El jardí romà de Quint Licini

El primer espai que es va considerar jardí era l’hortus, ‘recinte tancat’ en llatí. La gent del poble més desfavorida tenia aquest petit hort on produïen els seus propis aliments i on situaven un altar, el lararium, amb unes petites estàtues anomenades Lars que representaven els déus de la família i protegien la casa.

Després, els jardins van passar a formar una part important de la domus romana i de les ciutats. Els jardins privats, només estaven a l’abast de gent amb poder polític i econòmic, ja que eren molt costosos. Eren llocs d’oci formats per grans passejos, termes, fonts i estanys, estàtues mítiques i quadres de marbre amb imatges femenines.
Hi havia una gran varietat d’arbres (pi, alzina, roure, bedoll, llorer, olivera, llimoner, figuera, plataner… ) i de plantes i arbustos (anemone, violeta, gessamí, rossell, heura, acant, romaní, murta, boix…). Moltes d’aquestes plantes eren utilitzades de manera decorativa a les corones funeràries.

En la nostra sortida a la Badalona romana, vàrem poder visitar en el soterrani de l’actual número 3 de la plaça de l’Assemblea de Catalunya el jardí d’una gran casa romana amb el seu estany conservat gairebé complet. L’anomenat Jardí de Quint Licini perquè en una de les habitacions d’aquesta casa l’any 1934 s’hi va trobar la tabula hospitalis.

L’espai que vàrem visitar inclou dos àmbits: el de l’estany, on vàrem experimentar per insistència de la Margalida la sensació de trobar-nos dins un jardí romà i el dedicat a l’exposició permanent, on vàrem poder observar imatges i peces d’època romana. Vàrem saber, entre altres, que Quint Licini Silvà Granià era un patrici romà d’una de les més grans nissagues de la ciutat romana de Baetulo.

Si aneu a Badalona no deixeu de visitar el Jardí de Quint Licini, segur que us agradarà.

Laura Galán
1r batx. llatí i grec

6 thoughts on “El jardí romà de Quint Licini

 1. Irena

  χαιρετε:)
  Tens tota la raó, el famòs jardí de “Quint Licini” va ser una pasada.jaja si bé, Lida que vas insitir tant perquè és realment increible, sembla que siguis un dels protagonistes del jardí. Les flor i plantes són precioses, la que m’encanta és el “Jazmín” ja que em recorda a casa de la meva yaya que en té. jaja
  Apart del Jardí de Quint Licini, també em va agradar molt la casa dels Dofíns, estava molt bé recreada.

  salve!

 2. Laura G

  Gràcies lida=)!
  Per fi l’he acabat! amb tants examens i deures mai tenia temps d’acabar-ho, però finalment ha quedat bé.

 3. nuria

  Salve Laura!
  La sortida a Badalona va estar molt bé en general però, una de les coses que més em va agradar sens dubte va ser el Jardí de Quint Licini. Els arbres que deia que hi havia eren preciosos i els oscillum eren decoratius i es conserbaven molt bé.

  No sabia que t’agrades la jardineria Lida, ami m’agraden molt les plantes, en tenim algunes a casa, ja que com a tu, a la meva mare li encanten, diu que donen vida allà on siguin i les sap cuidar (cosa important, m’en haurà d’ensenyar).

  Laura moltes felicitats pel teu article. La informació és molt completa i les imatges i fotografies són precioses!

  Valee! 😀

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *