Primiliano, Praemiliano, Primiano, Premillano Primiiano, Primilan i Primilia

Avui, estava mirant per Internet, i m’he adonat que el nom del lloc on visc (Premià de Dalt) i el lloc on estudio (Premià de Mar), tenen el seu origen en la veu romana Praemiliano. Ho sabíeu?


Mostra Toponímia clàssica de Catalunya en un mapa més gran

Premià de Dalt o simplement Premià, conegut també pel nom parroquial de Sant Pere de Premià, canviat el 1980, és una vila i municipi de la comarca del Maresme. Està situat al vessant meridional de la serra de Marina entre Premià de Mar, Vilassar de Dalt i Teià. Es troba a uns 20 Km de Barcelona. L’actual Premià de Mar, dit també Sant Cristòfol de Premià ja que Sant Cristòfol fou el patró de la nova vila, era antigament un petit barri mariner de Premià que se segregà de l’actual Premià de Dalt l’any 1836. L’any 1848, la inauguració de la primera via fèrria entre Barcelona i Mataró va afavorir moltíssim el creixement de Premià de Mar i no ha parat de créixer amb diferents onades d’immigració. Per cert, podeu establir alguna relació entre els sants patrons dels nostres pobles i els herois epònims grecs o els déus tutelars, com el cas d’Atena patrona d’Atenes? Hi havíeu pensat mai?

Per què penseu que el nom del nostre institut, després de la fusió dels instituts Serra de Marina i Cristòfol Ferrer es diu provisionalment institut Premià? Us agradaria que el seu nom fos Praemiliano o més aviat Primilianus? Sabeu qui va ser? Com us agradaria que es digués?

La Margalida ens ha dit que hi ha diversos noms testimoniats: Primiliano,Premiliano, Primiano, Premillano, Primiiano, Primilan i Primilia però que el més citat és Primiliano. Per tant el seu consell, després de parlar-ne amb la Marta Prevosti, arqueòloga de l’ICAC i directora del Museu de l’Estampació de Premià de Mar, seria que se suggerís de posar al nostre institut el nom de Primilianus, en nominatiu. La forma del nom + -ano és la més característica de les derivacions dels noms de les vil·les romanes. Quina diferència hi ha entre vila i vil·la?

El nom llatí Primilianus (institut Primilianus de Premià de Mar!) no li aniria malament, ja que dóna nom a la vila de Premià i està testimoniat en documents medievals. Institut Vila Primilia seria segurament molt més bonic, però té el greu inconvenient que no surt testimoniat enlloc, tot i el nom de la revista!

Elisa Moya, 1C Batx.
Llatí i Grec

21 thoughts on “Primiliano, Praemiliano, Primiano, Premillano Primiiano, Primilan i Primilia

 1. Margalida Capellà Soler

  Elisa, veig que t’agafes seriosament tot el que dic a classe! M’agrada que hagis tingut la gosadia de proposar-ho públicament a la blogosfera. A mi, ja ho saps prou bé, m’encantaria que el nostre institut tingués un nom que honorés el passat romà de Premià!
  Audaces fortuna iuvat!

 2. Andrea Balart

  Salve! està molt bé l’apunt que has fet Elisa . No sabia que el nom de Premià tingues un origen romà.
  No he sabut trobar cap relació entre els patrons del pobles i els herois grecs.

  He estat buscant qui va ser Primilianus però no ho he trobat. A mi m’agradaria que es digues Primilianus, ja que té el seu origen en el nom Premià
  La diferència entre vila i vil·la és que vil·la a l’Antiga Roma, era un centre d’explotació agrària que en alguns casos esdevingué segona residència de patricis que vivien a la ciutat, construïda durant la república romana i l’Imperi Romà. Una vila és un nucli de població d’una certa entitat.
  Vale!

 3. Irina

  Salve! M’agrada molt aquest apunt, ja que ningú havia fet un apunt sobre els origens del nom Premià.
  Tot i que he estat buscant en diferents webs dels pobles del maresme, no he trobat la relació que hi ha entre els déus tutelars o el herois grecs i els patrons.
  No sé qui va ser Primilianus. A mi m’agradaria que es digues Primilianus o praemiliano, ja que surt documentat en la historia de Premià.
  La diferència entre vila i vil·la és que vil·la era era un centre d’explotació agrària en l’antiga roma. Una vila és un nucli de població d’una certa entitat.
  Vale!

 4. Uxue Avilés

  Salve!!

  Bon article, és ja la segona vegada que llegeixo d’on prové el nom del poble on visc ja que en el meu treball de recerca vaig tenir que llegir la història de Premià i també vaig tindre l’oportunitat de llegir-ho. La veritat és que em sembla molt interessant descobrir coses noves del lloc on visc. Se’m faria molt extrany ara si l’institut canviès de nom jajaja, però a l’hora de parlar sobre l’institut a la classe de llatí seria una bona idea jajajaja!!

  Vale!

 5. Laia Sánchez Puerto

  Salve!

  Un molt bon article, crec que tot hi que sigui una cosa que potser a molts no els interesa o els hi és indiferent, és una curiositat ja que fa referència al nostre poble, on vivim, on hem nascut, on estem creixent, etc i crec que és curiòs saber d’on prové aquest nom i d’altres coses relaciones amb on vivim.
  En quant en canviar el nom de l’institut trobo que podriam canviar-lo i posr-lo aixì sabent abans tot això que ens explica la Elisa, ja que si no alguns podrien estar una mica perdut per saber i averiguar aquest canvi de nom.
  Molt bona feina Elisa!

  Vale!

 6. Imad

  Salve! Està molt bé l’investigació. No sabia que el nom de Premià tingues un origen de l’antiga Roma.

  A mi m’agradaria que es digues Primilianus, ja que té el seu origen en el nom Premià. I també el nostre institut es podria dir Institut Primiliani de Mare. Hi ha una certa diferència entre una vila i vil·la. Una vila és un nucli de població d’una certa entitat,en canvi, una vil·la era un centre d’explotació agrària que en alguns casos esdevingué segona residència de patricis que vivien a la ciutat. Gràcies,Salve!

  Vale!

 7. Marta Serna Sánchez

  Salve!!
  Primer de tot moltes felicitats per l’article. La veritat es que mai m’havia plantejat d’on venia el nom del nostre poble. Tampoc sabia que el nom de Sant Cristòfol venia d’un patró d’una vila romana.Jo no hi estic d’acord amb canviar el nom del institut, estic massa acostumada al nom actual, seria extrany.
  Gran investigació!

  Vale!!!

 8. Cristina

  Salvete!

  Quin article tan interessant! He estat buscant informació per internet però no he aconseguit trobar qui va ser Primilianus, si algú ho troba o bé ho sap, m’agradaria que ho posés aquí, ja que estic encuriosida!
  El que sí que sabia és que Premià de Dalt es deia antigament Sant Pere de Premià i que Premià de Mar es deia Sant Cristòfol de Premià, i es deien així perquè Sant Pere i Sant Cristòfol eren els patrons del poble.

  L’any abans de que els dos instituts es fusionéssin, la Lida ens va comentar que li agradaria que l’institut tingués un nom romà, i s’havia proposat anomenar-lo Institut Vila Primilia, nom que a mi m’encantava! Però Praemilianus tampoc està tant malament (bé, pels alumnes que no fan llatí ni n’han fet mai, potser sel’s fa una mica complicat pronunciar-lo!).

  Referent a la pregunta plantejada de quina diferència hi ha entre vil·la i vila, crec que la contestació que ha donat la companya Andrea, està força bé!

  Valete!

 9. josep

  Salve!! M’ha agradat molt saber aquestes coses de Premià ja que no ho sabia. M’agradaria que l’institut es diguès Primilianius, ja que la paraula m’agrada.

  Gràcies, Salve

 10. Jose Maria Fernandez

  Salveeee!!!!
  Aquest article esta molt be.El que sí que sabia és que Premià de Dalt es deia antigament Sant Pere de Premià i que Premià de Mar es deia Sant Cristòfol de Premià, i es deien així perquè Sant Pere i Sant Cristòfol eren els patrons del poble.

 11. Iván Zapico

  Salve!

  Està molt bé aquest article, crec que és una bona idea aquest article. Jo savia que Premià s’anomenava així per la vía Primilia i d’aquí ve Premià però crec que no.
  Tampoc savia lo de Sant Pere de Premià, és molt interessant.
  Bon treball!
  Vale!

 12. Rocío Molina

  Salve!

  La veritat és que si sabia que el nom de Premià venia dels romans, més que res per tot el que vaig estudiar l’any passat a llatí de les restes romanes que s’havien trobat prop de casa meva! Però la veritat és que em sembla molt bé que ens adonem de quines són les nostres arrels i que podem explicar-les tan bé! Moltes felicitats Elisa, i sobretot gràcies per dir tots els noms amb els que es pot conèixer Premià, això si que no ho sabia!

 13. Laia

  Salve!
  La veritat es que aquest article està molt bé, jo no sabia que Premià de dalt abans es deia Sant Pere de Premià, ni que Premià es deia Sant Cristòful de Premià. Crec que es una curiositat més que fa que coneixem millor el nostre Poble. Enhorabona, molt bona feina.
  Vale!

 14. Inés Lloveras

  Salvete!
  És article tan interessant! No sabia que l’actual Premià de Mar es deia també Sant Cristòfol de Premià.
  És molt curiós lo de canviar de nom de l’institut per ‘Primilianus’. Bon treball 🙂
  Vale!

 15. lourdes caparros

  Salve!

  Dons jo si sabia d’on provenia el nom perque quant et parlan desde el facebook amb un localitzador surt aquest nom i ho vaig buscar,pero es molt interesant tornaro a veure per aqui..

  VALE

 16. Luis Moreno

  no tenia ni idea sobre aquesta imformació de Premià!, Em sembla unn article força interesant el qual serveix per obtenir una informació la qual crec poques persones teniem! felicitats!

 17. Laura Luna

  M’agrada molt la idea de no només relacionar Premià amb els clàssics utilitzant el nom de “Primilia”, sinó passant per la història dels pobles i els noms dels patrons.
  Un article que fuig dels que sempre es fan sobre el poble.
  Moltes felicitats Elissa!

 18. Pingback: Anònim

 19. Pingback: Visitem el Museu Romà de Premià de Mar | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *