Emerita Augusta

Aquestes vacances de Nadal, com cada any, he visitat Mèrida, un dels espais d’Espanya on hi ha més restes romanes. Aquí us deixo una presentació que he fet amb els seus monuments i edificis romans més importants, ja que us servirà de molt, sobretot per als que voleu fer la selectivitat de llatí. Trobareu tot el que necessitareu saber sobre aquesta ciutat, les explicacions sobre els monuments més importants juntament amb fotografies, la majoria fetes per mi, tot i que algunes les he hagut de treure d’Internet, ja que quan vaig anar a visitar els monuments, estaven tancats per vacances o no hi havia suficient llum per realitzar les fotografies nítidament.

Després de llegir la presentació, sabríeu respondre’m aquestes preguntes?
– Quina és la cronologia i el motiu de la fundació romana d’aquesta ciutat?
– Quin és el nom del fundador i el títol complet que li va atorgar a la ciutat?
– De quina província fou capital i quin és el seu estatus jurídic?
– Quina és l’extensió i l’estructura de la ciutat?

I, finalment, sabríeu enumerar-ne els espais i edificis religiosos, politicoadministratius i d’oci més importants, i dir-ne quines restes romanes es conserven dins i fora del recinte emmurallat o prop de la ciutat?

Ana Mª Falcón Durán.
2n de Batxillerat.

17 thoughts on “Emerita Augusta

 1. Maryam Alaoui

  Salve!!

  Mèrida va ser fundada l’any 25 a.C per Octavi August, el nom complet que li va posar a la ciutat, va ser Colonia Iulia Augusta Emerita.
  El motiu amb el qual es va fundar la ciutat va ser per servir de retir als soldats veterans de les legions V Alaudae i X Gemina.
  Mèrida és capital de la comunitat autònoma d’ Extremadura.
  Els monuments i llocs d’interès que trobem a Mèrida, els podríem classificar de la següent manera:
  · Religiosos:
  -Temple de Diana;
  ·Politico-administratius:
  -Pont romà sobre el riu Albarregas: aquest pont marcava la sortida de la ciutat i es trobava a la prolongació del cardo maximus.
  -Aqüeducte de Sant Lázaro: aquest aqüeducte té el nom d’una ermita dedicada a Sant Lázaro.
  -Aqüeducte dels Miracles: en època romana subministrava aigua a la ciutat de Mèrida.
  ·Oci:
  -Teatre romà: va ser manat construir pel cònsol Marc Vipsani Agripa.
  -Circ romà: antic recinte per a carreres de carros.
  -Amfiteatre romà: antic recinte per a espectacles de lluites de gladiador. És va construir al costat del teatre romà.

  Vale.

 2. María Mayor

  Salve!

  Emerita Augusta va ser fundada el segle 25 a.C , va ser fundada pel llegat Publio Carisio per ordre d’August per assentar als soldats llicenciats (emèrits) de les legions X Gemina i V Alaudae que havien combatut en les guerres cántabras.
  El fundador de la ciutat va ser Caius Iulius Caesar Augustus que li va otorgar a la ciutat com ha nom complet: La Colonia Iulia Augusta Emerita. va ser la capital de la nova província hispana de Lusitania, i des de finals del segle III capital de la Diòcesi de Hispania.
  Els espais i edificis religiosos, politicoadministratius i d’oci més importants eren: el Temple de Diana en l’àmbit religiòs, en l’ambit politic administratiu eren el Pont romà sobre el riu Albarregas: aquest pont marcava la sortida de la ciutat i es trobava a la prolongació del cardo maximus. L’ Aqüeducte de Sant Lázaro: aquest aqüeducte té el nom d’una ermita dedicada a Sant Lázaro. L’ Aqüeducte dels Miracles: en època romana subministrava aigua a la ciutat de Mèrida. Els llocs d’oci: Teatre romà: va ser manat construir pel cònsol Marc Vipsani Agripa. El Circ romà: antic recinte per a carreres de carros i finalment l’ Amfiteatre romà: antic recinte per a espectacles de lluites de gladiador. És va construir al costat del teatre romà.

 3. Roser

  Salue!

  Emerita Augusta, actualment anomenada Mèrida i capital d’extremadura va ser fundada l’any 25 aC per Roma durant el mandat d’Octavi August sent considerada la capital oficial de Lusitània. L’objectiu de la fundació d’aquesta ciutat es centre en l’establiment dels soldats, anomenats emerits, de les legions V Alaudae i X Gemina que havien combatit en les guerres càntabres. En un primer moment es denominava Colonia Iulia Augusta Emerita però finalment es va reduir a Emerita d’on deriva Mèrida. La seva superficie és de 2186 km2. Aquesta comarca engloba dues parts: per una part la Terra de Mèrida i els pobles del voltant. Pel que fa als edificis que componen la ciutat els podem dividir segons la seva funció: per una banda trobem els edificis de caire religiós, on destaca el Temple de Diana; els politicoadministratius, on hi trobem l’aqüeducte dels Miracles, l’aqüeducte de San Lázaro, el pont romà sobre el riu Albarregas i el pont romà sobre el riu Guadiana; finalment trobem els edificis relacionats amb l’oci que s’identifica amb l’amfiteatre romà, el circ romà i el teatre romà.

 4. Alina Roman

  Salve!

  Emerita Augusta va ser fundada l’any 25 a.C per Roma per part de l’emperador Octavi August . Mèrida serviria de retir als soldats veterans( emèrits) de legions V Alaudae i X Gemina. El títol complet que se li va atorgar va ser ” Colonia Iulia Augusta Emerita”. Va ser designada capital de la provincia romana de Lusitània i al 1983 va ser designada capital de la comunitat autònoma d’Extremadura. La seva extensió s de 2186 km2.

  Els monuments i llocs d’interès que trobem a Mèrida, són els següents :
  · Religiosos:
  -Temple de Diana;
  ·Politico-administratius:
  -Pont romà sobre el riu Albarregas: aquest pont marcava la sortida de la ciutat i es trobava a la prolongació del cardo maximus.
  -Aqüeducte de Sant Lázaro: aquest aqüeducte té el nom d’una ermita dedicada a Sant Lázaro.
  -Aqüeducte dels Miracles: en època romana subministrava aigua a la ciutat de Mèrida.
  ·Oci:
  -Teatre romà: va ser manat construir pel cònsol Marc Vipsani Agripa.
  -Circ romà: antic recinte per a carreres de carros.
  -Amfiteatre romà: antic recinte per a espectacles de lluites de gladiador. És va construir al costat del teatre romà.

 5. Xènia Serra

  Salve!
  Mèrida (Emerita en llatí), és una ciutat espanyola que va ser fundada per Roma l’any 25 a.C per ordre de l’emperador Octavi August. Aquesta ciutat va ser construida per a que servís de retir als soldats veterans (emèrits) de les legions V Alaude i X Germina. La paraula Mèrida prové del llatí Emerita que va ser el primer nom de la ciutat, però el nom complet de la ciutat és “Colonia Iulia Augusta Emerita” anomenada així per per Octavi August, el seu fundador i pels emèrits els quals la van poblar.
  Mèrida és capital de la comunitat autònoma d’Extremadura i es pot dividir en dos partits. Per una banda hi ha la Terra de Mèrida, on es troba la ciutat i per una altre es troben els pobles del voltant com per exemple Calamonte i Rierol de Sant Serván.
  Actualment es conserven varies restes romanes dins i fora de la ciutat com per exemple: l’Amfiteatre de Mèrida, el Circ romà de Mèrida, el Teatre romà de Mèrida, el Temple de Diana l’Aqüeducte dels Miracles, l’Aqüeducte de Sant Lázaro, el pont romà sobre el riu Albarregas i altres monuments com per exemple el pont romà sobre el riu Guadiana, l’Arc de Trajà, la Casa del Mitereu, l’Alcassaba de Mèrida, els Columbaris, la Basílica de Santa Eulàlia, les Termes romanes de Sant Lázaro i el Castellum aquae.

 6. Pingback: La basílica de Santa Eulàlia | Aracne fila i fila

 7. Rebeca Barroso

  Salve

  Mèrida va ser fundada per Roma l’any 25 a.C per ordre de l’emperador Octavi August per tal de sevir de retir als soldats veterans de les legions V Alaudae i X Gemina. Va ser designada la capital de la capital autònoma d’Extremadura. La paraula Mèrida ve del llatí Emèrita, primer nom d’una ciutat fundada pels romans el 25 a.C a Espanya, i que es denominava pel seu nom complet Colonia lulia Augusta Emèrita, per Octavi August, i pels emèrits o soldats amb què es va poblar. Mèrida se situa aproximadament en el centre d’Extremadura. Limita a l’Oest amb la comarca de terra de Badajoz, al Sud amb Terra de Fangs i la Campiña Suda, a l’est amb les comarques de Vegas Altes i La Serena i al nord amb els plans de Càceres. L’estructura urbana de l’antiga Augusta Emèrita té una forma triangular.

 8. Raül Àlvarez

  Salve,
  Un treball molt interessant sobre aquesta gran ciutat, com és Mèrida. La veritat és que no em faria res anar-hi alguna vegada a la meva vida. No sabia pas que va ser fundad per Roma, però amb tantes ruïnes romaes és bastant lògic. Bon treball!
  Vale!

 9. clara.serra

  La ciutat de Mèrida fou fundada per l’emperador August l’any 25 aC. Fou anomenada ColoniaAugusta Emerita i va arribar a ser capital de la província de Lusitània. Va tenir l’estatut de colònia amb un clar primer component militar (el seu poblament inicial foren soldats veterans) i un caràcter propagandístic sobre el territori. La ciutat, que ocupava una extensió d’unes 80 hectàrees, s’estructura dins d’un perímetre emmurallat amb torres semicirculars situades a intervals regulars. En el fòrum provincial hi havia un temple dedicat al culte imperial (conegut popularment com a “Temple de Diana”).. Per assegurar el subministrament d’aigua a la ciutat es van construir tres aqüeductes i un embassament als encontorns. Dins el clos emmurallat Mèrida conserva restes del teatre, de l’amfiteatre i d’un temple, de diverses cases senyorials, d’un arc d’accés al fòrum provincial (conegut popularment com a “Arc de Trajà”) i de les muralles; fora hi ha restes del circ, dels tres aqüeductes, de necròpolis i del pont sobre el riu Guadiana.

 10. Mónica Martínez

  Salve!!

  Emerita Augusta va ser una ciutat que, a diferència dels altres jaciments creats després de victòries o a causa de col·lonitzacions , va ser fundada ‘ex-novo’ per Ocvtavi August el 25 aC per a servei dels militars veterans. Respecte a la data de la seva fundació, hi ha jaciments tant anteriors com contemporanis a Mèrida, per exemple, els jaciments anteriors són Empúries , Ilerda i Tràraco. Empúries va ser el primer que van envair els romans en arribar a la península el 218 aC i el nom deriva del grec (‘Emporion’); Ilerda va ser abans un poblat Íber i es va fundar a finals de segle II a.C; Tarraco, té els seus origens en la Segona Guerra Púnica, i Cèsar la va nombrar colònia romana sota el nom de ‘Colonia Urbs Triumphalis Tarraco’ al 45 aC. Pel que fa als jaciments contemporanis, Bàrcino va ser fundada entre 14-10 aC, i el seu nom complet conté més informació que ens indica que no es una ciutat ex-novo (‘Colonia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino’).
  Respecte la situació geogràfica de Emerita, aquesta era a Lucitània, a la Hiapania ulterior, en una posició estratègica ja que hi passava per allà el Guadiana, i també hi havia la via de la Plata. Aquest fet també és una altra diferència respecte als altres jaciments, que es troben a la Hispania citerior i pel general a prop de la costa com Tàrraco o Bàrcino. Però tot i això tots els jaciments estan prop d’un riu com el Segre a Ilerda.
  Pel que fa a la seva forma Emerita Augusta s’assembla a Tàrraco pel fet que té dos fòrums i que estava dividida en terrasses. En canvi, difereix de Bàrcino, per exemple, per la forma de la muralla degut a la forma del terreny, i la localització del circ.

 11. Anna Ferrón

  Salvete!!

  Emerita Augusta com has dit, és una de les ciutats d’Espanya on han trobat bastantes restes romanes. Farà uns tres anys hi vaig anar de vacances, ja que el poble de la meva àvia queda a prop i vam decidir anar-hi.

  Emerita Augusta, la que coneixem ara com Mèrida va ser fundada l’any 25 aC per Octavi August amb l’objectiu de servir als emèritans de les legions V Alaude i X Gemina. En 1983 Emerita es va començar a denominar com a comunitat autònoma de Extremadura. Emèrita va ser una de les ciutats de Hispània que va adquirir més importància i va ser la capital de la província Lusitània a la Hispània Ulterior. Emèrita té una extensió de 2.186km2, i està estructurada de manera triangular. Com es pot veure a les imatges de la presentació, els monuments i edificis més importants,jo destacaré els que més em van agradar quan jo hi vaig anar. Obviament en primer lloc l’amfiteatre que només conserva la part baixa, però que té una extensió bastant gran. També el teatre que es considerat un dels més importants d’Espanya i un altre que també em va agradar va ser l’alcassaba de Mèrida.

  Com Emèrita Augusta dins d’Espanya en trobem més espais romans molt importants. En concret tots ells es situen en Catalunya i aquests són, Barcino (Barcelona), Tarraco (Tarragona), Ilerda (Lleida) , Emporiae (Empúries).
  Cronologicament, Emèrita està situada més o menys en mig de totes aquestes ciutats, Ilerda, Empúries i Tàrraco són anteriors a aquesta, i Bàrcino és posterior.
  Respecte l’estructura que seguien les ciutats, Ilerda seria una de les ciutats romanes on la seva estructura seria desigual i no s’asembla a les estructures habituals que es feien. Bàrcion, Tàrraco i Emporiae presenten una estructura rectangular que era una estructura molt comú a les edificacions romanes, i també la triangular com la que presenta Emèrita.

  Vale!

 12. Andrea Muñoz Rodríguez

  Salve!!
  Ja s’acosta la selectivitat i crec que aquest article és útil per aclarir-nos les idees i per veure gràficament els monuments més importants.
  A continuació respondré les preguntes que proposes.
  – Quina és la cronologia i el motiu de la fundació romana d’aquesta ciutat?
  “Emerita” va ser fundada l’any 25 a.C per l’orde de l’emperador August i es va crear perquè els soldats veterans (emèrits) la utilitzessin de retir
  – Quin és el nom del fundador i el títol complet que li va atorgar a la ciutat?
  El nom complet de la ciutat va ser “Iulia Augusta Emerita”
  – De quina província fou capital i quin és el seu estatus jurídic?
  Va ser capital de la província romana Lusitània, a “Hispana Ulterior”. Posteriorment va ser designada capital de la comunitat autònoma d’Extremadura.
  – Quina és l’extensió i l’estructura de la ciutat?
  La seva extensió és de 2186 km2.
  La estructura de la ciutat és divideix en dos. D’una banda la Terra de Mèrida, que englobaria a Mèrida com a cap de partit i capital de la comarca. I d’altra banda els pobles del voltant que seria en aquest cas Calamonte i Rierol de Sant Serván.
  I, finalment, sabríeu enumerar-ne els espais i edificis religiosos, politicoadministratius i d’oci més importants, i dir-ne quines restes romanes es conserven dins i fora del recinte emmurallat o prop de la ciutat?
  Trobem els edificis de caire religiós com per exemple el Temple de Diana. Els edificis politicoadministratius que serien els aqüeductes com el de Miracles o el San Lázaro i fins i tot el pont . El edificis d’oci són l’amfiteatre,el teatre, el circ i les termes.
  Aquestes preguntes serveixen per comparar totes les ciutats que hem treballat però de moment només m’ha donat temps a resoldré les preguntes de Mèrida. La comparació entre elles l’afegiré més tard.

 13. Ainhoa Astasio

  Salve
  – Quina és la cronologia i el motiu de la fundació romana d’aquesta ciutat?
  La ciutat de Mèrida va ser fundada l’any 25 a.C. per l’emperador Octavi August. El seu nom complert era Colonia Iulia Augusta Emerita, però la van anomenar més simplificadament Emerita Augusta. Va ser el lloc on August va destinar als soldats més veterans que mereixien un descans després del seu servei a les guerres càntabres, d’aquí el nom (emerita vindria a ser “merescuda”). Va ser capital de la província romana de Lusitània, a la Hispania Ulterior, fins que va caure en mans musulmanes i finalment va ser conquerida pels cristians. Actualment és la capital d’Extremadura.
  La seva extensió és de 2186 km2 i està situada gairebé al centre d’Extremadura, on és travessada pel riu Guadiana i és el punt de trobada entre els dos carrers més importants: la Via de la Plata i la que unia Còmplutum amb Olisipó. Aquesta està composta per la ciutat i per la província, cadascuna de les quals disposa d’un fòrum (un amb un temple i un altre amb un arc de triomf).
  Mèrida, a l’igual que Tàrraco era capital de província, però Mèrida té l’arc de triomf dins del territori i Tàrraco a fora.

 14. Amar Astudillo

  Salve!
  Després de llegir la presentació, sabríeu respondre’m aquestes preguntes?
  – Quina és la cronologia i el motiu de la fundació romana d’aquesta ciutat?
  A l’any 25 a.C va ser fundada aquest ciutat per tal de rendir homenatges al veterans de les legions V Aludae i X Gemina i, va ser el lloc on es van establir.
  – Quin és el nom del fundador i el títol complet que li va atorgar a la ciutat?
  La ciutat va ser fundada a l’any 25 a.C per l’emperador Octavi August i va rebre el nom de ”Colonia Iulia Augusta Emerita” que finalment ha quedat amb el nom de Mèrida.
  – De quina província fou capital i quin és el seu estatus jurídic?
  Mèrida és la capital de la comunitat autònoma d’Extremadura al Sud de Espanya.
  – Quina és l’extensió i l’estructura de la ciutat?
  Aquesta ciutat té una extensió de 2186 km quadrats i la s’estructura de la següent manera: està dividida en dues parts, consta de dos fòrums un per la ciutat i un altre per a la província. En el primer es pot veure els restes del temple de Diana i a l’altre, romana la porta que comunicava tots dos fòrums nomenat Arc de Trajà. A més, consta d’un teatre i un amfiteatre intramurs que estan situats al sud-oest de la ciutat conjuntament amb un dels dos aqüeductes de la ciutat, l’aqüeducte de Sant Lázaro. L’aqüeducte de los Miracles, es ta situat a la part nord-oest de la ciutat . Bé, aquesta ciutat consta també d’un circ que està extramurs. És l’única ciutat que, a diferencies de les altres com Tarraco o Barcino, està situada a prop d’un riu important, el Guadiana. Mentres que Tarraco al igual que Mèrida van ser capital de provincies i les dues ciutats consten de Arcs de triomfs, la primera extramurs i l’última intramurs.

  I, finalment, sabríeu enumerar-ne els espais i edificis religiosos, politicoadministratius i d’oci més importants, i dir-ne quines restes romanes es conserven dins i fora del recinte emmurallat o prop de la ciutat?
  -Temple de Diana;
  -Pont romà sobre el riu Albarregas: aquest pont marcava la sortida de la ciutat i es trobava a la prolongació del cardo maximus.
  -Aqüeducte de Sant Lázaro: aquest aqüeducte té el nom d’una ermita dedicada a Sant Lázaro.
  -Aqüeducte dels Miracles: en època romana subministrava aigua a la ciutat de Mèrida.
  -Teatre romà: va ser manat construir pel cònsol Marc Vipsani Agripa.
  -Circ romà: antic recinte per a carreres de carros.
  -Amfiteatre romà: antic recinte per a espectacles de lluites de gladiador. És va construir al costat del teatre romà.

  Valete!

 15. Pingback: Les vies romanes | Aracne fila i fila

 16. Carla Latorre

  Salvete !!!

  Emerita Augusta es va fundar l’any 25 a.C per Octavi August . L’idea per Emèrita va ser per retirar allà als soldats veterans de les legions V Alaudae i X Gemina. Colonia Iulia Augusta Emerita” va ser el el seu títol complet. L van denominar Municipium, com a Emporiae i Tàrraco.

  Els monuments i llocs d’interès que trobem a Mèrida, són els següents :
  -Temple de Diana;
  -Pont romà sobre el riu Albarregas es trobava a la prolongació del cardo maximus.
  -Aqüeducte de Sant Lázaro
  -Aqüeducte dels Miracles.
  -Teatre romà
  -Circ romà
  -Amfiteatre romà es trobava al costat del teatre.

  Valete!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *