moments entrada sou: Pol, Edgar, Francesc, Júlia, Joël i Ricard (dues).
  A veure si quan torni a entrar no han desaparegut! Recordeu que, en aquests moments, la col·laboració és oberta i heu de respectar la feina feta pels companys. Si no ho podeu evitar i l’espifieu aviseu a la persona interessada a través del correu de l’aula virtual perquè hi torni a entrar. Crec que ho aconseguireu!

  Per cert, ni Premià, ni Badalona encara surten al mapa. Com pot ser això?

 3. Nicolás Mangui

  Ave!
  El vídeo no me parece muy interesante pero me gustaría que también a mí me hicieran un masaje y estar en una piscina de agua caliente debe ser muy confortable.

 4. Anna Salas Post author

  Les termes romanes, anomenades pels romans centres termals, eren uns banys públics on anaven els habitants romans a descansar, a cuidar el seu cos i a relacionar-se. Les termes són una dimensió arquitectònica romana basades en el gimnàs grec.
  Les primeres termes; un pati amb columnes, tenien separacions per a prendre banys individuals.
  Mica en mica es varen anar transformant i eren més luxoses; tenien una gran complexitat arquitectònica.

  Les termes tenien una important separació per a no estar junts els homes i les dones.

  L’entrada, era al vestíbul, vestibulum, que conduia als vestuaris, apodyterium, des d’aquí s’accedia a tres piscines, situades en diferents sales comunicades entre elles.
  La sala de banys freds s’anomenava frigidarium, la sala de banys tebis, tepidarium i la sala de banys calents caldarium.

  A Hispània, encara es conserven restes termals a baetulo, ciutat actual que rep el nom de Badalona, o a Premià de Mar a la zona de Can Ferrerons i aquestes de Sant Boi de Llobregat.

 5. Gerard Carrillo

  Salve!
  com molt bè ha dit L’Anna a catalunya és on segons el mapa es conserven mès restes de les termes roamanes, m’ha cridat l’atenciò que s’hagin trobat mès aqui que a Italia. Això es una de les coses per les que ès molt interesant visitar catalunya

 6. viictor Barranco!

  Salve!
  M’ha semblat mot interessant el video! A mi també m’agradaria que em fessin un massatge a una piscineta com aquetses… jajajaja
  vale 😀

 7. gomez.luque2011

  Com es deu de sortir d’aquí, jo també vull massatges d’aquests… M’ha semblat divertit la manera en que ho han ensenyat al vidio! jaja.

  vale!

 8. Paula pla

  Salve Lida!

  Doncs si, ami m\’han donat ganes! jaja Tindriem que fer alguna excursió aquí també no? s\’acumulen les opcions.. jajaj M\’agradat el vídeo!

  VALE

 9. Yasmina Berkane Pais

  Salve!
  Mai he anat a aquestes termes i podria estar prou bé per treuren’s l’estres dels examens 🙂
  Segur que desprès de pasar un dia a les termes quedem ben relaxats i ben nets.
  En el Google Maps podem veure que la majoria de les termes romanes que encara es conserven estan a Espanya i Itàlia, però sobretot a Catalunya, com per exemple les de Sant Boi que em pogut veure al video.
  M’ha agradat molt aquest article.

  Ave!

 10. Eva Serrano

  Salve!
  Crec que seria molt bona idea anar a les termes! Com diu la Paula, tenim moltes excursions pendents!
  Bon video!
  Vale!

 11. balart.andrea0920

  No sabia que a Catalunya hi haguesin tantes termes romanes a Catalunya, i menys que n’hi haguesin més que a Itàlia, les termes eren un lloc molt important en la vida romana.

 12. Laura Torrent Garcia

  Salve!

  Seria bona idea poder anar a les termes, per relaxar-nos i alhora aprendre i veure com eren.
  Tal i com ha dit la Yasmina, al Google Maps, és pot veure que a la majoria de llocs on hi han les termes són a Espanya i Itàlia, destacant Catalunya.
  Bon article!

  Vale!

 13. balart.irina1120

  Salve!
  He sentit a parlar d’algunes termes, peró d’aquestes no n’habia sentit a parlar. No sabia que a Catalunya és on es conserven més termes romanes. Aquest article est+à molt currat.

 14. fontanet.alba2010

  Salve!
  M’ha agradat molt el video, l’he trobat molt interessant. M’agradaria molt anar a les termes romanes, seria molt divertit i interessant.
  Vale!

 15. Naim

  Trobo molt bé que es conservin tantes termes romanes, tot i que segurament la majoria ja no es conserven,amb sembla difícil creure que a catalunya es conservin mes termes romanes que a Italià.

 16. gene macias

  seria una excursio fantastica i tuthom si apuntaria asi que no hi pensem mes i anen!!

 17. Elisa Moya

  Salve!
  Seria molt bona idea poder anar-hi, sortirem molt relaxats i a més haurem après moltes coses
  En el Google Maps es veu que la majoria de les termes romanes que es conserven són a Espanya i Itàlia, però sobretot a Catalunya.

 18. Victor Huete

  Em sembla molt be que es conservin tantes ruines romanes a catalunya.
  El video es molt interessant perque veiem que feien els romans a les termes

 19. Eva perez

  salve!
  m’ha sembla molt interessant, i seria una bona idea poder anar a les termes, i pasar una esto alla, en el google maps, podem veure que la gran part de termes romanas, es conserven a itàlia, espanya, i sobretot a catalunya.

 20. Laura Luna

  Em sembla hiper bé que es conservin termes, però més bé em sembla que es fagi una celebració epr commemoriar-les.

 21. serna.marta2010

  Salve!!!
  He introduit les Termes romanas d’Aquae Sulis.

  Vale!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *