Les Harpies i el Mothman en l’actualitat

 

Gravat de 1660 de Matthius Merian

Recentment ¬†em vaig trobar un cas molt fascinant que m’ha portat a preguntar-vos qu√® en penseu: ¬†Les Harpies han existit de veritat o simplement eren invencions dels antics grecs i romans?

Cient√≠ficament¬†√©s impossible que aquest¬†√©ssers alats puguin existir, la ra√≥ principal √©s que aquestes b√®sties raptores s√≥n meitat dona i meitat au amb urpes ben esmolades. En la mitologia grega hi havia dues hist√≤ries sobre l’aparici√≥ d’aquestes b√®sties:

 • Les Harpies (en grec, ŠľčŌĀŌÄŌÖőĻőĪőĻ), filles de Taumant i de l’oce√†nida Electra,¬†eren esperits del vent que segrestaven persones. Sovint se les esculpia a les tombes com a raptores d’√†nimes. ¬†Acostumen a ser dues: Ael¬∑lo (tamb√© dita Nic√≤toe) i Oc√≠pete. Tenen un paper cabdal en la llegenda de Fineu en el perible dels argonautes a la recerca del vell√≥ d’or. Zetes u C√†lais, els Bor√®ades, les van perseguir i van deixar d’empaitar Fineu. Tamb√© apareixen a la llegenda de Pand√†reu.
 • La seg√ľent les relaciona amb les¬†G√≤rgones, s√≥n quatre Harpies,¬†Ael¬∑lo (Hurac√†), Celeno (Fosca),¬†Oc√≠pete¬†(R√†pida) i Podarge¬†(Pilot).

 

Eneas i els seus companys contra les harpies, de François Perrier

Segons les cr√≤niques de¬†l’Eneida,¬†¬†llibre que hem hagut de llegir, diuen que vivien a l’illa de les¬†Estr√≤fades, a la part sud de Gr√®cia, en el mar Egeu; per√≤ Virgili les situa a l’entrada dels Inferns. En el viatge¬†d’Eneas¬†l’expedici√≥¬†va decidir recalar a una illa que tenia un bon aspecte ja que volien descansar i fer un bon banquet. Segons les cr√≤niques, les Harpies van robar el banquet a l’ex√®rcit troi√†, aquest fet provoc√† la fugida ¬†de tota l’expedici√≥.¬†Celeno diu a¬†Eneas¬†que no tornin a les seves cases fins que no es morin de gana.

Ara √©s quan l’actualitat es creua amb el passat,¬†l’1¬†de novembre de 1966 al petit poble de¬†Charleston¬†(EEUU), Richard¬†West¬†va denunciar a la¬†policia¬†que hi havia un¬†√©sser¬†de dos o tres¬†metres¬†d’al√ßada amb ales i d’aspecte hum√† al sostre de la seva casa tamb√© va destacar els seus ulls brillants. Aquest fet es va estendre¬†per tota la regi√≥. El 12 de novembre de 1966 en un poble anomenat¬†Cledentin, a prop de¬†Virg√≠nia, cinc homes estaven preparant un enterrament quan de sobte dels arbres va apar√®ixer un¬†√©sser¬†amb ales i amb aspecte hum√† que va comen√ßar a volar. En cinc anys van haver-hi m√©s de 100 casos com aquest.

Estàtua del Mothman a Charleston

De seguida, l’ex√®rcit Americ√† va apar√®ixer a la regi√≥ de¬†Virg√≠nia i va declarar un mes de toc de queda. La¬†casu√≠stica era molt extensa i la poblaci√≥ comen√ßava a estar insegura i a tenir molta por. Les autoritats no van dir res al respecte ja que el fet era¬†inexplicable¬†i¬†cient√≠ficament¬†impossible. Nom√©s trobem la investigaci√≥ de la periodista Mary¬†Hire, per√≤ que no va poder acabar ja que ¬†“homes de negre” la van obligar a no continuar-la. Els homes de negre s√≥n el servei secret Americ√†.

Despr√©s del¬†Mothman¬†trobem diferents casos arreu del m√≥n per√≤ el m√©s proper va ser un a Barcelona. El cas √©s molt sorprenent ja que va ser a principis dels 90, eren les dues del mat√≠ quan de sobte un ve√≠ del barri de les Corts es va despertar i va comen√ßar a escoltar crits molt¬†desagradables¬†i quan va mirar cap el carrer va veure el mateix ser que a¬†Virg√≠nia. M√©s¬†ve√Įns¬†van veure aquesta b√®stia, el¬†fenomen¬†va durar aproximadament deu minuts, casualment els diaris no van informar del fet ja que¬†intenten¬†amagar aquests fets paranormals.

Us preguntareu , en qu√® s’assemblen les Harpies i el¬†Mothman?

Les Harpies i el¬†Mothman¬†tenen aspecte hum√† i s√≥n criatures molt espantoses, tenen unes ales molt grans d’uns 3 metres i emeten crits molt peculiars. Est√† clar que tenen un aspecte molt similar i fins i tot podem dir que s√≥n el mateix tipus de criatura. Tamb√© es diu que les Harpies i el¬†Mothman¬†s√≥n criatures que¬†donen¬†mals auguris i solen donar mala sort.

Llavors podem dir que  els antics no es van inventar aquestes criatures alades?

Científicament és impossible la seva existència, però si donem per descomptat que poden ser criatures no descobertes encara podria ser veritat. Crec que és una història digna de ser recordada i trobo que és molt curiós com uns escriptors de fa molts segles ja en parlaven.

Creieu  que les Harpies existeixen? I el Mothman?

Creieu que els antics autors explicaven la veritat o només narraven històries folklòriques?

Per qu√® encara d’una dona dolenta en diem una harpia?

Per què aquesta àguila es diu harpia?


 

Iv√°n Zapico Fern√°ndez

2n Batx. Llatí

2 thoughts on “Les Harpies i el Mothman en l’actualitat

 1. Maryam Alaoui

  XAIPETE!

  ·No puc arribar a saber si existeixen o no, ja que mai e vist alguna.

  ·Crec que feien una barreja de les dues coses, no només explicaven les coses que han passat de veritat si no que també narraven històries folklòriques, ja que hi han moltes coses que si són veritat.

  ¬∑ Ets una harpia, es pot dir tan a una dona lletja com a una dona que a l’hora de discutir treuen tot el que poden.

  ·Aquesta àguila es diu harpia per les seves grans urpes i les fortes ales. A part de que caça ràpidament les seves preses.

  Vale!

 2. Zícora

  Un apunt molt interessant Iv√†n, enhorabona. El cert √©s que m’ha impactat molt la noticia que has explicat. √Čs possible que les harpies, des del punt de vista cient√≠fic, √©s quasi improbable, o impossible, que existeixin, per√≤ crec que el govern o altres entitats poden arribar a amagar aquest tipus d’informaci√≥, aix√≠ que potser han passat coses com aquestes i ho desconeixem completament. Respecte a la fotografia de l’ocell, es diu harpia perqu√® es caracteritza principalment per posseir unes enormes urpes i fortes ales, com les √©ssers de la mitologia cl√†ssica.

  Vale.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *