Un dia de teatre clàssic a Tàrraco

Foto: Sara Aguilar

Les Troianes. Foto de Sara Aguilar

menaechmi1

Menaechmi

El passat dimarts 20 d’abril vam assistir amb els alumnes de 4t d’ESO, llatí i grec de batxillerat al Festival de Teatre grecollatí de Tarragona. Pel matí vam veure la tragèdia d’Eurípides les Troianes i per la tarda la comèdia de Plaute Menaechmi, totes dues obres interpretades pel grup “La Parrocha” de La Corunya. Hem de felicitar la formidable actuació d’aquest grup amateur que va demostrar el seu talent amb el muntatge tant musical com visual de la tragèdia i l’actualització del clàssic de Plaute amb referències recentíssimes i molt conegudes per l’alumnat, que va riure amb ganes.
També va ser una satisfacció per al professorat de clàssiques veure aquell auditori de gom a gom demostrant que el teatre clàssic atreu el jovent, gràcies, com no, a l’esforç del professorat que lluitem cada dia des de les aules per promoure-ho.
Si heu assitit a aquest lloc o a d’altres on s’han fet representacions de teatre clàssic m’agradaria que féssiu algun comentari. Gratias ago!

Francesc Franquet

INS Berenguer IV. Amposta

11 thoughts on “Un dia de teatre clàssic a Tàrraco

 1. Margalida Capellà Soler

  Alguns anys també hem assitit a aquestes representacions teatrals a Tarragona i a Barcelona; però enguany vàrem anar a veure Electra al TNC de Barcelona. Hi actuava Clara Segura, una exalumna i va ser tot plegat increïble!
  L’any vinent a veure, Francesc, si podem coincidir al teatre del Camp de Mart i els alumnes es coneixen. Potser podríem fer una trobada conjunta dels aràcnids a Tàrraco. A veure, què en diu la Teresa de l’Albéniz de Badalona, i els altres col·laboradors.
  És emocionant veure tants alumnes de clàssiques reunits per assistir a una representació teatral, feta també per a alumnes.

  Vaig llegir la notícia aquí, i vaig pensar que el proper curs hi havíem d’anar. Ara no tinc excusa!

 2. Francesc Franquet

  Em sembla molt bé la teva idea. Serà una experiència molt enriquidora. Ja els ho explicaré al meu alumnat i segur que els farà il.lusió. Per altra banda, d’aquí a poques setmanes ja tindrem preparat el nou muntatge de video dels de 4t d’ESO. El penjaré a Aracne. Em dóna records per a tu la professora (adoptada al departament de clàssiques) que sempre ens acompanya a les sortides. És de castellà i es diu Amparo. Valete!

 3. Margalida Capellà Soler

  Fantàstic! Esperem l’obra amb candeletes i la sortida també! Envia memòries de part meva a aquest tresor que tens, l’Amparo. Cuida-la! Que costa de trobar fidels acompanyants de tot el dia.

 4. Sere eloisa velasquez

  Dons la veritat jo encara no he asistit a ninguna obra classica,pero els meus comanys y jo em interpretat una pero no va surtir massa bé. Aveure si la pengem per que la vegis, Francesc, i a veure si t’agrada.

  🙂

 5. Teresa Devesa i Monclús

  Pot ser una bona experiència i així també ens podríem conèixer, Francesc, ja que segueixo les teves col·laboracions i dels teus alumnes al bloc. Sona bé, això d’aràcnids. Margalida.
  Tot i això, aprofito l’avinentesa per demanar que hi hagi obres en català al festival de teatre de Tàrraco. A l’Albéniz havíem portat els nostres alumnes moltes vegades a les representacions tratrals organitzades per diferents organismes, tant a Tàrraco, com a l’Hospitalet, com al teatre grec de Montjuïc. En vèiem en català o castellà segons l’interès de l’obra en qüestió, però ja fa uns anys que el català ha desaparegut del tot i per això ho substituim per obres de la cartellera de la ciutat, si n’hi ha alguna de clàssica. És una llàstima, perquè al nostre alumnat li agradava veure actors de la seva edat a dalt de l’escenari.
  Suposo que deu ser una qüestió de manca de companyies a Catalunya. Si és així, cal preguntar-se què passa amb les iniciatives teatrals als centres. Abans n’hi havia i ara s’han esvaït. No tenim forces? No tenim iniciativa? No tenim idees? No tenim talent? No tenim hores? O no tenim ajuts i recolzament?
  En fi, una bona pregunta seria per què no fem un muntatge els clàssics de l’Albéniz, i ens oferim a representar-lo. Però per a una bona pregunta com aquesta, deixeu-me temps per reflexionar o per preguntar als de La Corunya com s’ho fan…

 6. nuria

  Salve!
  Segur que va ser una representació magnífica! Estic d’acord amb que el teatre clàssic atreu al jovent, ja que a mi m’ha passat i trobo molt bé que es segueixin fent representació de mites o històries clàssiques.
  La representació en si no ho se, però per les fotos es veu que van cuidar l’escenografia i el vestuari.
  Nosaltres fa poc varem assistir a la obra “Electra” protagonitzada per la Clara Segura al Teatre Nacional de Catalunya. Tots vam sortir molt contents i ens va agradar molt, tal i com a l’obra que vareu veure vosaltres, l’escenari i el vestuari estaven molt ben ambientats a l’època. L’actuació va ser impressionant, es clar que em de recordar que en el nostre cas eren professionals.

  M’ha agradat molt l’article! Valee! 😀

 7. Francesc Franquet Yerro Post author

  Crec, Teresa, que serà una bona idea fer una trobada per compartir experiències docents. Pel que dius que gairebé no hi ha companyies de teatre amateur que representin obres clàssiques en català pot ser degut a que el professorat no rep el suficient recolzament dels centres o del Departament d’Educació. A més anem molt estressats amb tants de canvis i innovacions digitals que s’han d’aplicar a l’aula. Estaria bé que algun organisme oficial ho promogués. Per part meva estic fent petits projectes teatrals amb els meus alumnes i et puc dir que fa falta molta dedicació, diners i ganes de motivar l’alumnat; afortunadament la satisfacció que et dóna i el que gaudeixes preparant-ho s’ho mereix. Salutacions.

 8. Teresa Devesa i Monclús

  Estic d’acord amb tu, Francesc. Segueixo el teu treball teatral a les aules a partir dels articles del bloc i t’he de dir que la represetnació de la Caperula rubra va tenir molt d’èxit entre els meus alumnes. Un grup d’alumnes meus estan preparant una representació sobre una de les metamorfosis d’Ovidi. És un projecte senzill i el text, que han escrit ells mateixos, és en català, però és un primer pas i potser el següent text ja el podran escriure en llatí. Si surt bé, ho publicarem al bloc.
  Records

 9. Margalida Capellà Soler

  A través de la blogosfera de Chiron, acabo de conèixer el blog de la Societat Catalana de teatre grecollatí i l’apunt d’aquestes representacions teatrals.

 10. Meritxell Carbó

  La veritat va ser una obra molt ben representada on tots ens ho vam passar d’allò més bé. Va ser un dia diferent i vam aprendre una mica més sobre el món clàssic.
  Aprofitant que estic comentat dir que aquest blog que heu creat em pareix fantàstic i ara que estic prenent inicis del meu treball de recerca que es titula: El tractament de la dona en la grècia clàssica, m’està ajudant a trobar molta informació.
  Adéu, fins una altra!

 11. Margalida Capellà Soler

  Meritxell, ets alumna del Francesc Franquet de l’institut Ramon Berenguer IV d’Amposta, veritat?

  Me n’alegro molt que facis el teu treball de recerca sobre la dona en la Grècia Clàssica (recorda’t d’Aracne quan l’acabis!). Tant aquí com en El Fil de les Clàssiques hi trobaràs bastanta informació i encara en tinc per acabar de publicar; el que en fa falta és temps!

  Precisament, s’acaba de publicar un article a la revista d’Igualada núm. 34 que t’anirà bé “La dona a l’antiga Grècia” pàg. 7-15.

  Bona recerca, Meritxell! Aprofita l’estiu. Carpe diem!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *