Les villae romanes

Salvete alumnes de llatí!

Som la Judith Caballero, la Paula Contreras i la Sara Martín de 4 d’ESO de l’institut Premià de Mar i abans d’acabar el curs hem volgut fer les Villae per tal de cloure la nostra trilogia sobre l’habitatge a l’antiga Roma: les domus romanes, les insulae i ara les villae. Ja les parts de la casa romana?” target=”_blank”>en sabeu les parts?

Per fer-ho, hem creat també un vídeo basat en imatges de les Vil·les i les seves parts i les hem anat explicant.

Ens ha agradat molt fer aquesta feina perquè hem après molt sobre les cases de camp romanes, un clar antecedent de les masies catalanes, i hem après a dominar una mica més aspectes tècnics com els vídeos o l’àudio.

Esperem que el nostre projecte us sembli útil, aquí us el deixem:

Imatge de previsualització de YouTube

32 thoughts on “Les villae romanes

 1. Margalida Capellà Soler

  Feliciter, discipulae! M’ha agradat molt que hàgiu volgut acabar voluntàriament la trilogia sobre l’habitatge fent aquest apunt extra. Això diu molt de vosaltres i jo n’estic molt orgullosa.

 2. Pingback: Locantur domus, villae et insulae, convenito … | El Fil de les Clàssiques

 3. Abril Ramos i Aran

  Salve!

  Ostres, quina gran feina que vau fer Sara, Paula i Judith!
  Moltes gràcies per deixar-nos aquests videos que ens ajuden a veure millor les parts de la villa, insula i domus.

 4. Mariona Sabanés

  Salve!
  Les villa són les cases grans que están com apartades de la ciutat. Gràcies als vostres videos explicatius de les diferències de villa, domus i insula ja em queda tot moltíssim més clar. Molt bona feina, m’ha agradat molt!

 5. Belén Cansino Hernández

  Salve!

  Felicitats companyes! Un altre gran treball i molt útil per saber més coses sobre la casa romana. Aquesta presentació ens ajuda bastant a saber més sobre la casa romana.

 6. Ari Vila

  Salve!
  Les vilas romanes són les cases més extenses, jo de fet en vaig fer una i crec que són les més boniques. Molt bon treball d’aquestes tres noies al representar totes les cases amb els vídeos i les explicacions.
  Vale!

 7. Ariadna Ruiz

  Salve!

  El video està força bé, la música del principi també, però si continués fins al final, estaria encara millor, però per la resta, tot bé.

 8. Robert Cepeda

  Molt bona feina i gran video.
  Graices a aquets apunts anem coneixen els diferents tipus d’habitatges que habia a la antiga Roma en aquest cas tenim la villa que eran grans mansions apartades de les ciutats i que nomes es podien permetres personas amb una bona pocisio social i amb un gran poder adquisitiu.

 9. L. Arcas

  Salve! 🙂
  He vist tots els vídeos, dels tres diferents habitatges romans, vil·les, insula i domus, i he d’afegir que m’ha quedat molt clar tot, i és una gran manera d’aprendre les parts dels habitatges molt més fàcilment.
  Gràcies!

 10. Pingback: Locatur villa Iulii | Aracne fila i fila

 11. Iria Rael

  Salve!
  L’Habitatge romà es dividia en tres tipus de cases: les domus romanes, les insulae i les villae.
  Domus romanes: Les cases romanes més luxoses unifamiliars es deien domus. Eren d’una sola planta i estaven orientades cap a l’interior, gairebé sense finestres i al voltant d’un pati central, l’atrium, que era un pati interior cobert amb una obertura al centre anomenada compluvium. A l’entrada hi havia un vestíbul. A l’atrium donaven les diferents habitacions de la casa: dormitori (cubiculum), menjador (triclinium), cuina (culina) , i recintes laterals (alae).
  Insulae: Les cases dels romans més modestos es deien insulae (com les nostres “illes” de cases). Eren de molts pisos, de vegades massa grans. Se sap que, ja en temps de l’emperador August, es va prohibir que tinguessin més de set pisos perquè no fossin massa perilloses.
  Villae: Eren les cases que es trobaven a les afores de les ciutats o al camp.

 12. Chaymae Zaouaghi

  Salvee!!!!
  La principal activitat al camp era l’agricultura. Produïen una gran varietat d’aliments tot i que no tan variada com l’actualitat. Els cultius romans més importants són l’oli d’oliva que ja havien introduït els grecs i que era la principal font de riquesa dels romans, la vinya per produir vi que era un dels cultius més produïts, el blat (cultivat a la zona de muntanyes), les plantes tèxtils com el lli i el cotó, i finalment els arbres fruiters com la figuera.

  A part de l’agricultura, la ramaderia també era una activitat econòmica molt important del camp. El principal bestiar de l’època eren les vaques, els bous, els cavalls, els porcs i les ovelles.

  L’habitatge romà al camp eren les vil·les, eren agrupacions de grans construccions on tenien pràcticament de tot: Edificis pels propietaris, altres per esclaus, un edifici on tenien el bestiar, i altres per als artesans i per a usos agrícoles.

  Es distingeixen tres parts en les vil·les: pars urbana, on viva l’amo; pars rústica, on es trobaven els esclaus, la cuina i el bestiar: i pars fructuària, on emmagatzemaven i fabricaven els productes.

  Els romans fugien de les ciutats sorolloses i se n’anaven al camp. Els que podien construïen una “villa urbana” per gaudir de la pau del camp i preferiblement amb vistes al mar. Tot i que als camps hi havia molta gent, al camp vivia la gran majoria de la població on cultivaven i criaven el seu bestiar. Aquesta concepció romana va donar lloc a un dels grans tòpics que han arribat fins als nostres dies, el “Beatus ille” que es refereix a un tipus de vida senzilla i retirada al camp, lluny de la ciutat.

 13. Abigail.dina

  Molt bon apunt!
  El video està molt bé ,per tal de saber como vivien els romans ,como eren els seus habitatges.
  L’agricultura va ser la base per els romans ja que era molt important dins de l’economia. Els romans posseïen la terra en úsdefruit i la seva riquesa (pecunia) es media per ramats, i els estalvis personals eren els peculium (haver en bestiar). Més tard s’introduí la propietat privada de la terra.
  En la agricultura el conreu principal eren els cereals i les llegums. Més tard es va introduir la vinya, i fins i tot més tard s’arrencaren les vinyes. Els romans poseïen terres , és a dir eren “Heredium”, és a dir propiertaris.
  Pels romans no solament l’agruicultura era important, la ramaderia també hera una factor molt important . A Roma hi havia una aristocràcia agrària i no una noblesa ciutadana. Casa seva estava on era la seva hisenda (encara que posseïa allotjament a la ciutat,
  Al camp hi havia un gran edifici, la vil·la, en el que vivien els propietaris de les terres i els agricultors o esclaus, que les treballaven, amb les seves famílies.

  En l’època romana era molt important el ” Beatus ille” ,que exalta la vida senzilla del camp, aliena de la ciutat i les ambicions del món. En llatí significa “feliç aquell que” i són les primeres paraules d’un famós poema d’Horaci que convida gaudir de la vida senzilla. Es tracta de les dues primeres paraules d’un dels més famosos del poeta llatí Horaci. El poema canta les excel·lències de la vida en el camp a més de mostrar estima per la vida tranquil·la enfront de l’agitació de la vida mundana i frívola i de les seves preocupacions.

 14. Farah

  Un genial projecte! Un gran esforç i molt interesant. Ens amplia informació necessaria hi podem analitzar i clarament veure la diferencia de les Domus Romanes i en l’actualitat. Tot i que al llarg dels dies els disenys van canviant molt rapidament. La forma de traballar a les cases també influeix molt i va canviant. Bon treball !

 15. Anna Bagaria

  Salve!
  Tots els treballs m’han agradat i m’han sigut molt útils. T’ajuden molt a aclarir-te amb els habitatges i ha sigut un molt bon treball de les noies.
  In proximum!

 16. Arnau Torres Nadal

  Salve!
  Veig que els vídeos que pengen cada cop milloren més! És fascinant que les vil·les romanes fossin autosuficients i poguessin abastir-se del que necessitaven soles. El que no sabia era que eren petits hostals per a la gent que anava de ruta. Eren propietat de rics patricis que vivien en grans domus en les oppidums. Moltes vil·les feien producció de vi. Tenien grans extensions de parres als voltants de la vil·la, suposo que també tenien arbres fruiters dels quals recol·lectaven la fruita que podrien menjar , per exemple, en sopars. Tenien grans comoditats com podien ser grans tricliniums, banys i termes, calefacció …
  en conclusió les vil·les romanes no necessitaven de cap element extern per funcionar.

 17. Valentina Restrepo Rodríguez

  Bonum diem!!!
  Aquest video m’ha semblat molt interessant ja que com elles, he après molt sobre les cases de camp romanes ja que són un clar antecedent de les masies catalanes d’avui dia. He après que aquestes vil·les eren hostals també per a la gent que anava de ruta i eren propietats de vi on també es feia producció de vi! Una vil·la era una casa molt completa ja que tenia grans tricliniums, banys , termes i calefacció!!!
  Bon treball.

 18. Chaymae

  Salve!
  Molt ben fet!
  Volia donar les gràcies, ja que amb aquest vídeo he pogut ampliar els meus coneixements de la domus i també m’ha sigut útil per fer la meva tasca.
  Vale!

 19. faysal

  salve!
  en aquest vídeo ens mostra Les villes romanes com eren i els dissenys que tenies i els noms de cada part de la vila és molt interessant i podem veure la diferència de les Domus Romanes i nosaltres i com al llarg dels dies els dissenys an anat canviant-se.
  gràcies per l’esforç i bon treball

 20. Rocío Rodríguez

  Bomun diem!!
  Aquest video, igual que els altres dos, m’ha ajudat a comprendre perfectament que eren les villes romanes.
  Em sorpren que les vil·les fossin autosuficients i es valguesin per si sols vivint en una vil·la. Això vol dir que, més o menys el concepte de masia o hostal el van crear els romans.
  Crec que era de gran utilitat i ajuda que les vil·les fossin també per a la gent que anava de rutes.
  Tenien de tot per viure comodament ja que la majoria de vil·les eren de rics que tenien domus en les oppidums.
  Gràcies un altre cop!

 21. Maryama

  Bonum diem!
  Aquest video com els altres dos que he vist sobre les insulae i la domus estan molt ben fets i s’entenen perfectament. Ara gràcies a aquests videos ningú podrà dir que no sap quines són les diferències entre elles.

  Salve
  !

 22. ainablanch

  Bonum diem!

  Cada cop els videos em són més útils!
  Com a tots m’ha ajudat a aclaris els conceptes o sino a reforçar-los. És una manera més visual i més divertida per apendre.
  És sorprenent com eren d’autosuficients, vivint de l’agricultura, de la remaderia…
  Molt bona feina!
  SALVE!

 23. Álvaro

  Bonum diem!
  La villa romana originalmente era una vivienda rural cuyas edificaciones formaban el centro de una propiedad agraria en la Roma Antigua. Se convirtieron en grandes residencias aristocráticas que combinaban funciones residenciales y productivas.
  Salve!

 24. Oussama

  Xaipe!!
  Aquests vídeos cada cop ens expliquen millor com poder fer les nostres activitats. Una vil·la va ser originalment una casa de camp romana construïda per a la classe alta. Hi ha dos tipus de vil·les: la vil·la urbana, que va ser seu d’un país que podria ser fàcilment accessible des de Roma (o una altra ciutat) per una nit o dues, i la vil·la rústica, una granja-casa, una finca permanentment ocupada pels agents que havien encarregat de la massa i que tal vegada només s’ocupava en segons quines estacions

 25. Ignasi Pujol

  Salve!

  Quins treballs més xulos! S’apren molt ràpid, com he dit en un dels enteriors, gràcies per compartirlos i per ajudarnos a entendre les diferencies de les domus, les vilas i altres..

 26. Edgar.Alvarez

  Gracies a aquests apunts anem coneixen els diferents tipus d’habitatges que havia a la antiga Roma i ens facilita tenir mes coneixement sobre com vivien!
  Molt bon treball!!!

 27. Dagmar

  Salve!
  Aquests nois han fet un bon treball, els felicito! Els tres videos m’han servit molt d’ajuda en aprendre sobre les vil·les romanes, com treballaven la gent i moltes coses més!

 28. Alexia Álvarez Pàmies

  Salvete!

  Felicitats a les meves companyes per l’article i sobretot el video, tota una feinada!

  Recordo l’any passat que vam fer una activitat amb els alumnes de la ESO si no recordo malament, de primer, als quals els hi varem fer unes classes sobre cultura romana i a mi em va tocar explica’ls-hi els tipus de domus romanes que hi havia, va ser molt divertit i una bona manera d’estudiar-ho.

  La domus era el nombre que rebia la casa en la antiga Roma, aquesta es pot classificar en varies classes, depenen de les seves característiques:

  LA CASA SENYORIAL (estil pompeià): casa particular d’una persona (o amb la seva família). Estava orientada cap a l’interior, mancava de vistes a l’exterior (no té finestres), d’un sol pis (la majoria de vegades), els únics llocs per on es filtrava la llum i l’aire eren per l’atri (part central del sostre oberta que deixa passar l’aire i la llum i il•lumina les habitacions del voltant) i el peristil (al jardí).

  LA INSULA: habitatges de diversos pisos construïdes per albergar diverses famílies (similars a apartaments i no tenia aigua corrent).
  La Vila: Situades al camp, si era per l’esbarjo es considera una casa Vila Urbana, si era per a explotació agrícola o ramadera es denominava Vila rústica

  VILA URBANA: Les ciutats, com a organismes vius, es van renovant amb el pas dels anys i això afecta les seves edificis. No té res d’especial per tant que hàgim conservat pocs exemples de cases romanes fins al descobriment de Pompeià al segle XVIII, construcció luxosa sense cap tipus de funció.

  VILLA RÚSTICA: Tenia un edifici dedicat a l’amo per si volia anar a passar una temporada, no era tan luxosa com la vila Urbana, però tenia algunes característiques similars.

  Per últim dir, que he trobat una noticia on es veuen imatges de les restes de les vil•les romanes conservades que hi ha aquí a Espanya, aquí ús deixo el link:
  http://www.abc.es/viajar/europa/espana/abci-villas-romanas-hispania-201305061235_1.html

 29. Nil López

  Salvete!
  Un vídeo molt interessant sobre els habitatges romans. Els habitatges romans rebien el nom de Domus, però n’hi havia de diferents tipus:
  Villa: era una casa rural de l’antiga Roma que rebia diferents noms segons les seves parts i perquè es fessin servir.
  Hi havia una vil·la urbana, destinada a ser la segona residència de gent que vivia a la ciutat, una vil·la rústica, destinada a l’explotació agrícola i ramadera, i una tercera part on hi havia les manufactures o on s’hi guardaven els productes recollits del camp.
  Hi havia dos tipus de viles, la vila urbana era un edifici on la gent i passava una nit o dues, i la vil·la rústica era una granja permanent ocupada per masovers.
  L’origen d’aquestes viles es remonta a la influència grega.

 30. Kevin Ferran

  Salvete!

  Molt interessant aquest vídeo. Les Domus és el terme que s’utilitzava per referir-se a les cases romanes.

  Hi ha de diferents tipus:

  Vila: era originalment una casa rural on més endavant va constituir un centre d’explotació agrària, on tenia una part urbana on vivia el propietari de l’explotació, una part rústica on estaven els treballadors, els esclaus, les eines i els animals i una part portuària on es guardava i es conservava el produït.

  Les viles les podem classificar en:

  Viles Urbanes: cases luxoses destinades a passar un parell de dies en elles.

  Viles rústiques: eren granges, finques o cases les quals eren d’estança permanent.

 31. Irene Sanz

  Salve!

  A l’Antiga Roma hi havia diferents tipus cases:

  Domus: la llum era zenital, no hi havia finestres, era d’un sol pis amb diverses habitacions i era molt espaiosa.

  Villa: era la casa de camp dels romans benestats i n’hi havia de dos tipus.
  -Vil·la rústica: per a les feines agropecuàries.
  -Vil·la urbana: per a descansar.

  Insula: tenia tres o quatre pisos i estava formada per petits apartaments on habitaven diverses famílies. Tenien balcons i finestres i eren fetes de fusta.

 32. Laia Costa

  Salve!
  M’ha agradat molt el vídeo, m’ha ajudat a visualitzar millor les vil·les romanes! Domus era el nom amb el que anomenem les cases a l’Antiga Roma.
  Hi havia diferents tipus de cases:
  LA CASA SENYORIAL: casa particular d’una persona (o amb la seva família). No tenia finestres, per tant no podíes veure l’exterior. Tenía ’un sol pis i els únics llocs per on es filtrava la llum i l’aire eren per l’atri i el perístil.

  LA INSULA: habitatges de diversos pisos on vivien diverses famílies, majoritariament pobres. No disposaven d’aigua corrent.

  La Vila: Estaven situades al camp, i les utilitzaven per a explotació agrícola o ramadera.
  En distingim de dos tipus:
  VILA URBANA: A diferència de la Vila, aquesta es situava a les ciutats.

  VILLA RÚSTICA: Tenia un edifici dedicat a l’amo, no era tan luxosa com la vila Urbana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *