Ròmul i Rem, fundadors de Roma

 6281_1.jpg    Un fill de l’heroi troià Eneas, (fill de Mart, el déu de la guerra i d’una princesa llatina), Ascani havia fundat sobre la vora dreta del riu Tíber la ciutat d’Alba Longa, ciutat llatina sobre la qual van regnar nombrosos dels seus descendents, fins arribar a Numitor i el seu germà Amulio. Aquest últim va destronar Numitor; i per evitar que tingués descendència que pogués disputar-li el tron, va condemnar la seva filla Rea Sílvia a romandre verge com a vestal, sacerdotessa de la deessa Vesta.

Tanmateix, Mart, el déu de la guerra, va engendrar amb Rea Sílvia els bessons Ròmul i Rem. Per aquest motiu, en néixer els bessons van ser foragitats al Tíber dins d’una canastra, que va encallar a la zona dels set turons situats a prop de la desembocadura del Tíber al mar; sent recollits per una lloba que es va apropar a beure, i que els va alletar al seu cau de la Muntanya Palatina, fins que van ser trobats i rescatats per un pastor la dona del qual els va criar.

Quan van ser majors, els bessons van restituir a Numitor el tron d’Alba Longa, i van decidir fundar, com a colònia d’Alba Longa, una ciutat en la ribera dreta del Tíber, on havien estat alletats per la lloba i ser els seus Reis.

A prop de la desembocadura del Tíber hi havia els set turons: les muntanyes Capitolí, Quirinal, Viminal, Aventí, Palatí, Esquilí i Celi. Ròmul i Rem van discutir sobre el lloc on fundar la ciutat; i van resoldre la qüestió consultant el vol de les aus, a la manera etrusca. Mentre sobre el Palatí, Ròmul va veure dotze voltors volant, el seu germà en un altre dels turons només en va veure sis. Llavors, Ròmul, amb una arada va traçar un requadre dalt de la muntanya Palatina, delimitant la nova ciutat, i va jurar que mataria a qui el traspassés. Despitat, el seu germà Rem va creuar despectivament la línia, davant del qual el seu germà li va donar mort, quedant llavors com a l’únic i primer Rei de Roma.

Qui sap el títol i el director de la pel·lícula que tracta aquesta història? De quin any és? Quin historiador romà la va escriure per primer cop i en quin llibre? A quin període de la història de Roma pertany? Creieu que Ròmul i Rem van ser realment alletats per una lloba?  Si no us ho creieu l’any passat uns arqueòlegs italians en van trobar la cova! Quin any van fundar els bessons Ròmul i Rem Roma? Us ha servit la pel·lícula per aprendre història romana? … Apa, penseu i si no ho sabeu busqueu!

Oriol García-Penche i Rabab el Ghazaoui. Llatí de quart

10 thoughts on “Ròmul i Rem, fundadors de Roma

 1. Margalida Capellà Soler Post author

  Un bon resum, Rabab i Oriol, dels inicis de Roma amb pèplum. Són molt interessants les preguntes que al final formuleu als companys. Ara falten les seves respostes i jo no puc desvetllar la pel·lícula, tot i que la caràtula pot donar pistes perquè hi figura el títol en versió original; tanmateix força diferent es va traduir aquí!. És molt interessant l’enllaç al vídeo de la descoberta, a finals del 2007, de la cova on foren alletats Ròmul i Rem en el Palatí. Ja sabeu que la història i la literatura, també el cinema, s’han fet ressò d’éssers abandonats salvats per animals. Quins coneixeu, a més dels nostres bessons Ròmul i Rem? Si el llop és un animal consagrat a Roma al déu de la guerra Mart, què hi pinta en aquesta història? Quin és encara avui el símbol de Roma i per què? i d’on prové el nom de Roma? Si encara no heu visionat el vídeo que us vaig recomanar per tenir una visió global de la història de Roma, ara és el moment!

 2. haja

  ave!lida!
  Elresum de la rabab i l’oriol m’gradat motl esta molt bé resumit i gracies aixó e antes la historia que era una mica complicada.

 3. laia

  rabab i uri molt bon resum(Y)
  bueno i constestant les preguntes el que he trobat ha sigut això:
  Títul original: Romolo e Remo
  Director: Sergio Corbucci
  any:1961
  crec qu si que podien haver sigut alletats per una lloba, per que no?? jajaj.
  he trobat que romul i rem van fundar Roma l’any 753 a.C.
  hi ha 2 preguntes que no les he trobat.:S
  I contestant les pregutes de la lida e trobat això:
  Mart té molt que veure en aquesta historia perque ell va ser qui una nit a la bora d’un riu es va enamorar de Rea Silvia i la va deixar embarassada dels bessons romul i rem.
  El simbol de roma és el coliseu perquè el va manar a construir el rei Tito Tacio que va formar una dinarquia amb romul.
  El nom de roma prové de quan els dos germans van decidir crear una ciutat, just en el lloc on va embarrancar la cistella. Allà van traçar un perímetre amb una arada i Ròmul va jurar matar a tot aquell que la traspasés. Per a atorgar-li un nom sense discutir, van decidir que l’hi designaria qui albirés més ocells,i el que ho va fer va ser Ròmul, llavor van posar el nom en nombre d’ell i van posar Roma perque era el que més s’esemblava al seu nom.
  buneo no se si estarà tot bé perque m’ha costat bastant trobar-lo.

  valeee!!

 4. haja

  ave lidaa!!!
  ja e trobat les respostes del resum,a sigut facil de trobar,el directordela pel.licula es SERGIO CORBUCI,es del l’any 1961.jo em crec que la loba els va cuidar i tambéiel va donar de mamá,o van fudar el setsens-cincunta tres,abans de crist.Gracies aquesta pel.licula e apres mes coses de ROMA.

 5. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » “Rei publicae finis - Dramatis personae”

 6. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Felix dies natalis, Deka!

 7. Maria Mayor Post author

  Ròmul i Rem són dos fills bessons de Mart* (dèu) i Silvia. Silvia els va llançar al riu Tíber. Ròmul i Rem van ser cuidats per una lloba anomenada Luperca i més tard van ser recollits per un pastor i la seva dona, que els van criar com si fossin fills seus. Quan van crèixer i van ser més grans , els bessons van descobrir el seu orígen.

  Per poblar la ciutat, Ròmul va acceptar dos tipus de gent: refugiats, lliberts,esclaus, pròfugs, etc. Van crèixer com uns pastors.Quan Taci va morir Ròmul va restar com a únic rei, estimat pel seu poble i va tenir el poder de Roma durant molts anys, fins que un dia va desaparèixer enmig d’una tempesta mentre passava revista a l’exèrcit. Al cap d’uns dies un somni va advertir els romans que Ròmul s’havia convertit en un déu i que havia de ser adorat amb el nom de Quirí.

  Mart* era el déu romà de la guerra, fill de Juno i una flor màgica o el déu Júpiter. Inicialment fou el déu romà de la fertilitat i la vegetació, i protector dels bovins, però més tard s’associà amb la batalla.

  Ròmul i Rem en el cinema

  Aquesta pel.licula, Ròmul i Rem, es va publicar el 1961 i és el seu genere és acció ,aventura i drama.
  La seva trama tracte de que ,Ròmul i Rem, desconeixen el seu origen i segueixen sent pastors i lladres als territoris de Albalonga, governada per Amuli.
  Faustolo és el pastor que els ha criat i s’assabenta de que el seu naixement està embolicat en el misteri. Llavors és quan Rem s’encén d’ambició i supèrbia i els dos bessons davant de gent nombrosa i guerrera, incendien  i assalten Albalonga i a més a més  Ròmul rapta Júlia, la filla del rei dels Sabins.

 8. Pingback: Ròmul i Rem (1961), de Sergio Corbucci | La cinta de Νίκη

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *