Felix dies natalis, Deka!

 

Ille est  Oriolus (Uri), sed quoque “alias Deka” est, ob eam rem singularis est.

 

Hodie, Iovis dies, Pridie Kalendas Ianuarias MMX, dies natalis est.

Linguam Latinam et Graecam cum Margalida in Lyceo Cristòfol Ferrer studet. Is multum sincerus est, et bonus amicus. Multas cupiditates  habet:  CARPE DIEM!
Magistra nostra dicit: “Uri Uri est. Uri multam sympathiam habet, etsi plus studere et tacere in aula oportet”.
Memorabilia momenta Orioli sunt:

Feliciter! Feliciter! Feliciter!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

ANFF

Amici et amicae aulae linguae Latinae et Graecae PRIMI BACCALAUREATI

10 thoughts on “Felix dies natalis, Deka!

 1. Margalida Capellà Soler Post author

  Felicem diem natalem, Dekam, tibi precor et annum novum faustum felicem omnibus!

  (Feina per després de vacances: L’Uri ha entrat avui a la majoria d’edat. Sabeu com ho celebraven els romans i què implicava tenir divuit anys?)

 2. Oriol García

  Margalida! ajajajajaja bua m’he emocionat! Gracies per deixar fer una petita entrada dedicada a mi el dia del meu cumpleanys!!!
  Per mi el meu millor regal, es estar amb vosaltres, amb els meus companys i sobretot tu, la majoria de díes de l’any, i poder compartir moltes coses tots plegats!
  Gracies Margalida, dintre de uns cuants díes ens veiem, espero que tinguis unes bones festes!

  Pretiosaeeee! jaja

 3. Teresa Devesa i Monclús

  Feliciter Oriol! De part de la segona profe, com deies a la sortida.

 4. nuria

  Salve Lida!
  Moltes felicitats Uri =), fins i tot al bloc t’ho diem xD. La veritat es que coneixet ha estat una de les millors coses que m’ha passat l’any 2009. Espero que gaudeixis dels teus +18!!

  Un petó! 😀

 5. Coty

  Ave! Doncs jo vaig poder felicitar a l’Uri en persona just unes hores després de les dotze perquè anàvem a la mateixa discoteca per cel·lebrar l’any nou, i anava molt guapo amb el seu traje! jajaj 🙂
  Els romans consideraven als majors de 18 ja majors d’edat. El 18 d’octubre es cel·lebraven unes festes anomenades les “IUVENALIA” perquè retien honor a la deesa de la joventut, Iuventas. Durant aquestes festes es feien ‘ludi scaenici’, és a dir, representacions escèniques, instituides per Neró a l’any 58 d.C. per a cel·lebrar la seva majoria d’edat. També es feia el ‘depositio barbae’, el primer cop en afeitar-se la barba. Això es considerava quasi bé una cerimonia religiosa, el barber (‘tonsor’) tallava la barba, la guardava en un cofre petit i l’ofrenava als deus. Era una gran festa en la qual, tant rics com pobres, convidaven tots els amics.
  Aquest ‘deposito barbae’ juntament amb el ‘toga virilis’ simbolitzaven el pas a la vida adulta. Normalment es cel·lebraven dies diferents, ja que aquesta última cerimònia es cel·lebrava el 17 de març en las LIBERALIA, quan els joves consagraven la seva ‘bulla’ (càpsula de metall o cuir que guardava amulets) i la ‘toga praetexta’ (toga ribeteada de color porpra) als deus Lares, substituint-la per la ‘toga viril’ (blanca) i després cel·lebraven un sacrifici a la deesa Juventas en un temple de Júpiter Capitolí, però també podien coincidir el mateix dia.
  Vale 🙂

 6. Margalida Capellà Soler Post author

  Molt bona explicació, Coty, de l’arribada a la majoria d’edat d’un xicot romà. Hi ha algun paral·lelisme avui en dia?

 7. Marty

  Uri, t’atreveixes a fer-nos una cançó en llatí per cantar un aniversari feliç?

  Aquí tens la lletra, la tonada ja la coneixes:

  Natalem diem felicem!
  Natalem diem felicem!
  Desideramus tibi omnes
  Natalem diem felicem!

  No ens defraudis!

 8. Margalida Capellà Soler Post author

  Quina gràcia, Uri! Ja tens encàrrecs de fora i tot. És una bona idea! Podríem celebrar el dia d’Europa amb la teva cançó. Què en dius? Per cert, passa’t per l’apunt El rap del llatí que també tens comentaris d’admiradors! Fins demà!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *