“Rei publicae finis – Dramatis personae”

Així com els mites fundacionals i les llegendes d’època monàrquica que hem analitzat anteriorment (Ròmul i RemEgèria, Rapte de les sabines, Horacis i Curiacis, violació de Lucrècia…) tenien l’encant d’allò llunyà, fantàstic, extraordinari…, el període convuls que dóna fi a la República impressiona per la força mateixa de la realitat. Ambició, poder, traïció, passió, bellesa, s’entrellacen en esdeveniments reals i personatges de carn i ossos, que no tenen res a envejar als seus avantpassats mítics.

La llista de noms de personatges que hi van deixar la seva petja podria ser molt llarga, però aquí teniu una selecció de moments estel·lars:

 

 

[Font: Viquipèdia]

Investigueu sobre aquests personatges i aquests esdeveniments i intenteu fer-ne una explicació clara en forma de definició. Recordeu que no es tracta de copiar la informació, sinó reelaborar-la.

Digueu-me també el significat del llatinisme que dóna títol a l’article i expliqueu termes com coniuratio, triumviratus i bellum civile.

TERESA

16 thoughts on ““Rei publicae finis – Dramatis personae”

 1. Thaïs

  Ave!!
  “Republicae finis-Dramatis personae” literalment significa la fi de la República i els personatges de la trama.
  Els significats d’aquests termes són:

  “Coniuratio” literalment significa conspiració. Ciceró, el qual era un orador romà molt famós, va escriure les “Coniuratio catilinae”, que explicava que en l’època de la república romana, un home anomenat Catilina utilitzava els soborns per entrar en el senat.

  “Triumviratus” és una paraula composta llatina, “Trium” significa tres i “vir” home. La qual literalment significa de tres homes.

  “Bellum civile” literalment significa la guerra civil.
  És una obra de Juli César, la qual està inacabada ja què va morir abans de fer-ho.
  Valee!!

 2. Annia

  Ave!
  Ciceró va nèixer al 106 aC i va morir al 47 aC.
  Va ser un gran filòsof, polític, escriptor y orador romà.
  Gràcies a tot això va acabant sent un dels més importants retòrics de la prosa en llatí a la república romana.
  Sobre el 64aC va escriure una obra titulada “Catalinae Coniuratio”, que vol dir la conspiració de Catalina.
  Catalina va ser un ciutadà romà què es presenta com a cònsol amb Ciceró com a contrincant. Ciceró guanya el càrreg. Catilina volia matar als cònsuls per així proclamar-se ell dicatdor.

 3. Marc Cortés

  OCTAVIUS AUGUSTUS com ja sabeu va ser el primer emperador romà al segle 27a.C.

  Amb la mort de Juli Cèsar i una vegada acabada la República Octavi August va iniciar el sistema polític conegut com a principat o l’alt imperi.

  Dominava totes les institucions de l’Estat (Senat,magistratures i els comicis), com ja va passar a la monarquia i ràpidament va obtenir el control civil, militar i religiós.

  La seva forma de política exterior va ser coneguda per la seva conducte pacífica i en quant a l’interior va dictar una sèrie de reformes dins l’administració que van que van canviar el futur de Roma.

 4. Edgar Baena

  Ave!

  Ciceró -> Va ser un polític, filòsof, escritor i orador de l’antiga Roma.
  Catilinae coniuratio -> És un relat que explica que a l’época republicana, Luci Sergi Catalina es va presentar a les eleccions al Consolat de Roma, juntament amb Ciceró, pero aquest li va treure el carrec.
  Catalina, molt enfadat , decideix formar un exercit i incendiar Roma pero Ciceró surt viu.

  Més tard Ciceró convoca el senat i pronuncia les cinc Catalinaries on desemmascara i fa que executin a tots els partidaris de Catalina.
  Finalment un exercit Roma s’enfrenta contra l’exercit de Catalina i mor en combat.

  “Primus triumviratus”-> A l’época republicana, tres homes i les seves carreres politiques es van veure eclipsats per el senat. Ja que els tres homes eran molt influents a Roma van fer un pacte anomenat primer triumvarat per poder governar Roma. Cesar va ser anomenat consol i va imposar les normes del triumvarat.

 5. Paula Navarro

  Hola a tots!

  Estem tractant el tema de la història de Roma, així doncs he buscat sobre aquests personatges.

  Lucio Sergio Catilina. Li va tocar viure en un dels periodes més destacats, era un dels homes més rics de Roma, entre les guerres de Mario contra Sila i Cesar contra Pompeu.
  Patricis de families van arribar a aconseguir la fama.

  Marco Licinio Crasso, Cneo Pompeyo: Són aliats que van prosperar a la República i van implicar a Catilina en casos de corrupció.

  Iulius Caesar va formar part del consul.

  M’agradaria explicar els personatges que em falten,el termes i el llatinisme del títol del article.

  Escolliré Cleopatra per fer el meu article Teresa!

  ens veiem!

 6. Saraa.

  Ave!
  Sobre el llatinisme que dóna títol a l’article, “Republicae finis – Dramatis personae”, vol dir “Final de la República-Llista de persontges” (“Dramatis personae” es fa servir per nomenar a tots els personatges d’una obra de teatre.)

  –> CICERO era un filòsof, escriptor i orador llati.
  Les “Catilinae coniuratio”, que van ser escrites per Sal·lusti, expliquen l’origen de Roma a partir d’Enees (creat per Homer), relacionant així la cultura grega amb la romana.
  –>”Primus triumviratus – primum bellum civile: Crassus, Caesar et Pompeius.” El primer triumvirat (nom donat a uns magistrats romans nomenats per grups de tres per governar)-primera guerra civil: Crassus, Cèsar i Pompeu.
  Crassus, Cèsar i Pompeu van fer un pacte en secret formant un triumvirat. La Primera Guerra Civil romana va ser un gran conflicte militar de la República, creant desestabilitat fins a la seva fi i al començament de l’Imperi Romà amn Cèsar com a Primer Emperador Romà.
  –> “IULIUS CAESAR dictator” Juli Cèsar, dictador. Cèsar, de la gens Iulia, va ser un dictadori després de la Primera Guerra Civil va guanyar molt de poder.

 7. andrea martinez serrano

  Ave!

  En aquest tema ens situem en el periode republicà de la història interna de Roma que va estar en evolució continua.
  El primer personatge que divisem en aquest article es Ciceró, un dels millor entre els llatins. Va escriure sobre Lucio Sergio Catilinae que va ser un patrici de la época en que va estallar la guerra civil entre Mario contra Sila y Cesar contra Pompe un home ven corrupte en la seva provincia i mala administració, en el moment a més a més aquella república estava en crisis.
  Marco Licinio Crasso i Cneo Pompeu van desmantellar a Catilinae i van fer prosperar poc a poca la seva república.
  IULIUS CAESAR VA FORMAR PART DEL CÓNSOl EN EL 157 AC.

  El títol del artícle soposso que es refereix a que la republica va ser finalitzada quan la gent va enganyar i utilitzarla amb anim de lucre.
  Dic jo.
  adeeeeeu

 8. Ariadna

  CICERO (106-43 aC) – Catilinae coniuratio (64 aC):

  De Ciceró sabem que era un polític, filòsof, escriptor i orador de la Roma clàssica.
  Durant l’època de la República, quan Ciceró era consolat va denunciar uns fets, una conspiració per part dels aristòcrates, els quals volien acabar amb la República.
  D’aqui apareixen les famoses Catilinàries de Ciceró que les va fer en contra de Luci Sergi Catilina.

  Primus triumviratus – primum bellum civile: Crassus, Caesar et Pompeius.

  El 59 a.C. tres homes ambiciosos veien les seves carreres polítiques bloquejades pel senat i van decidir enfrontar-s’hi amb una tàctica comuna: Pompeu, que gaudia de gran influència i prestigi gràcies a les seves destacades victòries militars, Cèsar, que començava a destacar en la vida política després d’esdevenir pontífex màxim i líder dels populares, i Cras, un dels homes més rics de Roma. Tots tres van arribar a un pacte secret, anomenat primer triumvirat, per governar plegats a través del consolat de Cèsar, segellat pel matrimoni de Pompeu i Júlia, filla de Cèsar.
  La primera guerra civil a causa de la Repúbliva va ser al S. I a.C.Van ser un conflictes militars polítics.

  IULIUS CAESAR dictator – Assassinat el 44 aC
  Secundus triumviratus – secundum bellum civile: Lepidus, Octavius et Marcus Antonius.
  I finalment arriba l’imperi! OCTAVIUS AUGUSTUS imperator est. (27 aC)
  A tot aquest bé de Déu de personatges masculins afegim-hi una sola dona, encisadora i misteriosa, que no es resigna al seu paper secundari de reina d’un país conquerit: CLEOPATRA, pulchra Aegypti regina.

 9. Laia Molina

  Ave!
  Cleopatra va ser l’ultima reina d’Egipte de la dinastia hel·lènica dels Ptolemeu, va heretar en el tron a l’edat de 17 anys, juntament amb el seu germà Ptolemeu XIII Filopàtor (de sols 12 anys), devia ser el seu espòs, segons requeriment de les lleis de regnat i successió del moment.
  Cleopatra i tots el seus germans van rebre una educació grega i ella va ser el primer membre d’aquesta dinastia que va aprendre a parlar l’idioma egipci.també sabia del grec, hebreu, el sirià i l’arameu i potser també el llatí.
  Cleopatra i JuLi Cèsar van tenir una aventura i quan aquest va morir ella va Coneixer a Marc Antoni,un general polític romà amic de Juli Cesal, del que es va enamorar.
  Marc antoni traïnt a Octavi, al casar-se amb la seva germana i divorsiar-se després per anar amb Cleopatra, va entrar en una guerra junt amb cleopatra contra octavi, la qual van perdre i Marc Antoni es va suïcidar ammb la seva propia espasa, amb la falsa noticia de la mort de Cleopatra. Ella despés va triar morir en comtes de ser l’esclava de Octavi en el seu propi pais.

 10. Jessica Llavero

  CICERÓ, va ser un orador, poític, filòsof i escriptor de la Roma antiga, va escriure entre altres “Catilinae coniuratio” (64 aC), una de les famoses Catalinàries que va compondre contra el seu enemic Luci Sergi Catilina.
  “Primus triumviratus”, el primer triumvirat,era un col·legi de tres membres (triumviri)de l’antiga Roma,era una coalició política privada, de caràcter il·legal, que va acabar el 60 aC entre Pompeu, Cèsar i Cras (Crassus, Caesar et Pompeius), els quals es van comprometre a treballar junts i utilitzar les seves influències per tal de satisfer les seves ambicions i dominar l’anarquia.
  “primum bellum civile”, la primera civil, va convertir a la decadent Repubública romana en Imperi. Van internevir una sèrie de causes econòmiques, polítiques i personals. Segons els historiadors la guerra va exclatar per un enfrotament entre “Caesar” i “Pompeius”.
  IULIUS CAESAR dictator, el dictador Juli Cèsar, va ser un líder militar i pólitic dels temps de final de la República romana i va crear els fonaments del sistema Imperial romà. Era pertanyent a la família “gens Iulia”. Un grup del senat , per por a que Cèsar volguès convertir-se en rei “rex”, i tornar a la Monarquia, cosa que odiaven, el van assassinar.

 11. Thaïs

  Avee!
  ->Cleopatra.
  Cleòpatra Filopator Nea Thea, Cleòpatra VII,va ser l’última reina d’Egipte, de la dinastia hel·lènica dels Ptolemeu, aquella que va ser creada per Ptolemeu I Sòter, general d’Alexandre el Gran. Va nàixer l’any 69 aC (data aproximada) i va morir l’any 30 aC.
  La causa de la seva mort va ser per l’acusació l’any 32 aC de diversos càrrecs molt greus: màgia, incest, luxúria, adoració d’ídols animals… posant d’aquesta manera en contra seu al senat romà i a tota la població.
  Se la va voler emportar a Roma com a càstig i ella va preferir suïcidar-se. Va voler ser enterrada junt a Marc Antoni.
  Juli César la casà amb Ptolemeu XIV(el seu germà. El va seguir fins a Roma, allí va viure com a concubina de Cèsar i va nèixer el seu fill anomenat Ptolemeu Cesarió .
  L’any 44 aC va ser assassinat, projectat i executat per un grup de famílies senatorials republicanes que veien en ell l’ambició d’un futur rei, cosa que odiaven. Cleòpatra va tornar amb el seu fill a Egipte; es diu que va manar enverinar el seu germà el rei Ptolemeu XIV i que va convertir Cesarió en co-regent.

  Marc Antoni era un general i polític romà, amic de Juli Cèsar, que havia sigut comandant en cap en el seu exèrcit.
  va perseguir els culpables, Marc Brut i Gai Cassi.
  Es va desencadenar d’aquesta manera una guerra civil entre els partidaris del triumvirat i els seguidors republicans.
  Cleopata es va negar que Egipte entrés en una guerra civil dels romans. Marc Antoni va decidir llavors viatjar a Egipte per a parlar amb ella i es van enamorar.
  Després de molts incidents, com el divorci amb la seva dona, la derrota i enganyat per un fals informe sobre la mort de Cleòpatra, es va suïcidar deixant-se caure sobre la seva pròpia espasa.

  Després de la mort de Cleòpatra, els seus altres fills van ser portats a Roma i criats per l’esposa d’Octavi. Cleòpatra Selene es va casar amb el rei Juba II de Mauritània i van tindre un fill a qui van anomenar Ptolemeu i que va heretar el regne de son pare l’any 23 aC, fins que l’emperador Calígula li va manar matar quaranta anys més tard. D’Alexandre Heli i Ptolemeu Filadelf no se sap bé el seu parador, encara que es creu que se’n van anar a viure a Mauritània amb la seua germana o van morir de malaltia.

  Vale!

 12. Ana Rosa

  CICERó: va ser polític, filòsof, escriptor i un orador a l’antiga Roma. Va néixer al Laci el 106 a.C. Va exercir com a qüestor a una ciutat de Sicília i gràcies a la seva carrera política va arribar a ser molt important.

  “Catilinae coniuratio”: vol dir “conspiració de Catilina”. Aquest text en parla sobre la vida de Catilina, un ciutadà roma que no va arribar a ser cònsol. I agafa el poder Ciceró.

  “Primus triumviratus – primum bellum civile: Crassus, Caesar et Pompeius”: vol dir “El primer triumvirat)-primera guerra civil: Crassus, Cèsar i Pompeu”. Va succeir a l’època republicana, Crassus, Cèsar i Pompeu es van veure units al senat i van fer un pacte (primer triumvirat)per poder governar Roma però llavo Cèsar va agafar el poder i va imposar les normes del triumvirat.

  “IULIUS CAESAR dictator”: va ser un líder militar i polític de finals de la República. Va neixer a la família de “gens Iulia”; una família patrícia d’escassa fortuna. Va arribar a formr part del cònsol i més endavant el van matar per que no es convertís en rei.

  “Secundus triumviratus – secundum bellum civile: Lepidus, Octavius et Marcus Antonius”: vol dir “segon triumvirat-segona guerra civil: Lèpid, Octavi August i Marc Antoni”: va succeir ambé a l’època republicana. Va consistir en un magistratura extaordinària formada per Lèpid, Octavi Augst i Marc Antoni que els tres van rebre aquesta magistratura per 10 anys pero no la van arribar a cumplir perquè Lèpid va ser destruit per Octavi i aquest i Marc van acavar enfrontats.

  “OCTAVIUS AUGUSTUS imperator est. (27 aC)”: va ser el successor de Juli Cèsar i el primer emperador romà. Governà l’imperi de “facto”.L’any 27 aC no rebé el títol de “princeps senatus”.

  “CLEOPATRA, pulchra Aegypti regina”: va se reina d’Egipte. Es va casar amb el seu germà “Ptolemeu VI Filomètor”. Van ser raptats per la invasió d’Antíoc IV Epífanes. Però es va suicidar perquè la van acusar de fer màgia i altres coses que no estàven ben vistes.

  El tema que més m’ha cridat l’atenció és el de “Catilinae coniuratio” i també el tema sobre Cleopatra.

  Vale!!!

 13. Sarah

  Avee!

  Cicerò (106-43 d.C)era filòsof, polítític i orador romà que apareix com a personatge en l’obra de Sal.lusti “Catalinae coniuratione” en catalá La conjuració de Catilina.
  En aquesta obra s’explica com Catilina, un aristocrata corrupt intenta mitjançant enganys ser cònsul i com desprès de perdre les eleccions per ocupar aquest càrrec intenta matar, sense èxit, a Cicerò per lo qual el primer es veu obligat a fugir de Roma. Cicerò llavors, fa un discurs públicen contra de Catilina explicant totes les mentides i enganys d’aquest.

  “triumviratus” és un sistema de govern que es dona en la República de l’antiga Roma format per una aliança de tres persones per a poder controlar millor el sistema polític.
  El “primus triumviratus” vol dir primer triunvirat i va ser la primera aliança formada per “Crassus, Caesar et Pompeius”.

  El “secundus triumviratus” vol dir segon triunvirat i va ser la segona aliança formada per “Lepidus, Octavius et Marcus Antonius” després de la mort de Juli César.

  CLEOPATRA, pulchra Aegypti regina: Cleopatra, una bonica reina egípcia. Va ser l’última reina de l’Antic Egipte i del període hel.lenístic d’Egipte. Va nèixer aprox. l’any 69 a.C i va rribar al tron a l’edat de 18 anys junt amb el seu marit i germà Ptolomeo XIII de 12 anys, el qual va matar més tard per por a que li prenguès el poder. Es va enamorar de Marc Antoni i aquest d’ella però Octavi August, amb el pas dels anys i a causa de la seva sed de poder va fer que el poble i el senat comencesin a veure els dos enamorats amb mals ulls. Finalment Marc Antoni es suicida al saber que Cleopatra habia mort, cosa que era mentida. Desprès de la mort de Marc Antoni, Cleopatra pasa a ser odiada per el poble ja que se la acusava de bruixa e infidel així que finalment, acaba sota el poder d’Octavi August i quan s’entera dels plans que tenia aquest per a ella, humiliar-la públicament rebaixant-la a que fos una mera esclava i una dona sumisa a ell, es suicida l’any 30 a.C amb l’ajut d’una cobra.
  Octavi August, finalment va acabar sent l’emperador de Roma l’any 27 a.C.

  Juli César: va ser un líder polític i militar a finals de la Repíblica que va obtenir el titol de consòl i que fou asessinat a causa de que aquest no arribes al poder absolut, rei.

 14. Carlos Cuevas Agraz

  Ave!!
  Comencem per Ciceró.Ciceró (106-43 aC) va ser un polític, filòsof, orador i escriptor de l’Antiga Roma.
  Coneixem de la seva vida gràcies a la biografia que va escriure sobre ell Plutarc. Va destacar per tot el seguit de obres que va escriure.
  “Catilinae coniuratio” (64 aC): és un relat que va ser escrit a l’època repúblicana de l’Antiga Roma. En aquest relat s’explica que Luci Sergi Catilina es presenta a les eleccions al consolat de Roma a la vegada que Ciceró. Ciceró guanya les elccions però Luci Sergi Catilina no ho acepta i decideis vengar-s amenaçant amb cremar Roma i matar a Ciceró. Ciceró s’aconsegueix salvar dels atacs de Luci i convoca el Senat perquè es prenguin mides amb Luci. LLavors esclata una mini guerra entre Roma i l’exèrcit de Luci. Ciceró, al veure com esta tot, fa les cinc catilinaries, en las que desenmascara a Luci i fa que executin als seus homes.
  El Primus triumviratus: El 59 a.C, tres homes ambiciosos an decidir enfrontar-se amb el Senat ja que veien les seves carreres polítiques bloquejades per ell. Tots tres van arribar a un pacte secret( el primer triumvirat)per governar plegats a través del consolat de Cèsar. Elegit cònsol, Cèsar va imposar la política del triumvirat amb la distribució de terres entre els ciutadans pobres i els veterans de Pompeu, mentre el cònsol optimat, Bíbul, va ser forçat a retirar-se a casa seva fins al final del mandat.

  Salve!!

 15. Teresa Devesa i Monclús Post author

  En primer lloc, felicito els que heu traduït el títol i els conceptes en llatí que sortien al llar de l’article, especialment la Sara, que ha definit molt bé el llatimisme del títol (que inclourem en la unitat 4).
  Alguns de vosaltres només heu copiat informació externa d’alguns dels personatges, en canvi, la gent que heu fet l’esforç de relacionar-ho amb el que estudiem a classe té més mèrit encara que corri els risc de cometre errors com el de la Sara, a l’hora de definir la “Catilinae coniuratio” a partir del ús que en vam fer com a font de l’època monàrquica.
  No em sorprèn la passió pel personatge de Cleòpatra, tan apassionant…

 16. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » “Cleopatra”. Selecció d’escenes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *