Edificis de l’època romana

La Júlia Calvo i l’Ariadna Zarcos han fet uns thinglinks d’edificis de l’època romana per tal que tingueu ben clares la forma de les seves plantes a partir de l’estructura d’aquests edificis.


Circus


Amphitheatrum


Theatrum

Per cert, sabeu quin tipus d’espectacles es feien en cadascun d’aquests edificis (circ, amfiteatre i teatre) i quines ciutats de la península Ibèrica en conserven restes?

24 thoughts on “Edificis de l’època romana

 1. Margalida Capellà Soler

  Tres plantes d’edificis d’espectacles romans que hem de saber reconèixer així com el nom de les seves parts. Thinglink, sens dubte, ha resultat ser la millor eina. Bona idea!

 2. J.Ramírez

  Els edificis d’espectacle:
  – Circ (circus): amb un extrem arrodonit i un altre quadrangular on es situaven les carceres per als carros. La pista de curses (arena) estava dividida en dos per una spinna, i al seu voltant s’aixecaven les grades (cavea). Solien situar-se extramurs.

  – Amfiteatre (amphitheatrum): tenia planta el·líptica, amb grades (cavea) orientades cap a l’interior; la part central, on es representava l’espectacle (arena) sota de la qual hi havia passadissos i estances per guardar els materials i les gàbies de les feres. Els espectacles més habituals eren les lluites entre homes i animals o entre homes (ludi gladiatorii). Els gladiadors solien ser esclaus i n’hi havia de diferents tipus segons la indumentària.

  – Teatre (theatrum): s’inspirava en el teatre grec, els construïen com un edifici exempt. Constava d’una escena (scaena) i una frons scaenae, que solia representar la façana de tres cases i estava decorada amb imatges de personalitats importants. Les graderies (cavea) tenien forma semicircular; les primeres files reservades a les autoritats i les grades superiors (pulluarium) a les dones i als esclaus. Les portes d’accés a la cavea s’anomenaven vomitoria. Molts teatres disposaven de teló que s’obria de dalt a baix.
  Als teatres, s’hi representaven diversos tipus d’obres: comèdies, tragèdies, pantomimes, etc. Els actors (histriones) i ballarins (saltatores) eren homes, fins i tot per representar papers femenins.

 3. Biel Cussó

  Salve!
  Edificis Romans:
  -Circ (“circus”): El circ era el principal espectacle de masses, en el circ es feien curses de quadrigues, que eren quatre cavalls
  fent set voltes al voltant de la “spina”. Segons la importància de la ciutat, i si hi havia més espectadors, el camp era més gran o més petit.

  -Amfiteatre (“amphitheatrum”): A l’amfiteatre s’hi feien espectacles de gladiadors, batalles navals i feres, tenia una forma ovalada, i uns grans passadissos soterranis. Normalment els gladiadors eren esclaus, però si aconseguien guanyar, podien arribar a comprar la seva llibertat i guanyar-se un prestigi.

  -Teatre (“theatrum”): Estava basat en el teatre grec. Al teatre s’hi feien obres de teatre ja siguin comèdies, pantomimes, però sobretot tragèdies. El teatre tenia forma de mig cercle amb grades i un escenari. I com anècdota els actors sempre eren homes encara que fessin papers femenins.

 4. Rafael Cantarero

  – Circ (circus): Era on tenien lloc les curses de quadrigues. les quadrigues són carros tirats per 4 cavalls, però també havien bigues que eren carros tirats per 2 cavalls. El circ constava de la graderia i al mig hi havia l’espina. en l’espina els carros feien 7 voltes que es contaven amb uns dofins articulats que queien cada vegada que passava el carro.
  – Amfiteatre (amphitheatrum): Era on es feien les lluites de gladiadors i les batalles navals. l’amfiteatre constava: de les grades, la sorra, el podi i les escales.
  Juvenal: “Panem et circences” vol dir : que els espectacles de massa eren per tenir el poble entretingut i fora de revoltes polítiques.
  – Teatre ( Theatrum): S’inspirava en el teatre grec, consta : de l’escenari i les grades.
  als teatres s’hi representaven diferents tipus d’obres. els actors també representaven papers femenins.
  SÍ, se on conserven restes. A Tarragona ( Tàrraco) queden restes d’un amfiteatre.

 5. Guillem Méndez Aura

  El circ era un dels edificis més importants de l’època, referint-nos al “otium”, en el qual acudien masses de gent per a gaudir de les carreres de quadrigues. Aquest espectacle es basava en carreres de carros tirats per 4 cavalls, en ocasions podien ser carros tirats per 2 cavalls. Es feien 7 voltes comptabilitzades per dofins que queien un rere l’altre al completar cada volta. D’aquest edifici, només queden restes a Toledo en tota la península ibèrica.
  L’amfiteatre era un altre dels edificis més importants del “otium” de l’època. En aquest, es duien a terme espectacles tant populars com les batalles de gladiadors i de feres i, fins i tot, batalles navals. En aquest últim tipus de batalla s’havia d’omplir l’amfiteatre d’aigua. Actualment a la península podem trobar restes d’aquestes construccions a Santiponce (Sevilla) i a Segóbriga.

 6. Marco Moreira

  –Circus: es feien curses. Amb un extrem arrodonit i un altre quadrangular on es situaven les carceres per als carros. La pista de curses estava dividida en dos per una spina, i al seu voltant s’aixecaven les grades. Solien situar-se extramurs.

  –Amphitheatrum: tenia planta amb grades orientades cap a l’interior; la part central, on es representava l’espectacle sota de la qual hi havia passadissos i estances per guardar els materials i les gàbies de les feres. Els espectacles més habituals eren les lluites entre homes i animals o entre homes (ludi gladiatori). Els gladiadors solien ser esclaus.

  –Theatrum: s’inspirava en el teatre grec, els construïen com un edifici exempt. Les graderies tenien forma semicircular; les primeres files reservades a les autoritats i les grades superiors a les dones i als esclaus. Les portes d’accés a la cavea s’anomenaven vomitoria. Molts teatres disposaven de teló que s’obria de dalt a baix.
  Als teatres, s’hi representaven diversos tipus d’obres: comèdies, tragèdies, pantomimes, etc. Els actors i ballarins eren homes, fins i tot per representar papers femenins.

 7. Luis Steven Escobar Fajardo

  En el circus principalment es feien curses de cavalls i carros, tambe si feien els Jocs circenses que generalment es feien coincidir amb festivitats religioses i servien també per honorar els déus.
  En el Amphitheatrum utilitzat per acollir espectacles i jocs de munera, lluita de gladiadors i venationes, lluita d’animals
  I en Theatrum el la finalitat del qual era la d’oferir espectacles teatrals. Alguns exemples representatius en són el teatre romà de Tarragona, el de Pol·lèntia i el de Sagunt, pel que fa als Països Catalans
  🙂

 8. maria sorribes

  Salve pueri et puellae!

  En el circ es feien curses de quàdrigues i bigues on al mig hi havia uns dofins que quien cada vegada que donava un volta la quàdriga.

  A l’ amfiteatre es feien les lluites de gladiadors on els lleons sortien d ‘un fos que havia baix l ‘arena.
  Els grecs eren més de espectacles i teatre , en cavi els rimans eren espectacles de massa.
  Allà al teatre es representaven drames i tragèdies.
  Hi ha un munt de llocs a la peninsula on hi ha restes conservades:
  1 Mérida>Amfiteatre
  2 Carmona
  3 Tàrraco
  4Emporiae
  5 Calagurris
  6Toletum

 9. Maria Sorribes

  Salve puerum !
  Al circ es feien les curses de quadrigues i bigues, al mig del circ hi ha havia una zona anomenada ” Spina” on hi havien uns dofins que comptaven les voltes que feia cada quadriga i cada vegada que passava una d’elles el dofí queia a terra.
  A l’amfiteatre es feien les lluites de gladiadors , eren un espai polivalent , podia representar lluites de gladiadors com representacions de fets reals , perquè a baix de l’arena hi havia un fos ; que servia per emmagatzemar els lleons ( se li deia també el fos dels lleons) o l’aigua en cas d’alguna representació naval .
  A mi em sona a que en algunes pel·lícules diuen alguna cosa de tirara a la gent al fos dels lleons ; potser deu ser d’això , què curiós.
  Al teatre els grecs representaven tragèdies i drames per ensenyar-li valors a al gent els romans eren més de sang i fetge i dels espectacles de masses.

  EXEMPLES DE LLOCS DE LA PENÍNSULA IBÈRICA ON ENCARA ES CONSERVEN LES RESTES DE TEATRES , CIRCS I AMFITEATRES :

  1. Mérida ( amfiteatre)
  2. Carmona
  3. Tàrraco( Tarragona)
  4. Cartago nova ( Cartagena)
  5. Empúries
  6. Calagurris ( Calahorra)
  7. Toletum ( Toledo)
  Aquí és tot
  ( hi veureu dos comentaris , però el primer l ‘estava escrivint a l’ordinador i sense vole li vaig donar a l’intro , i resulta que no estava acabat del tot ; ja ho he acabat)
  AVETE!

 10. Teresa Devesa i Monclús

  Crec que no heu aprofitat prou aquests fantàstics Thinglinks de la Júlia i l’Ariadna, perquè a cada punt hi hauríeu trobat el nom llatí de cada part d’aquests edificis.
  Guillem, com a mínim tu has estat atent al que us demanava. A classe no hem treballat encara el teatre, i per tant, aquí no calia esmentar-lo. Llegiu amb atenció les indicacions del moodle!
  Maria, veig que el segon comentari és més complet, però he deixat el primer perquè la salutació era correcta. per què l’has canviada, que no recordes que s’ha de vigilar molt amb el final de les paraules?

 11. Eloy Martinez Orozco

  – Sabeu quin tipus d’espectacles es feien en cadascun d’aquests edificis (circ, amfiteatre i teatre) i quines ciutats de la península Ibèrica en conserven restes?
  Al circ es feien les curses de carros, que podien ser les quadrigues (quatre cavalls) i les vigues (dos cavalls).
  A l’amfiteatre es feien les naumàquies, omplen d’aigua l’amfiteatre i posen vaixells i llavors fan com una lluita. Aquestes lluites de vaixells les fan normalment després de una guerra per representar-la. També es feien les lluites de gladiadors.
  Al teatre es fan obres teatrals.
  De circs se’n conserven restes del circ de Tarragona, d’amfiteatres es conserva per exemple el de Tarragona i de teatres es conserva Teatre romà de Clunia Sulpicia (Castella Lleò).
  -Llistat de les parts dels dos edificis d’oci que hem treballat:
  .Circ: Meta, spina, cavea, podium, arena i les carceres.
  .Amfiteatre: Podium, scalae, cavea, vomitoria, arena i la fossae.

 12. maite prats

  m’encanta com esta elaborada aquesta pagina! posar els noms a cada lloc de la fotografia es molt chuloo ja que pots saber ben be on estava tot.
  Ja sabia d’aquests llocs romans, tots eren llocs d’ entreteniment.
  Per cert, sabeu quin tipus d’espectacles es feien en cadascun d’aquests edificis (circ, amfiteatre i teatre) ? respecte aquesta pregunta si sabria dir alguna resposta, per tot lo que porto escoltant en classes aquests anys. El circ es feien les curses de quadrigues i bigues. A l’amfiteatre es feien les lluites de gladiadors per entretenir als demés, normalment els gladiadors eren esclaus, finalment els teatres eren casi casi com ara, feien obres de tragèdia i drama per ensenyar i entretendré.

 13. Carla Escolar

  Salve!
  -Sabeu quin tipus d’espectacles es feien en cadascun d’aquests edificis (circ, amfiteatre i teatre) i quines ciutats de la península Ibèrica en conserven restes?
  Al circ es feien curses de carros que podien ser les bigues que tenien 2 cavalls o les quadrigues que tenien 4 cavalls. Es conserven restes de circs a Itálica, Mérida, Tàrraco i Toledo.
  A l’ amfiteatre se celebraven les naumàquies (batalles de naus) i les lluites de gladiadors. Es conserven restes de amfiteatres a Tàrraco i a Mérida.
  Al teatre es representaven espectacles teatrals. Es conserven restes a Tàrraco i Mérida.
  – Llistat de les parts dels dos edificis d’oci que hem treballat:
  Circ. Edifici allargat, amb una construcció al mig que es diu espina, al voltant de la qual tenien lloc les curses de carros,
  Amfiteatre. Segon edifici en grandària com per exemple un camp de futbol o un camp de basquet. Era un edifici ovalat perquè eren com dos teatres junts i a més solia haver unes grades més grans que en el circ i es podia cobrir-se inclús omplir-se d’aigua.

 14. Sonia

  Circ: Al circ es feien curses amb carros de cavalls.
  Amfiteatre: Els espectacles més habituals eren les lluites entre homes i feres o entre gladiadors els quals eren esclaus.
  Teatre: S’hi representaven diversos tipus d’obres i els actors eren homes, fins i tot per representar papers femenins, ja que no estava permès que les dones actuessin.
  S’hi conserven a Empúries, Mérida, Cartagena,…

 15. Mikela Urciuoli

  A el circ es feien les carreres de cavalls, en el amfiteatre es feien guerres de gladiadors i en el teatre representaven obres de
  drama i tragèdia per ensenyar a els romans.
  No se en quines penínsules Ibèrica en conserven restes.

 16. Guangzhen Ye

  Circ: és un edifici allargat amb una construcció al mig, que es diu espina, al voltant de la qual tenien lloc les curses de carros,hi habien de 4 cavalls(quadries) i de 2 cavalls(bigues).
  -Parts: carceres, arena, spina, podium, cavea i la meta.
  Amfiteatre: era un edifici ovalat, es diu així perquè era amb dos teatres junts.L’espectacle principal era la lluita de gladiadors i que a vagadres es podia omplir d’aigua per celebrar les ” naumàquia ”, que significa una batalla de naus.
  -Parts: fossae, arena, vomitoria, cavea, scalae i el podium.
  Teatre: la seva finalitat era oferir espectacles teatrals, obres de tragèdia i drama. Els actors eren homes, fins i tot per representar papers femenins, ja que no estava permès que les dones actuessin.
  Algunes ciutats de la península Ibèrica:
  – Empúries.
  – Toletum ( Toledo).
  – Calagurris ( Calahorra).
  -Cartago nova ( Cartagena).
  -Emèrita augusta(Mérida).
  -Tàrraco( Tarragona).
  -Carmona.
  – Bàrcino.(Barcelona).
  – Ilerda(Lleida).

 17. Noa Alonso

  –Circus (circ): Lloc on es feien curses. Amb un extrem arrodonit i un altre quadrangular on es situaven les carceres per als carros. La pista de curses estava dividida en dos per una spina, i al seu voltant s’aixecaven les grades. Solien situar-se extramurs. Corrien les quadrigues i n’hi havien 4 equips, blaus vermells verds y grocs.
  –Theatrum(teatre): S’inspirava en el teatre grec, els construïen com un edifici exempt. Les graderies tenien forma semicircular; les primeres files reservades a les autoritats i les grades superiors a les dones i als esclaus. Molts teatres disposaven de teló que s’obria de dalt a baix.
  Als teatres, s’hi representaven diversos tipus d’obres: comèdies, tragèdies, etc. Els actors i ballarins eren homes, fins i tot per representar papers femenins.
  –Amphitheatrum (Amfiteatre): Tenia planta amb grades orientades cap a l’interior; la part central, on es representava l’espectacle sota de la qual hi havia passadissos i estances per guardar els materials i les gàbies de les feres. Els espectacles més habituals eren les lluites entre homes i animals o entre homes (ludi gladiatori). Els gladiadors solien ser esclaus que estaven destinats a morir i si un dels dos matava al altre i guanyava podia viure.
  ‘únic lloc que sé que n’hi han restes es Tàrraco (Tarrgona).

 18. Javi Torres

  El circ era un edifici circular. Al centre es dividia l’edifici (spina). es feien curses de quàdrigues (4 cavalls) i bigues (2 cavalls)

  Amfiteatre: Fora del recinte emmurallat es troba l’amfiteatre, lloc dedicat als jocs de gladiadors (ludi gladiatorum) i a les lluites de feres (uenationes). L’amfiteatre tenia una planta de forma ovalada unes graderies (cauea) on s’hi seia el públic.

  Al teatre oferira espectacles teatrals a la gente, els actors eran homes i feien papers femenins.

  Alguns llocs de la peninsula on hi ha teatres, circs o amfiteatres

  Mérida ( amfiteatre)
  Carmona
  Tàrraco
  Cartago nova
  Empúries

 19. Arnau Saumell Gasull

  Salve!
  Espectacles:
  -Circ: Es feien les curses de cavalls, de quadrigues (4 cavalls) o de bigues (2 cavalls).
  Restes: A Mèrida, Tarragona i Toledo.
  -Amfiteatre: on simulaven les lluites navals i on lluitaven els gladiadors.
  Restes: Segòvia, Mèrida, Cartagena, Itàlica (Sevilla), Tarragona, Córdoba.
  -Teatre: es representaven obres teatrals.
  Restes: Casas de Reina (Badajoz), Medellín (Badajoz), Mèrida, Cartagena, Tarragona, Itàlica, Teatre de Sagunto (Valencia), Cadis, Burgos, Cuenca, Màlaga, Zaragoza,
  Parts que hem treballat:
  -Amfiteatre: vomitoria, cavea, podium, arena. scalae
  -Circ: cavea, podium, meta, spina, arena.
  Cavea: era on seien els espectadors
  Vomitoria: eren les portes per on sortien els gladiadors a l’arena.
  Arena: era on es realitzava l’espectacle tant si fos carrera de carros o lluita de gladiadors o batalla naval.
  Meta: era la línia que representava la línia d’arribada de la carrera.
  Scalae:
  Spina:

 20. Alba

  Al circ es feien les carreres de cavalls, en el anfiteatre es feien guerres de gladiadors i en el teatre es representaven obres de teatre dramàtic.

 21. Arnau López Lucia Cabrera

  –Circs: es feien curses. Amb un extrem arrodonit i un altre gairebé quadrat on es situaven les carceres per als carros. La pista de curses estava dividida en dos per una spina, i al seu voltant s’aixecaven les grades on es situava la gent que volia fer una mica d´oci. Solien situar-se murs al voltant de la instalació.

  –Amfiteatre: tenia planta amb grades orientades cap a l’interior; la part central, on es representava l’espectacle sota de la qual hi havia passadissos i llocs per guardar els materials i les gàbies dels bestias. Els espectacles més habituals eren les lluites entre homes i animals o entre homes .Els gladiadors solien ser esclaus.

  –Teatre: s’inspirava en el teatre grec, era com un edifici. Les graderies tenien forma semblant a un circol; les primeres files reservades a les autoritats i les grades superiors a les dones i als esclaus. Les portes d’accés a la cavea s’anomenaven vomitoria. Molts teatres disposaven de teló .
  Als teatres, s’hi representaven diversos tipus d’obres: comèdies, tragèdies, etc. Els actors i ballarins eren homes, fins i tot per representar papers femenins.

 22. Dayanna Guarnizo

  El circ era un edifici allargat en el qual s’hi celebraven carreres de quadrigues (carros de 4 cavalls) i de bigues (carros de 2 cavalls) conduit per un auriga. Feient 7 voltes a l’spina i qui guanyava revia una fulla de palma .
  En el amifiteatre es feien lluites de gladiadors i també de naumaquiade (lluites de vaixell) i venationes (lluites d’animals, tant animal com home o grup d’homes)
  En el teatre es feien un conjunt d’obres dramàtiques, i d’arts escèniques en general.

 23. Iker Rueda

  En els circs es feien curses, era un edifici allargat amb un extrem arrodonit i un altre quadrat on es celebraven carreres de quadrigues, que eren carros de 4 cavalls i de bigues, que eren de 2 cavalls, conduit per un auriga.La pista estava dividida en dos parts per una spina i al seu voltant hi havien les frades des d’on veia la gent. En les carreres feien 7 voltes a l’spina i el guanyador aconseguia una fulla de palma.

  En l’amfiteatre es feien lluites de gladiadors ,tambe lluites de vaixells, anomenades “naumaquiade” i lluites d’animals(animal vs animal / animal vs home / animal vs grups d’homes ). Tenia grades orientades a l’interior sota del centre hi havien uns passadisos on hi havien llocs per guardar el material i les gabies del bestiar.( Els gladiadors solien ser esclaus).

  En els teatres es feien obres dramatiques i escenes d’art en general (comedies, tragedies…). Les grades tenien forma de circol, les portes s’anomenaven vomitoria. Nomes hi havien actors i ballarins, no actrius ni ballarines.

  –Teatre: s’inspirava en el teatre grec, era com un edifici. Les graderies tenien forma semblant a un circol; les primeres files reservades a les autoritats i les grades superiors a les dones i als esclaus. Les portes d’accés a la cavea s’anomenaven vomitoria. Molts teatres disposaven de teló .
  Als teatres, s’hi representaven diversos tipus d’obres: comèdies, tragèdies, etc. Els actors i ballarins eren homes, fins i tot per representar papers femenins.

 24. María Martín

  Als circs es feien carreres de quadrigues o bigues. Era una infraestructura allargada i tenia els extrems circulars m’ho centra havia una “spina” que dividia la pista en dos i les voles es feien en una destinació.

  A lánfiteatre es feien lluites de gladiadors, Lluta amb animals (animal contra persona, animal contra animal, animal contra grup d’homes), també es feien lluites de vaixells anomenades “naumaquiade” es feien inundant l´anfiatre.

  El teatre era un edifici on es feien representació de histrories de comèdia o de drama.Els ballarins o actor només eres homes.Les grades tenien forma de circol.La portes d’accés es deia vomitoria

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *