La Caiguda de l’Imperi romà

Viena. Any 180 D. de C. les tropes de Marc Aureli s’allotgen en els voltants al Danuvi. L’emperador i el seu consell Timonedes reben els reis i procònsols de l’imperi amb la finalitat d’anunciar-los que delegarà el poder en el General Livio i no en el seu fill Còmode. Marc Aureli mor enverinat i Livi renuncia el càrrec a favor del seu amic Còmode, qui li encomana la defensa de l’imperi davant la mirada disgustada de Lucilla, l’altra filla de Marc Aureli, qui haurà de casar-se amb el Rei de Síria (Sohamus) per a controlar els enemics de l’Est.

Livio amb ajuda de Timonedes convenç el cap dels bàrbars (Ballomar) per a acceptar la ciutadania romana. En el Senat es vota a favor de la pau romana, desencadenant la ira de l’emperador, qui accepta obligat i envia  Livio a la frontera aquest, i a Lucilla a Síria, país al que Còmode ha sotmès a una forta pressió fiscal.
Lucilla i Sohamus es rebel·len contra l’Imperi. Còmode torna a cridar Livio per a sufocar la rebel·lió. Sohamus mor en la batalla. Còmode proposa a Livio governar junts en canvi de que crucifiqués els revoltats derrotats. Aquest es nega. L’emperador mana assassinar els bàrbars. Timonedes mor en l’assalt. Livio és empressonat i els seus amics el traïxen a canvi d’or. Còmode ofereix a Livio l’oportunitat de salvar la seva vida en un improvisat quadrilàter. Livio ho venç. El poble l’aclama com emperador, però aquest declina l’oferta, furiós per la negligència d’un senat i una ciutadania doblegada als designis del fill de Marc Aureli.

No sabem si heu vist aquesta pel·lícula, però estem segures que el seu argument us recorda una altra pel·lícula de romans. Quina?  

I si l’heu vista, quines són les causes de la caiguda de l’imperi romà segons la pel·lícula d’Antonny Mann? Difereixen de les reals?

Laia Martín i Erica Rossi 4rt ESO Llatí

14 thoughts on “La Caiguda de l’Imperi romà

 1. laiia

  ave!
  es veritat Lida però ara on ho fiquem??
  Una cosa el proxim dia de llatí, podré fer l’article d’allò que et vaig enviar?

  vale!

 2. Margalida Capellà Soler

  Laia, ho podeu completar amb un bon comentari o amb dos.

  El proper dia de pràctiques a informàtica, recorda-m’ho. Ja hi pots anar pensant i tant!
  Bon cap de setmana llarg i que demà tinguis un bon dia: feliciter, de nou!

 3. laiia i eriica

  ave!
  com podeu veure ens hem descuidat la fitxa de la pel.lícula. A continuació la possem i en un altre comentari possarem errors històrics i opinions.

  FITXA DE LA PEL.LÍCULA

  Títul original: The fall of the Roman empire
  Any: 1964
  Duració: 188
  Companya Productora: Samuel Bronston Productions
  Distribuidora: Globe Films, S.A.
  Distribuidora DVD: Divisa Red, S.A.
  Gènere: Drama
  Repartiment: Alec Guinness, Andrew Keir, Anthony Quayle, Christopher Plummer, Douglas Wilmer, Eric Porter, Finlay Currie, George Murcell, James Mason, John Ireland, Mel Ferrer, Michael Gwynn, Norman Wooland, Omar Sharif, Sophia Loren, Stephen Boyd,
  Direcció: Anthony Mann,
  Productor: Samuel Bronston,
  Guió: Basilio Franchina, Ben Barzman, Philip Yordan,
  Música: Dimitri Tiomkin,
  Fotografia: Robert Krasker,
  Muntatge: Robert Lawrence,
  Recaudació: 342.246,78 €
  Espectadors: 339.165
  Nacionalitat: Estats Units
  Classificació: TOTS ELS PÚBLICS

  vale!!

  Laia i Erica

 4. Raquel

  Ara sí que han acabat de posar el que faltava!
  jajajaja!
  Jo penso que aquest article està molt bé, però bueno esque a mi la història de Roma sempre m’ha semblat molt interessant i m’agrada molt!

  Bon treball!!!!!!!!!

 5. Coty

  La veritat que m’he fet un bon lio amb l’argument, però hi ha certes coses que sí que puc relacionar amb altres pel·lícules que he vist, per exemple: la rebel·lió i les crucifixions amb Espàrtac, la lluita del final amb Gladiator… No?

  Valee:-)

 6. Albaa!

  Jo no eh vist la película pero em sona la historia [obvio]
  em sona molt jaja, crec que heu fet una bona recerca i un bon treball Laia i Erica!

  Valeee !!

 7. laia i erica

  avee!
  Aqui deixem alguns errors i curiositats de la pel.lícula.

  Errors històrics:
  La històricament denominada “Caiguda de l’Imperi Romà” es refereix únicament a la pèrdua de la seva part occidental en l’any 476 dC, però aquest no va ser la fi de l’Imperi Romà, doncs l’Imperi Romà Oriental (denominat erròniament Imperi Bizantí) va perdurar fins a la presa de Constantinoble en 1453. Els historiadors occidentals, des d’un punt de vista eurocentrista, han considerat erròniament que la caiguda de Roma era la caiguda de l’Imperi Romà, però això no és cert, ja que la seva part oriental va perdurar fins a la fi de l’Edat Mitjana. A més d’això, els historiadors eurocentristas van inventar el nom de “Imperi Bizantí” per a referir-se a l’Imperi Romà d’Orient, llevant-li la seva legitimitat per motius polítics i donant el títol de Sacro Imperi Romà al regne de Carlomagno i els seus hereus. Resumint, podem dir que l’Imperi Romà com a tal, finalitza en 1543 després de la presa de Constantinoble per part dels turcs. En l’any 476 només va finalitzar l’Imperi Romà d’Occident.

  Curiositat:
  El principi de la pel.lícula és molt semblant al de la pel.lícula “Gladiator”.

  vale!! 🙂

 8. Irena

  Avee!:)
  molt bon article, i la pel·lícula per el que he llegit te bona pinta, ja que s’asembla a la de GLADIATOR, que és la meva preferida de totes!:)
  valee!

 9. Aguus

  Jo tampoc he vist aquesta pel·licula, peró gaires cosses que anat llegint de l’article man sonat basntant. Penso que tant la Erica com la Laia han fet un bon treball, i una bona recerca sobre aquesta pel·licula. Enhorabona!

 10. Oriol García

  He vist tantes coses i videos de llatí i grecs i tot el que te relacionat, que ja nose si l’he vist o no, pero molt bón aquest article de l’Erica i la Laia,

 11. ericaa i laiia

  Errors històrics:

  La pel.lícula poseeix bastants falls històrics:
  En prmer lloc hi ha una serie de personatjes principals inventats com son Livio i el filòsof Timònedes, col.locats per encarnar la idea d’un imperi com integració de ciltures. En realitat l’assentament de bàrbars en territori romà no és d’aquest anys concrets.
  El personatje de Lucila no es inventat pero si el seu paper en el film com fillade Marc Aureli y l’amant de Livio. En realitat va ser filla de Marc Aureli però aquest la va casar amb el seu germà adoptiu Lucilo Vero, que va ser emperador.Desprès de la mort d’aquest home la va casar amb un cavaller anomenat tito claudio pompeyano.
  Durant el regnat de comodo lucila es va revelar amb altres còmplices davant de la depravació del seu germà.
  El personatge de Marc Aureli està ben caracteritzat prenen com a base coses romanes i fent-nos veure en el filòsof de les meditacions.
  La seva mort va ser a causa de la peste.La revolta d’orient que es col·loca baix el regnat de comodo encobreix segons prieto arciniega la revolta de avidio casio.Però en el film demostra l’error de comodo al considerar roma el centre de l’imperi i desitjar que les províncies siguin de la capital.
  El carnaval romà del final es evidentment un mode de mostrar la peèrdua de moral d’un imperi.

  VALE LIDA:D:D

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *