Aquesta setmana hem presenciat la primera Setmana de la Ciència i la Tecnologia a l’Institut i hem assistit a la conferència “L’internet de les coses”. Aquest és un esdeveniment anual de divulgació de la ciència que se celebra a tot Europa i que fa anys que el celebrem a Cultura Clàssica, com també l’han celebrat enguany els alumnes de 4t de l’ESO. Del 12 al 21 de novembre, enguany tots els alumnes hem estat realitzant una sèrie de xerrades científiques. Però on en trobem les arrels?
Ens situem a l’antiga Grècia, la ciència antiga és la que defineix avui en dia a la ciència moderna. La cultura grega ha tingut una enorme influència en el desenvolupament científic. Per tant, des del nostre punt de vista, el que cursem un batxillerat humanístic també podem aportar coneixement en aquests àmbits, ja que estem especialitzats en la cultura grecollatina, que és la precursora, i molts dels termes científics provenen d’aquestes.
Molta gent que pertany a l’àmbit de les ciències critica insistentment als que estudien a l’àmbit de lletres sense adonar-se de què la major part de l’etimologia dels seus estudis prové del grec i el llatí. Té sentit la dicotomia ciències i lletres?
Alumnes de Grec 1 IPM
Els alumnes de Grec de l'@InsPremia reivindiquen la vàlua d'estudiar grec amb les arrels gregues de la terminologia científica, tècnica i mèdica #setmanadelaciència #SC21CAT https://t.co/QycmlYLPkC
— Margalida Capellà (@AracneFil) November 19, 2021
Molt orgullosa de vosaltres, alumnes de Grec! Heu aconseguit avui visibilitzar la ciència a l’antiga Grècia en el passadís de batxillerat, tot reivindicant la importància lèxica de les arrels gregues en la terminologia científica, tècnica i mèdica. El saber no diferencia les ciències de les lletres. Us imagineu: ” i tu, Leonardo, ets de ciències o de lletres?”. Molts ànims i endavant! Saber grec és un plus!
Una lliçó importantíssima. Fer difusió de tots els llibres de “ciències” que estan escrits en Grec.
A veure si podem entendre que tot es ciència, saber, coneixement!
Ben cert, Neus! Cal fer-ne! Una feina pendent.
Per cert, tots els alumnes de primer de l’ESO del nostre institut, més de cent, llegeixen La butlla d’or!
https://theconversation.com/ilusiones-linguisticas-por-que-los-cientificos-deberian-conocer-las-lenguas-clasicas-164767?utm_source=twitter&utm_medium=bylinetwitterbutton