Monedes americanes i llatines

Fa un temps, en una d’aquelles tardes d’hivern -com les que ara vivim- que donaries qualsevol cosa per menjar alguna cosa calenta, vaig anar a un forn de pa per a comprar. Però aquella compra em va costar cara, ja que la dependenta va ser tan llesta com per, en lloc de donar-me com a canvi una moneda de cinc cèntims, em va tornar una moneda d’un centau americà, sense que jo m’adones.
Com ja sabreu, el dòlar té un valor monetari més baix que l’euro, així que no em va beneficiar per res a la meva butxaca aquest canvi.
Tot i així, de tot s’ha de treure la part positiva, i mirant-la, em vaig adonar que aquest centau americà té certa bellesa. Observeu bé les seves cares de la moneda, que hi trobeu?
En aquest article trobem un cas semblant, però amb els bitllets dels dòlars.

Qui em podria dir la diferència entre els dòlars americans i l’euro? i la diferència entre el meu centau americà i, per exemple, una moneda d’un cèntim?

Moneda creu
Moneda cara

Si us fixeu bé, la moneda té vàries inscripcions, una d’elles en llatí. Qui me les podria traduir? A qui correspon el retrat que apareix en una de les bandes? I l’edifici? Amb quin edifici grec el podríem relacionar?

BONES FESTES!!

Rebeca

2 thoughts on “Monedes americanes i llatines

 1. Valentina Villanueva

  Salve!
  L’edifici representa el monument a Lincoln, setzè president americà que surt a ‘altra cara de la moneda. Té forma de temple grec, es pot veure l’escultura de Abraham Lincoln assegut al centre del monument.
  Es pot llegir “e pluribus unum” que significa “De molts, un”; va ser un dels primers lemes als Estats Units.
  Vale!

 2. Alexia Álvarez Pàmies

  Salvete!
  Mai hagués pensat que fins i tot als Estats Units hauria pervivència del llatí en una cosa com és la moneda que s’utilitza cada dia a una gran escala, és a dir, a tot el país.

  El dòlar i l’euro són actualment dues de les monedes més fortes del sistema capitalista occidental, però totes dues tenen un origen molt diferent.

  El dòlar és utilitzat en nombrosos països del món, sent el més estès el nord-americà. El seu origen es remunta a monedes històriques com el tòlar de Bohèmia i el florí neerlandès, entre d’altres. L’euro per la seva banda és una de les monedes més recents, amb utilització per part dels estats membres de la Unió Europea. La seva encunyació com a terme oficial es va realitzar el 1995, mentre que les monedes i bitllets d’euro no van ser posats en circulació fins a l’any 2002.

  Llavors el centau és una moneda americana de bronze, coure que val un cèntim. En canvi, el cèntim és una moneda que val la centèsima part d’un euro.

  Un fet curiós, tenint en compte que avui en dia hi ha moltes diferencies entre la cultura europea que ha estat influenciada per la cultura llatina, i la cultura americana que se suposa que és diferent de la cultura europea tot i que van ser els europeus qui la varen fundar (oblidant els natius, que són els indis) és que a la moneda americana, el centau hi podem veure un inscripció llatina “ E pluribus unum” que vol dir, “De molts, un”, també veiem un temple grec, on està assentat Abraham Lincoln (personatge que surt a l’altre cara de la moneda), setzè president d’Amèrica, aquest temple, és el Monument a Lincoln, situat a Washington.

  Per últim fent recerca, he trobat un article on s’explica el perquè d’aquesta inscripció llatina a la moneda americana.
  http://elnacional.com.do/e-pluribus-unum-5/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *