L’origen dels signes d’interrogació i d’exclamació


T’has plantejat alguna vegada d’on prové el nostre signe interrogatiu? Doncs, el nostre signe d’interrogació ? prové de l’abreviatura QVAESTIO, que en llatí vol dir “pregunta”, ja que s’escrivia QO i va passar a ser escrita con un dígraf en la q a dalt i la o a sota, i va evolucionar fins que va arribar a ser el signe ?. 

Ara que ja saps quin és l’origen del signe interrogatiu, saps d’on prové el nostre signe d’exclamació, també anomenat d’admiració? El signe de l’exclamació ! prové de la paraula llatina interjectio “interjecció”; a partir de les lletres IO es va formar el símbol  que va arribar a ser un dígraf amb la I sobre la O i això va donar com a resultat el signe !.

Com veus, tot té una explicació! Recordes quin era l’origen de &?

Chaima Zaouagh

1r Batx. Llatí

19 thoughts on “L’origen dels signes d’interrogació i d’exclamació

 1. Zícora

  Salve.

  Molt bon article. Realment, mai hauria imaginat que fins i tot els signes d’exclamació i interrogació vinguessin dels romans. Aquesta és una mostra més de que en llatí està ben viu.

  Vale.

 2. Pingback: L’origen dels signes d’interrogaci&...

 3. Marc Cecilia

  Salvete!
  Molt curiós aquest article, mai hagués pensat que provenien del llatí els nostres signes. Pensava que eren simplement signes formats amb aquesta forma per casualitat. Cada cop vaig veient amb més claritat com el llatí no està pas mort.
  Vale!

 4. Raquel Martínez i Hèlia Saumell

  Salve!
  Aquest article ens ha semblat molt curiós i interesant. Mai ens haviem parat a pensar que l’origen d’aquest signes provenia de la llengua romana.
  Vale!

 5. Arnau Lario

  Ave!
  Ha estat xocant aquesta lectura, ja que no coneixia l’origen dels signes de puntuació, i pensava que ja s’avien creat tal com els coneixem. Molt interessant, de debò…
  Vale

 6. Pau Molar Vilà

  Salvete!

  El que m’ha cridat més l’atenció ha estat el fet que el que avui són signes de puntuació i només indiquen un tipus d’entonació de la veu, antigament havien estat dues paraules llatines amb el mateix sentit que els signes en què avui han derivat. Imagino que aquests canvis es van començar a produir entre els segles III i VIII dC, quan l’Imperi Romà va desaparèixer i van sorgir els regnes bàrbars. Aquest és el període d’evolució del llatí comú cap a les llengües romàniques, les quals es consoliden plenament en el segle XII. Devia ser en aquests segles anomenats foscos quan les paraules interjectio i quaestio es van transformar en mers signes perquè devia fer-se pesat als copistes medievals escriure molt freqüentment aquests mots en els seus textos. Els escrivents d’aquella època també tenien les seves maneres d’economitzar tinta, d’estalviar temps i feina. És a dir, tenien els seus trucs..

  Valete!

 7. Nicol Narvaez

  Salve!
  Primer de tot felicitar a la Chaima! i dir que mai m’ahavia preguntat d’on provenien els signes de interrogació i exclamació, ara m’he ja ho sé i dir que te la seva logica, m’agradat molt!

  valee

 8. Mireia Abelaira

  Salve!
  Mai m’auria imaginat que el signe interrogatiu i exclamatiu s’aguesin format d’aquesta manera, l’article esta molt bé i deixa clar com es va formar.
  Vale!

 9. alexandre

  Salvete!
  Molt interessant aquest article, mai hagués pensat que provenien del llatí. Pensava que eren simplement signes formats amb aquesta forma per casualitat.
  Vale!

 10. Sandra Moya

  Salve!
  Aquest article es molt interessant, mai m’habia parat a pensar el perqué de l’exclamació i la interrogació pero sempre està bé aprendre coses noves.
  M’agrada saber coses noves com per exemple com es crean noves paraules i saber el significat de les coses.
  Ave!

 11. Miquel Saborit

  Salve!

  No m’esperava que els signes provinguessin del llatí, mes bé creia que havien set creats durant els principis de les nostres llengües actuals. Molt interessant.

  Vale!

 12. Ezequiel

  Salve!
  És molt interessant aquest article. Mai hagués pensat que el signes d’iterrogació y d’exclamació provenien de l’abreviatura de paraules llatines.
  Vale!

 13. Laura Garcia

  Bonum diem!

  L’article m’ha semblat d’allò més interesant. No sabia res sobre això de les exclamacions i les interrogacions així que aquest article m’ha anat d’allò més be!
  Enhora bona perl l’article!!

  Vale!

 14. Clara Serrano Jiménez

  Salve!
  Abans de res, vull felicitat a la Chaima, ja que ha fet un molt bon apunt i m’ha interessat molt! Ja que mai m’havia preguntat d’on provenien els signes d’exclamació i interrogació.

 15. Ana Mª Falcón Durán

  Salve!

  Sincerament mai m’havia plantejat aquesta pregunta ni havia tingut interès a saber-ho, però he mirat l’article (que per cert, felicitats a la creadora) i m’ha semblat molt interessant, sobretot el fet de saber que provenen del llati. És curiós veure totes les coses que provenen d’aquesta llengua.

  valete 🙂

 16. Marta Gallardo

  Salve!

  Molt bon apunt perquè és força interessant, ja que crec que molt poca gent sabia això, i m’incloc. Felicitats Chaima!
  Vale!

 17. Chaymae Zaouaghi Post author

  Salve!!
  Moltes gracies a tots/es per comentar el meu article ja que es el primer i me’n alegro de que us ha interrasat!!
  Vale!

 18. Camila Arigón

  Molt interessant Chaima!! No sabia tot això dels signes de pregunta i interrogació. He buscat la creació de la &, però l’únic que he trobat és que també prové del llatí. Felicitats pel treball.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *