Ruïnes romanes de Garni

Garni és un poble de la província Armènia de Kotayk situat a aproximadament a 32 km d’Erevan, famós per les seves complexes fortificacions. En armeni s’escriu

En el tercer mil·lenni abans de Crist es va construir la primera fortificació en un terreny fàcilment defensable en una de les corbes del riu Azat. Fou conquerida al segle VIII aC pel rei Argisti I i el lloc es va convertir en una base militar i en la residència d’estiu del rei.

[Mosaic dels banys de Garni]

A partir d’aquest moment es van construir molts altres edificis com el palau del rei, banys i el més famós i millor preservat edifici del lloc, un temple semblant al Partenó. És d’especial interès el bany públic localitzat al nord de l’emplaçament, el qual té una reserva de calefacció que es conserva. El pis interior està decorat amb un acolorit mosaic amb descripcions de figures de la mitologia grega com Tetis.
En una de les inscripcions en koiné que romanen intactes hi diu:

(No rebem cap mort del mar ni de l’oceà)

El temple va ser construït al segle I després de Crist pel rei Tiridates I d’Armènia i probablement va ser finançat amb diners que aquest va rebre de l’emperador Neró durant la seva visita a Roma. El temple probablement va ser dedicat al déu hel·lenístic Mitra. El sostre està sostingut per 24 columnes amb capitells jònics i soterranis àtics. A diferència d’altres temples grecoromans està fet de basalt. El 1969 va ser destruït per un terratrèmol. La major part de les peces romangueren en el lloc fins al segle XX, permetent que l’edifici fós reconstruït entre 1969 i 1979.

En anys recents va sorgir una nova teoria entre alguns arqueòlegs. Aquests afirmen que en realitat el temple va ser construït com a tomba d’un governant armeni-romà, probablement Sohaemus. En aquest cas hauria de haver estat construït al voltant de l’any 175 i per tant seria al voltant d’un segle més recent que l’indicat en la primera teoria. Després de l’adopció del cristianisme algunes esglésies i el palau d’un Katholike també van ser construïts en l’àrea de la fortificació, però actualment està en ruïnes com la majoria dels altres edificis,excepte el temple.
Altres llocs d’Garni fora de l’emplaçament de la fortificació inclouen les esglésies de la Mare de Déu i de Sant Mesrob Mashtots, a més de les ruïnes del monestir Havut Tar diversos quilòmetres al sud-est del poble.

NOTA: La majoria de la informació és de viquipèdia, però ho puc reafirmar perquè ho he llegit en armeni, en llibres sobre la història armènia. També la imatge dels banys és de wikipedia perquè en armènia estava tapat per un vidre i no es podia fer la foto perquè es veia el teu reflex.

Knarik Badoyan

1r batxillerat

IES Isaac Albéniz

9 thoughts on “Ruïnes romanes de Garni

 1. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Guaita, si en podem aprendre, de la Knarik. què me’n dieu, de l’alfabet armeni? I sobre el mosaic? Podeu distingir-hi les lletres gregues? Quins elements ens indiquen que és Tetis?

 2. Edgar Baena

  Saluts a tots!

  Knarik, aquest secrets teus no els sabia jo… jaja

  Del mosaic podem veure que posa Tetis en grec, i a sota també es pot distingir alguna cosa, pero no ho veig del tot bé!

  Algu amb millor vista ho veu?

 3. mcsa training

  Gracias por compartir la siguiente información entre comillas “El templo fue construido en el siglo I después de Cristo el rey de Armenia y probablemente Tirídates I fue financiado con el dinero que recibió del emperador Nerón, durante su visita a Roma. El templo fue dedicado probablemente a la helenística dios Mitra. El techo está apoyada por 24 columnas jónicas, sótanos y desvanes. Greco A diferencia de otros templo romano es de basalto. En 1969 fue destruida por un terremoto. La mayoría de las piezas que se mantuvo hasta el siglo XX, lo que permite El edificio fue reconstruido entre 1969 y 1979. “. Este es un material muy útil e informativo. Buena información y mantenerlo. Páginas web siempre son útiles en una forma u otra, eso es materia fresca, de todos modos, una buena forma de empezar a renovar sus sueños en la mundo de la realidad.
  Gracias
  Michael,

 4. Thaïs García Laso i Marc Cortés

  Aveee!
  Molt bona recerca Knarik!
  I molt ben encertat haver contrastat la informació de Vikipèdia amb l’armeni, aquest és un motiu més per saber més idiomes!
  Valeee!!

 5. Margalida Capellà Soler

  Moltes gràcies, Michael, segur que Knarik se sentirà encara més ogullosa del seu article. A mi m’alegra saber que el bloc també es llegeix amb els tradutors i fora de l’Estat.
  Moltes gràcies.

 6. knarik badoyan

  Hola!
  moltes gracies a tothom per llegir els meu article.
  Pero en realitat tinc més coses en comu amb el grec que en llatí.

  Un peto. Adeu!

 7. Carlos Cuevas Agraz

  Ave!!
  Molt bon article knarik!
  És interessant que la informació l’has buscat a la wikipedia en Armeni, ja que contra més llengües sapigues molta més cultura tens.
  La il·lustració de temple és molt bonica, impressionant; molt bon treball Knarik!!

  Valee!!

 8. Marina Ruiz

  Salve!

  Un article molt interessant Knarik! Crec que no hi ha molta diferència de l’alfabet grec clàssic i armeni, algunes lletres han canviat però algunes hi segueixen estant. Només he pogut distingir la beta, èpsilon, la tau i la ípsilon. Sabem que és Tetis perquè esta rodejada de peixos i ella era una nayade del mar.

 9. Paula Cortés

  Salve!
  Molt bon article! M’agrada molt la idea d’introduir altres llengües al bloc. La veritat és que hi ha moltes semblances amb l’alfabet grec, encara que lògicament no és del tot igual. No puc reconèixer que posa a les inscripcions ja que no ho veig gaire bé. Podem esbrinar que és Tetis per el entorn en que es troba, envoltada de peixos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *