El passat 21 de març va ser el dia de la Poesia. Per celebrar-ho he pensat que estaria bé fer una petita entrevista a una poetessa, la meva àvia.
Ella és la Mª Roser Llopart i Trias, nascuda a Esparreguera.
Ha escrit cinc llibres, quatre de poesies: Viu i Somriu, Somnis de Poeta, Que no mori la Tendresa i La Força de Viure (on podem trobar poesies, contes, pensaments i paraules que ens faran pensar) i també un llibre de contes d’aventures, Històries de la iaia Lila.
Ha estat guardonada en diferents certàmens literaris i Jocs Florals, tant en narrativa com en poesia, i també com a poeta i rapsoda a El Masnou, en Diumenge amb Lletres entre altres llocs.
Entre ells estan els Premis dels Jocs Florals de poesia a Vilassar de Mar (2001, 2003 i 2005), en Narrativa a Cabrera de Mar (2003), en el Premi de Sant Jordi amb poesia a Cabrils (2008, 2009 i 2010), en els Premis de Poesia a Mataró (2001, 2005, 2007, 2011 i 2013).
Fa 15 anys que la podeu escoltar per la ràdio a través del programa Pàgines de Ràdio de Cultura i Poesia a Mataró Ràdio i Vilassar Ràdio.
Podeu saber més d’ella i els seus llibres a la seva web.
Acostuma a escriure poesies per a dies concrets, com ara el del dia de la dona.
DONA
Dona, tu te n’adones que ets un ésser molt especial¿
tens tendresa, tens coratge, sents el que no sent ningú
veus el que d’altres no veuen, mires molt més lluny de tu.
És que ets dona i això comporta un treball del més feixuc
tu, amb la teva dolcesa i el pensament al més enllà
has portat a aquesta terra, l’art de ensenyar a estimar.
M. Roser Llopart i Trias
Aquí sota hi trobareu una entrevista que vaig fer a la meva àvia.
1. Quan va començar a escriure?
-Aproximadament quan tenia 15 anys.
2. Com aconsegueix una persona ser un bon poeta?
– Mirant la vida amb uns altres ulls.
3. Creu que és molt difícil publicar poesia en paper?
-No és difícil, de vegades és costós, doncs, econòmicament no hi ha ajudes. Però amb perseverança tot es pot aconseguir, no deixis mai de tirar endavant i algun dia el més segur és que puguis publicar el teu llibre.
4. Quins poetes recomana llegir als lectors?
-A mi personalment m’agrada molt Miquel Martí Pol, Jacint Verdaguer. Joan Maragall, Joan Salvat-Papasseit… Però tot depèn de la persona i dels gustos.
5. En quin moment va decidir passar-te a la narrativa amb “La iaia Lila”?
-Des de jove que escric en narrativa, en algun dels meus llibres de poesia podeu trobar algunes històries, així que vaig decidir convertir una història en un llibre.
6. Quin consell donaria als joves poetes que estan començant?
-Que escriguin amb el cor, és això el més important a la poesia.
7. Ha aconseguit alguns premis literaris. Creus que aquests poemes que en el que vas ser guanyadora van ser els seus millors poemes?
-És cert, he aconseguit alguns premis en els Jocs Florals i diferents certàmens literaris i també he estat premiada en narrativa. Si, alguns d’ells crec que eren els que més m’agraden.
8. Quin consell li donaria als joves poetes?
-Que no es desanimin per molts problemes que els fiqui la vida i que escriguin els seus sentiments.
9. En algun poema fa servir algun referent clàssic? (Ja sigui mitologia, com referències a algun autor antic romà o grec…)
-Sí, en algun poema m’he referit a les dones de fa temps, però tot i així els meus referents són més actuals que beuen alhora en els clàssics grecs i llatins. Per exemple Àngel Guimerà, Jacint Verdaguer, Patriotes Catalans…
Com eren les dones a l’antiga Grècia? Quines diferències hi ha entre les dones actuals i les avantpassades? Dones, vosaltres, com preferiu viure? Creieu que una dona de l’antiga Grècia podria haver expressat el sentiments a través de la poesia i publicar-ne el resultat?
Abril Ramos,
1r Batxillerat Humanístic
Ben fet, Abril! Així m’agrada! Ara tenim una altra àvia aràcnida com la Pepita i esperem amb candeletes també alguna col·laboració seva amb referents clàssics per a Aracne! No sabia que la poetessa Mª Roser Llopart i Trias fos la teva àvia! Enhorabona!