[youtube]https://youtu.be/Ixh0YJNF-1E[/youtube]
Un dels edificis més importants de l’antiga Roma és l’amfiteatre. La paraula ‘amfiteatre’ està formada pel prefix ‘amfi-‘ «ambdós» i el substantiu ‘teatre’, per la qual cosa ve a significar «teatre doble». En efecte, la planta oval de l’amfiteatre recorda la forma que resultaria d’unir dos teatres pel diàmetre de les seves escenes. Conegut originalment com a Amfiteatre Flavi (Amphitheatrum Flavium), passà a ser anomenat Colosseum perquè al seu costat hi havia una gran estàtua, el Colós de Neró.
Tots els que hem viatjat a Roma hem visitat el Colosseu (més conegut com a Coliseu). És un dels edificis més significatius i importants del món. Per això, he volgut fer un Thinglink amb les parts d’aquest important edifici. Les parts més importants de l’edifici son: la càvea (cauea) o graderia a la qual s’accedeix mitjançant un sistema d’obertures anomenades vomitoris (uomitoria); l’arena (harena), espai on es feien els espectacles, envoltada d’un podi (podium) elevat que la separava de la càvea; el soterrani part que es troba sota l’arena.
En l’amfiteatre s’oferien tres tipus d’espectacle: els combats de gladiadors (munus gladiatorium); les caceres (uenationes) i, en alguns casos, les naumàquies (naumachiae). En els primers hi participaven diferents tipus de gladiadors, els més importants dels quals eren els reciaris, els tracis i els samnites o secutores. Les uenationes consistien en lluites entre feres, entre feres i homes, exercicis de doma o exhibició d’animals estranys. Les naumàquies eren simulacions molt realistes de combats navals.
Espero que us sigui d’ajuda i que deixeu als comentaris quin és el vostre edifici romà preferit!
A Catalunya es conserven restes d’un amfiteatre de pedra a Tarragona i de la planta d’un amfiteatre de fusta a Empúries; en tots dos casos l’edifici és fora muralles. Molt recomanables de visitar, ja que no estan molt lluny i així podem conèixer el nostre passat romà.
Aquí us deixo una fotografia que vaig fer en el meu viatge a Roma el passat nadal, l’amfiteatre Flavi en l’actualitat:
Laia Costa, 1r Batxillerat Humanístic
Aquí teniu la meva presentació d’aquest amfiteatre, també anomenat Colosseu:
http://cultura.elpais.com/cultura/2017/03/08/actualidad/1488994848_899373.html?id_externo_rsoc=FB_CC
El Coliseo desvela sus secretos
Una exposición abierta hasta enero en el propio anfiteatro, el monumento más visitado del mundo, relata su historia completa
Todo lo que debes saber antes de visitar el Coliseo romano
El monumento más emblemático de la capital italiana esconde innumerables secretos
http://www.lavanguardia.com/ocio/viajes/20170516/422602355018/lo-que-debes-saber-antes-coliseo-roma.html