La pintura mural a l’antiga Grècia

Xaipete! Sóc la Marina Cañas de Grec de 1r de Batxillerat, en aquest apunt us parlaré sobre les manifestacions artístiques, concretament de la pintura i les seves característiques (unitat 8 llibre Grec 1 ed. Teide).

Començaré dient que les parets dels palaus minoics estaven decorades amb unes excepcionals pintures al fresc (és a dir, sobre murs acabats d’emblanquinar) que es caracteritzaven per la fina execució i vivesa de colors. Els principals temes representats eren les festes de braus, escenes de la vida quotidiana, motius vegetals (fulles, espigues).

Art minoic

Fresc de la taurocatàpsia. Palau de Cnosos

Detall d’un pop, Palau de Cnosos

Els murs dels palaus micènics de Micenes, Tirint i Pilos han conservat restes de la seva decoració mural en la més pura tradició cretenca. Ara bé, exclouen les decoracions ornamentals inspirades en els elements vegetals o animals, típics de la pintura minoica. En són un bon exemple el fris amb dones sobre un carro o el fris amb una escena de cacera o la dona abillada amb collaret, de Micenes.

Dona amb collaret. Pintura micènica

En canvi no hem conservat res de la pintura grega d’època clàssica, atesa la fragilitat dels seus materials. Polignot va ser un dels artistes més admirats i la seva pintura buscava la profunditat, el naturalisme i la varietat de la vida.

La pintura grega troba en el s. IV aC el seu moment culminant i és il·lustrada per còpies posteriors. Els petits quadres van gaudir de més admiració que els frescos decoratius. Tanmateix, es va perfeccionar l’estudi de la tècnica mural, i la utilització de vernissos i de les barreges de colors. En aquest cas podem destacar el pintor Timantes de Citnos, conegut sobretot pel Sacrifici d’Ifigenia, i Apel·les, retratista oficial de la cort de Macedònia.

En el món Hel·lenístic, les pintures murals es multipliquen amb el desenvolupament de la mansió privada: Les esteles de la necròpoli de Volo o de les cases de Delos.

Detall del fresc de la façana de la casa a l’oest de la casa del Turó. Museu de Delos

Observeu bé:

Com es diu aquesta pintura? Qui la va fer? A quin any? Què representa? D’on prové? On es troba ara?

Quines altres pintures gregues coneixeu?

Marina Cañas, Grec 1r Batxillerat.

4 thoughts on “La pintura mural a l’antiga Grècia

 1. Pingback: L’arquitectura a l’Antiga Grècia | Aracne fila i fila

 2. Abigail.dina

  Molt bé marina !Es nota que li has donat molta dedicació ,a aquet treball.
  És increible ,que bonica que era tot l’ho artístic a l’Antiga Grècia,que bonics que estaven decorats els palaus,també la impotància dels significats que tenien ,aquestes pintures i murals.
  http://desarrollodelarte.blogspot.com.es/2010/07/pintura-en-la-antigua-grecia.html
  Com es diu aquesta pintura? Qui la va fer? A quin any? Què representa? D’on prové? On es troba ara?
  *Cnosos

  En *Cnosos destaquen les següents pintures:

  El príncep dels lises
  Es troba en el palau de Cnosos. No se sap qui és, però es creu que pogués ser el rei Minos. És un rei-sacerdot. Té cos jove i atlètic amb una cintura molt fina, per la qual cosa a aquestes figures de les denomina “figures de cintura de vespa”. Porta la mà dreta sobre el pit, probablement com a símbol de poder, i amb l’esquerra arrossega alguna cosa, probablement una aixeta. Va caminant entre un camp de lises i hi ha una papallona revoltejant. Porta collaret i una tiara amb plomes i adornat amb formes helicoïdals. Té zones en relleu.
  És del any 1500 a.c.Es troba al Museu de Heraclion (Creta).
  Va ser Arthur Evans qui descobreix en 1900 les restes del Palau de Cnossos.
  Quines altres pintures gregues coneixeu?
  Corredors durant els Jocs Panatenaics.

 3. Pingback: Art a l’antiga Grècia. | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *