Segona edició de la matinal clàssica Projecte Neptú

El proppassat divendres 12 de febrer se celebrà al Museu Comarcal d’Igualada la segona edició del Projecte Neptú, una matinal clàssica impulsada per Prometeu Encadenat, la Secció d’Estudis Clàssics del CECI. Consisteix en una trobada formativa i lúdica que aplega, acompanyats dels seus respectius professors, alumnes de 2n de Batxillerat que estan cursant les matèries de Grec i Llatí en els respectius centres docents de la comarca de l’Anoia. En aquesta ocasió participaren en l’organització de l’esdeveniment els professors i professores Teresa Palomas, Carme Subirà, Guillem Cintas, José M. Cózar, Àngel González i Salvador Oliva, aquest darrer en qualitat de coordinador. Per part del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada Ramon Cemeli i Rita Armejach s’encarregaren dels aspectes tècnics. La trobada fou emesa en directe a través de la xarxa telemàtica educativa de Catalunya i resta enregistrada a fi que tot aquell que senti interès per aquesta iniciativa pedagògica, se’n pugui descarregar la gravació des de l’apartat de videoconferències del web del CECI (ceci@cecianoia.org).
Es pot dir que la matinal que l’any passat naixia tot just com una primera temptativa, s’ha consolidat i gaudeix de molt bona salut ja que respecte a l’edició anterior s’ha incrementat el nombre d’instituts que hi han acudit així com també el nombre total de nois i noies (al voltant d’uns 80). En l’edició del Projecte Neptú de l’any 2010, oberta aquesta vegada tant a escoles públiques com a les concertades i privades, hi han participat bona part dels instituts de la comarca de l’Anoia: Pere Vives Vich i Joan Mercader (tots dos d’Igualada), Montbui (Sta Margarida de Montbui), Pla de les Moreres (Vilanova del Camí), Molí de la Vila (Capellades), Alexandre de Riquer (Calaf) i Montclar (Jorba). També s’hi han integrat, però, dos centres de fora de l’Anoia perquè els professors que hi imparteixen Llatí són igualadins i col·laboradors habituals de Prometeu Encadenat: Camp Joliu (L’Arboç) i El Pinar de Ntra Sra (Sant Cugat del Vallès).
La jornada s’inicià amb l’assaig de la cançó llatina esdevinguda himne universitari Gaudeamus igitur la direcció del qual anà a càrrec de l’alumna calafina Aloma Giralt, tot plegat mentre els diferents centres anaven arribant a l’auditori. Obriren oficialment l’acte les encoratjadores paraules d’Albert Tulleuda, director del Museu Comarcal i amfitrió de la matinal. A continuació Salvador Oliva explicà als assistents uns quants detalls sobre els objectius i l’estructura de la trobada per donar pas tot seguit a la xerrada del conferenciant que ens visitava. Una de les principals finalitats que persegueix el Projecte Neptú és justament la d’oferir als nois i noies de 2n de batxillerat dels instituts anoiencs una conferència sobre algun dels temes objecte d’examen a la tan temuda selectivitat. Ferran Aguilera, catedràtic de llatí i professor de l’institut Lluís de Peguera (Manresa), dirigí als nostres alumnes una interessant xerrada sobre la poesia ovidiana sota el títol: Ovidi i la poesia de l’època d’August. Ferran Aguilera, actualment en excedència a l’ensenyament per càrrecs relacionats amb educació i cultura que en el present ocupa tant a l’Ajuntament de Santpedor com al Consell Comarcal del Bages, és conegut sobretot pels materials didàctics que ha publicat en relació amb l’ensenyament de la llengua llatina així com per les seves traduccions de Les Metamorfosis i Les Tristes obres ambdues del poeta sobre el qual ens oferí la seva dissertació.
Després d’una pausa per a la distensió i un agradable refrigeri, començà la segona part de la matinal. Es constituïren els grups (un total de 10) on es trobaven barrejats alumnes dels diferents centres. Cada grup havia de respondre de manera anònima a una sèrie de qüestions relacionades amb el coneixement de la cultura grecoromana i de la tradició clàssica a la nostra comarca, una excusa, de fet, perquè trenquessin el gel i intercanviessin experiències i opinions al voltant de l’aprenentatge de les llengües clàssiques. Cada grup escollí el seu portaveu per participar tot seguit en el concurs clàssic on calia competir amb els altres equips tot responent a un seguit de qüestions sobre grec, llatí i cultura clàssica. Una bona preparació, en definitiva, per a les proves de les PAU. L’enfilall de preguntes i el desenvolupament del concurs foren dirigits per Teresa Palomas, professora de l’institut vilanoví Pla de les Moreres. Seguí a continuació l’entrega de premis (un lot de llibres per a cada membre de l’equip vencedor). Cadascun dels seus integrants s’anà presentant tot especificant el centre del qual provenia. Per homenatjar el grup que havia obtingut la victòria, tota la platea els cantà el prèviament assajat Gaudeamus igitur.
Tancaren l’acte els agraïments dirigits al CECI (pel suport econòmic i tècnic), al Museu Comarcal (per haver brindat les seves esplèndides instal·lacions), al Ferran Aguilera i als professors que havien col·laborat en l’organització d’aquest aplec. Clogué solemnement la matinal la regidora d’educació de l’Ajuntament d’Igualada, Montserrat Mateu, tot adreçant uns mots d’alè tant als alumnes preuniversitaris que omplien l’auditori com als professors que hi havien assistit. La regidora lloà iniciatives com la del Projecte Neptú, matinal lúdico-didàctica a la qual desitjà llarga vida.

Salvador Oliva
IES Alexandre de Riquer, Calaf

Secció d’Estudis Clàssics del CECI, Igualada

4 thoughts on “Segona edició de la matinal clàssica Projecte Neptú

 1. Margalida Capellà Soler Post author

  L’enhorabona, Salvador i a tots i a totes que ho heu et possible! L’any passat vaig tenir l’honor d’estar amb tots vosaltres i en tinc un magnífic record. Iniciatives com aquestes s’haurien de propagar per tot el territori i alumnes d’altres contrades haurien de poder gaudir com els de l’Anoia.
  Ens veiem a les IV Jornades on presentaràs aquesta magnífica experiència. Segur que ja estàs pensant en el proper Projecte Neptú! Endavant i moltes gràcies per difondre’l aquí!

 2. Ramon Torné Teixidó

  Molt interessant! Valdria la pena anunciar-ho amb força temps i segurament vindríem més gent.

 3. Margalida Capellà Soler Post author

  Em sembla, Ramon, que el Projecte Neptú està acotat als centres i professors de l’Anoia; però això t’ho podria explicar millor en Salvador. Jo l’any passat hi vaig anar a fer la conferència, sense els meus alumnes. Aquest projecte és molt interessant i s’hauria de traslladar arreu, en el teu cas al Vallès i en el meu al Maresme. A Igualada, però, compten amb el local i el suport econòmic del CECI i amb l’ajut inestimable del Ramon i de la Rita, una parella encantadora i sol·lícita. No es tracta de rivalitzar entre els centres, perquè guanyen tots; sinó d’anar tots a l’una que tanta falta fa en el món de les clàssiques en particular i en el món de l’educació en general, com molt bé saps. Per portar a terme aquesta iniciativa ens fan falta col·laboradors d’altres centres propers i patrocinadors, però sempre es pot fer sense diners: fent-nos favors mútuament (com acostuma a passar en bé dels nostres alumnes!) i portant el refresc de casa. Qui s’hi apunta?
  Per molts anys Projecte Neptú i esperem que surtin molts fillets!

 4. Salvador Oliva March

  Gràcies, Margalida i Ramon, per valorar positivament aquesta iniciativa. Tant de bo que -com diu la Margalida- aquest projecte fos imitat o copiat en altres indrets del nostre territori. Nosaltres n’estaríem d’allò més satisfets. És just amb aquesta intenció que n’exposaré l’experiència a les IV Jornades Clàssiques. Una abraçada a tots dos!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *