Ἐν οἴνῳ ἀλήθεια

In vino veritas

Bevem vi dolç a la tardor,
del raïm tallat quan ja fresqueja.
Aviat arribarà l’hivern,
amb les glaçades de matinada,
quan la lluna lletosa s’insinua
i el fi del silenci es trenca
amb la remor freda de l’albada.
Bevem vi aspre a la tardor
dels fruits fermentats de la verema
nascuts als ceps de la nostra terra.
Bevem vi daurat, escumejant,
bevem vi fosc, color magrana.
Alcem la copa amb ulls brillants,
brindem pels dies d’hores blaves
d’hores de llum, d’hores de grana…
Brindem per la foguera de la vida
abans no l’apagui el vent
quan arribi a la vesprada.
Pepìta Castellví

És temps de tardor. La verema ja s’ha fet i jo em pregunto per què als descendents dels laietans (que som nosaltres) ens segueix interessant tant el vi, el del present i el del passat? Què en sabeu del vi a Grècia i a Roma? Podien beure vi les dones? Quins referents clàssics coneixeu? Quins vins eren els més preuats? Per què encara els bons vins tenen el nom en llatí o en grec? Quins coneixeu?…

Pepita Castellví

8 thoughts on “Ἐν οἴνῳ ἀλήθεια

 1. Margalida Capellà Soler

  Pepita, ens agradi el vi o no, faci o no obrir el cor i parlar francament, el que realment és cert que el coneixem des de temps molt antics i segueix essent apreciat, per raons gastronòmiques, lúdiques, sanitàries i econòmiques. Els romans van posar a l’abast de tothom el consum del vi, que ells havien heretat dels grecs. És ben cert que la zona on vivim, la Laietània, que comprenia el Maresme, el Barcelonès i el Vallès, va tenir en temps dels romans una activitat vitivinícola notable. Crec que deuen estar molt orgullosos que continuem dos mil anys més tard amb la producció de vi i la DO Alella, entre d’altres. Has fet un poema preciós! Jo haig de reconèixer que m’és un autèntic plaer passejar entre vinyes verdes, ocres o adormides vora el mar! Els alumnes ja t’aniran contestant a les qüestions que planteges i esperem que aprenguin a fer un consum responsable del nèctar diví “democratitzat” pels romans!

  Us recomano Ai, raïm!

 2. Laia Muñoz Osorio

  Un plaer seguir llegint els teus poemes, Pepita!

  En primer lloc in vino veritas és un proverbi llatí que significa “en el vi està la veritat”. La seva forma completa és in vino veritas, in aqua sanitas que vol dir que en el vi trobem la veritat (els borratxos mai menteixen) i en l’aigua trobem la salut perquè l’aigua és l’element essencial per a que hi hagi vida.

  Aquest llatinisme a la vegada prové de la frase grega Ἐν οἴνῳ ἀλήθεια que també significa el mateix (en el vi es troba la veritat).

  Jo encara sóc jove i no he après a apreciar el vi i si algun cop ho faig espero que no sigui en excés!

 3. Imad

  Salve!

  En primer lloc crec que ens segueix agradant el vi als dels passat, als del present i segurament als del futur, he vist en moltes pel·licules com els romans els hi agrada molt el vi. Sobre els vins a Itàlia el que sé es que hi ha moltes zones d’Itàlia on es troben els millors vi com pot ser:Pompeià,Tibur,Fondi,Piverno,Tarante,
  Falerno…Les dones en aquella època no podien veure vi.Actualment hi ha vins que porten el nom en llatí o en grec((vinum en llatí, οινος en grec). Els vins més preauts sòn el vi negre, blanc i rosat. Els vins que coneixo els següents: Abadia de Sant Quirze, Àgora Viognier blanco i crec que ja està. Aquests el coneixo de veure’ls per televisió.

  Vale!

 4. marcus

  els vins els hi agradaven molt el vi era la tipica beguda de aquella epoca pero encara avui en dia ens agrada el vins em herevat la costum de veure vi de tanant en tant
  no podien veure vi les dones

 5. Judith Martínez

  Salve!
  En primer lloc felicitats pel poema Pepita Castellví!!
  Penso que a nosaltres ens segueix agradant el vi, i als nostres antecedents també els hi agradará.
  En totes les pel.lícules de romans surten amb vi, el típic Emperador i amb el tipic raïm, que li están donant noies al seu voltant. Hi ha moltes zones d’Itàlia que hi ha troben els millors vi com pot ser:Pompeià,Tibur,Fondi,Piverno,Tarante,
  Falerno…
  En aquella època les noies no podien veure vi.
  Els vins més preuats són el negre, el rosat i el vi blanc.
  Vale!!

 6. Marta Gallardo

  Salve!
  Els vins vénen de fa molts anys, dels romans diria, però continuen agradant a tothom com abans i seguirá sent així.
  Les dones no podien beure vi, estava prohibit.
  Alguns vins encara conserven els noms en grec o llatí, suposo perquè provenien d’aquests, com he dit abans. Coneixo alguns tipos com el vi rosat, el blanc i el negre.
  Vale!

 7. Laia

  Salve!
  Temps enrere i actualment, el ví és una de les begudes més populars i que provoquen més interés a la societat. La viticultura es va originar a la zona meridional del Ponto i Asia Menor. Al llatí, la paraula “vi” es “vinum”. Alguns relacionen aquest terme amb el sanscrit vana (amor) i amb Venus i Venera pels tons afrodisíacs del vi. Fa 7.000 anys que els homes vivim amb aquesta beguda. El vi durant la època romana era un símbol d’elegància, per això en moltes de les pelicules d’aquells temps que hem vist el vi mai falta en les mans dels emperadors més sofisticats.
  En aquella època el vi estava prohibit a les dones, ja que es deia que una beguda de tan prestigi com el vi devia ser beguda pels homes. El vi més preuat en l’època romana era el vi blanc dolç. Actualment molts vins encara conserven el nom en llatí o grec, ja que aquelles etapes van ser les més importants pel vi que coneixem actualment. No conèixo moltes marques de vi, però sé que hi ha almenys de tres tipus, el blanc, el negre i el rosat.
  Vale!

 8. Aitor

  Salve!!
  En primer lloc crec que ens segueix agradant el vi als dels passat, als del present i segurament als del futur, en primer lloc felicitats pel poema Pepita Castellví!
  En aquella època el vi estava prohibit a les dones, ja que es deia que una beguda de tan prestigi com el vi devia ser beguda pels homes.Els vins més preuats són el negre, el rosat i el vi blanc.En aquella època les noies no podien veure vi.En algunes pel.lícules de romans surten el romans amb vi. Hi ha moltes zones d’Itàlia que hi ha troben els millors vi com pot ser:Pompeià,Tibur,Fondi,Piverno,Tarante,
  Falerno…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *