Ciència grega amb humor actual!

Cada nit a Cuatro, de 21.30hs fins a les 22.15, emeten El homiguero on hi ha una secció particular molt graciosa, no solament per la fonètica poc entenible del científic boig ‘Flipy’ i per les seves explicacions d’allò més enrevesades, sinó perquè fan uns experiments molt divertits.
Ahir a la nit (dijos 15 d’octubre) van tenir de convidada Nelly Furtado i, com és cantant, volien comprovar la seva capacitat pulmonar. Aquí és on trobem l’embolic que va fer-se el pobre Flipy.

Després de visionar el vídeo sabríeu dir-me qui eran Pitàgoras i Arquimedes? Podríeu contestar després quin és el teorema de Pitàgoras? I el principi d’Arquímedes? Quina relació hi trobeu amb l’experiment que van fer al programa? Està ben plantejat? Què n’opineu de difondre la ciència d’aquesta manera?

Sort amb les preguntes!

Coty Ledesma.
Alumna de 1º Batxillerat – Grec.

21 thoughts on “Ciència grega amb humor actual!

 1. Margalida Capellà Soler Post author

  Ai, Coty! Quines coses que trobeu! Jo, ignorant de mi, no en tenia ni idea! Molt bon cap de setmana!

 2. Irena

  Xairete Coty!:D
  Molt bona búsqueda jaja
  Aquest programa és molt graciòs, de vegades ho miro, però no molt sovint, encara que sempre ens sorpren.
  Arquímedes (287-212 a.C.), Se’l considera pare de la ciència mecànica y el científic i matemàtic més important de la edat antiga. Van tenir que pasar quasi dos mil anys per qué apareixeixi un científic comparable amb Isaac Newton.
  Pitágoras (c. 582-c. 500 a.C.), va viure immediatament després de Tales. Va fundar l’ escola pitagòrica (Sur de Italia), organizació que es guiava pel amor a la sabiduria i en especial a les Matemàticas i a la Música.
  Además de formular el teorema que lleva su nombre, inventó una tabla de multiplicar y estudió la relación entre la música y las matemáticas.
  A partir de l’Edat Mitjana, el teorema de Pitàgoras va ser considerat como el “pons asinorum”, el pont del ases, es a dir, el conocimient que separava a les persones cultes de las incultes.
  La fórmula d’aquest teorema s’ estableix en un triàngle rectangle, el quadrat de l’hipotenusa (el costat de major longitut del triàngle rectangle) és igual a la suma dels cuadrats del dos catets (els dos costats menors del triàngle rectangle.

  El experiment el relacionen amb els principis d’Arquímedes amb la banyera però amb la capacitat pulmonar.
  Crec que és una molt bona manera de imitar els experiments d’aquests científics d’una manera graciosa.
  adéuu!

 3. nuria

  Salve Lida!
  Quin embolic que es fa en Flipi, menys mal que estan allà Tranques i Barranques que sinó… xD.

  El teorema de Pitàgores diu: que l’hipotenusa al quadrat, és igual a la suma dels dos catets d’un triangle.

  El Principi d’Arquímedes afirma que sobre qualsevol cos insoluble, totalment o parcialment submergit en un fluid (líquid o gas), hi actua una força vertical(empenyiment), que l’empeny cap amunt, i que és igual al pes del fluid que desallotja, és a dir, al pes del fluid desplaçat en submergir-hi el cos. Aquest últim no el sabia resumir i esta tret directament de la Viquipèdia.

  Trobo que està molt bé això de difondre la ciència d’una manera divertida i amena.

  Valee! 😀

 4. Alissa Komarova

  Hola!

  Pitàgores de Samos (582 aC – 496 aC) va ser un filòsof i matemàtic grec, molt conegut pel Teorema de Pitàgores, pel que és conegut com el “pare dels nombres”.

  Arquimedes de Siracusa (287 aC – 212 aC) va ser un matemàtic, astrònom, filòsof, físic i enginyer grec.

  El teorema de Pitàgores estableix que en un triangle rectangle la suma dels quadrats dels catets (els costats que formen l’angle recte) és igual al quadrat de la hipotenusa (l’altre costat).Expressat matemàticament;

  a2 + b2 = c2

  El Principi d’Arquimedes afirma que sobre qualsevol cos insoluble, totalment o parcialment submergit en un fluid (líquid o gas), hi actua una força vertical, que l’empeny cap amunt, i que és igual al pes del fluid que desallotja, és a dir, al pes del fluid desplaçat en submergir-hi el cos.

  El experiment el relacionen amb els principis d’Arquímedes amb la banyera però amb la capacitat pulmonar.Esta be aixó de fer coses divertides amb la ciencia.

 5. Andrea Balart

  Salve! jo veig l’hormiguero i penso que està molt bé que hi hagi un apartat de ciència.

  El teorema de Pitàgores diu així El teorema de Pitàgores estableix que en un triangle rectangle la suma dels quadrats dels catets és igual al quadrat de la hipotenusa . S’expressa així:
  a2 + b2 = c2
  El principi d’Arquimedes diu així:

  sobre qualsevol cos insoluble, totalment o parcialment submergit en un fluid , hi actua una força vertical, que l’empeny cap amunt, i que és igual al pes del fluid desplaçat en submergir-hi el cos

 6. macias.gene2010

  ·Qui eran Pitàgoras i Arquimedes?
  Pitàgoras es el pare científic i de la de la ciència mecànica va se un matemàtic molt important a la edad antiga.
  Pitágoras també cientific va sortir despres de tales era expert en la musica i les matematiques.

  ·Podríeu contestar després quin és el teorema de Pitàgoras? un triangle rectangle la suma dels quadrats dels catets (els costats que formen l’angle recte) és igual al quadrat de la hipotenusa (l’altre costat).

  ·I el principi d’Arquímedes? l’experiment es sobre la capacitat aquella que va dir de la banyera i de l’aigua com podia l’aigua ser capaç d’aixecar coses amb numes bufant la capacitat pulmonar tambe.

  ·Quina relació hi trobeu amb l’experiment que van fer al programa? tot perque posa en practica aquests dos teoremes

  ·Està ben plantejat? suposu que si perque jo ho he entes molt be aunque el flypi sempre surt com un cientific despistat!

  ·Què n’opineu de difondre la ciència d’aquesta manera?
  esta molt be perque la ciencia sempra a estat com una materia aburrida i d’aquesta manera ens interesa molt i apart de divertir-nos mai oblidarem el que em apres!

  VALE! 😀

 7. Natalia Espejo

  Salve!
  El teorema de Pitàgores diu així El teorema de Pitàgores estableix que en un triangle rectangle la suma dels quadrats dels catets és igual al quadrat de la hipotenusa . S’expressa així:
  a2 + b2 = c2
  El principi d’Arquimedes diu així:
  sobre qualsevol cos insoluble, totalment o parcialment submergit en un fluid , hi actua una força vertical, que l’empeny cap amunt, i que és igual al pes del fluid desplaçat en submergir-hi el cos.

 8. moral.mireia2010

  -Qui eran Pitàgoras i Arquimedes?
  Pitàgores va ser un filòsof i un matemàtic grec.
  Arquimedes va ser un matemàtic, astrònom, filòsof, físic i enginyer grec.
  -Podríeu contestar després quin és el teorema de Pitàgoras?
  En un triangle rectangle la suma dels quadrats dels catets és igual al de la hipotenusa. La seva explressió matemàtica és: a2 + b2 = c2
  -I el principi d’Arquímedes?
  Sobre un cos insoluble, sumergit en un fluid, hi actua una força vertical, que tira capa amunt, i es igual que el pes del fluid desplaçar en sumergir-hi el cos.
  -Quina relació hi trobeu amb l’experiment que van fer al programa?
  Què posa en pràctica els dos toremes, tant el de Pitagores con el d’Arquimedes.
  -Està ben plantejat?
  Nosé, suposo que si, esque les matemàtiques no s’hem donen molt bé.
  -Què n’opineu de difondre la ciència d’aquesta manera?
  Trobo que es una manera ingeniosa de difondre la ciencia, ja que a molt poca gent li agrada la ciencia, perquè des del meu punt de vista, es una cosa aburrida. Però es una bona manera de que tant els adolescents com la gent més gran tingui més coneixement de la ciencia, i sapiga alguna cosa més sobre aquest tema.
  VALEE!! =D

 9. irina

  Arquimedes va ser un matemàtic, astrònom, filòsof, físic i enginyer grec. Entre els seus avenços en física es troben els seus fonaments en hidrostàtica, estàtica i l’explicació del principi de la palanca. Pitàgores va ser un filòsof i matemàtic grec. El seu nom ha estat associat al teorema de Pitàgores.

  El teorema de Pitàgores diu així El teorema de Pitàgores estableix que en un triangle rectangle la suma dels quadrats dels catets és igual al quadrat de la hipotenusa . S’expressa així:
  a2 + b2 = c2
  El principi d’Arquimedes diu així:
  sobre qualsevol cos insoluble, totalment o parcialment submergit en un fluid , hi actua una força vertical, que l’empeny cap amunt, i que és igual al pes del fluid desplaçat en submergir-hi el cos. En aquest experiment posen en pràctica els dos teoremes. Jo crc que si que està ben plantejat. Aquesta és una bona manera de difondre les ciències, jo a vegades veig aquest programa i crec que està molt bé.

 10. cervero.sabina2011

  Qui eren Pitàgores i Arquimedes?
  Pitàgores va ser un filòsof i un matemàtic grec.
  Arquimedes va ser un matemàtic, astrònom, filòsof, físic i enginyer grec.
  Podríeu contestar després quin és el teorema de Pitàgores?
  En un triangle rectangle la suma dels quadrats dels catets és igual al de la hipotenusa. La seva explressió matemàtica és: a2 + b2 = c2
  I el principi d’Arquímedes?
  Sobre un cos insoluble, sumergit en un fluid, hi actua una força vertical, que tira capa amunt, i es igual que el pes del fluid desplaçar en sumergir-hi el cos.
  Quina relació hi trobeu amb l’experiment que van fer al programa?
  Que per fer l’experiment utilitza tan el teorema com el principi formulats.
  Està ben plantejat?
  Sí, suposo que si.
  Què n’opineu de difondre la ciència d’aquesta manera?
  Crec que és una molt bona idea difondre la ciència així ja que porbablement s’aprenen més coses si fas una cosa divertida, com poden ser els experiments, que estudiant d’un llibre. Amés com li donen un toc d’humor resulta més fàcil de seguir i entendre.
  Vale!

 11. fontanet.alba2010

  Salve!

  Qui eran Pitàgoras i Arquimedes?
  Pitàgores va ser un filòsof i un matemàtic grec i Arquimedes va ser un matemàtic, astrònom, filòsof, físic i enginyer grec.

  Podríeu contestar després quin és el teorema de Pitàgoras?
  El teorema de Pitàgores estableix que en un triangle rectangle la suma dels quadrats dels catets és igual al quadrat de la hipotenusa. S’expressa així:
  a2 + b2 = c2

  I el principi d’Arquímedes?
  Sobre qualsevol cos insoluble, totalment o parcialment submergit en un fluid , hi actua una força vertical, que l’empeny cap amunt, i que és igual al pes del fluid desplaçat en submergir-hi el cos.

  Quina relació hi trobeu amb l’experiment que van fer al programa?
  Que utilitzen els dos teoremes(el de Pitàgores i el d’Arquímedes)

  Està ben plantejat?
  Crec que sí, encara que no estic molt segura.

  Què n’opineu de difondre la ciència d’aquesta manera?
  Amb aquesta manera de difondre la ciència em sembla molt bona. Crec que aprens, alhora que et diverteixes. Aprendre (i a més, ciència) es una mica aborrit, i amb aquesta manera s’aconsegueix que la gent s’interessi i tingui més coneixements sobre la ciència.

  Jo veig l’Hormiguero i és molt bon programa. Dins del programa hi ha un aprartat de ciència, on majoritàriament surt un home que és diu Flipy i fa experiments d’allò més interessants i divertits on avans fa una explicació. La veritat és que amb l’apartat d’en Flipy n’aprens un munt de coses de manera divertida, ja que en Flipy sembla com “tontet”, encara que de tonto no en té res.

  Vale!

 12. tinker.tomas2010

  Salve!
  Pitàgores va ser el que va fer el teorema de
  hipotenusa2= catet2 + catet2 en els triangles quadrats, és a dir amb un angle recte.
  Arquímedes va ser el que va dir que en una superfície d’aigua, quan i poses un objecte, el volum de l’aigua puja proporcionalment al volum de l’objecta que hi has introduit a d’intre.
  L’experiment del programa,esta relacionat amb els principis d’Arquímedes, però amb la capacitat pulmonar.
  Crec que l’experiment és una bona forma de fer-ho, ja que expliquen els teorema d’una forma entretinguda i divertida per tal de captar més la nostra atenció.
  Vale!:D

 13. padros.xenia2009

  Bonum diem!

  Pitàgores va ser un filòsof i matemàtic grec. El seu nom ha estat associat al teorema, teorema de Pitàgores.

  El teorema de Pitàgores en el seu enunciat habitual estableix que en un triangle rectangle la suma dels quadrats dels catets (els costats que formen l’angle recte) és igual al quadrat de la hipotenusa (l’altre costat). El teorema de Pitàgores es representa així:
  a2 + b2 = c2

  i el Principi d’Arquimedes enunciat pel físic grec Arquimedes de Siracusa, és un dels principis més importants de la física i un dels fonamentals en estàtica de fluids. Postula el següent:

  “Un cos insoluble total o parcialment submergit en un fluid (líquid o gas) en repòs rep una força de baix cap a dalt igual al pes del volum del fluid que desallotja.”

  i es reprecenta així: E=mg=pfgV

  Cercat a:
  http://ca.wikipedia.org/wiki/Pit%C3%A0gores

  http://ca.wikipedia.org/wiki/Teorema_de_Pit%C3%A0gores

  http://ca.wikipedia.org/wiki/Principi_d'Arquimedes

  El experiment es relacionat amb els principis d’Arquímedes amb la banyera, en aquest cas amb la capacitat pulmonar.
  Estic d’acord amb la Núria trobo que és una manera divertida de difondre la ciència, i més en un programa de televisió en tants seguidors.

  Ave!

 14. Cecilia Bizzotto

  Salve:D!
  –> Després de visionar el vídeo sabríeu dir-me qui eran Pitàgores?
  Pitàgores de Samos (582 aC – 496 aC, en grec: Πυθαγόρας) va ser un filòsof i matemàtic grec. El seu nom ha estat associat al teorema de Pitàgores. Va néixer en l’illa de Samos al Dodecanès. Sent molt jove va viatjar a Mesopotàmia, Egipte i molt possiblement a l’Índia, on va rebre els seus estudis bàsics i on possiblement va fundar la seva primera escola.

  –>i Arquimedes?
  Arquimedes de Siracusa (en grec: Arkhimédes Αρχιμήδης) (Siracusa (Sicília) 287 aC – 212 aC) va ser un matemàtic, astrònom, filòsof, físic i enginyer grec. Encara que es coneixen pocs detalls de la seva vida, és considerat un dels científics més importants de l’antiguitat clàssica. Entre els seus avenços en física es troben els seus fonaments en hidrostàtica, estàtica i l’explicació del principi de la palanca. És reconegut per haver dissenyat innovadores màquines, incloent armes de setge i el cargol d’Arquimedes, que porta el seu nom.

  –>Podríeu contestar després quin és el teorema de Pitàgoras?
  Un triangle rectangle la suma dels quadrats dels catets (els costats que formen l’angle recte) és igual al quadrat de la hipotenusa (l’altre costat)
  a^2 + b^2 = c^2\!\,

  –>I el principi d’Arquímedes?
  Un cos insoluble total o parcialment submergit en un fluid (líquid o gas) en repòs rep una força de baix cap a dalt igual al pes del volum del fluid que desallotja.
  E =\ mg =\ \rho_f gV

  –>Quina relació hi trobeu amb l’experiment que van fer al programa?
  Al programa s’utilitza tant el teorema de Pitàgores, com el principi d’Arquimedes (la banyera d’Arquimedes però amb la capacitat pulmonar).

  –>Està ben plantejat?
  Sí, crec que sí.

  –>Què n’opineu de difondre la ciència d’aquesta manera?
  Em sembla que és una forma més interessant que la forma normal d’explicar la ciència, i per tant el públic ho assimila millor.

 15. Noelia Vargas

  Qui eran Pitàgoras i Arquimedes?
  Pitàgoras va ser un filòsof i matemàtic grec i Arquimedes va ser un filòsof,matemàtic,físic i enginyer físic.

  Quin és el teorema de Pitàgoras?
  És un triangle rectangle i té 3 costats dos són els catets i el que està davant de l’angle és la hipotenusa i es posa elevat al quadrat.

  I el principi d’Arquímedes?
  Sobre un cos isoluble,sumergit en un fluid,hi actua una força vertical,que tira cap amunt i es igual que el pes del fluid desplaçar en sumergir-hi el cos.

  Quina relació hi trobeu amb l’experiment que van fer al programa?
  Que per fer l’experiment utilitza el teorema com els principis formulats.

  Està ben plantejat?
  Si,crec que sí.

  Què n’opineu de difondre la ciència d’aquesta manera?
  Crec que està molt ben fet això de difondre i fer experiments amb humor també es una bona idea que no estudiar-lo amb el llibre.

 16. Clara Trullenque Ortiz

  Ave!

  Qui eran Pitàgoras i Arquimedes?
  Pitàgores i Arquimedes eren dos matemàtics i filòsofs grecs.

  Podríeu contestar després quin és el teorema de Pitàgoras?
  El teorema de Pitàgores diu que, en un triangle rectangle, la hipotenusa al quadrat és igual a la suma dels cos catets al quadrat.

  I el principi d’Arquímedes?
  Diu que qualsevol cos total o parcialment submergit en un fluid hi actua una força vertical cap amunt que és igual al pes del fluid que desallotja.

  Quina relació hi trobeu amb l’experiment que van fer al programa?
  Que utilitzen ambdós teoremes per fer-lo.

  Està ben plantejat?
  Sí.

  Què n’opineu de difondre la ciència d’aquesta manera?
  Que està molt bé perquè és molt entretingut i et permet divertir-te alhora que aprens física o matemàtiques i pots arribar a trobar aquestes dues assignatures divertides.

  Vale!:D

 17. gomez.luque2011

  Qui eran Pitàgoras i Arquimedes?
  Pitàgoras va ser un filòsof i matemàtic grec. Ell va crear el teorèma de pitàgoras, d’aqui prové el seu nom.

  Arquimedes va ser un matemàtic, astrònom, filòsof, físic i enginyer grec. És considerat un dels científics més importants de l’antiguitat clàssica.

  Quin és el teorema de Pitàgoras?
  n un triangle rectangle la suma dels quadrats dels catets és igual al quadrat de la hipotenusa.
  Expressat d’aquesta manera:
  a2 + b2 = c2

  I el principi d’Arquímedes?
  Sobre un cos isoluble,sumergit en un fluid,hi actua una força vertical,que tira cap amunt i es igual que el pes del fluid desplaçar en sumergir-hi el cos.

  Quina relació hi trobeu amb l’experiment que van fer al programa? Que s’utilitzen els dos
  Està ben plantejat?
  Què n’opineu de difondre la ciència d’aquesta manera?
  Crec que aquests programes són una bona manera de enssenyar a les persones pràcticament la ciència. També es pot aprendre molt amb humor.

  valee:D!

 18. lario.paula0920

  Qui eran Pitàgoras i Arquimedes?
  Pitàgoras va ser un filòsof i matemàtic grec i Arquimedes va ser un filòsof,físic,matemàtic i enginyer físic.

  Quin és el teorema de Pitàgoras?
  El teorema de Pitàgores diu que en un triangle rectangle la suma dels quadrats dels catets és igual al quadrat de la hipotenusa. (a2 + b2 = c2)

  I el principi d’Arquímedes?
  Un cos insoluble total o parcialment submergit en un fluid (líquid o gas) en repòs rep una força de baix cap a dalt igual al pes del volum del fluid que desallotja.
  E =\ mg =\ \rho_f gV

  Quina relació hi trobeu amb l’experiment que van fer al programa?
  Que s’usen els dos teoremas

  Està ben plantejat?
  Suposo i crec que si, es que jo de matemàtiques.. no hi entenc gaire.

  Què n’opineu de difondre la ciència d’aquesta manera?
  Que és la millor manera, millor que aprendre-ho d’un llibre.

 19. huete.victor1020

  Salve!!
  Després de visionar el vídeo sabríeu dir-me qui eran Pitàgoras i Arquimedes?
  Pitàgoras va ser un important filòsof i matemàtic grec i Arquimedes va ser filòsof, matemàtic, físic i enginyer físic.

  Podríeu contestar després quin és el teorema de Pitàgoras?

  a2+b2=c2

  I el principi d’Arquímedes?

  Un cos insoluble total o parcialment submergit en un fluid (líquid o gas) en repòs rep una força de baix cap a dalt igual al pes del volum del fluid que desallotja.

  Quina relació hi trobeu amb l’experiment que van fer al programa?

  Que utilitzan els dos teoremas.

  Està ben plantejat?

  No ho se pero suposo que si

  Què n’opineu de difondre la ciència d’aquesta manera?

  Crec que es bo per la ciència que en aquest tipus de prgramas es parli de ella.

 20. Yasmina Berkane Pais

  Salve!!

  Els meus companys ja han explicat molt bé qui eren Pitàgoras, Arquimedes i els seus teoremes, és tonteria que ho expliqui de nou, només dire que està molt bé l’article i és interesant com en aquest programa utilitzen la ciència de manera divertida i de forma que sigui amena i no es faci pesada. Està motl bé la veritat.
  VALE!

 21. Victòria Risueño

  Pitàgoras va ser un important filòsof i matemàtic grec i Arquimedes va ser filòsof, matemàtic, físic i enginyer físic.
  El teorema de Pitàgores en el seu enunciat habitual estableix que en un triangle rectangle la suma dels quadrats dels catets (els costats que formen l’angle recte) és igual al quadrat de la hipotenusa (l’altre costat), (a2 + b2 = c2)
  Un cos insoluble total o parcialment submergit en un fluid (líquid o gas) en repòs rep una força de baix cap a dalt igual al pes del volum del fluid que desallotja.
  En el programa utilitzen els dos teorèmes i crec que estàn ben plantejats i bem fets . Crec que fer coses aixì es més entretingut i aprèns més que si aprèns la ciència nomès amb teoria etc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *