Salvete alumnes de llatí!
Som la Judith Caballero, la Paula Contreras i la Sara Martín de 4 d’ESO de l’institut Premià de Mar i abans d’acabar el curs hem volgut fer les Villae per tal de cloure la nostra trilogia sobre l’habitatge a l’antiga Roma: les domus romanes, les insulae i ara les villae. Ja les parts de la casa romana?” target=”_blank”>en sabeu les parts?
Per fer-ho, hem creat també un vídeo basat en imatges de les Vil·les i les seves parts i les hem anat explicant.
Ens ha agradat molt fer aquesta feina perquè hem après molt sobre les cases de camp romanes, un clar antecedent de les masies catalanes, i hem après a dominar una mica més aspectes tècnics com els vídeos o l’àudio.
Esperem que el nostre projecte us sembli útil, aquí us el deixem:
[youtube]http://youtu.be/rskX4x62rwk[/youtube]
Salve!
Quins treballs més xulos! S’apren molt ràpid, com he dit en un dels enteriors, gràcies per compartirlos i per ajudarnos a entendre les diferencies de les domus, les vilas i altres..
Gracies a aquests apunts anem coneixen els diferents tipus d’habitatges que havia a la antiga Roma i ens facilita tenir mes coneixement sobre com vivien!
Molt bon treball!!!
Salve!
Aquests nois han fet un bon treball, els felicito! Els tres videos m’han servit molt d’ajuda en aprendre sobre les vil·les romanes, com treballaven la gent i moltes coses més!
Salvete!
Felicitats a les meves companyes per l’article i sobretot el video, tota una feinada!
Recordo l’any passat que vam fer una activitat amb els alumnes de la ESO si no recordo malament, de primer, als quals els hi varem fer unes classes sobre cultura romana i a mi em va tocar explica’ls-hi els tipus de domus romanes que hi havia, va ser molt divertit i una bona manera d’estudiar-ho.
La domus era el nombre que rebia la casa en la antiga Roma, aquesta es pot classificar en varies classes, depenen de les seves característiques:
LA CASA SENYORIAL (estil pompeià): casa particular d’una persona (o amb la seva família). Estava orientada cap a l’interior, mancava de vistes a l’exterior (no té finestres), d’un sol pis (la majoria de vegades), els únics llocs per on es filtrava la llum i l’aire eren per l’atri (part central del sostre oberta que deixa passar l’aire i la llum i il•lumina les habitacions del voltant) i el peristil (al jardí).
LA INSULA: habitatges de diversos pisos construïdes per albergar diverses famílies (similars a apartaments i no tenia aigua corrent).
La Vila: Situades al camp, si era per l’esbarjo es considera una casa Vila Urbana, si era per a explotació agrícola o ramadera es denominava Vila rústica
VILA URBANA: Les ciutats, com a organismes vius, es van renovant amb el pas dels anys i això afecta les seves edificis. No té res d’especial per tant que hàgim conservat pocs exemples de cases romanes fins al descobriment de Pompeià al segle XVIII, construcció luxosa sense cap tipus de funció.
VILLA RÚSTICA: Tenia un edifici dedicat a l’amo per si volia anar a passar una temporada, no era tan luxosa com la vila Urbana, però tenia algunes característiques similars.
Per últim dir, que he trobat una noticia on es veuen imatges de les restes de les vil•les romanes conservades que hi ha aquí a Espanya, aquí ús deixo el link:
http://www.abc.es/viajar/europa/espana/abci-villas-romanas-hispania-201305061235_1.html
Salvete!
Un vídeo molt interessant sobre els habitatges romans. Els habitatges romans rebien el nom de Domus, però n’hi havia de diferents tipus:
– Villa: era una casa rural de l’antiga Roma que rebia diferents noms segons les seves parts i perquè es fessin servir.
Hi havia una vil·la urbana, destinada a ser la segona residència de gent que vivia a la ciutat, una vil·la rústica, destinada a l’explotació agrícola i ramadera, i una tercera part on hi havia les manufactures o on s’hi guardaven els productes recollits del camp.
Hi havia dos tipus de viles, la vila urbana era un edifici on la gent i passava una nit o dues, i la vil·la rústica era una granja permanent ocupada per masovers.
L’origen d’aquestes viles es remonta a la influència grega.
Salvete!
Molt interessant aquest vídeo. Les Domus és el terme que s’utilitzava per referir-se a les cases romanes.
Hi ha de diferents tipus:
Vila: era originalment una casa rural on més endavant va constituir un centre d’explotació agrària, on tenia una part urbana on vivia el propietari de l’explotació, una part rústica on estaven els treballadors, els esclaus, les eines i els animals i una part portuària on es guardava i es conservava el produït.
Les viles les podem classificar en:
Viles Urbanes: cases luxoses destinades a passar un parell de dies en elles.
Viles rústiques: eren granges, finques o cases les quals eren d’estança permanent.
Salve!
A l’Antiga Roma hi havia diferents tipus cases:
Domus: la llum era zenital, no hi havia finestres, era d’un sol pis amb diverses habitacions i era molt espaiosa.
Villa: era la casa de camp dels romans benestats i n’hi havia de dos tipus.
-Vil·la rústica: per a les feines agropecuàries.
-Vil·la urbana: per a descansar.
Insula: tenia tres o quatre pisos i estava formada per petits apartaments on habitaven diverses famílies. Tenien balcons i finestres i eren fetes de fusta.
Salve!
M’ha agradat molt el vídeo, m’ha ajudat a visualitzar millor les vil·les romanes! Domus era el nom amb el que anomenem les cases a l’Antiga Roma.
Hi havia diferents tipus de cases:
LA CASA SENYORIAL: casa particular d’una persona (o amb la seva família). No tenia finestres, per tant no podíes veure l’exterior. Tenía ’un sol pis i els únics llocs per on es filtrava la llum i l’aire eren per l’atri i el perístil.
LA INSULA: habitatges de diversos pisos on vivien diverses famílies, majoritariament pobres. No disposaven d’aigua corrent.
La Vila: Estaven situades al camp, i les utilitzaven per a explotació agrícola o ramadera.
En distingim de dos tipus:
VILA URBANA: A diferència de la Vila, aquesta es situava a les ciutats.
VILLA RÚSTICA: Tenia un edifici dedicat a l’amo, no era tan luxosa com la vila Urbana.