Vandalisme arqueològic

3media61.jpg

Reconeixeu aquesta imatge? Ben segur que sí.

El motiu d’aquest article és la denúncia del vandalisme que sovint han de patir les escultures dels carrers i places de les nostres ciutats. Aquest és el cas de la desaparició de les figures infantils de la part inferior (Qui pueri sunt?) en la reproducció d’aquesta obra que hi ha al Passeig Arqueològic de Tarragona. Sembla que uns brètols que no tenien cap altra diversió, van arrencar-les durant la passada nit de Cap d’Any.

lloba-passeig-arqueologic-tarraco.jpg

      Què en penseu?

      Quid dicite?

      Ubi pueri sunt?

lloba-passeig-arqueologic-tarraco2.jpg

19 thoughts on “Vandalisme arqueològic

 1. Cristina

  ave amici=)
  Opino que es una llàstima que gent sense seny hagi robat la reproducció ja que és de domini públic i patrimoni de la ciutat, i més tractant-se d’aquesta obra que té un significat especial per nosaltres ja que l’hem estudiada bastant i la coneixem prou.
  Espero que es trobin les figures el més aviat possible;

  Vale!

 2. Giannina Rosero

  Jo personalment, penso que la gent s’aburreix molt, i més en aquestes époques (31 de desembre) ja que la majoría de gent està sota els efectes de l’alcohol.

  No puc respondre a la pregunta d’on són els nens, i tampoc crec que la persona que els ha robat s’en recordi tampoc.

 3. Thaïs y ariadna

  Ave!
  Doncs ens sembla malament què l’hagin robat,ja que l’estatua té un gran valor cultural per la història de Roma i els països romànics, ja què la nostra prové d’aquesta llegenda.
  A la resposta de qui ho té nosatres hem escoltat que la nostra professora Teresa té a Ròmul i Rem ocults a l’entrada de casa seva.
  A volgut confessar però a canviat d’opinió, ens sembla molt malament ajajajajaja
  Bueno..tornant al tema, aquesta bandalada no té perdó, espero que els retornin.:)
  Vale!!

 4. A.S.C

  La obra mostra la llegenda de Ròmul i Rem(els dos nens) i la lloba que els va alimenta.

  Jo crec que això és una falta de respecte per un ciutat tant important com Roma, ja que aqui es mostra una de les llegendes de la formació de Roma i crec que com a tal s’hauria de conservar una obra com aquesta. A més a més molta gent coneix la història de Romul i Rem, i provoqui un impacte major.

  Les estatues estaràn abandonades al mar o algun lloc on ningú les pugui trobar per reconeixe-les

 5. Jessica

  AVE!
  Jo penso que la gent està molt aburrida i es dedica a fer tonteries sesnse cap tipus de gràcia, que hagi sigut que les posi on estaven!(tots sabem que ha sigut la Teresa Devesa¬¬)jajaja
  vale!

 6. Sara Cañizares

  Aquest acte de bandalisme el trobo força greu, ja que per entrar al Passeig van haver de saltar les reixes, i reparar la figura són uns diners que s’hauren de gastar (uns 4.000€). És una falta de respecte. A més queda molt clar que les persones anàven begudes…

 7. Ana i Mònica

  Ave!

  Això és un acte incívic , sens dubte.
  No té sentit fer això, ja que, què voldria la persona que ho va fer? Què guanya?

  Vale.

 8. Ana

  Ave!
  Es una pena que a hores d’ara hi hagi gent que arribi a aquests extrems. Penso que aquestes persones no son conscients de el significat d’aquesta figura i no han valorat tenir una representació tan coneguda a la ciutat.
  Espero que trobin als autors dels fets i les figures si es que encara estan completes.

  Vale amici!

 9. Carla Asensio

  Ubi pueri sunt?De moment no se sap.
  Què en penses?Crec que poden haver-hi diverses hipòtesis:la més probable que sigui només un acte de vandalisme, que els culpables no sabies com causar més destrosses de les ja fetes i van voler-se emportar el que tenien més a mà,però…És poc probable (però no es pot descartar)que algú no estigui d’acord en el fet d’unir simplement les dues “parts” de l’estàtua pel fet que l’estàtua original era només la lloba o bé pel fet que no estan d’acord en què relacionin els nens i la lloba capitolina perquè es basen en les altres fonts de la llegenda (En Larència o en la “prostituta” com cuidadora dels nens).

  Tot i el que he escrit pot ser que els hagin robat perqu’e era més fàcil emportar-se’ls a ells que a la lloba (pensant que la lloba fa 75 x 114cm i és de bronze, i el bronze pesa)i també és més fàcil d’emportar-se disimuladament.

 10. Albert Galeote i Meritxell Alsamora

  L’estàtua representa un mite clàssic on s’explica la història de Roma. El tros on surt aquesta “imatge” és quan Ròmul i Rem després de ser abandonats al riu, són recollits per una lloba que els comença a cuidar i alletar com si fóssin els seus fills; per això en aquesta imàtge es veu a Ròmul i Rem alletant-se de la lloba.
  Aquests tipus d’escultures són típiques del estil clàssic.

  Nosaltres pensem que aquesta imatge és representativa de la ciutat de Tarragona i la seva història, per tant no hauria d’haver sigut robada, ja que ha sigut un mite molt important per part de la història romana. Encara que aquesta imatge vista per primer cop sembli una cosa extranya el fet que dos nens s’alimentin d’un animal, quan saps el seu significat pots comprendre la seva importància.
  Les estàtues pensem que estan circulant pel mercat negre en mans de mafiosos extrangers, per poder-ne extreure un benefici extraordinàri, ja que té molt de valor històric i econòmic.

 11. P.T.C

  La gent que las a robat no tenen vergonya,tindrien que vigilar-les més les estatues, així no i hauria tant vandalisme,i no les trencarien.

 12. M.F.M

  Penso que la gent que fa això no te altre cosa que fer i que les tindrien que vigilar mes perque sino tothom es podria dedicar a trencar-les i fer-les mal be.
  Y mes escultures que tenen un valor important.

 13. laia

  lidaa!
  aquesta imatge representa a romul i rem alimentant-se gracies a la lloba que diuen que els va cuidar.
  Sobre lo de l’imatge de sota crec el mateix,que que són uns brètols, perque no es poden divertir d’una altre manera que no sigui destruint aquesta figura?

  vale!

 14. Marina Caimel

  És la llova que va alimentar a la Romul i Rem (Romul fundador de Roma)i em sembla que fer una cosa com arrecar les dos figures infantils de la part inferior és obra d’unes persones d’uns brètols que no tenien cap altra diversió.
  Però bueno, en aquest món hi ha gent per tot.
  Vale Lida!!

 15. Miguel angel i Andrea pintor

  Avete!!

  Si,representa a la lloba Luperca que va ser qui va recollir els dos bessons Ròmul i Rem que van ser abandonats al Riu Tíber pel seu tiet Amuli.

  Crec que després de saber el seu valor “4.000 euros” no tornaran aviat.

 16. Aitor Auñón

  Son Romul i Rem alimentantse de la lloba que els recull quan son abandonats.
  Les estatues les vendran al mercat negre … Sera algú que s’aborreix molt y va robant coses

 17. Raquel

  Aquesta estàtua m’encanta, sempre que la veig en els llibres, o algun lloc, m’encanta.
  És la lloba alimentant a Ròmul i Rem que van ser els fundadors de Roma.
  No sé com la gent pot fer algo així, i deixar-la com surt a la foto, i encara pitjor robar-la.
  S’hauria de respectar més les coses.

 18. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Moltes gràcies a tots per la vostra reacció unànime contra el vandalisme.
  Interessants les teves hipòtesis, Carla, però no crec que els autor de la bretolada coneguin les diferents versions de la infantesa dels fundadors de Roma.
  Albert i Meritxell, heu fet un comentari molt complet. Tot i que encara se us n’ha escapat alguna, heu aconseguit el vostre objectiu d’evitar les faltes d’ortografia. Així m’agrada.
  Miguel Ángel i Andrea, ens heu donat detalls molt concrets sobre el mite.
  Laia, Marina i Raquel, no us conec personalment però seguim els vostres comentaris amb molt d’interès.

 19. Irena

  aveee lidi!
  L’imatge respresenta clarament el mite de la història de Roma amb Lupercale, que era la lloba que va alimentar als bessons de Ròmul i Rem.
  És una història encantadora:)
  Per part de lo altre no entenc com poden ser així aquests robant aquestes escultures, espero que els trobin lo més aviat possible, perquè això em sembla fatal.:S
  valee!(K)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *