4 thoughts on “Saps què és un gnòmon?

 1. laia

  Amb aquest video acabo d’enterar-me què existeix la paraula gnòmon i que a més és l’agulla que fa hombre als rellotges de sol i que va ser inventada per el grecs. No m’extranya que la gent del video no hagi sapigut el que és. Ara això si el que feien els grecs era una mica complicat, no? jaja

  vale!

 2. laia

  he buscat més informació i he trobat això:
  El gnomon és la peça triangular d’aquest rellotge de sol.En origen, la paraula gnomon (en grec: guia o mestre) feia referència a un objecte allargat l’ombra del qual es projectava sobre una escala graduada per a amidar el pas del temps. El gnomon o estil es defineix com l’objecte allargat que llança ombra, independentment de l’angle que formi amb el quadrant; estarà inclinat respecto el plànol horitzontal amb un angle igual a la latitud del lloc on se situï el rellotge de sol, i varia segons els diferents tipus de rellotges (equatorials, declinantes, etc.) En l’hemisferi nord, el cas més senzill, l’aresta que projecta l’ombra està orientada cap al nord, quedant paral·lela a l’eix de rotació de la Terra.
  Eratóstenes de Cirene va usar un gnomon per a amidar el diàmetre de la Terra, amb acceptable precisió.
  vale;)

 3. Raquel

  Jo he buscat informació i he trobat que un gnòmon és un Instrument rudimentari consistent en una columna, estaca o tija clavada verticalment a terra i emprat pels grecs per a determinar l’altura del Sol i la seva orientació (és a dir, l’hora).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *