Contra la violència de gènere, sigui quin sigui!

Aquesta història va començar quan una dona anomenada Maite volia veure la seva germana que feia molt de temps que no la veia, però l’Alícia, la seva germana, vivia molt lluny, en Els Països Baixos, i la Maite acabava de tenir un fill amb el seu marit Joan Carles. Ella li va demanar que si podia ell anés a Els Països Baixos a buscar-la i portar-la cap a Premià de Mar, ell va dir que ho faria molt encantat.

Aquell 25 de maig en Joan Carles va aterrar a l’aeroport de Holanda, l’Alícia portava un cartell amb el seu nom ja que ells mai no s’havien vist. En veure l’Alicia, en Joan Carles es va enamorar d’ella. Quan varen arribar a casa de l’Alícia en Joan Carles es va tirar a sobre d’ella, violant-la. Per tal que això que acabava de fer en Joan Carles mai no es sàpigues, li va tallar la llengua i la va segrestar.

Quan va tornar a Premià de Mar en Joan Carles va dir a la seva dona, que la seva germana havia mort. Però al cap de dues setmanes la Maite va rebre una carta de la seva germana explicant-li tot el que el seu marit li havia fet, llavors les dues germanes van quedar per preparar una venjant-se. Van decidir fer que el Joan Carles es mengés el seu propi fill en venjança per tot el mal que havia fet.

Aquella nit la Maite va preparar una sopa amb el seu propi fill de menys d’un any i la va servir a taula. En acabar de sopar en Joan Carles va dir que, quins eren els ingredients d’aquella sopa tan deliciosa. La dona va respondre que s’havia menjat el seu fill. Ell enfadat, va agafar un ganivet i va matar la Maite i després ell es va tallar las venes.

Francesc Martínez
4rt de Llatí

20 thoughts on “Contra la violència de gènere, sigui quin sigui!

 1. Bet Rosell

  Molt bé, Fran!
  El mite esta ben resumit i adaptat al món actual. Tot i que potser és una mica curt, s’entén bé i està ben explicat.

  Felicitats!:)

  Vale!

 2. Joël Beltrán

  Per fi podem llegir la història del Francesc!!!!
  És molt bèstia, igual que el mite i m’agrada molt el detall dels cartells a l’aeroport.
  Felicitats!

 3. nuria

  Salve!
  Aquesta història la varem explicar a classe, passa que no m’en recordo del nom. L’has recreada prou bé, segueixes fidelment tot el que diu el mite.

  La veritat, es que és una relat bastant trist i macabre, però també està molt que facis menció a un: NO A LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE.

  Felicitats per el treball! =)

  Valee! 😀

 4. Chaima Anza

  Salve!
  M’agradat molt la teva recreació Francesc. Es una historia trista on moltes dones d’aquest món pateix violacions i maltractes, per el motiu de què els homes es pensen milloors que les dones que es treguin aquella idea. Que les dones valen lo mateix que els homes ni per diners ni per força. Som persones amb diferents aparell i jà està!
  Vale!

 5. Marta Gallardo

  Salve!
  La adaptació del mite de Tedeu, Procne i Filomela segueix la idea de la història i està molt ben escrrt. Aquest mite de per si és molt bèstia i malauradament, moltes dones passen per coses així.
  Vale!

 6. Andreu Punsola

  Salve

  Molt bona adaptació del mite de Tereu, Procne i Filomela. Tot i ser molt bèstia, no ho és tant com l’original. Ha faltat la metamorfosi en ocells, però suposo que faria perdre la credibilitat a la narració.

  Vale!

 7. Jose Maria Fernandez

  Salveeeeeee!!!

  Esta molt be aquesta adaptacio sobre el mite de Tereu, Procne i Filomela, esta molt ben escrita i feta,pero el mite es molt bestia.

  Valeeee!!!!

 8. Núria Ruiz

  Salve!
  Genial adaptació del mite de Tereu, Procne i Filomena.És molt trist que encara hi hagi dones que pasin per una situació semblant.
  Vale!

 9. Andrea Balart

  Salve! Crec que aquest mite es Tereu, Procne i Filomena. Penso que està molt ben recreat, el final és el que diferencia del mite ja que Tereu i Procne i Filomena es converteixen en ocells (puput,rossinyol i oreneta).
  Vale!

 10. Irina

  Salve! Aquesta història ve del mite de Tereu, Procne i Filomena en que podem veure com Tereu viola Filomena, la germana de Procne i després li talla la llengüa.Una característica d’aquest mite és la semblança amb la realitat ja que normalment en la violència de gènere sempre surten malparats els fills.

 11. Marta Verde

  Salve!
  Em sembla brutal aquesta història.
  Però podem veure un mite semblant a “Narracions de mites clàssics” amb la violació de Filomena i quan li tallen la llengua.

 12. almabergel

  Salve!!

  Enhorabona per l’artícle, la história segueix bè el mite de Tedeu, Procne i Filomela. Crec que l’hauríes de fer una mica més extens per així poder-nos enganxar bè a l’história. E de dir que em sembla un mite molt bèstia però tampoc crec que s’allunyi molt de la realitat actual, ja que la violència de gènere és un tema que a dies d’ara, encara, ens preocupa.

 13. Nora

  Salvete!!

  És molt bon treball, has sapigut adaptar molt bé el mite de Tereu Procne i Filomena. De totes maneres és una història, un mite molt impresionant el que fa Tereu i també el que fan elles creant aquesta venjança amb el seu pròpi fill.
  Sobre l’article estic d’acord amb les meves companyes com l’Alma, el article hauria de ser mès extens o explicar més precís tot el que passa per poder enganxar-nos a la història, però esta molt ben recreat a la actualitat.

  Valete!!

 14. Elisa Moya

  Salve!
  Malauradament, la violència de gènere està cada dia més visible. Sincerament, mai hagués pensat en una venjança tant macabra. Quan llegia el llibre em vaig quedar molt sobtada. És una bona recreació del mite, tot i que com ja han dit alguns dels companys, falta la transformació dels personatges en aus.

 15. judithmartinez

  Salve!
  doncs si, malauradament la violència de gènere està cada dia més i més avançada. Quan vaig llegir el llibre em va sorprendre molt. És una molt bona recreació del mite,tot i que falta la transformació dels personatges en aus.

 16. Iria

  Salve!
  La violència de gènere està cada dia es veu més. Quan llegia el mite de Tereu, Procne i Filomela, em vaig quedar molt sobtada. És una bona recreació del mite, de totes maneres és una història, un mite molt impresionant el que fa Tereu i també el que fan ellas creant aquesta venjança amb el seu pròpi fill. Tampoc crec que ek mite s’allunyi molt de la realitat actual.

  Vale!

 17. Mariona Sabanés

  Aquesta història és un clar exemple de la violéncia de gènere que hi ha. Avui en dia, cada dia o la majoria de dies mor una dona per violència de gènere, i també homes, aunque un nombre molt menor. És una bona recreació del mite, bona feina.

 18. Chaymae

  Una de les narracions que podem destacar per la violència de gènere que hi representa és el mite de Tereu, Procne i Filomena. Com que l’any passat aquest mite em va cridar l’atenció vaig fer un cartell del mite.
  Aquest mite narra història de dues germanes:

  Van passar cinc tardors i Procne va suplicar al seu marit, perquè li concedís la companyia de la seva germana Filomena. Tareu es va afanyar a viatjar i demanar aquest favor al seu sogre. I en això estava quan va aparèixer la bella Filomena enmig de la junta. Contemplant en aquest moment Tareu va quedar “consumit d’amor”. Llavors, hipòcrita, va fingir preocupació per la seva esposa i va accelerar els preparatius del viatge al costat de Filomena, el que li va valer collir elogis per mostrar-se tan sol·lícit amb Procne.

  Filomena, inconscient del seu destí, va suplicar al seu pare que li permetés visitar la seva germana, i el rei d’Atenes va accedir, fent jurar a Tareu que tindria cura la integritat de la seva filla i que la faria tornar com més aviat.

  Mentre s’allunyaven al vaixell, Tareu “amb prou feines podia controlar el seu bàrbar desig”. De manera que, en desembarcar, el traci va portar a la donzella a una solitària casa situada en un bosc espès. Allà la terroritzada Filomena va ser violada per Tareu, Filomena es va resistir amb forces, alhora que cridava insultant i tirant-li en cara les seves accions a la traïció, anunciant que proclamaria el que ha passat davant del món.

  Intimidat i iracund per les paraules de Filomena, Tareu tom la seva espasa, davant la qual la donzella va oferir el coll. Però en canvi el traci va procedir a prendre la llengua de la noia amb una tenalla i tallar-la, deixant a Filomena plena de sang a terra. “I es diu que, després d’aquest crim, el monstre la va violar de nou” afegeix Ovidi.

  Després d’això, Tareu deixar a Filomena vigilada per guàrdies i es va dirigir on Procne. Responent als requeriments per la seva cunyada l’espòs va fingir llàgrimes i va explicar el suposat relat de la seva mort.

  Filomena no sabia com sortir de la seva desesperació i llavors va tenir la idea de relatar el que havia passat teixint una trama en blanc i porpra, que va lliurar a una assistent, que la fes arribar a Procne, i així va ser.

  Procne va rescatar la seva germana i després va preparar un banquet dedicat a Bacus i així decideix venjar-se del criminal a través del fill comú. Arrossega el nen a un racó de la casa, on ho mata amb una espasa, malgrat les seves desconcertades súpliques. Després, les germanes desmembren juntes al nen i el bullen en olles, rostint altres de les seves parts en rostidors.

  En aquest sopar Tareu “devorar al seu fill, i es va atipar amb carn de la seva pròpia carn”, diu Ovidi. Enmig del clímax de la seva gola, va voler cridar al seu fill perquè compartís el banquet. Llavors Procne li etziba: “dins de tu mateix està el que tu estàs demanant”. Confós Tereu crida de nou a Itis, quan d’improvís entra Filomena, encara plena de sang per la carnisseria, que li llança el cap del nen a la cara. Tareu, embogit d’angoixa, comprèn el que ha passat i es llança a terra en un intent de vomitar les restes de Itis, plorant i cridant-se a si mateix “sepulcre del seu propi fill”.

  Tereu, després va prendre la seva espasa i es va llançar en persecució de les germanes ateneses. En tant, aquestes fugien prestes, sentint que volaven. El que era veritat, puix que s’havien transformat en ocells: Filomena es va amagar a l’espessor ( rossinyol), Procne en els sostres, on certes plomes vermelles del pit (oreneta) són la marca indeleble de l’assassinat de l’infant. Mentre que Tereu va mutar en una puput, amb la carena que delata la torbació del seu ànim i el llarg bec que recorda la seva espasa desembeinada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *