El rapte d’Europa en l’art

El meu treball personal consisteix en un estudi de la pervivència de la mitologia en l’art. Aquesta anàlisi se centra en el mite del rapte d’Europa segons Les Metamorfosis d’Ovidi i les seves represetacions artístiques al llarg de la història, des que va ser escrita.
La meva recerca consta d’obres de pintures, mosaics, escultures i d’altres, que tracten el rapte des del moment que el mite va ser escrit per Ovidi fins a l’actualitat, tot fent-li matisacions segons l’època en què es realitzaren.

Ecce picturae statuaeque!


Thaïs García Laso 1.2 Batx
I. Isaac Albéniz

22 thoughts on “El rapte d’Europa en l’art

 1. Cristina Fdez

  Ara que veig el teu treball, faig des d’aqui un comentari per a tots i totes aquelles persones que esteu amb el treball de recerca. Tot i que sigui una feina complicada, mereix la pena. La satisfacció que tens quan has acabat tot i veus que te’ns una recompensa és única i irrepetible.

  Molts ànims!

  PD: Aquest treball pinta molt bé 🙂

 2. Teresa Devesa i Monclús Post author

  La mitologia ha estat, és i serà, sens dubte, font d’inspiració per a artistes de tots els temps. La força expressiva de mites com els que presenten Les metamorfosis d’Ovidi han estat convertides en color, textura, forma, so des del moment de la seva creació. La Thaïs n’ha triat una, la de Zeus i Europa, i ha pogut comprovar com l’han reversionada artistes de tots els llocs i èpoques.
  -Algú em tradueix i comenta el llatinisme que apareix a l’article?
  -Coneixeu alguna altra obra inspirada en aquest mite?
  -Sabeu dir-me d’altres episodis mítics en què el rapte tingui un paper fonamental?

  Gràcies, Cristina, pels ànims als futurs patidors i gaudidors de treball de recerca. Ja veus que a primer fan un treball personal de clàssiques per anar-se’n fent a la idea de cara al curs vinent, sigui quina sigui la matèria que hagin triat per al futur treball de recerca.

 3. Carla A.

  – Ecce picturae statuaeque! (aquí estan les pintures i les estàtues)

  – literària o obra de qualsevol tipus? perquè hi ha molts quadres…

  – El rapte de Persèfone (o Prosèrpina) explica l’origen de les estacions

 4. Laia Molina

  Ave!!
  M’agradat molt el teu treball Thais, i sobretot l’hitoria d’Europa, va molt bé saber mites relacionats amb el nostre propi continent.

  Vale!

 5. knarik badoyan

  Hola!

  Thaïs molt bon treball personal, m’agradad molt.
  Molt bona explicació de totes les imatges, la que mes m’agrada era el mes moder, em sembla que Europa era mes maca en aquesta obra.

  Un bon treball Thaïs.

 6. Jessica Llavero

  avee!
  Felicitats per la teva presentació, t’ha sortit molt bé!
  Respecte a les preguntes de la Teresa, “Ecce picturae statuaeque”, suposo que voldrà dir: vet aquí les pintures i les estàtues!. No conec cap altre representació del rapte.
  Un episodi on es troba un rapte, seria per exemple el Rapte de les Sabines.

 7. andrea martinez serrano

  Boneees!
  thaïs m’agradat molt el teu treball i l’exposició, no se si t’ agrada molt el tema de l’art en la història però se’t dona de maravella comentar obres, l’ any que bé segur que t’anira molt bé història del art.
  L’ exposició puc dir-te que “millor,qualitat que quantitat”,pot ser no ha sigut molt extens però el que has dit es nota que l’ has tractat internement.
  “Ecce picturae statuaeque!”=soposso que la traducció fa referencia a les escultures i les pintures que després es veuen en el power point.

 8. Edgar Baena

  Ave!

  Doncs unaltre mite relacionat amb un rapte és el rapte de Persefone:(petit resum)

  Un dia, Persefone, filla de Zeus i Deméter, estava agafan flors i Hades, deu dels inferns apareix davant seu i se la emporta als seus dominis. Zeus fa tot el posible perque torni pero Hades diu que ella ja ha menjat un gra d’una granada del infern i ja es tindrà que quedar alla atrapada. Finalment els treus deus arriven al acord de separar el temps en que Persefone estigui amb Hades, que simbolitza l’hivern i la temporada que pasa amb Deméter, que simbolitza la primavera.

  Vale!

 9. Ana Rosa i Annia Garcia

  -Algú em tradueix i comenta el llatinisme que apareix a l’article?
  “Ecce picturae statuaeque!”: vol dir literalment, les pintures i les estàtues estan aquí.

  -Coneixeu alguna altra obra inspirada en aquest mite?
  Coneixem el mite de Tereu, Procne i Filomela, on Tereu rapta Filomela. El rapte de les sabines, on els romans rapten les dones sabines. El rapte de Persèfone, que Hades va raptar Persèfone quan estava recollint flors.

  Molt bon treball Thaïs! Ens ha agradat molt.
  Enhorabona 😀

 10. Marc Cortés

  Molt bon treball i molt bona presentació Thais!
  Te vist més segura en aquesta exposició que en l’anterior.
  Mai havia vist aquesta moneda de 2€ amb aquest dibuix.
  I si, coneixia la figura que es troba a l’edifici de la UE.

  Mirant a internet he trobat dos imatges curioses:

  http://4.bp.blogspot.com/_gvIQ0VKeTiA/S1CQ12Vm-7I/AAAAAAAAAHs/BPnBTBGhN4U/s400/europa+toro+cabeza.jpg

  http://1.bp.blogspot.com/_gvIQ0VKeTiA/Sz4rh-hhtHI/AAAAAAAAAG8/DWKCh1R9rAY/s320/europa+toro.jpg

 11. Ariadna Jiménez

  Ave!

  Abans de contestar a les preguntes de l’article vull felicitar a la Thaïs, perquè ho ha fet molt bé, a més a millorat respecte la primera exposició, ja que no s’ha posat nerviosa.

  El llatinisme es aquest “Ecce picturae statuaeque!”, crec que literalment podria dir “aquí obres i pintures”.

  Un altre episodi mític en el qual té gran importància el rapte, és el rapte de les sabines, que vam treballar en un dels temes de civilització de llatí.
  Van ser raptades les dones dels sabins, els quals enfadats van atacar als romans.

  Vale!

 12. Carlos Cuevas Agraz

  Ave!!
  Thaïs, et felicito per aquest Treball Personal tan treballat. I se el que dic perquè no fa tant el vaig fer jo i reconec que és un treball ben dur però, quan l’enllesteixes, et produeix una gran satisfació i, com bé ha dit la Teresa, és un bon entrenament per el TR.

  Centrant-nos en el contingut del Treball Personal, voldria dir que m’ha semblat molt interessant aquesta relació entre el mite d’Europa amb tot aquest seguit de pintures que ens has il·lustrat i què és el que simbolitza aquest mite a Europa. A més, s’ha vist clarament que el Treball estava molt treballat perquè t’ho sabies molt bé.

  Sobre el llatinisme que apareix a l’articles no he trobat res. D’altre banda, voldria dir que a la mitologia hi ha molts mites que tracten sobre raptes i violacions i demés, com ara la “violació de Lucrècia”, que si no recordo malament, l’hem treballat a classe.

  I per últim, m’agradaria dir que en l’article del meu TP, vaig fer un recull de tots els consells i suggerencies que vau donar els “bloggers” i he pogut veure a la presentació que t’ha servit, Thaïs, per no cometre els mateixos errors, com ara:
  -Posar menys lletra a les diapositives.
  -Posar tota la Bibliografia per a poder consultar dubtes sense perdre la informació.
  Entre d’altres.
  Per últim Thaïs, m’agradaria tornar-te a felicitar per aquest gran Treball Personal que has conseguit fer!!

  Vale!!

 13. saraa.

  Ave!
  Primer de tot felicitar a la Thaïs pel seu treball i la seva exposició, que m’ha agradat molt.
  El llatinisme no sé bem bé com es tradueix, però és alguna cosa així com “aquestes són les pintures i les estàtues”.
  Ha quedat molt clar que el raptre d’Europa ha sigut font s’inspiració per a moltes obres artístiques, així com qualsevol metamorfosis d’Ovidi. És interessant veure diferents representacions del mite de diferents moviments i époques.
  El rapte de les sabines és també un mite en que el rapte té el paper principal, fins i tot recient fundada Roma.
  Amb Troia, Paris rapta a Helena, que serà el desencadenant de la història.
  Enhorabona una vegada més, Thaïs 🙂

 14. Thaïs

  vee!
  Moltes gràcies a tothom!
  La veritat és que és mol satisfactori enlletir un trebll i adonar-te de què ho has asolit tn bé que a la presentació no m’he posat gens nerviosa:)
  suposo que l’any que ve històra de l’art será una assignatura entretenida i que podré assoirls meus conexements de pintura.
  valee

 15. Margalida Capellà Soler

  Thaïs, quina llàstima que no hagi pogut presenciar la teva exposició! L’enhorabona! Al Cristòfol Ferrer també s’ha fet algun treball sobre la pervivència de les Metamorfosis d’Ovidi en l’art. És tan pregona que, fins i tot, podríem explicar tota la història de l’art a través d’un mite ovidià.
  Qui més s’hi anima? No us l’acabareu!

 16. Pingback: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » De Europa

 17. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Gràcies pels enllaços, Marc. Realment són imatges curioses que fan referència al mite com a origen del nostre continent. Pel que fa al llatinisme i als mites sobre raptes, hi ha respostes força completes, de manera que recollim tots els exemples que esmenteu comprovem que el tema de la violència sobre la dona, està profusament testimoniada en el mite. De fet, a hores d’ara encara parlem de violència de gènere oi?
  Carlos, continues demostrant que tens ben assolit l’objectiu del treball col·laboratiu i en l’entorn del bloc. Efectivament, cal aprendre del propis errors i de les aportacions dels altres per tirar endavant i evolucionar positivament.

 18. maro_onah

  Aveeee!
  felicitats Thaïs, el treball m’ha agradat moltíssim, i l’exposició està molt ben explicada i resumida; la presentació m’ha agradat moltíssim.
  EL que més m’ha agradat a sigut el mite d’Europa.
  Referent a la frase Ecce picturae statuaeque diria que vol dir: Aquí estan les pintures i les estatues.

  Vale!

 19. Nicolás Mangui

  Ave!
  En todas las pinturas aparece de forma muy similar la representación del rapte de Europa y también como es en el arte antiguo.

 20. Thaïs

  Ave!!
  Nicolás, si lees la conclusión final de mi trabajo personal, podrás veer que el rapto de Europa ha sido muy representado en toda la hstoria ya que de ahi viene el origen dl nombre del continente europeo y por eso inspiró a tantos autores en diferete disciplinas.
  y, si, aparece muy similar poque esla parte más simblica elite, ya ue es justo en el momento de su rapto.

 21. Mariano

  Ave lida!
  Quin powerpoint mes macu esta molt currat y m’han agradat molt els detalls de las pintures.El que mes m’ha agradat ha sigut la moneda grega que equival a 2€.
  Bon treball!

 22. Pingback: Projecte de recerca classico-plàstic | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *