Mulan i els romans

L’any 100 abans de Crist els xinesos van  inaugurar la ruta de la seda, un camí de 6.000 quilòmetres utilitzat per comerciar amb l’ imperi Romà. Aquest comerç de la seda va començar durant el regnat d’August. El comerç va  esdevenir intens, no només per la ruta de seda, sinó també pel mar. El comandant xinès Ban Chao va conduir el seu exèrcit fins al Mar Caspi  el segle I dC i a més va enviar una delegació a l’oest per aconseguir informació sobre Roma (Daqin en xinès).

La distància i el gran número de gents diverses i de cultures a Àsia Central van fer quasi impossible qualsevol connexió entre els dos antic imperis, el romà i el xinès. En tot cas, el desafiament de cobrir grans distàncies i contemplar terres van excitar a la gent del passat.

                                                                               

 “De fet, cadascú podria haver obtingut més informació sobre l’altre precisament en l’ època en que un o l’altre adquiria major poder i podia començar a fer plans respecte l’altre” va dir Visy Zsolt, professor del Departament d’Història Antiga i Arqueologia de la Universitat de Pecs, Hongria .

Per altra banda, segons els arqueòlegs i historiadors, la fortificació dels limes romans, va haver estat influenciada per la idea de la Gran Muralla Xina, encara que les dues grans construccions estiguin geogràficament molt llunyanes entre sí.

 

muralla xinesa

mur d'Adrià

reconstrucció torre de vigilància a Germània

Visy també  va observar moltes semblances entre els limes romans i la gran muralla. Ambdós imperis van desitjar erigir una forta barrera contra els bàrbars i prevenir les seves invasions. Pretenien blindar la frontera. Per aquest fi, la dinastia Han (202 aC-220) va construir una muralla contínua, però Roma va construir un mur només per casos especials. “Era un punt  important en ambdós sistemes la construcció d’un camí militar a la llarga dels limes, així com una fila de torres de vigilància a distàncies regulars. També els  establiments militars i les grans forces són similars en construccions romanes i xineses.” diu Visy Zsolt.

Amb tota aquesta informació, un pot fer-se la pregunta de si tot això és per l’atzar o si hi ha una connexió entres les dues construccions. Què n’opineu? A més, sabeu d’altres sistemes de blindar la frontera semblants als limes romans?

Irena Jagustin Arana , LLATÍ de 4t.

13 thoughts on “Mulan i els romans

 1. Margalida Capellà Soler

  Interessant article, Irena!Crec que caldria posar un enllaç o dir: Qui és Visy? Quina relació hi veus amb Mulan?

 2. Irena

  Avee lida:)
  La veritat es que Mulán sempre m’ha encantat i sorprés, és una pel·lícula en la que reflexa una gran valentia per la filla d’un pare que té que anar al exèrcit xinès.
  La relació que hi ha entre els romans i Mulan es que l’exèrcit era més o menys igual que el dels romans i que amdós tenen similars construccions com bé diu en l’artícle.

  valee:D

 3. Coty

  Ave Ire!
  Jo crec que dos grans imperis com han estat el Xinès i el Romà és normal que hagin tingut formes semblants de protegir-se sense tenir cap contacte. Crec que potser cadascú havia tingut idees diferents, però que, en definitiva, tenien la mateixa finalitat: i era no ser atacats o superats pels altres. Una altre relació que buscant informació he trobat és que tots dos s’enfrontaven amb els Hunos.
  En realitat la Mulan no me’n recordo ben bé de la pel·lícula, així que no sé si té alguna cosa a veure amb els romans.
  No he trobat cap referència de que és Visy.

  Vale! (Bon article:-P)

 4. Albaa

  Si, avui dia nosaltres copiem el mateix sistema que ells, utilitzem aquestes fronteres,com ells, amb murs per que no es passi d’un pais a l’altre!

  Un altre de les coses que hem heretat del romans!

  valee!

 5. Cara

  Ave!!!

  Jo crec que si te certa relació i que els romans es van inspirar amb la muralla xinèsa ja que, la muralla xinèsa es va crear un xic abans que la dels romans.
  No m’enrecordo que a la pel·lícula fagin o mostrin algun referent relacionat am els romans.

  Super xulo el article, el trailer de la peli et dona une sganes de veure-la!!!!

  Aveeeetee!

 6. Carla

  Ave!
  Si que crec que els romans van insiprar-se amb la Gran muralla, ja que aquesta va ser contruïda anteriorment, solsament amb anys de diferència.

  El que no recordo es que a la pel·lícula hi estiguessin reprentats alguns elements romans o que re sfes referència amb ells.

  Més tard comentaré amb uns enllaços interesants sobre la muralla xinèsa, ja que , es considea una de les 7 maravelles del món actual( espectacular!!!)

 7. laiia

  ave!!
  ohh molt bon article Ire!! 😀
  Jo crec que com que van ser dos grans imperis va tenir la mateixa manera de pensar respecte a la manera de protegir-se per no ser atacats, però que va ser atzar tenir la mateixa manera de protagir-se, ja que eren dos grans imperis però que estavan molt allunyats.
  No he trobat cap informació sobre Visy.
  Crec que la pel.lícula de Mulan no la he vist però per el que es veu en el trailer està molt bé.
  Per cert hem sembla impressionant la gran muralla Xina!

  vale!! 🙂

 8. Raquel

  Les fotos són realment espectaculars i maquíssimes, jo penso que tant l’imperi Romà com el Xinès utilitzen el mateix mètode per defendre’s i nosaltres encara també utilizem el mateix, quan no volem que algú passi algun lloc posem murs…
  Un cop més em sorprenc de tot el que tenim en comú amb els Romans.

 9. Oriol García

  Les fotografíes son molt molt maques! Crec que no habia vist mai algun paisatge! Els imperis del estat Xinès i Romà tenien una semblança a l’hora de protegir-se. La pel·lícula de Mulan la vaig veure fa temps amb les meves cosines petites! ja ni me’n recordo de res… jejeje! La musica de la pel·lícula magrada molt. Avui en día utilitzem fronteres perque la gent pasi vigilada d’un país a un altre, en aquells temps utilitzaven aquestes muralles.

 10. Aguus

  Recordo que de petita hem vaig tragar aquesta pel·lícula mes de vint cops, m’encantava!
  Les fotus son presioses, dona ganes de visitar aquell lloc tan espectacular. També es cert que la muralla Xina es una de les 7 maravelles del món.
  Avans en aquell temps, es feien servir muralles per defensar-se, o per no travessar a algun lloc, ara, avui dia utilitzem murs, o bé fronteres quan s’acava un país i comença un altre.
  Bon article i molt interesant.
  Aveeee!

 11. haja y marta

  les fotografies són molt boniques Lida…Nosaltres la pel·lícula no l’hem vist.

 12. erica

  lidaaa:D
  les fotooss son mquiissimes..!
  Xinaa, i Roma jo crec que tenien una graan semblaança a l’hora de protegir-se.
  Jo si que vaaig veure la pel·lícula de Mulan, abans era la que mes magradava de totes, encara que quan s’anaven a enfrontar, ho passava una mica malament en aqells temps jajajajajajajajajajxdd.
  molltt bon article

  muaaaaaaaa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *