Benvolguts clàssics i clàssiques,
aquest estiu sóc de vacances a Galícia, tal com ja vaig avançar en un comentari a un article d’El fil de les clàssiques sobre la Torre d’Hèrcules de La Corunya. És aquesta una terra plena d’encants de tota mena: culturals, paisatgístics, etnogràfics, gastronòmics…; i l’amabilitat i hospitalitat dels seus habitants és coneguda des de temps ben antics, potser per això els pelegrins hi acudien i hi segueixen acudint des de tots els racons de món. Enmig de tanta bellesa, doncs, no puc estar-me de relatar les petjades del món clàssic que em vaig trobant pel camí. Espero que enmig de la mandra de les vostres vacances estivals us animeu a resoldre els enigmes que us presento, i si no, ja ho fareu al setembre…
Avui mateix, a la ciutat de Pontevedra, entre les peces exposades a l’interior de les ruïnes de la igrexa conventual de Santo Domingo, he trobat un mil·liari.
- Mil·liari de Pontevedra (Fotografia de Josep Lario Gómez)
Ja sé que aparentment sembla una simple columna de pedra, això sí, molt castigada pel pas dels anys; però voldria que em diguéssiu quin és el seu ús i amb quin àmbit del món romà està relacionat. Per ajudar-vos heu de tenir en compte que per Pontevedra passava la Via XIX i també podeu llegir la informació que us ofereix el panell informatiu del museu. Està en gallec, però als que dominem el llatí, el català i el castellà, no pot haver-hi llengua romànica que se’ns resisteixi, oi?
TERESA
Així m’agrada, Teresa. Veig que t’has pres seriosament la tasca encomanada. Bones vacances!
Ave! Després d’unes bones vacances m’he dignat a apareixer per aqui a veure que hi havia de nou.
Els mil·liaris són unes columnes cilíndriqus què és col·locaven en la vora de les calçades romanes per a assenyalar les distàncies cada mil passos, és a dir, cada milla romana, el que equival a una distància d’aproximadament 1.481 metres.
Tot hi així aqui ho explica millor: http://es.wikipedia.org/wiki/Miliario
Benvinguda Ana,
recorda bé aquesta informació sobre els mil·liaris perquè les vies serà un dels temes que tractarem a primer.
bé, jo anava a dir el mateix. però tinc una amiga a Galícia i , si tinc temps les pròximes vacances, aniré a fer-li una visita i m’hi passaré per allà…
i obviament explicaria l’experiència aquí… a veure si tinc sort…
Quan hi vagis, estarem encantats de llegir les teves experiències i si, a més, vols fer un article sobre alguna troballa interessant, millor!
Avee!
Un miliari o pedra miliar,procedeix del “llatí miliarius”. És una columna cilíndrica, oval o paralelepípeda que es colocava a la vora de la calçada romana per senyalitzar les distancies cada mil passos (passos dobles romans) es a dir, cada milla romana, equivalia a una distancia d’aproximadament 1.481 metres.
Jo també ho he buscat a la wikipedia, per informar-me millor: http://es.wikipedia.org/wiki/Miliario
Vale!!