Mythologia Graeca!

A partir d’un PowerPoint que tenia de l’any passat sobre la mitologia grega, vaig decidir fer-ne un de nou posant el nom del déu en grec i en llatí. Espero que us agradi!

Quins són els atributs de cada un dels déus i deesses? Quins conceptes representen? Amb quins mites relacioneu aquests déus? Quins mots i expressions en català, castellà, anglès… tenen l’origen en el nom dels déus grecs o romans? Escriviu el nom dels déus grecs en majúscules.

Elisa Moya 1 Batx. C

Grec i Llatí

9 thoughts on “Mythologia Graeca!

 1. Margalida Capellà Soler

  Elisa, aquest treball ens podria ajudar a repassar algunes construccions de llengua també! Ho intentem?

 2. irina

  Felicitats Elisa! Amb aquest apunt és més fàcil aprendre’s els noms dels déus i els seus atributs.
  Zeus és el déu del cel el seu atribut és el llamp; Hera és la deesa del matrimoni i el seu atribut és el paó i la diadema, Atena és la deesa de la saviesa i de la guerra, el seu atribut és l’òliba; Apol·lo és el deu de les belles arts i de la bellesa, el seu atribut és la lira; Artemis és la deesa de la cacera i el seu atribut és l’arc; Hefest és el déu del foc i el seu atribut és el martell, etc..

 3. Andrea Balart

  Salve Elisa! Feliciter! aquest power està molt bé i a més em serveix per estudiar per l’examen. Zeus el seu atribut és l’àguila, el ceptre i el llamp. L’atribut d’Hera és el paó i la diadema, etc. Demèter és la deessa de l’agricultura i la fecunditat, Hestia la deessa de la llar, etc,
  Valete!

 4. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Sorpresa a la biblioteca

 5. Marta Verde

  Salve!

  Quins són els atributs de cada un dels déus i deesses?
  Zeus amb el llamp.
  Hera amb la diadema i el paó.
  Hefest amb el martell, les tenalles i l’enclusa.
  Atena amb l’òliba i l’olivera.
  Apol·lo amb la lira, les fletxes i el Sol.
  Àrtemis amb l’arc i la lluna creixent.
  Ares amb el casc i les armes.
  Afrodita amb la petxina, el colom i la poma.
  Hades amb el gos Cèrber, el tron i la cornucòpia.
  Hermes amb les sandàlies i el famós barret alat.
  Posidó amb el trident i el cavall.

  Quins conceptes representen?
  Zeus amb el llamp reesenta el cel i el poder absolut.
  Hera amb la diadema i el pa representa el matrimoni.
  Hefest amb el martell, les tenalles i l’enclusa representa el fos i els metalls.
  Atena amb l’òliba i l’olivera representa la saviesa, la guerra, els arts i oficis.
  Apol·lo amb la lira, les fletxes i el Sol representa la bellesa i les belles arts.
  Àrtemis amb l’arc i la lluna creixent representa la cacera i la castedat.
  Ares amb el casc i les armes representa la guerra.
  Afrodita amb la petxina, el colom i la poma representa l’amor i la bellesa.
  Hades amb el gos Cèrber, el tron i la cornucòpia representa el reialme dels morts i la fertilitat.
  Hermes amb les sandàlies i el famós barret alat representa el comerç, la missatgeria i la eloqüència.
  Posidó amb el trident i el cavall representa el mar i els terratrèmols.

  Amb quins mites relacioneu aquests déus?
  Ara us posaré uns quants mites d’aquests déus i deesses.
  Amfitrite era una nereida, filla del déu Nereu, i dirigia el cor de les seves germanes. Posidó, el déu del mar i de l’oceà, l’estimava des de sempre i intentava fer-la seva esposa però la jove li temia i li rebutjava. Per evitar al déu, Amfitrite es va dirigir fins a les profunditats de l’Oceà, lluny del palau del déu del mar, més enllà de les Columnes d’Hèrcules.Uns dofins que nedaven per la zona la van descobrir i van anar a explicar-ho a Posidó, el qual els va encarregar que transportaran a la jove a la seva presència. Així ho van fer i, enmig d’un solemne seguici d’animals i divinitats marines, van conduir a la jove fins el déu que la va prendre solemnement per esposa i des d’aquest moment va ser la seva companya.

  Ares era fill de Zeus i Hera, per tant déu i immortal, i es va proclamar déu de la guerra. Tot i ser un déu, Ares sentia dolor i quan es trobava ferit sempre buscava el poder sanador del seu pare. Ares serà recordat per la seva ànsia insatisfeta de violència i mort. Una llegenda explica que dos gegants, Oto i Efialtes, que eren bessons, van pretendre aconseguir el control de la Muntanya Olimp, van segrestar Ares i el van introduir encadenat en un atuell de bronze impedint sortir-ne durant tretze mesos. Per aconseguir el seu alliberament, la Deessa Artemisa va prometre jeure al costat de Oto, però Efialtes es va enfadar i pres de l’enveja es va enfrontar al seu germà. Aprofitant la disputa, Artemisa va esdevenir cérvola per escapar i va passar entre els dos. Els germans li van llançar una llança cada un i van acabar matant l’un a l’altre.

  Quins mots i expressions en català, castellà, anglès… tenen l’origen en el nom dels déus grecs o romans?
  El tendó d’Aquil·les, per exemple…

  Escriviu el nom dels déus grecs en majúscules.
  Zeus:
  Ζεύσ

  Hera:
  Ἤρα

  Posidó:
  Ποσειδον

  Hades:
  Άιδης

  Hefest:
  Ὴφαιστος

  Atena:
  Ὰθηνᾶ

  Ares:
  Ἄρης

  Afrodita:
  Ὰφροδἰτη

  Àrtemis:
  Ἄρτεμις

  Apol·lo:
  Ἀπόλλων

  Hermes:
  Ἑρμῆς

 6. F. Xavier Gras i Victor Huete

  Molt bon dia a tots!

  Molt bon apunt Elisa, serveix a tots els que volen estudiar mitologia grega per a aprendre el nom en grec i, a més a més, un parell o tres imatges per Déu o Deesa per tal de reconéixels cada vegada que els veiem.

  Les preguntes són fàcils de respondre, tenim ja dos o tres respostes preparades, però degut a la falta de temps, no podem fer-les.

  Margalida, desitgem que tinguis una bona setmana santa, un bon diumenge de rams i que disfrutis molt amb la família! Cuide’t!

  Vagi bé

 7. almabergel

  XAIPETE!!

  Elisa tu sempre tan treballadora eh!! jaja. Enhorabona pel teu artícle.
  -Quins són els atributs de cada un dels déus i deesses? Quins conceptes representen?

  Zeus amb el llamp reesenta el cel i el poder absolut.
  Hera amb la diadema i el pa representa el matrimoni.
  Hefest amb el martell, les tenalles i l’enclusa representa el fos i els metalls.
  Atena amb l’òliba i l’olivera representa la saviesa, la guerra, els arts i oficis.
  Apol·lo amb la lira, les fletxes i el Sol representa la bellesa i les belles arts.
  Àrtemis amb l’arc i la lluna creixent representa la cacera i la castedat.
  Ares amb el casc i les armes representa la guerra.
  Afrodita amb la petxina, el colom i la poma representa l’amor i la bellesa.
  Hades amb el gos Cèrber, el tron i la cornucòpia representa el reialme dels morts i la fertilitat.
  Hermes amb les sandàlies i el famós barret alat representa el comerç, la missatgeria i la eloqüència.
  Posidó amb el trident i el cavall representa el mar i els terratrèmols.

  D’altra banda aquests son els seus noms corresponents en llatí:

  APOL·LO APOL·LO, ZEUS JÚPITER, HERA JUNO,PROSERPINA PERSEFONE, HESTIA VESTA, DEMETER CERES, ARTEMIS DIANA, DIONÍS BACUS, ARES MART, HERMES MERCURI, HADES PLUTÓ, HERACLES HÈRCULES, POSIDÓ NEPTÚ, CRONOS SATURN, HEFEST VULCÀ, REA CIBELES, AFRODITA VENUS, ATENA MINERVA

  Amb quins mites relacioneu aquests déus?

  Els grecs antics pensaven que al començament només existia una mena de buit o desordre elemental: el Caos. De la barreja de tot el que s’esdevindrà després, en va sorgir en primer lloc Gea – la Terra -. De les seves pròpies entranyes en sorgí Urà – el Cel -, que l’envoltà per totes bandes, fent-li de company i de marit.

  Gea i Urà són els primers déus. Van tenir molts fills: els ciclops , els hecatonquiris i els titans.

  Els dotze titans – sis nois i sis noies – naixien un darrer de l’altre, però el seu pare Urà no els deixava sortir de dins de la seva mare. Per aquest motiu, Gea patia molt i estava a punt d’esclatar. Aleshores, va fabricar una falç d’hacer i va proposar als seus fills que s’alliberessin del seu pare. Tots van tremolar de por, menys el més petit Cronos. Quan Urà va arribar com cada nit al costat de Gea, Cronos –que s’havia amagat a prop – va sorprendre el seu cruel pare, li va tallar els genitals i els va llençar al mar. De la barreja d’escuma, aigua salada, sang i semen en va néixer la deessa de l’amor, Afrodita.

  Cronos es va casar amb una germana seva – Rea – i va tenir sis fills. També va ser cruel amb ells. Gea i Urà li havien predit que un dels seus fills li arrabassaria el poder i, per això, se’ls menjava tan bon punt Rea donava a llum.

  Aquestes accions violentes dels seu marit feien patir molt Rea. Per aquest motiu, amb l’ajut de Gea i Urà, va amagar l’últim petit que va néixer: Zeus. Per enganyar Cronos, li va entregar una pedra embolicada amb bolquers i aquest se la va empassar.

  Van portar el nadó a l’illa de Creta, on, d’amagat en una cova, va ser criat per les nimfes. Aquestes el van alimentar amb llet de la cabra Amaltea. Quan es va fer gran, va aconseguir amb un engany que el pare vomités la pedra que s’havia empassat. Zeus va col·locar aquesta pedra al centre del món, Delfos – el llloc més sagrat de Grècia -. En grec s’anomena “Ômfalos” – el llombrígol – perquè és ” el llombrígol de la terra “.

  Després de la pedra, Zeus va obligar Cronos a continuar vomitant, i d’aquesta manera, el jove déu va aconseguir alliberar tots els seus germans : Hestia, Hera, Demèter, Posidó i Hades. Amb l’ajut d’aquests i els cíclops i els hecatonquirs, va començar la lluita contra els titans.

  Després d’una guerra llarga i difícil, els déus més joves van assolir el poder i van decidir compartir la terra i l’Olimp, i es van jugar els altres regnes. A Hades li va tocar el món subterrani, a Posidó el mar, i a Zeus el cel, per tant, el poder suprem.

  Aquests déus i els seus fills s’anomenen olímpics perquè viuen al mont Olimp situat entre les regions de Tessàlia i Macedònia. Té el cim sempre cobert de neu i és molt difícil d’arribar-hi.

  El sobirà, pare i rei dels déus i de les deesses era, doncs, Zeus. Posseïa l’autoritat suprema i era el déu dels fenòmens atmosfèrics; per això el representaven amb un llamp. Anava acompanyat d’una àliga, l’ocell que ho veu i ho controla tot, i portava un ceptre com a símbol del poder.
  Sens dubte , el tret més característic de la personalitat de Zeus són les seves nombroses aventures amoroses que va tenir amb diverses amants, ente les quals hi havia divinitats immortals i també dones mortals. De les seves relacions amoroses va néixer una gran fillada: per això se’l considera el pare dels déus.

  No és gens estrany, doncs, que Hera, germana i esposa legítima de Zeus estigués permanentment gelosa i volgués venjar-se de les infidelitats del marit, amb qui tenia baralles constants per aquest motiu. Curiosament els grecs consideraven Hera la protectora del matrimoni, i l’au que li consagraven era el paó.

  De la unió de Zeus amb Hera van néixer dos fills; Hefest i Ares. I bueno podem trobar molt i molt més a internet.

  -Quins mots i expressions en català, castellà, anglès… tenen l’origen en el nom dels déus grecs o romans?
  Expressions com “l’Atlas és una cordillera muntanyenca que es troba a Marrocs”, “l’eco resonaba per tota la muntanya”, “tothom li deia que no acceptés la proposta, ja que era un cant de sirenes” tenen un clar origen a la mitologia grega, i es que tot es troba als clàssics.
  L’arc iris també es coneix com arc de Sant Martí.

  -Escriviu el nom dels déus grecs.
  Zeus: Ζεύσ, Hera: Ἤρα, Posidó: Ποσειδον, Hades: Άιδης, Hefest: Ὴφαιστος, Atena: Ὰθηνᾶ, Ares: Ἄρης, Afrodita: Ὰφροδἰτη, Àrtemis: Ἄρτεμις, Apol·lo: Ἀπόλλων, Hermes: Ἑρμῆς.

 8. moya.elisa2011 Post author

  Salve!

  Després de llegir els comentaris, diré que moltes gràcies per comentar el meu apunt. M’afalaga molt que em digueu que és molt bonic. No heu fet ben bé el que demanava (posar-ho en majúscula)però heu posat els noms dels déus en minúscula, de mica en mica s’omple la pica.
  Però moltes gràcies de nou a tots per comentar.

 9. Zícora

  Molt bon apunt, enhorabona. De ben segur que serà molt útil a tots aquells alumnes que encara no es saben els déus. En la primera diapositiva apareix Júpiter, Zeus pels grecs. Els seus atributs eren el tro i l’àliga. Era el pare de tots els déus i representava el poder absolut. La següent és Juno, Hera pels grecs. Atributs que té són el paó i la diadema. Germana i esposa de Zeus i protectora del matrimoni. L’altre és Vulcà, Hefest pels grecs. Déu herrer. Els atributs són el martell i les tenalles. La següent dea és Minerva, Atena pels grecs. Els atributs són l’ègida, casc i escut. Representava la saviesa. El proper és Febos, Apol·lo pels grecs. Germà bessó d’Àrtemis. Els seus atributs són el llorer i la lira. Representava les arts i la inspiració. La propera és Diana, Àrtemis pels grecs. Els seus atributs són l’arc i el buirac. Representava la caça. El següent és Mart, Ares pels grecs. Els seus atributs són el casc i la llança. Representava la guerra i la violència. La propera és Venus, Afrodita. Com a atributs té el colom, la poma i la petxina. Representava l’amor i la bellesa. L’altre és Plutó, Hades pels grecs. Els seus atributs són el gos guardià Cèrber i el corn de l’abundància. Era el déu de l’Inframón. L’altre déu és Mercuri, Hermes pels grecs. Atributs són el barret alat i el caduceu, una mena de vareta màgica que quan l’agitava feia dormir a la gent. Representava l’eloqüència i a vegades se’l associava amb els lladres. El següent és Neptú, pels grecs Posidó. Posseeix força varietat d’atributs; entre d’altres podem destacar, principalment, el trident, dofins, hipocamps i molts més altres. Representava la sobirania del mar. I ja per acabar, l’últim és Bacus, Dionís pels grecs. Déu del vi i l’èxtasi. Atributs són la vinya i les panteres.

  Els noms en majúscules dels déus i deesses són aquests: Ζεύσ, Ἤρα, Ποσειδον, Άιδης, Ὴφαιστος, Ὰθηνᾶ, Ἄρης, Ὰφροδἰτη, Ἄρτεμις, Ἀπόλλων, Ἑρμῆς.

  Vale.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *