“El naixement de Venus” de Sandro Botticelli arreu

En El Fil de les Clàssiques ja tenim un apunt sobre “El naixement de Venus” de Sandro Botticelli; però la Margalida insisteix en la pervivència del mite en la interdisciplinarietat de les matèries que cursem i en el bombardeig diari de la publicitat, tant televisiva, com impresa en paper o a través d’internet, … Jo el curs passat a Ciències Socials de quart de l’ESO el vaig treballar des d’un punt de vista formal i ara us exposo aquí el meu PowerPoint, ampliat amb la pervivència  en la publicitat i les arts avui  i  algunes de les preguntes de la Lida que m’heu d’ajudar a respondre i si trobeu més pervivència, feu-me-la, sisplau, arribar:

 

 • Amb quin nom és conegut el pintor Alessandro da Mariano di Vanni di Amedeo Filipepi, autor del quadre anterior?

 • On es troba aquest quadre?

 • Quin nom rep en grec la dea? Quins atributs té aquesta deessa en la mitologia grega? De què és deïtat?  Pel que fa al naixement d’aquesta dea, s’expliquen dues versions mitològiques. Amb quina d’ella relacionaríeu la que s’expressa en la pintura. (Fóra bo llegir Hesíode, Teogonia 190-206).

 • Alguns autors creuen que el rostre de la dea és el de Simonetta Vespucci.Quina relació creieu que tenia amb el pintor?

 • En quin famós escultor grec del segle IV aC i en quina obra seva, conservada en diverses còpies, es va inspirar el nostre pintor per fer la imatge de la dea? 

 • Com definiríeu l’ideal de dona que representa la dea de la pintura?

 • Tant de la dea com dels altres personatges que apareixen en la pintura han pervingut mots i expressions. En sabeu alguna?

 • Quin retall publicitari inclós en la presentació s’apropa més a l’original? I quin s’aparta més? Per què?

 • Anunci per anunci, comenteu com i amb quina finalitat s’utilitza avui la pervivència clàssica del “Naixement de Venus”.

 • Per què creieu que tant la pintura com la dea que representa són encara vigents en l’actualitat, fins i tot hi ha un joc de nenes per vestir la dea?…

 • Coty Ledesma, 1r de batx llatí i grec

  45 thoughts on ““El naixement de Venus” de Sandro Botticelli arreu

  1. Margalida Capellà Soler Post author

   Molt bona feina, Coty! A veure si entre tots i totes ho comenteu i trobeu més pervivència d’aquest famós quatre de Botticelli. Per què agrada tant?

  2. Laura G

   Hola!
   -El nom que utilitza és Sandro Boticelli.
   -Actualment es troba a la Galleria degli Uffizi, de Florència.
   -El nom grec de la dea és AFRODITA. Els seus atributs són la petxina, la poma, el colom…Segons aquesta pintura la història que donariem per bona es la de que Venus va néixer de l’escuma del mar en caure els membres mutilats d’Urà.
   -Simonetta Vespucci va ser la seva musa, però també la d’altres autors destacats del Renaixement.
   -S’inspira en moltes de les estàtues gregues púdiques d’Afrodita.

  3. nuria

   Salve Lida!
   Coty has triat un cuadre espectacular per al teu article. Pel que he vist a les diapositives has realitzat un anàlisi del cuadre de un bon nivell. Ara que he vist aquest Power Poit em venen moltes ganes de que arribi segón i poder fer història de l’art.

   Bon article Coty, molt treballat! =)

   Valee! 😀

  4. Joël Beltrán

   Em disposo a contestar moltes de les preguntes, així que “allá voy”:
   -El nom artístic que utilitza el pintor Alessandro da Mariano di Vanni di Amedeo Filipepi,és Sandro Botticelli(1445-1510)crec que per motius evidents.

   -El quadre es troba al la Galeria dels Ufizzi, a Florència.

   – La dea representada al quadre és Venus, així que el seu equivalent grec és Afrodita. La mitología grega li atribueix una gran bellesa, i pel que vaig llegir fa temps una gran por a mostrar el seu cos. És deesa de la bellesa, l’amor, la luxuria, la prostitució i la reproducció. El naixement d’aquesta dea va ser fruit de la caiguda al mar dels genitals d’Urà.

   -Efectivament, el rostre de Venus podria ser el de Simonetta Vespucci, musa de Sandro Botticelli i d’altres autors de l’època. La relació en principi va ser professional, ja que Simonetta estava casada amb Marco Vespucci, però se sap que el pintor va estar enamorat d’ella.

   -Botticelli podria haver-se inspirat en Escopes de Paros, possible autor de la Venus de Milo.

   – L’ideal de dona representada és la d’una dona alimentada, bon senyal a l’època. Era el cànon de bellesa d’aleshores.

   Les altres preguntes les respondré quan l’ordinador funcioni millor.
   Salve!!

  5. lina

   Ave!
   És increíble com has fet l’anàlisi del cuadre:D.
   A part de felicitar-te, puc dir que el cuadre especialment és molt interesant,ja que és el naixement de Venus. Em recordo que a la Marta Gallart li agradava molt i sempre feia comentaris d’aquest cuadre!
   Em va fer gràcia la comparació que hi ha entre els simpson i el quadre.
   molt bé Coty!;)

  6. sere eloisa velasquez

   Era conegut com Sandro Boticelli.Es conserva en la Galería de l’Uffizi, Florencia.Simonetta Vespucci es va casar els 16 anys amb un membre de la familia Vespucci i con era molt hermosa va comensçar a ser mosa dels artistes pintor d’aquella època.

   PRAXÍTELES: era un escultor grec que va viure aproximadament de 390 a 330 aC a Atenes. destaca una figura d’Hermes trobada a Olímpia. Una altra de les estàtues famoses d’aquest escultor és l’Afrodita de Cnidos, la primera figura exempta femenina totalment desnuda de l’art grec.

   El pintor del neixement de venus es va inspirar en la obra d’afrodita d’aquest escurtor.Per mi Venus era perferta en si mateixa no tenia ningun defecte que la poguin criticar,la seva imatge representava la vellesa y per aixo era perfecte.

   El temp Afrodiciac era una de les moltes espressions de tenia el quadre,La veritat es que no s-ha m’ocurreix res de perque en cara la pintura es virgent deu ser perque es molt important i li tenen molta estima.

   😀

  7. sere eloisa velasquez chala

   el meu comentari esta una mica pasat de moda.

   ejejejeje

   Vale-!!

   🙂

  8. Andreu Punsola

   Salve!

   El quadre “El naixement de Venus”, de Sandro Botticelli, està avui en dia a la Galleria degli Uffizi, a Florència.

   En la mitologia grega, Venus és Afrodita. Era la deessa més bella i pràcticament ningú es podia resistir als seus encants. Afrodita és la dea de l’amor, la bellesa i el matrimoni.

   El quadre il·lustra la història de que Venus va néixer de les onades fecundades per les gotes de sang que van caure al mar quan Cronos li va tallar les joies a Urà, i el vent (l’home de l’esquerra al quadre) va portar a Venus cap a Xipre, on va arribar a la platja.

   Potser el rostre de Venus era el de Simonetta Vespucci, que havia sigut varies vegades musa del pintor.
   Botticelli possiblement es va basar en Afrodita de Cnidos de l’escultor grec Praxíteles. Afrodita és sempre una deessa molt guapa, amb destacats trets femenins.

   Vale!

  9. Margalida Capellà Soler Post author

   Alumnes de 4t, a veure si aviat podem gaudir a Aracne dels vostres dibuixos d’aquest famós quadre de Botticelli!

  10. imad

   Salve!

   El quadre és el naixament de Venus de Sandro Botticelli. Està realitzat en tremp sobre tela. Va ser pintat entre el 1482 i 1486, i actualment es troba a la Galleria degli Uffizi, de Florència. Venus és una deessa romana principalment associada amb l’amor i la bellesa, amplament, encara que no completament, equivalent a la bella grega Afrodita.

   Vale!

  11. Marta Gallardo

   Salve!

   El pintor de “El naixement de Venus” és conegut pel nom de Sandro Botticelli. Atualment el quadre es troba a la Galería de los Uffizi, Florencia.
   En la mitologia grega Venus és Afrodita, deessa de l’amor, de la bellesa, de la prostitució i de la reproducció. Segons aquesta pintura, la versió adequada seria la de que els òrgans sexuals d’Urà cauen al mar tallats per Cronos i aleshores va néixer.
   La cara de la Venus podria ser la de Simonetta Vespucci, que va ser la musa i model d’artistes del Renaixement i de Sandro. Es diu que ell estava enamorat, però Simonetta ja estava casada i només mantenien una relació professional.
   Es va inspirar en Afrodita de un escultor grec.
   El cánon de bellesa de l’època era de pell blanca, galtes rosades, cabell ros, coll llarg i prim, amb una mica de panxa…

   Vale!

  12. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Fascinació per Afrodita

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *